Oh, wat wilde we al lang terug naar Zuid-Afrika! En in 2023 zijn we eindelijk weer gegaan: een roadtrip door Zuid-Afrika vanuit Johannesburg. We gaan de hoogte in in Lesotho en de Drakensbergen en op zoek naar avontuur en de Big 5 in de Zuid-Afrikaanse wildparken. Ook verkennen we Johannesburg een paar dagen. En we doen nog veel meer. Ruim vier weken lang roadtrippen we door de Zuid-Afrikaanse provincies Gauteng, Vrijstaat, Lesotho, Kwazulu-Natal, eSwatini en Mpumalanga. In dit reisblog vind je de ultieme dag tot dag reisroute door Zuid-Afrika, Lesotho en eSwatini. Met tips voor accommodaties!
* Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link boekt of koopt, verdienen wij hier een kleine commissie op zonder dat het jou iets kost.
Waarom Zuid-Afrika, Lesotho en eSwatini?
Roadtrippend reisden we in 2009 al eens vier maanden door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zambia, Malawi en Mozambique. Beginnend en eindigend in Kaapstad zijn we ook zes weken in Zuid-Afrika. Maar in die zes weken zien we nog lang niet alles wat Zuid-Afrika te bieden heeft. Eigenlijk willen we daarna meteen weer terug.
Nu, na 14 jaar, zijn we eindelijk terug in Zuid-Afrika, en nu nemen we ook de tijd om Lesotho en eSwatini te bezoeken. Deze twee mini-koninkrijkjes hebben echt een eigen geschiedenis en cultuur. Ze hebben een andere ontwikkeling doorgemaakt dan Zuid-Afrika. Vooral Lesotho is met z’n bergen en herders écht anders en uniek. eSwatini is een leuke stopover onderweg van Durban naar Krugerpark.
Roadtrip Zuid-Afrika: Kaart met onze reisroute van vier weken
LEESTIP – Hou jij ook zo van een goede roadtrip? Lees dan ook Roadtrip door Portugal – Onze Route en Tips voor Drie Weken Rondreizen en Roadtrip Oman: Onze Reisroute van Vier Weken
+++++++++++++++++++++++
Dag voor dag reisroute, rijtijden én slaaptips: Roadtrip Zuid-Afrika, Lesotho en eSwatini
Inclusief vliegen van en naar Nederland zijn we voor deze roadtrip door Zuid-Afrika 32 dagen onderweg met 29 nachten en 28 volle dagen in Zuid-Afrika, Lesotho en eSwatini. We huren via Sunny Cars een stevige auto, maar geen 4WD, die we ophalen en terugbrengen op O.R. Tambo Johannesburg Airport.
- 4.414 kilometer
- 402 kilometer langste rit in afstand (Graskop – Johannesburg)
- 8,5 uur langste rit in tijd (Clarens – Sani Pas via Calendonspoort met een geblokkeerde weg en pech; moet binnen 6 uur kunnen)
- 6 dagen waarop we leeuwen zien
- 1 boottour (in St.Lucia)
- 31 nachten, inclusief twee nachtvluchten
- 3.200 m grootste hoogte in Lesotho op de weg naar de Sani Pass
Wat kost een Zuid-Afrika roadtrip eigenlijk? Bekijk hier ons budget voor deze roadtrip door Zuid-Afrika vanuit Johannesburg én onze tips hoe je een Zuid-Afrika roadtrip ook met een kleiner budget zelf kan doen.
Zoek hier jouw ticket naar Zuid-Afrika op Skyscanner:
Zo zag onze reisroute door Zuid-Afrika, Lesotho en eSwatini er dag voor dag uit.
Dag 1 – 4 Johannesburg
Van Amsterdam naar Johannesburg: 11 uur directe vlucht; met tussenstop een vliegtijd van ca. 16 – 20 uur
Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika. Veel mensen slaan Johannesburg over. We snappen dat best, want de stad heeft geen goede naam. Maar dat vinden wij toch echt zonde.
Geschiedenis
In Johannesburg maken we opnieuw kennis met de indrukwekkende geschiedenis van Zuid-Afrika. In Soweto, op Constitution Hill en in het Apartheid Museum komt het verhaal echt bij ons binnen. We zijn al eens in het Apartheid Museum geweest, maar opnieuw maakt de diepe onrechtvaardigheid van Apartheid emoties bij ons los. Johannesburg is een must voor iedereen die het Zuid-Afrika van nu beter wil begrijpen.
We raden iedereen aan om in ieder geval het Apartheid Museum en Soweto te bezoeken. Als je wat meer tijd hebt, ga dan ook naar Constitution Hill, oud fort van de Britten en Apartheid-gevangenis in het centrum van de stad waar zowel Ghandi als Mandela opgesloten zaten.
Soweto
Soweto is de grootste township van Zuid-Afrika. We willen na 14 jaar heel graag terug naar dit deel van Johannesburg om met nieuwe ogen te zien hoe het daar nu is. We organiseren een tuktuk-tour bij Lebo’s Backpackers. Dit hostel ligt in Soweto en wordt gerund door mensen uit Soweto. We rijden er zelf heen en parkeren onze auto veilig bij het hostel voor de dagtour. Je kan ook een dagtour regelen met pickup uit een ander deel van de stad.
Het wordt een indrukwekkende tour door Soweto waar we een klein inkijkje krijgen in het dagelijkse leven in de townships. Nelson Mandela en Desmond Tutu woonden in Soweto. Het huis van Mandela kan je ook bezoeken. Het is nu een klein museum. Soweto is niet meer alleen een arm deel van de stad. Je vindt hier tegenwoordig ook rijkere huizen en buurten. Het beste museum van Soweto is het Hector Pieterson Museum waar de studentenopstand van 1976 wordt herdacht.
Wel of niet met de auto Johannesburg in? – Rij je liever niet door Johannesburg, maar wil je wel dingen zien? Dan kan je bij het vliegveld slapen en dagtours doen de stad in. Er rijden ook Übers rond in Johannesburg. Heb je wel een auto gehuurd? Let dan even goed op bij het boeken van je hotel of er parkeerplek is.
Slapen in Johannesburg
Wij verblijven op de heen- en terugweg in de wijk Melville waar een paar leuke restaurantjes en winkeltjes zitten (aanrader: boekwinkel Love Books). En we slaan voorraden in voor de rest van de reis. De supermarkten zijn hier beter gevuld dan buiten de grote stad. Wij slapen in Johannesburg eerst bij Arum Place Guest House en op de terugweg bij Melville Turrett House.
Budget – Soweto – Lebo’s Backpackers – Nette kamers in een gezellig hostel in Soweto.
Mid-range – Melville – Melville Turret House – In een van de mooiste oude huizen van Melville op loopafstand van de restaurantjes in de hoofdstraat van deze wijk. Wij sliepen in de studio op de zolder.
Mid-range – Airport – Sunrock Guest House – Een populair mid-range guest house niet ver van het vliegveld met goede beoordelingen voor sfeer en personeel
Mid-range – Airport – Premier Hotel O.R.Tambo – Typisch vliegveldhotel met nette kamers en een goed zwembad. Goede beoordelingen.
Luxe – Melrose – Peech Hotel – Mooi én milieuvriendelijk boetiekhotel in een mooie groene tuin en zwembad. Gecertificeerd voor fairtrade tourism.
Goedkoop vliegticket naar Johannesburg zoeken? Check dan Skyscanner:
Dag 4 – 5 Clarens
Van Johannesburg naar Clarens: ca. 4 uur per auto, 350 km
Clarens is een slaperig dorp in de provincie Vrijstaat. Het ligt tussen mooie lage bergen aan de voet van de hoge Drakensbergen (Maloti Mountains in Lesotho). Met een goed aanbod aan B&B’s, restaurants, twee tankstations, een mini-super en zelfs een bakkerij is het een fijne tussenstop onderweg naar Lesotho. Uitgebreide boodschappen kan je het best doen bij de Superspar in Harrismith onderweg van Clarens naar de Noordelijke Drakensbergen of andersom.
De Calendonspoort-grens naar Lesotho is maar driekwartier verderop. Nog geen half uurtje de andere kant op vind je Golden Gate Highlands National Park. Over de gewone weg rijd je al tussen de mooie steile bergen van dit nationale park door, maar met een Wild Card of dagticket kan je ook een of meerdere ‘loops’ rijden.
Slapen in Clarens
Budget – Rosewood Corner – Een budget-optie bijna in het hart van Clarens.
Mid-range – Wij sliepen bij Clarens Retreat. Supervriendelijke gastheer en fijne locatie bij de ingang van het dorp. Op loopafstand van restaurantjes en winkeltjes. Aanrader.
Mid-range tot luxe – IL Castello – Zeer goed beoordeelde, sfeervolle slaapplek aan de rand van het dorp. Fantastische uitzichten.
Dag 5 – 7 Lesotho: Sani Pass
Van Clarens naar Sani Pass (via Calendonspoort-grens) – 259 km – ca. 5 à 6u met de auto
Met z’n heel eigen identiteit is Lesotho écht anders dan het omliggende Zuid-Afrika. De hoogvlaktes hebben een sfeer van verlatenheid die uniek is. Zodra je de grens over gaat, ga je hier een andere wereld in. Dorpen hebben hier geen gescheiden werelden tussen het ‘blanke’ dorp en het ‘zwarte township’. Herders zijn gekleed in de nationale klederdracht van dekens en mutsen. Honderden schapen zwermen over de weg en de vlaktes, mannen zitten op paarden (de beroemde basuto pony’s), en een lokale dans trekt veel bezoekers in een dorp langs de weg.
De Sani Pass is een van de vele hoge bergpassen van Lesotho. Over deze bergpas kan je Lesohto inrijden vanuit Zuid-Afrika over een steil 4×4-track. Je kan vanuit Underberg ook 4×4-dagtours doen de Sani Pass op. Of je rijdt ernaartoe vanuit Lesotho zoals wij deden. Dan heb je geen 4×4 nodig, maar een stevige auto die berghellingen op kan is dan wel heel fijn. Neem genoeg tijd om naar de Sani Pass te rijden. Wij kwamen vast te zitten achter een geschaarde vrachtwagen en zoiets kan altijd gebeuren. Je wilt echt niet in het donker rijden over de bergwegen. Bovenop de Sani Pass is een lodge waar je kan slapen en waarvandaan je mooie dagwandelingen kan doen. Wij liepen vanaf de Sani Mountain lodge een onofficiële route met prachtige uitzichten over de rand van de kliffen.
Slapen in Lesotho: Sani Pass
Budget t/m luxe – Lesotho – Sani Mountain Escape – Met bungalows, ruimte voor kamperen en een apart deel voor backpackers met gedeelde keuken en badkamer biedt dit bergresort de hele range van basic tot luxe. Dit is de enige plek om te slapen bij de Sani Pass die ook echt bovenaan de bergpas ligt. Gewoon goed. En met de hoogste pub van Afrika kun je hier ook voor eten terecht.
Budget – Zuid-Afrika – Sani Backpackers Lodge. Je kan ervoor kiezen om te slapen aan de voet van de Sani Pass (in Zuid-Afrika dus). Er zijn veel accommodatie-opties hier waarvan dit de meest populaire is.
Dag 7 – 9 Lesotho: Tsehlanyane NP
Van Sani Pass naar Maliba Lodge (Tsehlanyane NP) – 248 km – ca. 5 a 6 uur met de auto
Tsehlanyane National Park vind je in het lagere gebergte van het binnenland van Lesotho. We wandelen heerlijk door de groene vallei rondom Maliba Lodge en we komen zelfs de schichtige eland-antilopes tegen. Er zijn hier ook apen. Als paardenliefhebber kan je hier ook op de rug van basutu pony rondtrekken. Blij dat we onze regenjas bij ons hebben, want er valt wel een bui aan het eind van de middag.
Slapen in Lesotho: Tsehlanyane NP
Mid-range t/m luxe – Maliba Lodge – Luxe bungalows bij Maliba Mountain Lodge en grote (betaalbaardere) groepshuizen/chalets bij Maliba River Lodge zijn de enige slaapopties in Tsehlanyane National Park. Deze twee zijn eigenlijk één lodge op een terrein van een paar vierkante kilometer en met een groot hoofdgebouw met een restaurant.
Budget – Maliba Lodge – Rondavels (river huts) zijn bij Maliba Lodge beschikbaar aan de rivier. Bij navraag, zijn er soms ook goedkopere kamers bij het hoofdgebouw bovenop de heuvel te boeken. Deze budget-opties (voor bijna mid-range prijzen) zijn te boeken direct bij Maliba lodge. Officieel is er geen camping, maar het kan mogelijk wel als je het vraagt.
Dag 9 – 11 Noordelijke Drakensbergen (Royal Natal NP)
Van Maliba Lodge naar Thendele Camp (Royal Natal NP) – 229 km – ca. 4,5 – 5 uur
Let op! Google Maps stuurt je richting Royal Natal NP over de brug bij Bonjaneni, maar deze is afgesloten voor auto’s. Er staan grote borden, 500 meter na de Tower of Pizza, waar je rechts moet en dan links om langs Hlalanathi Resort over een kleinere, kronkelige weg richting de ingang van het nationale park te rijden.
In de Drakensbergen rondom Lesotho is het heerlijk vakantie vieren en wandelen. De uitzichten op de bergpieken zijn overal prachtig. Er zijn in de meeste valleien goede, duidelijk uitgezette wandelingen van makkelijk tot uitdagend. Voor ieder wat wils. In de Drakensbergen vind je precies de goede mix tussen toerisme en verlaten, wilde landschappen, zeker buiten het hoogseizoen.
Wij kiezen ervoor op meerdere plekken te slapen zodat we verschillende valleien konden verkennen. Maar als jij liever op één plek blijft en van daaraf dagtochten wilt maken dan zou ik voor de Champagne Valley (Monk’s Cowl) kiezen of voor een centraal gelegen lodge. Wij slapen twee nachten in Royal Natal Nationaal Park in een bungalow met uitzicht op de spectaculaire bergwand van het “Amphitheater”. En verhuizen dan naar de vallei waar de bergpiek Champagne Castle over domineert. Alleen al die namen van die bergen!
Slapen in de Noordelijke Drakensbergen
Budget – Amphitheater Backpacker Lodge – Goede budget-optie aan de hoofdweg langs de Noordelijke Drakensbergen. Een van de weinige echte backpackers in de regio. Af en toe een feestje.
Budget t/m mid-range – Thendele Rest Camp – Wij sliepen twee nachten in een self-catering bungalow in dit kamp binnen de grenzen van Royal Natal National Park. Je kan hier ook kamperen. Boeken doe je direct via de website van KZN Wildlife die alle parken, accommodaties en campings in Kwazulu-Natal beheerd.
Mid-range – Hlalanathi Drakensberg Resort is ook een goede optie. Vlakbij de ingang van Royal Natal National Park is dit een mooi resort met nog enigszins redelijke prijzen.
Luxe – Witsieshoek Mountain Lodge – Bovenop de ridge van de Noordelijke Drakensbergen en een goede uitvalsbasis voor wandelingen bovenlangs de Drakensbergen.
Dag 11 – 12 Centrale Drakensbergen (Monk’s Cowl)
Van Thendele Camp naar Inkosana Berg Lodge – 101 km – ca. 1,5 – 2 uur
De vallei aan de voet van Champagne Castle, ook wel Monk’s Cowl, is een van de meest ontwikkelde valleien van de Drakensbergen. Je hebt hier zelfs een kans op echte croissants en goed eten bij The Valley Bakery. Verwacht geen dorp. Verspreid tussen de golvende heuvels vind je her en der paadjes naar accommodaties met uitzicht, naar restaurants en boerderijen die je vanaf de weg niet kan zien liggen. Aan het einde van de weg starten verschillende uitgezette wandelingen in het Ezemvelo KZN Wildlife Reservaat. Wij doen een korte wandeling naar de Sterkspruit Waterval.
Slapen in de Centrale Drakensbergen
Budget – Monk’s Cowl Campsite en Caravan Park – Kamperen bij de poort van het natuurreservaat. Kampeerplekken zijn te boeken via de KZN Wildlife website.
Budget tot Mid-range – Drakensbergen Inkosana Lodge – Onze keuze. Mooie tuin in verschillende delen en een “natuurlijk” zwembad met vogels rondom. Op een kwartiertje rijden van Monk’s Cowl waar verschillende wandelingen starten. Inkosana heeft mooie, modern ingerichte rondavels, maar ook simpele kamers. Een aanrader.
Luxe – Dragonview Lodge – Echt luxe met aandacht voor mooie, stijlvolle details, en bijbehorend prijskaartje. Mensen komen ook speciaal voor het restaurant met spectaculair uitzicht.
Dag 12 – 13 Ballito (Durban’s Northern Beaches)
Van Monk’s Cowl naar Ballito – 270 km – 3,5 à 4 uur met de auto
Om de rit van de Drakensbergen naar Hluluwe-Imfolozi Game Reserve op te breken maken we een tussenstop in Ballito. Een goede plek om onderweg naar de kust even te stoppen is The Windmills waar je kan tanken, de “schoonste toiletten van Zuid-Afrika” hebt, een goed restaurant en heel lekkere broodjes. De stranden ten noorden van Durban zijn ook een strandbestemming op zich en er zijn hier veel hotelletjes, goede supermarkten en een paar aardige restaurantjes. We zijn hier ook om nog even voorraden in te slaan bij het winkelcentrum Ballito Lifestyle Centre met een SuperSpar en een Woolworths supermarkt voordat we naar Hluhluwe-Imfolozi gaan.
Je kan bij Ballito over de boardwalk een aardige wandeling langs het strand maken. Wanneer wij er zijn is het weer helaas niet denderend en nemen we vooral even de tijd om te relaxen.
Slapen in Ballito
Budget – Regal Inn Ballito – Prima waar voor je geld en vlakbij het winkelcentrum. Simpele, maar ruime kamers.
Mid-range – Beach Forest Lodge – Hier sliepen wij. Nette accommodatie met een knusse binnenplaats met zwembad, koi-vissen en een groene inrichting. Keuze tussen een betaalbare studio of zeer ruime en iets duurdere familieappartementen.
Luxe – The Seaglass – Misschien wel het mooiste uitzicht van Ballito in een zorgvuldig ontworpen staaltje architectuur. Luxe zwembad en ramen van vloer tot plafond.
Dag 13 – 16 Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve
Van Ballito naar Mpila Rest Camp (Hluhluwe-Imfolozi) – 217 km – 3 à 3,5 uur
Van Mpila Rest Camp naar Hilltop Rest Camp – 43 km – 1,5 uur – Je kan onderweg ook nog game drive loops rijden op zoek naar dieren. In het regenseizoen zijn sommige routes mogelijk niet open.
Hluhluwe-Imfolozi is een mooi compact wildpark. Het is slechts een paar uren rijden van de ene naar de andere kant. Zo aan het eind van het regenseizoen is het hier prachtig groen. Wat ons betreft echt de moeite waard om op te nemen in jouw reisroute voor een roadtrip door dit deel van Zuid-Afrika. Wij hebben de eerste uren van de dag de dieren en landschappen bijna voor onszelf, omdat we in een kleinschalige accommodatie middenin het wildpark slapen. Als je buiten het park slaapt ben je toch al snel een of anderhalf uur onderweg voor je een olifant ziet.
Twee delen, één wildpark
Het noordelijke deel (Hluhluwe) heeft prachtige bergen en is heel groen. De kans om neushoorns, en vooral heel veel buffels, zebra’s en nyala’s te zien is groot. Het zuidelijke deel (Imfolozi) staat bol van het wildleven met veel olifanten, giraffen. En met een beetje mazzel zien wij ook in Imfolozi neushoorns. We zien hier zelfs cheeta’s (en de staart van een leeuw)! Hilltop Camp (in het Hluhluwe-deel) heeft een terras bij het restaurant met prachtige uitzichten en wrattenzwijnen, nyala’s, vervetaapjes en buffels die vlakbij komen.
De grote rivieren van Hluhluwe-Imfolozi zijn overstroomd wanneer wij er zijn. Zo wordt ons bezoek nog even iets avontuurlijker dan het sowieso al is. Niet alle tracks zijn begaanbaar. En soms sta je dan voor de keus om dan wel of niet door een rivier(tje) heen te rijden. Vanuit de kampen kan je ook game drives boeken. Wij hebben de pech dat het regent op de dag dat we dat willen doen.
Slapen in en rondom Hluhluwe-Imfolozi
Budget – Hluhluwe Backpackers – Dé budget-optie met simpele kamers niet ver van de park gate aan de noordkant van Hluhluwe-Imfolozi. Online boeken kan alleen via Hostelworld. Wij verbleven er in 2009 en het bestaat nog steeds! Met een kampeerbusje kan je er kamperen.
Mid-range t/m luxe (in het wildpark) – Mpila Rest Camp – Safaritenten en grote self-catering bungalows in dit kleinschalige kamp. De bungalows hebben een prachtig uitzicht en zijn schoon. Ze zijn wel verouderd. Vreemd genoeg zit er geen slot op de deur. Wij hadden zelf een hangslotje bij ons. De volgende keer zouden we een safaritent uitproberen. Daar zijn mensen ook enthousiast over. Ondanks dat dit kamp simpel is, vinden wij het enorm de moeite waard om middenin een wildpark te slapen. Heeft een tankstation (is niet altijd bemand).
Mid-range t/m luxe (in het wildpark) – Hilltop Rest Camp – Vanaf het terras bij het restaurant en de duurdere bungalows heb je weids uitzicht over de heuvels rondom. Ook simpele budget-rondavels met gedeelde keuken en WC/douche. Hier sliepen wij. Kookspullen beschikbaar. Iets grootschaliger dan Mpila. Heeft een tankstation.
Mid-range – Hluhluwe Gate Safari Camp – De dichtstbijzijnde optie net buiten Memorial Gate. Een simpele accomodatie, maar wel in lokale handen. Redelijke prijzen en zeker het overwegen waard.
Dag 16 – 19 St.Lucia en iSimangaliso Wetlands
Van Hilltop Camp naar St.Lucia – 82 km (via N2 of via de Link Road en de R618 in Hluluwe-Imfolozi) – 2 uur
Het dorp St.Lucia is een populaire vakantiebestemming voor Zuid-Afrikanen en voor families op vakantie. Dit dorpje is de poort naar de iSimangaliso Wetlands en ligt ingeklemd tussen kustbossen en een rivier vol nijlpaarden. Je kan hier de rivier op, op zoek naar nijlpaarden. Wij gaan op een boottour van Shakabarker Tours met als gids een oud Lonely Planet auteur die vol passie over de wetlands en natuurbescherming vertelt.
Veel mensen komen ook voor het strand naar St.Lucia. Daarvoor kan je bij St.Lucia naar zee lopen over een boardwalk of naar Cape Vidal rijden dat in iSimangaliso Wetland Park ligt. Als je wilt zwemmen en relaxen dan doe je dat bij Cape Vidal. De bonus is dat je onderweg naar Cape Vidal zebra’s, buffels en kudu’s kan zien.
St.Lucia: de een vind het fantastisch, de ander vind dat je het best kan overslaan. Wij hebben net drie dagen in de bush van Hlhluwe-Imfolozi gezeten. St.Lucia is voor ons vooral een plek om de was te doen en weer even op te laden voor het volgende deel van onze roadtrip. Je hebt hier ook verschillende restaurants om uit eten te gaan, en een paar kleine supermarkten. We vinden het hier zelf een beetje saai na ons avontuur in Hluhluwe-Imfolozi. Maar waar anders kan je nijlpaarden tegen komen terwijl je ’s avonds over straat loopt?
De regio rondom St.Lucia kan ook een interessante uitvalsbasis zijn om op dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi te gaan. Zo kan je een bezoek aan iSimangaliso en aan Hluhluwe-Imfolozi combineren.
Slapen in St. Lucia
Budget – Kamperen kan je bij verschillende campings in en rond St.Lucia. Het mooist lijkt ons om in iSimangaliso Wetland Park te kamperen bij Cape Vidal. Je hebt daar ook simpele bungalows. Boeken kan via KZN Wildlife.
Mid-range – St.Lucia Ecolodge – Hier verblijven wij. Een van de weinige ecolodges die we tegenkwamen met bijvoorbeeld zonnepanelen. We trakteren onszelf op een kamer met zeezicht en dat is wel de moeite waard. Wel wat duur voor wat je krijgt, maar dat geldt eigenlijk voor veel slaapplekken in St.Lucia.
Mid-range – The Sandpiper – Een plek waar overal net wat extra aandacht aan lijkt besteedt. Zeer goede beoordelingen.
Mid-range t/m luxe – Hluluwe Bush Camp of hun Hluluwe Bush Glamping Village van Nederlandse eigenaren. Dit is een leuk alternatief voor een verblijf in het dorp St.Lucia, gelegen in het gebied langs de westoevers van St.Lucia Lake en iSimangaliso Wetlands. Van hieruit kan je zowel Hluhluwe-Imfolozi als de verschillende delen van iSimangaliso kan bezoeken.
Dag 19 – 21 eSwatini (Swaziland): eZulwini vallei
Van St.Lucia naar de eZulwini-vallei – 334 km – 5 à 6 uur
eSwatini (Swaziland) is een klein land dat ingesloten ligt door Zuid-Afrika en Mozambique. In drie uur ben je erdoorheen met de auto. Wij steken de grens over bij de Lavumisa Border Post (MR8-snelweg) en dat gaat heel soepel en snel. Terug naar Zuid-Afrika rijden we de goed geasfalteerde MR5 en steken we bij de Mananga grenspost binnen een kwartier de grens weer over.
De eZulwini Vallei is de meest toeristische regio van eSwatini en wij zijn enorm nieuwsgierig. Dit is een heel aparte regio. Wij komen terecht in een backpacker ‘lodge’ waar een grote groep jonge vrijwilligers verblijft. Het is een prachtige plek, maar wel een beetje druk.
Mantenga Cultural Village
We worden door een lokale gids rondgeleid in Mantenga Cultural Village, een levend museum over traditionele Swazi-cultuur. Gewoonlijk gaan we niet naar culturele dansen. Dat vinden we een beetje ongemakkelijk. Maar we wilden graag een keer een levend museum uitproberen om te kijken hoe dat is. Bij Mantenga zijn ze erg trots op de eigen Swazi-cultuur en er komen hier zelfs schoolklassen uit heel eSwatini om te leren over de tradities van de eigen cultuur.
Wij rijden bij Mantenga ook nog eventjes naar een mooie waterval met een picknickplek waar je even kan lunchen. Ze waren ook een nieuw restaurant aan het bouwen. Check van tevoren even of dat al open is. Je kan hier ook slapen in een van de bungalows aan de rivier.
Mlilwane en Swazi Candles
In de middag gaan we naar Mlilwane Wildlife Sanctuary. Er zijn geen roofdieren in dit park, maar wel zebra’s, blesbokken, ijsvogels en visarenden. Het leuke daarvan is dat je hier (zelfstandig) kan rondwandelen of zelfs een fiets kan huren om tussen de antilopen te fietsen. We lunchen bij het Hippo Restaurant in het wildpark. De bossen en heuvels rondom de open savanne maken het mooie plaatje hier helemaal af. Er is hier ook een groot kamp waar je kan slapen in modern ingerichte bijenkorf-hutten van riet. Hier komen ook veel tourgroepen.
Swazi Candles is een lokale kaarsenfabriek op 20 minuten van Mlilwane. We zien hier hoe zij hun bijzondere kaarsen ter plekke maken. Rondom deze kaarsenfabriek en – winkel is een hele markt ontstaan waar lokaal gemaakte handicrafts worden verkocht. We kopen een paar unieke souvenirs.
Slapen in eZulwini-vallei
Budget – Lidwala Lodge/Backpackers – (huist ook groepen vrijwilligers) of Sondzela Backpackers (te boeken via Hostelworld).
Mid-range – Voor een andere ervaring kan je slapen in een van de natuurreservaten in de eZulwini-vallei. Bij Mantenga Nature Reserve & Cultural Village kan je een bungalow krijgen met uitzicht op de rivier en Execution Rock. Mlilwane NR Camp & Campsite ligt middenin het natuurreservaat met zebra’s, blesbokken en nog veel meer dieren. Een prachtplek met moderne beehive-hutten, simpele chalets en een groot restaurant.
Mid-range – Mantenga Lodge – Dit is in de eZulwini-vallei een van de beste keuzes qua prijs-kwaliteit-verhouding buiten de natuurreservaten. Mooie kamers tussen de bomen.
Dag 21 – 26 Kruger Nationaal Park
Van eZulwini-vallei naar Crocodile Bridge (Kruger NP Park Gate) – 200 km – 3,5 uur
Van Crocodile Bridge naar Lower Sabie Rest Camp – 32 km – 1,5 à 2 uur (max. snelheid is 40 km/u, maar hou rekening met max. 20 à 25 km/u plus tijd die je stopt voor dieren)
En van Lower Sabie Rest Camp naar Satara Rest Camp – 96 km – minimaal 3 à 4 uur – doe een tussenstop voor brunch bij Tshokwane Trading Post. Wij doen er de hele dag over.
Kruger Nationaal Park is het grootste wildpark van Zuid-Afrika. Het is zo groot als half Nederland. Dit beschermde gebied loopt zelfs door in Mozambique en Zimbabwe. Samen vormen ze het Great Limpopo Transfrontier Park. Op een eerdere reis waren we al eens een week in Kruger. We zagen toen alleen het noordelijke deel. Nu verkennen we het zuiden van Kruger Nationaal Park. De landschappen en natuur in het noorden en zuiden zijn echt anders met andere bomen, planten, en klimaten.
Greater Kruger of Kruger Nationaal Park?
Wat is nou wat: er is nogal wat verwarring over. Je hebt het oorspronkelijke nationaal park. Dat heet Kruger Nationaal Park. Daaraan vast zitten aan de westkant een aantal private game reserves die geen onderdeel zijn van het nationaal park. In 1993 zijn de hekken tussen het nationaal park en de private reservaten weggehaald zodat de dieren een groter leefgebied hebben. In de private reservaten slaap je meestal in luxe lodges en doe je in de ochtend en avond game drives met een gids in een 4×4. Je mag hier niet zelf rijden en er meestal alleen in als je er ook slaapt. Daarom is het exclusiever en kom je minder mensen tegen.
In Kruger Nationaal Park mag je juist wel zelf rijden en op zoek naar jouw eigen olifanten en leeuwen. Slapen kan je in de rest camps van SAN Parks, in bushveld camps of afgelegen satellietkampen. Ook zijn er enkele luxe private lodges binnen de grenzen van het nationaal park. Je kan bij de kampen of de gates in Kruger Nationaal Park game drives met gidsen regelen. Je kan Kruger Nationaal Park ook op een dagtrip te bezoeken wanneer je buiten het park slaapt. Vanuit de rest camps kan je ook night drives doen, wat niet kan als je buiten het park slaapt en dagtrips naar Krugerpark doet.
Zelf rijden in Kruger Nationaal Park
Wij kiezen voor zelf rijden in Kruger Nationaal Park. En slapen ook in de rest camps van het nationaal park. Het moment dat we het park in rijden en dat we grote kuddes olifanten, zebra’s, giraffes en buffels zien is overweldigend. We gaan het hek door bij Crocodile River en zien in het eerste uur meteen allemaal dieren. De volgende dagen zullen we vijf keer leeuwen zien. We zijn dan ook zes dagen en vijf nachten in het Nationaal Park. Want als je dieren wilt zien heb je tijd en geduld nodig. Wij raden dan ook aan om minimaal drie volle dagen in Kruger Nationaal Park te zijn. Vanuit Satara Rest Camp doen we ook twee sunset drives: een aanrader omdat je in het donker zelf het park niet in mag en de grote katten juist dan actief zijn.
Geen 4WD nodig in Kruger nationaal park
Zelf rijden is altijd weer een avontuur, je kan zo lang bij een dier blijven staan als je wilt. Je kan je eigen pad kiezen en van zonsopgang tot zonsondergang in het park zijn. Als je een olifant op de weg tegen komt, moet je dat zelf oplossen en dat kan best spannend zijn. Je weet nooit wat je tegen komt. Tegelijkertijd zijn de wegen en onverharde paden in Kruger Nationaal Park hartstikke goed en heb je geen 4WD nodig. Groot voordeel is ook dat het nationaal park stukken betaalbaarder is dan de private game reserves.
Veiligheid rondom Krugerpark – Er is één toegangsweg naar Kruger nationaal park waar de laatste jaren veel berichten zijn over overvallen en car jacking, ook nog in 2023: de weg vanaf de R538 naar Numbi Gate. Vermijd de R538 tussen Hazyview en Witrivier, en de Numbi Gate als entree of exit vanuit Krugerpark. Goede en veilige alternatieven zijn Phabeni Gate en Kruger Gate.
Slapen in Kruger Nationaal Park
Budget t/m mid-range – De SAN Parks rest camps in Kruger National Park – Wij vinden het het leukst om in het nationaal park te slapen. Onze nachten in nationaal park Kruger verblijven we in twee verschillende rest camps van SAN Parks: Lower Sabie Rest Camp en Satara Rest camp. Tijdens onze vorige reis kampeerden we al eens in Letaba Rest Camp, Punda Maria Rest Camp en Shingwedzi Rest Camp.
Boeken van slaapplekken in Kruger Nationaal Park doe je via de SAN Parks website. Je kan kiezen tussen self-catering bungalows, safari-tenten, bungalows met gedeelde keuken en badkamer; en kampeerplekken. Ook heb je de optie om echt in de bush te slapen in hutten of op kampeerplekken van de bushveld camps en satellietkampen in het nationaal park. Zo zijn er 21 (!) SAN Parks kampen middenin de natuur om uit te kiezen.
Luxe – binnen het nationaal park Kruger – Veel mensen weten niet dat je óók binnen de grenzen van Kruger Nationaal Park luxe lodges hebt. In deze geïsoleerd gelegen private boutique lodges (“concessions”) wordt je enorm verwend en meegenomen op exclusieve game drives middenin de prachtige natuur van het nationale park: Hoyo Hoyo Safari Lodge, Imbali Safari Lodge of Hamiltons Tented Camp.
Opties buiten Kruger Nationaal Park
Budget t/m luxe (buiten het wildpark) – Wil je liever iets comfortabeler zitten dan in de rest camps, maar vind je de private game reserves net wat teveel van het goede? Dan kan je ook buiten het park slapen en dagtrips naar Kruger doen. In Marloth Park aan de zuidkant van Krugerpark, net buiten de poort, vind je tientallen lodges in een parkachtige omgeving met wildleven. Alternatieven buiten de parkgrenzen vind je in de omgeving van de dorpjes Hazyview of Hoedspruit (Maruleng) aan de westkant.
Luxe – private game reserves ‘Greater Kruger’ – De private game reserves Sabi Sands Game Reserve en Manyeleti Game Reserve spreken ons het meest aan. Zij staan zich erop voor dat er niet gejaagd mag worden. Inyati Game Lodge en Elephant Plains Game Lodge zijn twee prachtige lodges in Sabi Sands. Ndzhaka Tented Camp en de Honeyguide Tented Safari Camps in Manyeleti Game Reserve zien er ook echt fantastisch uit.
Dag 26 – 28 Graskop en Blyde Canyon
Van Satara Rest Camp naar Graskop (Zur Alten Mine) – 195 km (via Phabeni Gate) of 170 km (via Orpen Gate) – 4 à 5 uur
Graskop en Blyde River Canyon zijn een mooie tussenstop onderweg van Johannesburg naar Kruger Nationaal Park, of andersom. Op een mini-roadtrip van ruim 50 kilometer heen en 50 kilometer terug kan je langs de Panorama Route verschillende uitzichtpunten bezoeken. De Drie Rondavels en Bourke’s Potholes zijn de bekendste plekken van Blyde River Canyon. Bij elk uitzichtpunt betaal je apart entree van een paar euro. Bij Bourke’s Potholes kan je er ook voor kiezen om een dagwandeling te maken op een van de uitgezette routes.
In de regio zijn verschillende schattige dorpjes met een winkeltje en een restaurantje. Kijk even goed welke plek je gaat zitten omdat je met de slingerwegen door de bossen misschien toch langer onderweg bent dan je denkt. Neem minstens een dag voor de roadtrip langs de Panorama Route. Als je van wandelen houdt, is het helemaal geen gek idee om langer te blijven. Wij hadden hier best nog een paar dagen extra willen hebben voordat we terug naar huis gingen.
Slapen bij de Blyde River Canyon
Budget – Joy River Backpackers in Moremela, vlakbij Bourke’s Potholes.
Mid-range – Zur Alten Mine (Graskop) – Wij sliepen in een van de losstaande huisjes in een groene tuin met een grote vijver en een wandelpad het bos is. Vijf minuten rijden van Graskop. Aanrader.
Mid-range – Havana Nights (Graskop) – Als je liever in het centrum van het dorpje Graskop zit met restaurantjes op loopafstand. Nette, simpele kamers met net dat beetje liefde en vriendelijke mensen.
Dag 28 – 30 Johannesburg en naar huis
Van Graskop naar Johannesburg – 404 km – 5 à 6 uur
Aan het eind van onze Roadtrip door Zuid-Afrika komen we terug in Johannesburg. Deze laatste dag hebben we gereserveerd voor bezoek aan familie en vrienden. En om rustig onze tassen in te pakken. Onze auto van Sunny Cars leveren we weer in op het vliegveld.
+++++++++++++++++++++++
○ Hoeveel weken voor een Zuid-Afrika roadtrip vanuit Johannesburg?
Voor deze roadtrip hebben wij ruim vier weken genomen. Je kan deze Zuid-Afrika roadtrip ook makkelijk in drie weken doen. Wij houden ervan om niet te snel te reizen. En veel tijd te nemen voor plekken en activiteiten die we leuk vinden. Maar heb je minder tijd, dan kan je deze route makkelijk aanpassen naar een roadtrip van drie weken. Je kan bijvoorbeeld minder tijd nemen in:
- Johannesburg: 2 nachten in plaats van 5 nachten
- St.Lucia en Hluhluwe-Imfolozi: Combineren in 3 nachten in plaats van allebei 3 nachten
- Lesotho: 3 nachten in plaats van 4 nachten
- Ballito: Geen tussenstop van 1 nacht maken, maar direct naar St.Lucia
Andere varianten op onze reisroute zijn om vanuit Johannesburg eerst naar Kruger Nationaal Park te gaan en vandaar af te zakken naar Durban en vanaf daar Port Elizabeth of Kaapstad te vliegen. Dan sla je Lesotho over. Wil je Lesotho toch graag meenemen? Dan zouden wij vanaf Lesotho via Camdeboo Nationaal Park in de Karoo en via de Garden Route naar Kaapstad rijden. Daarvoor zouden wij wel minimaal vier weken nemen. Het liefst natuurlijk zes weken, of 10 weken, of …. drie maanden!
○ Wat is het beste seizoen voor een roadtrip Zuid-Afrika?
Wij doen deze roadtrip door Zuid-Afrika, Lesotho en eSwatini in maart. In dit deel van Zuid-Afrika is maart het einde van de zomer én het einde van het regenseizoen. Wij vonden het goed te doen ondanks af en toe een bui aan het eind van de middag. Het was wel zo dat in Hluhluwe, St.Lucia en Kruger Nationaal Park een paar weken eerder rivieren en wegen overstroomd waren. Daardoor waren delen van parken niet toegankelijk.
Onze zomer, de winter in Zuid-Afrika, wordt gezien als het beste seizoen voor safari’s. Het is dan droger en daarom verzamelen dieren zich bij waterpoelen. Het gras staat dan ook lager. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds kan het dan wel behoorlijk koud zijn. Neem in dat seizoen dus echt een trui en jas mee.
Ook staat het gras in dit seizoen vrij hoog, en is er veel water waardoor dieren meer verspreid en minder goed te zien zijn. Toch hebben we in de wildparken heel veel dieren gezien. Doordat het laagseizoen was, was het op veel plekken lekker rustig.
Voor Lesotho zijn het voorjaar en het najaar de seizoenen waarin het nog niet té koud of te nat is. Door de hoogte van rond de 2.500-3.000 meter is het hier altijd fors kouder dan in Zuid-Afrika. In de winter ligt er sneeuw in de bergen en ijs op de wegen. En zijn er wegen en bergpassen afgesloten.
De regio rond Kaapstad heeft een heel ander klimaat. Voor de Garden Route en Kaapstad is de zomer (onze winter) wel een ideale periode. Dat heeft meer een mediterraan klimaat.
○ Is Zuid-Afrika veilig?
Dit vinden we altijd een beetje een moeilijke vraag om te beantwoorden. Het is heel persoonlijk hoe jij dit beleeft. Of je je veilig voelt hangt namelijk ook af van de hoeveelheid reiservaring, van de plek waar je woont, en hoe jij zelf in elkaar zit. Ook is er geen antwoord te geven voor Zuid-Afrika als geheel. Elke plek is anders.
We waren veel op het platteland, in kleine dorpen en in de natuur. En daar voelden we ons steeds veilig. Vraag elke keer bij je hotel om advies waar en wanneer het wel en niet veilig is. Een algemene regel is overal in Zuid-Afrika: gebruik je gezonde verstand en blijf altijd een beetje alert. Doe bijvoorbeeld altijd je deuren op slot en laat je dure spullen en sieraden thuis, of laat ze in ieder geval niet zien als je over straat gaat.
Johannesburg is een geval apart. Dit is gewoon een onveilige stad. Maar als je je aan bepaalde regels houdt, kan je ook hier jouw dingen doen. Ga bijvoorbeeld niet over straat in het donker en luister ook hier naar lokaal advies van je hotel. Doe alsof je er hoort en zoek van tevoren goed uit waar je heengaat en hoe. Vermijd het centrum van de stad, zoals de wijk Hillbrow.
In wildparken met roofdieren gelden weer andere gevaren. Hier zijn de twee belangrijkste regels: blijf in je auto, en geef heel veel ruimte aan olifanten.
○ Wat is ‘loadshedding’?
Door een tekort aan elektriciteit in Zuid-Afrika wordt de elektriciteit een paar uur per dag afgesloten. Dit noemen ze ‘loadshedding’. De tijdstippen verschillen per wijk, stad en regio. Met bijvoorbeeld de ESP-app kan je kijken wanneer de wijk waar jij verblijft aan de beurt is. Vraag bij je hotel wat de tijden voor loadshedding zijn. Ook kan door loadshedding, vooral in de steden, ook geen water uit de kraan komen. Vraag ook dit na bij je hotel.
Bij het boeken van een hotel is het de moeite waard om te kijken of ze een backup-systeem hebben. Dit kan je vaak ook terugvinden in de reviews. Het mooiste is dan natuurlijk als ze zonnepanelen hebben. Ecohotels zijn ook om die reden een mooie optie. En een stuk milieuvriendelijker dan hotels die grote generators op diesel hebben staan.
Het is in ieder geval handig om een grote power bank mee te nemen. Ook goede hoofdlampjes en een zaklamp verdienen een plekje in jouw rugtas of koffer.
○ Cash of creditcard in Zuid-Afrika?
Je komt in Zuid-Afrika een heel eind met een creditcard. Wij hebben veel gewoon met creditcard kunnen betalen, bij supermarkten en tankstations bijvoorbeeld. Ook kan je in Zuid-Afrika met je gewone bankpas of creditcard geld uit de muur halen.
Toch raden we aan om ook cash bij je te hebben. Je komt op deze Zuid-Afrika roadtrip in afgelegen gebieden. De internetverbinding is daar niet altijd stabiel. En dat betekent dat creditcardbetalingen soms gewoon niet lukken. Dat overkwam ons bijvoorbeeld bij een rest camp in Kruger Nationaal Park. Neem genoeg cash mee voor een paar dagen.
Voor dagelijkse betalingen hebben wij Revolut-kaarten. Dit is een VISA-prepaid-kaart waar je geld op zet om mee te betalen. Geld opnemen is hiermee gratis tot een bepaald bedrag per maand en sowieso goedkoper dan met jouw bankpas of normale creditcard. Contant geld pinnen doe je het liefst in winkelcentra met bewaking, in de winkels bij tankstations of in supermarkten. Dit kan niet altijd. Vraag dan aan je hotel of het veilig is. Ga met z’n tweeën als het kan.
○ Auto huren in Zuid-Afrika: 4wd of 2wd?
Wij huurden een auto via Sunny Cars voor onze roadtrip door Zuid-Afrika. We kozen voor een 2wd SUV: een wat grotere auto dan we normaal zouden doen, omdat we voor de bergen een wat stevigere auto wilden hebben. Met een ruime achterbak om de bagage buiten het zicht op te kunnen bergen. Ook zit je in een SUV iets hoger waardoor je in wildparken net iets meer kan zien, boven het gras uit. Een hogere auto is ook fijn voor onverharde wegen en om over ondergelopen wegen te rijden.
De wegen en de onverharde tracks in de wildparken die we op deze reis bezochten waren goed te doen met een 2wd. De achterbak van de Volkswagen T-Cross viel een beetje tegen. Een sedan, zoals een Toyota Corolla, met een grote achterbak was voor de bagage ook goed geweest.
Wil je met jouw huurauto ook naar Lesotho en eSwatini? Geef dit dan duidelijk aan bij het boeken. Het verhuurbedrijf moet daarvoor enkele dagen van tevoren de papieren regelen en aan jou meegeven wanneer je aan de balie staat. Check dit bij het ophalen van de auto. Je betaalt hiervoor ter plekke administratiekosten van enkele tientjes.
Wij huurden in Johannesburg een auto via Sunny Cars. Wil jij ook een goede deal en geen gedoe? Klik dan hier.
○ Onze tien tips voor zelf rijden in Zuid-Afrika
Tip #1 – Afstanden groter dan je denkt
De afstanden zijn vaak groter dan je denkt. Een rijdag van zes uur is het maximum voor ons. We rekenen daarbij twee uur uitloop voor pauze en vertraging. Zo maak je niet meer dan een werkdag. Vertrouw daarbij niet blindelings op de rijtijden in Google Maps. Je kan zomaar 20-30% langer onderweg zijn. Check ook zelf de route, want hier en daar sturen apps je ‘shortcuts’ op die helemaal niet korter zijn of wel erg creatief zijn. Als je in wildparken zelf gaat rijden, dan zit je ook nog heel wat uren achter het stuur.
Tip #2 – Rij links
In Zuid-Afrika rijden ze links. We vinden dit in het begin vooral verwarrend bij rotondes. En als er weinig verkeer op de weg is.
Tip #3 – De 4-way stop: Wie het eerst komt, gaat het eerst
Bij ons thuis heeft rechts voorrang. Dat doen ze in Zuid-Afrika anders. Op de 4-way stop staat voor iedereen een stopbord. En degene die het eerste komt, mag het eerste weer optrekken. Dit zorgt ervoor dat de meeste mensen een kruising heel langzaam naderen.
Tip #4 – Rij niet in het donker
In Zuid-Afrika, Lesotho en eSwatini kunnen in het donker altijd mensen, dieren en voertuigen zonder licht op de weg zijn. Ook kun je zomaar een auto tegen komen die met 30 km/u op de snelweg rijdt. Ook in het licht is dit al een uitdaging – weten wij uit ervaring! In het donker wil je dit al helemaal niet tegen komen. Ook zijn er vaak gaten in de weg (potholes) die je in het donker echt niet kan zien. Door ‘loadshedding’ gaat de elektriciteit in hele wijken tegelijkertijd uit. Dan is het ook in de stad heel erg donker op straat.
Tip #5 – Neem een internationaal rijbewijs mee
Een internationaal rijbewijs (IRB) koop je bij een ANWB-winkel. Let op dat je voor deze reisroute helaas twee verschillende IRB’s nodig hebt! Voor eSwatini heb je een andere IRB nodig dan Zuid-Afrika of Lesotho.
Tip #6 – Koop een SIM-kaart op het vliegveld
Wij raden aan om een SIM-kaart te kopen op het vliegveld. Dit is heel makkelijk. In de aankomsthal vind je winkeltjes van MTN en Vodacom waar ze meteen de SIM-kaart voor je installeren. Neem naast internettegoed ook beltegoed. Zo kan je altijd bellen bij pech onderweg of naar een hotel als je later bent dan verwacht. Let op dat je met deze Zuid-Afrikaanse SIM-kaart in eSwatini en Lesotho moet roamen wat duurder is.
Tip #7 – Download thuis offline kaarten in Maps.me en Google Maps
Je zal op deze Zuid-Afrika roadtrip niet altijd bereik hebben op jouw telefoon. Je gaat naar prachtig afgelegen plekken toe! Wil je toch navigeren met jouw telefoon, dan is dit een gouden tip. Wij gebruiken allebei de apps omdat je soms wel heel creatieve routes voorgeschoteld krijgt.
Tip #8 – Rij in Johannesburg niet door het centrum heen
Vermijd de centrumwijken. Deze kunnen onveilig zijn. Je kan beter over snelwegen en hoofdwegen door Johannesburg rijden. Zorg zelf dat je Google Maps een route via snelwegen kiest, want Google houdt hier geen rekening mee. Doe in Johannesburg altijd je deuren op slot en ramen dicht tijdens het rijden.
Tip #9 – Vrachtwagens op de vluchtstrook
Op de grote snelwegen rijden veel vrachtwagens. Vaak zijn dat grote trucks met erts en kolen uit de mijnen. Zij reden half op de vluchtstrook en er wordt verwacht dat je inhaalt. Wees voorzichtig met inhalen, want er kan ook van de andere kant op die manier ingehaald worden!
Tip #10 – Fooien onderweg
Er zijn op veel plekken parkeerwachters die voor een fooi op jouw auto letten. Meestal zijn ze niet officieel. Het is gebruikelijk om parkeerwachten, officieel of niet, een fooi te geven van 5 rand. Tien rand mag ook. Dat geldt ook voor de mensen die bij tankstations je tank vullen en je ramen wassen. Zorg dus dat je los geld op zak hebt onderweg.
Zoek jouw vliegticket op Skyscanner
○ BONUS: Boeken om te lezen voor jouw roadtrip Zuid-Afrika
Lonely Planet – South Africa, eSwatini and Lesotho bij Bol.com
ANWB – Zuid-Afrika Wereldreisgids bij Bol.com
Trevor Noah – Born a Crime bij Bol.com
Nelson Mandela – De Lange Weg naar Vrijheid / A Long Walk to Freedom bij Bol.com
Dervla Murphy – South from the Limpopo bij Bol.com
Bram Vermeulen – Help, ik ben Blank Geworden bij Bol.com
Alle boeken van J.M. Coetzee bij Bol.com
Marlène van Niekerk – Triomf bij Bol.com
Paul Theroux – Laatste Trein naar Zona Verde en Dark Star Safari bij Bol.com
Antjie Krog – Country of my Skull bij Bol.com