Selfdrive in Kruger nationaal park: Nu de beste routes, onze praktische tips en unieke slaapplekken bij elkaar

Kruger Nationaal Park is het absolute hoogtepunt van Zuid-Afrika. Vraag jij je af of je zelf kan rijden in Krugerpark? Of weet je dat al, en wil je vooral weten hoe je die selfdrive in Kruger Nationaal Park nu het beste organiseert? En waar je dan moet zijn? Selfdrive safari’s zijn voor ons dé favoriete manier om de natuur, de dieren en landschappen van Kruger te ervaren. Wij zijn in Kruger nationaal park geweest van het verre noorden tot het diepe zuiden met een bescheiden budget! Op basis van onze eigen ervaringen zetten wij nu alles wat wij weten voor jou op een rijtje. Lees nu dit reisblog om van jouw eigen droom een fantastische selfdrive ervaring in Kruger Nationaal Park te maken.

Zonsopgang in Kruger nationaal park

Waarom naar Krugerpark?

Kruger Nationaal Park is een van de grootste en bekendste wildparken van Afrika. Wij zagen honderden olifanten, bijna elke dag leeuwen, honderden vogels, apen, impala’s, mangoesten en meer. Gigantische neushoorns, nijlpaarden, hyena’s en nyala-antelopen geven het gevoel dat je terugkijkt naar de prehistorie. Je kan hier helemaal zelf de Big 5 vinden. Luipaarden zien blijft een uitdaging. Het blijft voor ons nog steeds bij die ene keer dat we een luipaard zagen tijdens ons bezoek in 2009. Op cheeta’s heb je een iets grotere kans.

In Kruger Nationaal Park kan je je klein en vrij voelen tegelijkertijd. Het voelt alsof Kruger nooit ophoudt. Wij zouden voor ons gevoel eindeloos door deze wilde natuur kunnen rondrijden. Kruger Nationaal Park blijft gewoon een van de meest bijzondere plekken op deze planeet. Als wildlife-liefhebber is dit zó fantastisch om te ervaren.

Met een kaartenboek van Krugerpark in de hand verkennen we elke dag nieuwe rondjes over tracks en wegen. Af en toe staat een olifant in de weg waardoor we moeten omkeren. Tegen zonsondergang laten de leeuwen zich zien. Eén keer zien we een groep van zeven jonge leeuwtjes spelend op de weg.

Lees ook

Selfdrive in Kruger: Jonge leeuw vlakbij Satara rest camp in Krugerpark

1 – Selfdrive in Kruger? Zo zit Kruger in elkaar

Kruger Nationaal Park is zo groot als de helft van Nederland. En dan heb je in de directe omgeving nog allemaal private game reserves waarmee het beschermde gebied eigenlijk nóg groter is. Het is dan ook het grootste nationale park van Zuid-Afrika.

● Noord, midden en Zuid-Kruger: verschillende landschappen

Omdat Kruger Nationaal Park zo enorm groot is, zijn er grote verschillen tussen het noorden, het midden en het zuiden. In het noorden is Krugerpark meer bebost en in het zuiden is meer open savanne. Er lopen vijf grote rivieren door Kruger Nationaal Park. Dat is goed om te weten, want rondom de rivieren kan je veel dieren vinden. In Mozambique liggen bergen waaruit het water door de heuvels en vlaktes naar het Krugerpark stroomt.

Selfdrive in Kruger Nationaal Park: Olifanten op de weg

● Greater Limpopo, Nationaal park, Greater Kruger en omgeving (bijv. Marloth Park)

De hele oostgrens van Kruger wordt gevormd door de grens tussen Zuid-Afrika en Mozambique. De noordgrens ligt tegen Zimbabwe aan. Het beschermde gebied van Kruger loopt door in Mozambique en Zimbabwe. Samen vormen ze het Great Limpopo Transfrontier Park.

● Greater Kruger of Kruger Nationaal Park?

Wat is nou wat: er is nogal wat verwarring over. Je hebt het oorspronkelijke nationaal park. Dat heet Nationaal Park Kruger. Daaraan vast zitten aan de westkant een aantal private game reserves die geen onderdeel zijn van het nationaal park.

In 1993 zijn de hekken tussen het nationaal park en de private reservaten weggehaald zodat de dieren een groter leefgebied hebben. Het Kruger Nationaal Park wordt beheerd door SAN Parks, een overheidsorganisatie. De private reservaten zijn in handen van commerciële partijen; een enkele zoals Mala Mala is in handen van de lokale gemeenschap.

Auto huren voor jouw selfdrive in Kruger? Kijk eens bij:

2 – Waar vind je welke dieren in Kruger nationaal park?

TIP – Koop voor jouw selfdrive safari de Tinker’s Map & Guide voor Kruger nationaal park. In dit kaartenboek vind je de beste tips en beschrijvingen van game drives, een compacte dierengids en beschrijving van de verschillende landschappen.

Selfdrive in Kruger: De Tinker’s Guide Kruger Park is een aanrader

● Waar vind je dieren in het noorden van Kruger Nationaal Park?

Het noordelijke deel van Kruger nationaal park vind je tussen Pafuri gate en Phalaborwa gate. De belangrijkste ingang in het verre noorden van het nationale park is Punda Maria gate. In dit noordelijke deel van het Kruger nationaal park zijn minder bezoekers dan in het centrale en zuidelijke deel. Het landschap is hier uitgestrekt, relatief droog en je rijdt afwisselend door open savanne en relatief bossig gebied met Mopane-bomen.

Je kan hier grote kuddes olifanten en buffels vinden. Dit was ooit onze eerste kennismaking met Krugerpark. Punda Maria rest camp en Shinwedzi rest camp waren de plek waar we kampeerden. We zullen nooit vergeten hoe het was om tegen zonsondergang op een stoffig track in de bush oog in oog te staan met olifanten die achter de bosjes vandaan kwamen en een tijd lang de weg blokkeerden.

In het noorden van Krugerpark vind je twee rivieren:

  • de Shingwedzi-rivier die schuin door het noordelijke deel van Kruger Nationaal Park loopt, grofweg van Shingwedzi Rest Camp richting Punda Maria gate. De eerste keer dat we in Krugerpark waren zagen we hier zo ontzettend veel olifanten!
  • De Letaba-rivier en Tsendze-riviee die zich in het oosten van Krugerpark afsplitsen van de Olifantsrivier en naar het noordwesten loopt. Wij kampeerden bij Letaba rest camp. Van hieruit vonden we verschillende keren leeuwen in de relatief dichtbeboste savanne.
Selfdrive in Kruger: Giraffes in nationaal park Kruger

● Waar vind je dieren in het midden van Kruger Nationaal Park?

Tussen Phalaborwa en Orpen gate vind je een van de meest diverse delen van Kruger nationaal park. Rivieren, bossige delen, waterpoelen en open savanne wisselen elkaar af. De kans dat je in dit deel de Big 5 vindt, is levensgroot. Misschien zie je zelfs gevlekte honden. Wij moeten nóg maar eens terug om die te vinden. Het gebied rondom Orpen road is een van de beste wildlife viewing areas van Krugerpark.

Wij sliepen in een bungalow in Satara rest camp, kampeerden ooit in Letaba rest camp, en willen graag nog eens naar Olifantsrivier rest camp. Er leven hier verschillende troepen leeuwen, je hebt bijna gegarandeerde olifant sightings en de kans dat je hyena’s ziet is ook groot. Ook is het de moeite waard om een sunset of night drive te doen vanuit een van deze kampen. Dit kan je ter plekke regelen.

In het midden van Krugerpark vind je twee van de belangrijkste rivieren van Kruger nationaal park.

  • De Olifantsrivier die van rechts naar links loopt en het noordelijke deel van Kruger van het zuidelijke deel scheidt (de Klaserie-rivier is een zijrivier van Olifantsrivier die van noord naar zuid loopt, net ten westen van Kruger Nationaal Park, waaromheen verschillende private game reserves liggen)
  • De Timbavati-rivier, die in het droge seizoen grotendeels droog staat, loop van de Olifantsrivier in Kruger Nationaal Park naar het zuidwesten richting Orpen Gate en het Timbavati private game reserve. De Orpen-Stara Road loopt hier voor een groot deel langs, en is een van de wegen waar je heel goed dieren kan vinden.
Selfdrive in Kruger: Leeuwin op de hoofdweg vlakbij Satara rest camp

● Waar vind je dieren in het zuiden van Kruger Nationaal Park?

Het zuiden van Kruger is het meest populaire deel van het nationaal park met ruime keuze van park gates op maar een dag rijden van Johannesburg. Hier komen dus ook meer mensen. En in de weekenden kan het druk worden. Maar dit nationaal park is zo groot dat dat helemaal niet vervelend is. En er is een goede reden voor. Tussen Satara rest camp en de Crocodile River, de zuidgrens van Krugerpark, is het fenomenaal game driven door typisch Afrikaanse landschappen! Ook ligt hier aan de rivier een van de mooiste rest camps van Krugerpark: Lower Sabie rest camp, waar wij in een bungalow sliepen.

De grote rivieren in het zuiden van Kruger Nationaal Park:

  • De Krokodil-rivier vormt de zuidgrens van Kruger Nationaal Park, en maakt dat je meteen vanaf deze zuidgrens al enorm veel dieren kan spotten. Net buiten het nationaal park vind je hier het populaire Marloth Park waar je veel accommodatie-opties vindt.
  • De Sabie-rivier die van oost naar west loopt is het hart van het zuidelijke deel van Krugerpark. Hier vind je binnen het nationale park de populaire rest camps Lower Sabie (een van onze favorieten) en Skukuza, het meest grootschalige kamp van Krugerpark. Buiten het nationale park vind je langs deze rivier ook het bekende Sabie Sands private game reserve.

++++++++++++++++++++

3 – Slapen in en rond Kruger Nationaal Park

Je hebt keuze uit heel veel accommodaties en campings in en rond Kruger Nationaal Park. Wat ons betreft draait het zoals altijd om locatie, locatie, locatie. Wij vinden het fantastisch om te slapen in de rest camps in Kruger Nationaal Park. Zo ben je elke ochtend weer vroeg in de natuur en heb je vanaf zonsopkomst meteen kans om dieren te zien. Ook buiten het nationale park heb je iets te kiezen. Wij zetten vier opties op een rijtje:

  • Optie 1 – De SAN Parks rest camps: slapen in Kruger National Park
  • Optie 2 – Private Game Reserves rondom Kruger National Park (Greater Kruger)
  • Optie 3 – Luxe private lodges in Kruger Nationaal Park
  • Optie 4 – Net buiten Kruger Nationaal Park aan de westkant in Hoedspruit (Maruleng) of in het zuiden bij Hazyview of Marloth Park
Impala in Kruger nationaal park
Selfdrive in Kruger: Impala in Kruger nationaal park

Optie 1 – De SAN Parks rest camps: slapen in Kruger Nationaal Park

Lokatie, lokatie, lokatie. Daar draait het om bij het slapen in Kruger Nationaal Park. Dus wij raden echt aan om binnen de grenzen van het nationale park te slapen. Onze nachten in nationaal park Kruger verblijven we in 2023 in twee verschillende rest camps van SAN Parks: Lower Sabie Rest Camp en Satara Rest camp. Tijdens een vorige reis in 2009 kampeerden we al eens in Letaba Rest CampPunda Maria Rest Camp en Shingwedzi Rest Camp.

Selfdrive in Kruger nationaal park: Boeken van jouw slaapplek via SAN-parks

Rest camps in Kruger national park

In Kruger Park kan je slapen in de rest camps van SAN Parks. Je kan dit heel makkelijk regelen via de SAN Parks website. Je hebt in het nationale park meerdere kampen (rest camps) waar een winkel, restaurant en vaak ook een benzinepomp is. De voorzieningen zijn in elk kamp anders dus check van tevoren op de SAN-website als je er wilt eten. Je hebt in deze kampen keuze uit self-catering bungalows, bungalows met gedeelde keuken en badkamer, soms ook safaritenten en kampeerplekken waar je je eigen tent, camper of auto met daktent kan neerzetten. Hou er rekening mee dat de bungalows een beetje verouderd zijn, maar … locatie, locatie!

Wilderness camps in Kruger national park

SAN Parks heeft ook enkele “wilderness camps” (ook wel: “bushveld camps” en “rustic camps”). Deze kan je ook via de SAN-website boeken. Dit kunnen simpele campings zijn met maar een paar plekken en minimale voorzieningen zoals een ‘pit toilet’, soms zelf zonder hekken! Dit willen wij een volgende keer heel graag uitproberen! Maar er zijn ook satellietkampen met een paar – meestal self-catering – safaritenten of bungalows als je niet kampeert. Inchecken voor deze kampen doe je dan bij het dichtstbijzijnde rest camp. Je kan dat ook navragen bij de park gate waar je binnen komt.

Selfdrive in Kruger: De savanne

Selfdrive in Kruger nationaal park: Keuze uit verschillende rest camps

Je hebt veel keuze binnen de grenzen van het nationale park. Wij zetten op basis van onze eigen ervaringen een paar van de belangrijkste rest camps van zuid naar noord op een rijtje.

Rest camps in het zuiden van Kruger nationaal park

Crocodile Bridge Rest Camp – In het uiterste zuiden van Kruger national park is dit kleinschalige kamp prachtig gelegen tussen de vlaktes met enorm veel dieren. Het is een mooi alternatief als je van ver komt en liever in het nationaal park slaapt dan in Marloth Park. Er is geen restaurant maar wel een prima parkshop en koffie.

Restaurant met uitzicht bij Lower Sabie Rest Camp

Lower Sabie Rest Camp – Misschien wel ons favoriete rest camp van Krugerpark. Het kamp is relatief rustig en diep in het park. Lower Sabie heeft een fantastisch restaurant aan de rivier, ook toegankelijk als je er niet slaapt. En rondom is de kans om veel verschillende dieren te vinden. Vlakbij het kamp zien we leeuwen. Wij sliepen in een self-catering bungalow. De bungalows in Krugerpark zijn we vaker iets verouderd maar de locatie maakt dat meer dan goed.

Rest camps in het centrale deel van Kruger nationaal park

Satara Rest Camp – Satara Rest Camp is iets grootschaliger dan Lower Sabie, maar de ligging is enorm goed. Vanuit Satara Rest Camp regelen we twee keer een sunset drive om tijdens het gouden uurtje en in het donker ontspannen vanaf een grote truck op zoek te gaan naar nachtelijk wild. We zien hier weer leeuwen, en een nest hyena-jonkies. Ook komen er talloze olifanten langs, en kijken we naar nijlpaarden in een waterpoel waar de zon achter onder gaat. Wegschietende civetkatten, jakhalzen en African wild cats maken het plaatje compleet.

Bungalows in Satara Rest Camp, Kruger Nationaal park
Bungalows in Satara Rest Camp, Kruger Nationaal park

Skukuza Rest Camp – De rest camps verschillen nogal in grootte. Skukuza is het grootste kamp in Krugerpark en meer een klein dorp. Hier zijn zelfs meerdere restaurants. Bij Skukuza Rest Camp is het heel erg druk omdat hier ook veel mensen van buiten het nationaal park komen. Dit is niet onze favoriete plek in Kruger en heel anders dan de rest van het nationale park. Wel heb je een goede kans dat je hierin de omgeving veel dieren ziet. We hoorden veel verhalen over luipaarden hier, al zagen we ze zelf niet.

Olifantsrivier Rest Camp – Niet ver van Letaba is ook Olifantsrivier Rest Camp een fantastisch gelegen kamp, al is hier geen camping. Wij hebben hier zelf niet geslapen maar wel een stopover gedaan. Vlakbij kan je wel kamperen bij Balule. De rivier deed z’n naam eer aan met grote groepen olifanten in de rivierbedding. Er zijn hier bungalows met prachtig uitzicht over de rivier.

Jonge hyena tijdens sunset drive vanuit Satara rest camp

Rest camps in het noorden van Kruger nationaal park

Letaba Rest Camp – Rondom Letaba hebben wij de hele Big 5 gezien. Dit was de enige keer dat wij een luipaard zagen in Krugerpark! Het kamp is niet al te groot en ligt aan een rivier met een restaurant dat daarop uitkijkt. Er is veel fijne schaduw hier. In Letaba Rest Camp stonden wij op de camping.

Shingwedzi Rest Camp – In het noorden is dit het kamp waaromheen je de meeste dieren kan vinden. En het is hier op de tracks een stuk rustiger dan verder naar het zuiden. Op een route van of naar het noorden is Shingwedzi een goede stop. Wij kampeerden hier.

Punda Maria Rest Camp – In het uiterste noorden is Punda Maria een perfecte eerste of laatste stop in Kruger nationaal park. Vanuit hier kan je het gebied rond Pafuri verkennen. Hier komen heel weinig toeristen. Door de bush is het niet altijd makkelijk om dieren te vinden, maar wij zagen fantastische kuddes olifanten en impala’s hier.

Selfdrive in Kruger: Giraffe

Optie 2 – Private Game Reserves rondom Kruger National Park (Greater Kruger)

Aan de westelijke kant van Kruger Nationaal Park liggen verschillende private game reserves direct aan het nationaal park vast. Dit wordt ook wel ‘Greater Kruger’ genoemd. Je vindt in deze game reserves luxe lodges waarvandaan je met een gids op zoek gaat naar dieren. Ben je hiernaar op zoek? Kijk dan eens op booking.com bij 

Let op dat in verschillende private game reserves ook nog gejaagd mag worden. In de private game reserves Sabi Sands en Manyeleti staan ze zich erop voor dat er niet gejaagd wordt.

Ook is het de moeite waard om te kijken of jouw lodge ook investeert in de lokale communitiesMala Mala reserve, één van de concessies binnen Sabi Sands is door de overheid overgedragen aan de gemeenschap.

Hippo's in Kruger bij zonondergang
Hippo’s bij zonsondergang in Kruger nationaal park

● Optie 3 – Luxe private lodges in Kruger Nationaal Park

Op een aantal plekken binnen de grenzen van het nationale park vind je luxe private lodges (“concessions”). Al deze kampen liggen in het centrale deel van het nationale park ten zuiden van Satara Rest Camp en ten noorden van Skukuza Rest Camp. Deze drie kampen in een private concessie van 10.000 ha binnen het nationale park zien er fantastisch uit:

Hier vind je exclusiviteit, ultieme luxe en heb je de kans om vanaf jouw privéterras het grote wild langs te zien komen. Hangt wel een prijskaartje aan, waar dan als het goed is wel ook safariritten met gidsen bij in zitten. Ze zijn een interessant alternatief voor de luxe private kampen buiten het nationale park (in Greater Kruger) hierboven.

Nijlkrokodil in Kruger nationaal park

Optie 4 – Net buiten Kruger National Park

Slaap je echt liever buiten het nationaal park? Dan zijn er aan de randen van Kruger Nationaal Park ook accommodaties te vinden. Deze lodges en hotels zijn vaak net iets moderner dan de toch wat gedateerde bungalows in het nationale park.

Zo is Marloth Park populair aan de zuidkant van Krugerpark. Hier zijn tientallen lodges te vinden in een parkachtige omgeving mét eigen dieren die tussen de lodges rondzwerven.

Ook de omgeving van het stadje Hazyview is populair vanwege de ligging nabij de park gates richting Skukuza Rest Camp (in het nationaal park), één van de delen van Kruger met veel wildleven.

Iets noordelijker vind je Maruleng (Hoedspruit). Je vindt hier veel lodges in de bush buiten Kruger. Dit kan een interessante basis of tussenstop zijn voor zowel het noorden van de Blyde River Canyon als het noorden van Kruger nationaal park. Vlakbij liggen de private game reserves van Klaserie en Timbavati.

Let erop dat je vanuit Hazyview en Hoedspruit altijd nog wel een uurtje bezig bent voordat je in het nationale park bent. Het voordeel is dat je vanaf deze plekken makkelijk het gebied rondom Blyde River Canyon kan bezoeken voor of na jouw dagen in Kruger.

Grote kans dat je tijdens de Zuid-Afrikaanse zomer de European roller tegenkomt in Kruger nationaal park

++++++++++++++++++++

4 – Vijf fantastische selfdrive routes door Kruger nationaal park

Kruger is zo groot dat je er dagen of zelfs weken zou kunnen doorbrengen. Er zijn zelfs Zuid-Afrikanen die hier voor een aantal weken met hun caravan een standplaats hebben! Als je op vakantie bent, is de kans groot dat je hier eerder een paar dagen dan een paar weken bent. Op basis van onze eigen ervaringen zetten we hieronder vijf routes op een rijtje. Heb je langer de tijd? Knoop dan meerdere routes aan elkaar. Of kies ervoor om wat langer in een rest camp te zijn en van daaruit op zoek te gaan naar wildlife.

TIP – Bij elke route geven we een indicatie van de lengte van de route in kilometers. Met game drives erbij rijd je waarschijnlijk meer. Op je eerste en laatste dag komen daar nog kilometers bij naar jouw slaapplek buiten het nationale park. Let er op dat je in het nationale park misschien wel 50 km/uur mág, maar dat je reële rijsnelheid eerder op 20 à 25 km per uur ligt als je aan het gamedriven bent (of langzamer), of 30 à 35 km/uur als je doorrijdt over de hoofdweg en rekening houdt met pauzes.

Olifanten in Kruger nationaal park

Selfdrive in Kruger – Route #1 – Crocodile River – Orpen Gate route – 2-4 nachten

Crocodile Bridge gate > Lower Sabie Rest Camp > Satara Rest Camp > Orpen Gate

Deze route is ca. 180 kilometer lang.

Op deze route ga je zelf op safari door het zuiden van Kruger nationaal park. Je combineert dit met een stuk van het midden van Krugerpark met grote kans op leeuwen. Dit is een logische route als je via eSwatini vanuit de regio rondom Durban (of Hluhluwe-Imfolozi) naar Blyde River Canyon wil rijden of andersom. Vanuit het zuiden komend start jouw selfdrive Krugerpark-avontuur bij de ingang van Crocodile Bridge Gate.

Rest Camp Lower Sabie en Satara Rest Camp zijn jouw slaapplekken in het park. Slaap je aan het begin of het eind van deze route vlak buiten het park dan heb je extra tijd om te game driven op je eerste of laatste dag. Deze route sluit in het zuiden mooi aan op een itinerary vanuit eSwatini en Durban en vanuit Orpen Gate op de noordelijke entree van Blyde River canyon.

Menu op de borden aan de muur bij Tshokwane Trading Post, Kruger nationaal park
Tshokwane Trading Post

Selfdrive in Kruger – Route #2 – “Hart van Kruger”-route – 2-4 nachten

Phalaborwa Gate > Letaba Rest Camp (of Olifantsrivier Rest Camp) > Satara Rest Camp > Orpen Gate

Deze route is ca. 195 kilometer lang.

Deze selfdrive route brengt je diep in het hart van Kruger nationaal park. Dit is ‘lion country’. We raden voor deze route minimaal drie nachten, maar liever meer, aan. Met Letaba of Olifantrivier en Satara rest camp slaap je in een paar van de beste rest camps van het nationale park.

Langs de Orpen road, bij Letaba rest camp en de Satara-rivier ga je op zoek naar de Big 5. Breek de lange dag met brunch of lunch bij Tshokwane Trading Post. Deze route sluit mooi aan op een bezoek aan de Blyde River canyon, het gebied rond Maruleng (Hoedspruit) en de regio rondom Tzaneen.

African grey hornbill (grijze tok) in Kruger nationaal park

Selfdrive in Kruger – Route #3 – De Orpen-Sabie loop – 2-4 nachten

Orpen gate > Satara Rest Camp > Lower Sabie Rest Camp > Hazyview /Graspkop via Phabeni gate (uitbreidingsoptie Greater Kruger/Graskop)

Deze route is ca. 225 kilometer lang.

Deze relatief compacte route brengt je langs een aantal van de grootste hoogtepunten van Krugerpark. Wij raden aan minimaal twee nachten in het nationaal park te slapen. Het deel rondom de Orpen-rivier, Satara en Lower Sabie rivier is een van de mooiste en diverse delen van het park én fantastisch om dieren te spotten.

Skukuza is erg grootschalig, en hoewel wij dit rest camp geen aanrader vinden, is in de buurt wel veel wildleven te zien. Vlakbij zijn ook de private game reserves van Sabi Sands en deze route sluit goed aan op een trip waar je daar ook een of meer nachten doorbrengt of naar Graskop rijdt om te wandelen in en rond de Blyde River Canyon.

TIP – Tussen Lower Sabie en Satara (op de kruising naar Skukuza) stop je bij Tshokwane Trading Post voor fantastische koffie, braaien op een gehuurde skottle (gasbarbecue) of ontbijt, brunch of lunch uit het restaurant. Deze historische handelspost is een erg leuke stop onderweg in Krugerpark. Ze hebben zowaar muesli met yoghurt, croissantjes met jam en heerlijke, traditionele roosterkoeken (vers gebakken broodjes). Je moet je brunch alleen wel verdedigen tegen vervetaapjes die jouw eten proberen te stelen.

Selfdrive in Kruger – Route #4 – De “kleine” Kruger-Zuid-loop – 1-3 nachten

Crocodile Bridge Gate > Lower Sabie Rest Camp > Skukuza > Hazyview/Graskop via Kruger Gate (uitbreidingsoptie Greater Kruger/Graskop)

Deze route is ca. 90 kilometer lang.

Deze compacte route is geschikt als je iets minder tijd beschikbaar hebt. En zo is deze route ook goed te combineren met een doorreis naar of van eSwatini. Toch raden we aan om dit niet in één keer te doen en meerdere dagen te nemen. Het hoogtepunt van deze route is de Sabie-rivier en Lower Sabie Rest Camp. Met relatief weinig kilometers kom je zo toch dieper in Kruger nationaal park.

De rivier is prachtig en trekt enorm veel dieren aan. Het is op deze route wel relatief druk. In het zuiden kan je ook slapen in Marloth Park net buiten het nationale park, of in Crocodile Bridge rest camp. Aan de westkant kun je kiezen tussen Skukuza rest camp, de private reserves van Greater Kruger of slapen in of rondom Hazyview. Graskop is ook niet ver weg.

Mensen op bankjes met uitzicht onder een afdakje in Kruger nationaal park
Picknicken met uitzicht op selfdrive in Kruger nationaal park

Selfdrive in Kruger – Route #5 – Off-the-beaten-path op de Noordelijke route – 3-5 nachten

Punda Maria gate > Shingwedzi Rest Camp > Olifants Rest Camp > Letaba Rest Camp > Phalaborwa gate

Deze route is ca. 261 kilometer lang.

Deze route door het noordelijke deel van het nationaal park geeft je echt een gevoel voor de enorme grootte van Krugerpark. En brengt je vooral rondom de Olifantsrivier in gebied met veel wildleven en, vergeleken met het zuiden, veel minder bezoekers.

In het verre noordelijke deel is meer bebossing en kan het lastiger zijn om dieren te spotten, maar daar krijg je meer avontuur voor terug. Wij raden aan minimaal drie nachten te slapen in het nationaal park als je deze route neemt. Deze route sluit mooi aan bij een reis waarin je de noordelijke Zuid-Afrikaanse regio Limpopo gaat verkennen.

Selfdrive in Kruger - Olifanten in het noorden van Kruger nationaal park
Selfdrive in Kruger: Olifanten in het noorden van Kruger nationaal park

++++++++++++++++++++

5 – Zelf rijden in Kruger nationaal park: zo doe je dat

Het is niet ingewikkeld. Je huurt een auto (bijvoorbeeld vanuit Johannesburg) – een simpele auto is al voldoende, al is een wat hogere auto handig om goed dieren te spotten. Dan rijd je in een of een paar dagen naar Kruger nationaal park. Je betaalt je toegang online of aan de poort. En je bent er al! Rustig rijden, raampjes open en speuren naar olifanten, leeuwen en nog veel meer. Slapen doe je makkelijk in een van de rest camps die je online boekt bij SAN Parks. Je zet de wekker vroeg en staat al klaar als de zon op gaat voor een nieuwe dag voor jouw selfdrive in Kruger nationaal park. Hoe simpel is dat!?

Wij huurden in Johannesburg een auto via Sunny Cars. Wil jij ook een goede deal en geen gedoe? Huur dan ook via Sunny Cars.

Selfdrive in Kruger nationaal park: Waarom zelf rijden?

Zelf op zoek naar wildlife en dan ook jouw gedroomde dieren echt vinden onder een boom midden op de hete savanne. Tegen dat gevoel kan voor ons niks anders op. En er zijn nog wel meer voordelen van een selfdrive in Kruger:

  • Het mag! De wegen in Kruger zijn goed, je mag hier gewoon zelf rijden, dus waarom zou je dat niet doen?
  • Je kan de hele dag in de natuur onderweg zijn in plaats van begrensd zijn door wat de organistoren voor jou bedenken.
  • Met je eigen auto heb je airco en in de winter verwarming tijdens al jouw game drives!
  • Je kan zelf bepalen hoe lang je bij een dier staat en bent onafhankelijk van wat anderen anders dan jij willen
  • Je hebt nooit de pech om op het midden van de bank tussen andere mensen in de safari-auto terecht te komen.
  • Zelf rijden is gewoon ook veel goedkoper dan een private game reserve!
Helmeted Guinea fowl in Kruger nationaal park
Helmeted Guinea fowl in Kruger nationaal park

Hoe kom je in Kruger nationaal park met jouw eigen (huur)auto?

Johannesburg is een logische plek om op te vliegen als je naar Kruger nationaal park gaat. Vanuit Johannesburg kan je met jouw huurauto binnen een dag naar Krugerpark rijden. Je kan dan kiezen voor Malelane gate, Phabeni gate of Kruger gate. Ga niet via Numbi gate. Wij raden aan om op de heenweg of de terugweg twee of drie nachten een tussenstop te maken rondom de Blyde River Canyon, wat een bestemming op zich is.

Zoek hier op Skyscanner naar jouw vliegticket naar Johannesburg:

Hoeveel dagen selfdrive in Kruger nationaal park ?

Neem minimaal drie dagen voor een selfdrive in Kruger. Wij zijn nu twee keer naar Kruger nationaal park geweest. De eerste keer zes dagen. De tweede keer vijf dagen. Wij raden aan om minimaal drie dagen en drie nachten in dit nationale park door te brengen. De randen van de dag zijn vaak het best om dieren te zien, dus op het aantal ochtenden en namiddagen wil je liever niet beknibbelen. Zo kan je ook op meerdere plekken in het nationaal park slapen en verschillende delen zien.

 

6 – Tien Frequently Asked Questions over jouw selfdrive in Kruger Nationaal Park

FAQ #1 – Heb ik een 4×4 nodig voor een selfdrive in Kruger nationaal park?

4×4 of gewone auto in Kruger?

Nee, voor Kruger national park heb je geen 4×4 nodig. De doorgaande routes, waar je ook veel dieren kan zien, zijn geasfalteerd. En de meeste gravelwegen zijn ook goed genoeg voor een simpele sedan.

Zelf rijden in Kruger nationaal park

Je mag in Krugerpark met jouw eigen (huur)auto rondrijden. In de private reserves kan je meestal wel naar de lodge rijden, maar game driven doe je dan met safariauto’s van de lodge.

Onze huurauto op de ‘snelweg’ door de bergen in Lesotho.

FAQ #2 – Is Kruger veilig?

Kruger nationaal park is veilig

Ja, zelf rondrijden in Kruger nationaal park is veilig. Wij hebben bijna geen verhalen over criminaliteit het wildpark gelezen of gehoord. Let op dat dat anders kan zijn zodra je de nationaal park gates uitrijdt. Dan ben je weer in “gewoon” Zuid-Afrika waar je toch iets alerter moet zijn. Dat is ook een reden waarom wij slapen in het park zo prettig vinden.

Selfdrive in Kruger? Blijf in je auto!

Neem de adviezen serieus: verlaat je auto niet als je (zelf) aan het game driven bent. Olifanten, grote katten en nog meer dieren zijn een reëel gevaar als je uitstapt. In Kruger nationaal park zijn prima picknickplekken en rustplaatsen waar het wel veilig is om tussendoor even je benen te strekken. Of zelfs even brunch te maken.

Als je daarbuiten jouw auto verlaat om bijvoorbeeld een foto te nemen breng je niet alleen jezelf in gevaar. Wanneer een dier jouw aanvalt omdat je in zijn territorium bent, dan is er een grote de kans dat het dier daarna afgeschoten wordt. Dat wil je toch niet? In Krugerpark bestaat de mogelijkheid om veilig met een ranger een bushwalk te doen. Zo kan je toch buiten jouw auto de natuur ervaren.

Vermijd Numbi Gate Er zijn veel berichten dat de weg van buiten het nationale park naar Numbi Gate niet veilig is. Deze gate vind je in het zuidelijke deel van Krugerpark. Alle andere gates en wegen van en naar Kruger zijn in principe wel veilig. Blijf alert wanneer je door dorpjes rijdt buiten het park.

Kijk uit waar je rijdt! Kameleon op de weg in Kruger nationaal park

Rijd rustig op selfdrive in Kruger

De afstanden in Krugerpark zijn groot en de aangeraden snelheid is maximaal 25 km om dieren te zien. Je wilt natuurlijk rustig kunnen rijden om zoveel mogelijk dieren te spotten op jouw selfdrive in Kruger. Theoretisch mag je op de asfaltwegen 50 km/u, maar dat is niet aan te raden voor jezelf, voor overstekend wild en voor de andere bezoekers.

Neem voldoende rust

Selfdriven in Kruger nationaal park kan heel intensief zijn, zeker als je wat langer gaat. Neem dan ook genoeg rust. Wij doen graag de hele dag game drives, maar het is ook een idee om voor siësta even terug te komen in jouw kamp. En de tijd nemen voor een goede brunch op een picknickplek in het park is een echt Zuid-Afrikaanse gewoonte. Als je langer dan vijf dagen gaat is een rustdag ook helemaal geen gek idee: even een boek lezen, de wekker niet om 4.30u ’s ochtends en jouw voeten omhoog terwijl je vogels kijkt in het rest camp.

Leeuwtje in Kruger

FAQ #3 – Moet ik echt naar een private reserve in Greater Kruger?

Nee, volgens ons heeft het nationale park enorm veel te bieden en is het niet per se nodig om de portemonnee te trekken om naar de private reserves van Greater Kruger te gaan.

Voordelen van Kruger nationaal park

Wij zijn zelf enorme fans van slapen binnen de grenzen van het nationaal park in plaats van in de private game reserves van Greater Kruger. Zeker op selfdrive in Kruger is dit een goede eerste keuze. We zetten de voordelen van slapen in Kruger nationaal park nog even voor je op een rijtje:

  • Het is goedkoper dan de private game reserves
  • Je mag hier zelf rijden
  • Je hoeft niet bij de ingang in de file staan om je aan te melden
  • Je hoeft niet eerst naar het nationaal park te rijden vanuit je accommodatie (voor dagtrippers)
  • Je bent de hele tijd in de natuur
  • Het is rustiger dieper in het park en je komt, zeker aan de randen van de dag, minder mensen/dagtrippers tegen; dat is vooral rondom de rest camps middenin het park. Dit geldt minder voor Skukuza Rest camp
  • Je kan er in de natuur kamperen
  • In de drukke periodes / peak season mag je eerder op de ochtend het park in op zoek naar dieren
  • Je kan sunset en night drives doen vanuit de rest camps
  • Je steunt de overheid en het natuurbehoud door in het nationale park te slapen in plaats van dat de winst naar aandeelhouders gaat
Young hyena at night in close-up, Kruger Nationaal Park
Op gamedrive vanuit de rest camps in Kruger Nationaal Park: Young hyena at night

Voordelen van Greater Kruger

Hoewel wij dus helemaal van het zelf doen zijn, zien we ook wel dat er enkele voordelen zijn aan de private game reserves rondom Kruger nationaal park.

Als je bereid bent de prijs voor Greater Kruger te betalen kunnen dit de voordelen zijn:

  • Geen gevoel van massatoerisme (al kan je dat ook ondervangen door juist dieper in Kruger nationaal park te slapen, daar voelt het ook niet als massatoerisme); de private game reserves gaan door exclusiviteit en hoge prijzen het overtoerisme een beetje tegen.
  • Safariauto’s kunnen offroad, waar dat mag, op zoek naar dieren of nét die goede hoek voor een foto zoeken. Het nadeel is dat de dieren zo meer verstoord kunnen worden.
  • Je wordt rondgereden in open safariauto’s en hebt een ranger of gids bij je. Dat is voor veel mensen heel aantrekkelijk.
Olifant en hyena in Kruger nationaal park

FAQ #4 – Waar kan ik eten in Kruger?

Self-catering

Self-catering is hét ding om te doen in Krugerpark. De Zuid-Afrikanen zelf braaien (barbecueën) enorm graag. In alle rest camps hebben de bungalows en kampeerplekken een braaiplek voor vuur of kolen en een rooster. De meeste bungalows hebben ook een buitenkeuken met een gasstel, koelkast en keukenkastjes; allemaal met extra sloten om de vervetaapjes buiten te houden. Ook op de picknickplekken gaan de worstjes en eieren op het vuur voor brunch om 9.30. Sowieso zijn de op de kaart aangegeven picknickplekken in het nationale park vaak goed verzorgd, redelijk schoon en netjes. Bij sommige kan je voor een paar euro een ‘skottle’ (gasbarbecue) huren. Vraag het ter plekke na.

Restaurants bij de rest camps in Kruger nationaal Park

Bijna alle rest camps hebben ook een eigen restaurant voor ontbijt, brunch, lunch en diner. Sommige zijn ook prachtig gelegen met uitzicht op een rivier. Tegenwoordig verzorgen ketens zoals Cattle Baron en Mugg’n’Beans het menu in de restaurants. Prima als je een keer zin hebt in een hamburger. Kijk langs jouw route op welke plekken

Tshokwane Trading Post

Een unieke plek om te stoppen voor brunch of lunch onderweg in het park is Tshokwane Trading Post. Met een leuke souvenirwinkel, maar vooral een goed restaurant is dit onze favoriet. Tshokwane is geen onderdeel van een keten. De koffie, croissantjes met jam en boter, muesli met yoghurt en de traditionele roosterkoek (vers gebakken broodjes) zijn een aanrader! Je kan hier ook zelf je eten maken bij de picknicktafels en er zijn skottles te huur. Let op dat de vervetaapjes er niet vandoor gaan met jouw eten.

Kudu-familie in Kruger
Kudu’s in Kruger nationaal park

FAQ #5 – Kan je de Big5 zien in Kruger?

De Big 5

De grote vijf zijn leeuwen, luipaarden, neushoorns, buffels en olifanten. En ja, deze kan je alle vijf vinden in Kruger nationaal park. Daarvan zijn luipaarden het moeilijkst om zelf te vinden.

Kan ik makkelijk dieren zien in Krugerpark?

Ik zou me geen zorgen maken dat je geen dieren ziet in Kruger nationaal park. Hoe langer je er bent, hoe groter de kans op mooie sightings. Vooral de kans op olifanten en giraffes is heel groot, en er leven verschillende troepen leeuwen in Kruger waardoor je best een redelijke kans hebt deze te gaan ontmoeten. Natuurlijk geen garantie, want het zijn wilde dieren. Luipaarden zijn stukken lastiger om te zien, en ook voor neushoorns moet je geduld hebben. Cheeta’s, buffels en hyena’s zitten er een beetje tussenin qua kans. Maar kijk ook vooral naar de kleinere dieren, de vogels en de landschappen. Kruger is veel meer dan de Big 5!

Tien tips om je kansen op wildlife-sightings te vergroten

Wij hebben nu al heel wat selfdrive game drives gedaan. Dus hierbij tien van onze tips om jouw kans op wildlife sightings in Krugerpark te vergroten:

  1. Neem de tijd en breng meerdere dagen door in Kruger nationaal park. Slaap ook in het nationale park zodat je zoveel mogelijk tijd hebt.
  2. Gebruik lokale kennis. Vraag rond bij je buren in het kamp waar je slaapt, en waar mogelijk aan rangers. Check de borden bij picknick spots en de rest camps waarop mensen hun sightings van die dag met kleurige magneetjes markeren.
  3. Gebruik het begin en einde van de dag maximaal voor het mooie licht en omdat dan dieren in beweging komen.
  4. Verdiep je in het gedrag van de dieren die je wilt zien. Dan weet je waar en welke delen van dag de kans op sightings het grootst is. Op heel koude dagen kan het bijvoorbeeld zijn dat de dieren net als jij wat langer slapen en ook nog niet bij zonsopgang uit de veren zijn. Olifanten begeven zich juist vaak begin van de middag naar rivieren voor een verfrissend bad.
  5. Wanneer je dieren ziet, neem dan de tijd om even bij ze te blijven staan en niet meteen door te racen naar de volgende bocht. Je weet nooit wat er gebeurt!
  6. Neem in het droge seizoen de tijd bij waterplaatsen waar dieren zich verzamelen om te drinken. Check ook vooral de waterplaatsen bij het kamp waar je slaapt. In nattere seizoenen levert deze strategie iets minder op.
  7. Combineer selfdrive dagen met af en toe een game drive vanuit een van de rest camps.
  8. Vraag stilstaande auto’s waar ze naar aan het kijken zijn. Maak een vriendelijke praatje met jouw mede-natuurliefhebber.
  9. Zorg voor snacks, brunch en voldoende drinken onderweg zodat je mooie drives kan maken met af en toe een picknickstop in plaats van terug naar jouw kamp te hoeven.
  10. Houd er rekening mee dat in de loop van het nattere seizoen het gras hoger komt te staan en dieren zich makkelijker kunnen verschuilen. Ook in die seizoenen zagen wij trouwens meer dan genoeg wildleven.
Wildebeest in Kruger nationaal park
Wildebeest in Kruger nationaal park

FAQ #6 – Kan ik Kruger op een budget bezoeken?

Hoeveel kost een bezoek aan Kruger nationaal park dan? Kan dat ook op een budget? Ja! Het nationale park zelf is eigenlijk heel goed betaalbaar, zeker als je dat vergelijkt met de private reserves van Sabi Sands. Bij de laatste ben je al gauw honderden euro’s per persoon kwijt. In het nationaal park betaal je, zonder wild card, iets meer dan 20 euro per persoon per dag toegang (prijzen 2023).

Kamperen kost je tussen de twintig en dertig euro met z’n tweeën en bungalows in de rest camps zijn tussen de 80 en 150 euro. Doordat je zelf kan koken kan je het ook betaalbaar houden. De restaurants in de rest camps zijn redelijk geprijsd. Voor 20 tot 40 euro kan je met z’n tweeën prima wat eten en drinken. Lunch is iets goedkoper.

Met alle kosten erin zou je ‘on a budget’ al voor minder dan 50 euro per persoon per dag in het beste wildpark van Zuid-Afrika kunnen rondrijden! Door de goede wegen kan je ook met een goedkope huurauto. En als je even niet zelf wilt rijden zijn de game drives van SAN park met ca. 20 euro pp goed betaalbaar.

Giraffe, Kruger nationaal park

FAQ #7 – Is een Wild Card kopen het waard?

Wat is een Wild Card?

De Wild Card is een jaarpas voor nationale parken in Zuid-Afrika waarmee je toegang krijgt tot aangesloten nationale parken en natuurreservaten. Dat zijn bijvoorbeeld Kruger Nationaal Park en Hluluwe-Imfolozi Game Reserve. Maar ook in veel van de kleinere natuurreservaten in bijvoorbeeld Kwazulu Natal (met de Drakensbergen) is de Wild Card geldig. Het voordeel telt best op!

Wanneer is het dan interessant om een Wild Card te kopen?

Een Wild Card is niet goedkoop. Als reiziger uit het buitenland ben je met z’n tweeën en jouw auto ZAR 5.585,= kwijt (prijsniveau 2023). Actuele prijzen vind je op www.sanparks.org. Afhankelijk van de wisselkoers is dat tussen de 250 en 300 euro.

Van alle nationale parken die wij op deze roadtrip door Zuid-Afrika bezochten, was Kruger NP met ZAR 920,= voor twee personen (ca. 45 euro) het duurst per dag (per 24 uur). Dat is het ook waard! Hluhluwe-Imfolozi is bijna de helft goedkoper, en de kleinere natuurreservaten in de Drakensbergen komen neer op zo’n 10 euro per dag. Als vuistregel kan je aanhouden dat je met 10 dagen in natuurparken er met z’n tweeën voordeliger uit bent met een Wild Card. Vooral ook als je alles zelf doet. Met zes dagen in Kruger heb je jouw Wild Card er sowieso al bijna uit en win je de vrijheid om met de kaart ook andere parken te bezoeken.

Wild Card niet overal geldig

Kom je in hetzelfde jaar terug in Zuid-Afrika? Dan raden we de Wild Card zeker aan. Let op dat de Wild Card niet overal geldig is. Zo moet je helaas apart entree betalen bij de uitzichtpunten van Blyde Canyon. Ook iSimangaliso Wetland Park bij St.Lucia is in private handen en moet je apart voor betalen. De Rhino Card van KZN Wildlife is hier wel geldig en de moeite waard als je meer dan twee dagen het park in gaat of ook veel andere parken in Kwazulu Natal bezoekt zonder Wild Card.

FAQ #8 – Hoe kan ik toegang betalen voor Kruger

De toegang voor het nationale park betaal je het makkelijkst van tevoren online op de SAN Parks website. Maar je kan deze ook bij de gate betalen (let op! Krugerpark is nu cashfree; je kan makkelijk met creditcard betalen).

De park gates van Kruger nationaal park zijn goed georganiseerd

FAQ #9 – Heb ik met mijn telefoon bereik in Kruger?

Reken er niet op dat je onderweg in het nationale park bereik hebt. In de rest camps en op een aantal hoofdroutes is een klein beetje mobiel bereik. Om te bellen is er meer bereik dan voor Internet. Mocht je onverwacht pech krijgen dan is er dus een redelijke kans dat je kan bellen, al is hulp vragen aan voorbijgangers waarschijnlijk sneller en makkelijker. Bij de restaurants en de receptie van de rest camps is meestal gratis wifi beschikbaar, al kan deze langzaam en onbetrouwbaar zijn.

FAQ #10 – Heb ik een papieren kaart nodig om te navigeren in Kruger?

Met offline Google Maps of Maps.me kom je voor de routes een heel eind in het nationale park. Reken wel dat de reistijden bijna altijd langer zijn dan de apps aangeven. Maar voor navigeren raden wij toch ook een papieren kaartenboek aan voor op schoot. Daarop staan de picknickplekken en rest camps goed aangegeven, inclusief rijtijden. Ook krijg je zo gedetailleerde tips over waar je dieren kan vinden. Wij waren zelf heel blij met de Tinker’s Guide to Kruger national park.

++++++++++++++++++++

Bewaar het op Pinterest: Selfdrive in Kruger Nationaal Park

thebookofwandering

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven