Johannesburg: de grootste stad van Zuid-Afrika en centraal gelegen tussen Krugerpark, Lesotho, de Blyde Canyon, de oostkust van Zuid-Afrika en Zimbabwe en Botswana richting het Noorden en het Westen. Vraag jij je af: moet ik wel of niet naar Johannesbrug? Misschien had je al bedacht om van het vliegveld van Johannesburg meteen door te rijden naar jouw bestemming. Maar wij raden aan om voor deze stad en de omliggende regio toch echt even de tijd nemen. Lees nu ons blog met zeven redenen om Johannesburg niet over te slaan.
* Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link boekt of koopt, verdienen wij hier een kleine commissie op zonder dat het jou iets kost. Zo kan je dus ons en The Book of Wandering steunen!
Waarom Johannesburg?
Als grootste stad van Zuid-Afrika is Johannesburg de grote tegenhanger van Kaapstad. Met z’n rauwe identiteit is Johannesburg onlosmakelijk onderdeel van het verhaal van dit land. Je kan in en rond deze megastad bijna de complete geschiedenis van Zuid-Afrika vinden.
Zo is Johannesburg in de Britse tijd gevormd door goudkoorts. De provincienaam Gauteng betekent niet voor niks “goudstreek”. Ook de Apartheidsgeschiedenis kan je hier vinden in het Apartheid Museum. En de sporen van Apartheid in Soweto, de grootste ’township’ van Zuid-Afrika. Niet ver weg vind je ook nog eens de vroegste geschiedenis van de mens in de Cradle of Humankind (Maropeng). En op een krappe dag rijden vind je een van de mooiste wildparken van het continent en meer.
In 2009 waren we al eens in Johannesburg. We komen in 2023 terug voor een Zuid-Afrika roadtrip van vier weken. Soweto staat opnieuw op het lijstje om te bezoeken, net als het Apartheid Museum. En we zien nu ook Constitution Hill, waar vroeger een van de wreedste gevangenissen van het land stond. We bezoeken het Hooggerechtshof waar de post-Apartheid grondwet van Zuid-Afrika wordt verdedigd. En deze keer verkennen we ook nieuwe wijken zoals Melville en Sandton.
Tip – Wij waren op deze Zuid-Afrika roadtrip twee keer op een maandag in Johannesburg, Niet handig want het Apartheid Museum en het Hector Pieterson Museum zijn dicht op maandag (Het Apartheid Museum ook op dinsdag). De wijken Melville (waar we sliepen) en Maboneng zijn niet op hun gezelligst op maandag, maar juist in het weekend. Volgende keer zouden we heen of terug onze dagen in Johannesburg net anders kiezen.
Wij huurden in Johannesburg een auto via Sunny Cars. Wil jij ook een goede deal en geen gedoe? Klik dan hier.
Aankomen in Johannesburg
Huurauto – Deze keer begint en eindigt onze roadtrip door Zuid-Afrika dus in Johannesburg. Via Istanbul vliegen we met Turkish Airlines. We halen onze auto, die we reserveerden via Sunny Cars, op het vliegveld van Johannesburg, O.R.Tambo Airport.
Links rijden went snel. Met Google Maps navigeren we soepel door het drukke verkeer, richting de wijk Melville waar we deze keer slapen. Als je een huurauto regelt voor jouw reis door Zuid-Afrika raden we zeker aan om deze direct bij landing op te halen op het vliegveld. Rijd bij voorkeur niet ’s nachts als je de stad niet kent. En ga bij jouw hotel na of je er kan parkeren.
Gautrain is een vaak aangeraden, snelle en veilige optie die het vliegveld met een directe treinverbinding verbindt met de wijken Sandton en Rosebank. De rest van het openbaar vervoer wordt niet als een aanrader gezien voor toeristen en reizigers. Een volgende keer willen we zeker de Gautrain een keer proberen.
Online wordt ook veel aangeraden om eerst de Gautrain te nemen naar Sandton en van daaraf een Über te regelen.
Transfers, taxi’s en Übers vanaf het vliegveld – Het eerste wat je moet doen als je een Über wilt regelen vanaf het vliegveld is het kopen van een lokale sim-kaart met internettegoed. MTN en Vodaphone hebben in de aankomsthal kleine winkeltjes waar je terecht kan én waar de sim-kaart meteen voor je geïnstalleerd wordt. Er is tegenwoordig een pick-up zone voor Über-taxi’s – vraag bewakers waar deze te vinden is.
Er zijn geen officiële airport-taxi’s met vaste prijzen dus je bent afhankelijk van metertaxi’s. In de aankomsthal kan je voor een extra prijs ook ter plekke een privétransfer naar de stad regelen. We hebben Übers en taxi’s niet geprobeerd en kunnen dus niet uit eigen ervaring vertellen hoe deze zijn. Ben je onzeker over veiligheid en vervoer van en naar het vliegveld? Regel dan een airport transfer met je hotel.
Vliegen naar Johannesburg? Check nu tickets bij Skyscanner
+++++++++++++++++++++++
Zeven redenen om Johannesburg en omgeving wél te bezoeken
#1 – Het Apartheid Museum
Het is misschien niet de meest gezellige reden om Johannesburg te bezoeken, maar het Apartheid Museum is volgens ons echt een must-visit. Dit is een museum van wereldklasse in een goed ontworpen gebouw. Neem minstens 2,5 uur voor de verschillende delen van het museum. De onstaansgeschiedenis van Apartheid gaat veel langer terug dan je denkt. De heftige periodes van de jaren 70 en de jaren 90 krijgen extra aandacht en komen echt binnen. En er is een aparte, erg goede tentoonstelling over Nelson Mandela, en een heel deel over de Truth & Reconciliation Committee. Je kan in het Apartheid Museum makkelijk 4 uur doorbrengen als je echt geïnteresseerd bent. Er is een fijn cafeetje, een museumshop met een goede boekencollectie en een tuin om even een break te nemen.
#2 – Post-Apartheid Zuid-Afrika in Soweto of Alexandra
In 2009 bezochten we Soweto al eens op een volledige dagtour. Met een lokale gids namen we uitgebreid de tijd om Nelson Mandela’s huis, het Hector Pieterson Museum, de Regina Mundi kerk en verschillende buurten van Soweto. We lunchten toen bij Wandie’s Place: een begrip onder de bewoners van Johannesburg.
We wilden na 14 jaar heel graag terug naar Soweto om met nieuwe ogen te zien hoe het daar nu is. We organiseren een tuktuk-tour bij Lebo’s Backpackers waar we zelf heen rijden. Het wordt een indrukwekkende tour waar we, veel dichterbij dan in 2009, een inkijkje krijgen in het dagelijkse leven in de townships.
Soweto is sinds 2009 weer enorm gegroeid. Deze metropool op zichzelf heeft nu misschien wel 2 of 3 miljoen inwoners. Niemand weet het precies. Niet gek dus dat het bestaat uit heel verschillende buurten met elk hun eigen karakter, politieke en culturele achtergrond en allea van luxe villa’s tot shacks van golfplaat.
Er zijn online ook tours te vinden naar een ander township in Johannesburg: Alexandra. Deze wijk ligt in tegenstelling tot Soweto ingeklemd in de stad, niet ver van de rijke wijk Sandton. Wil je meer lezen over Alexandra? Lees dan Trevor Noah’s boek Born a Crime. Wij werden daar wel nieuwsgierig van!
#3 – De lange weg naar vrijheid verkennen op Constitution Hill
De eerste keer dat wij in Johannesburg waren sloegen we Constitution Hill over. Dat maakten we aan het begin van onze roadtrip in 2023 goed. En dat bleek een goede keuze. Met de ingang van dit museumcomplex aan de rand van de arme wijk Hillbrow zijn dieptepunten en hoogtepunten van post-Apartheid Zuid-Afrika buren van elkaar. Op het moment dat wij er zijn in 2023 wordt er een nieuw bezoekerscentrum gebouwd.
Constitution Hill is een oud militair fort en voormalige gevangenis in het hart van Johannesburg. Nog steeds is het een politiek symbolische plek waar politieke partijen graag evenementen houden. Zo ook wanneer wij er zijn. Er zijn hier NGOs en kleine bedrijfjes gevestigd. In het museumgedeelte van Constitution Hill zijn verschillende tentoonstellingen over het gevangenisleven en over Mahatma Ghandi en Nelson Mandela te vinden. Zij zijn hier allebei opgesloten geweest, maar in andere tijdperken.
De full tour is een aanrader. Een gids leidt je dan rond in zowel het mannen- als vrouwengedeelte van de oude gevangenis. Het hart van deze plek is het Constitutional Court dat is gebouwd met materialen van de oude gevangenis. De nieuwe 1994-grondwet komt met allerlei symboliek terug in het gebouw.
Je kan bij Constitution Hill komen met jouw eigen huurauto. Parkeer op Constitutional Square bij de ingang direct naast het Constitutional Court; je moet daarvoor de slagboom door. Ook komt hier de rode hop-on-hop-off-bus. Übers weten de plek ook te vinden. Toegangskaartjes kan je online kopen, en rondleidingen boeken ook, maar dat is niet nodig en kan ook prima ter plekke.
#4 – Koffie, winkeltjes en oude huizen in studentenwijk Melville
De wijk Melville is een van de weinige wijken in Johannesburg waar je een beetje relaxed kan rondlopen. Beter nog: je vindt hier een paar pareltjes van oude huizen. Ook zijn hier leuke cafeetjes, boetiekjes en restaurants te vinden. Er lopen hier veel studenten rond (van de dichtbij gelegen universiteiten) die elkaar ontmoeten in de cafés van Melville.
De oudste huizen van Melville zijn rond 1900 gebouwd. Verschillende zijn nu omgebouwd tot B&Bs en hotels. Wij sliepen zelf in een van deze huizen: Melville Turret House op de hoek van 9th street en 2nd avenue. Een ander opvallend huis is waar nu de B&B Agterplaas zit. Veel van de straten zijn mooi groen en met bomen omlijst. Helaas zijn veel huizen verstopt achter muren.
De meeste restaurantjes en winkeltjes vind je langs 4th avenue en 7th street. Op het kruispunt van deze twee zit brunchcafé De La Creme dat we kunnen aanraden. Verderop aan 4th avenue vind je 27 Boxes waar als luciferdoosjes winkeltjes en kleine eetzaakjes op elkaar zijn gestapeld in hergebruikte containers. Aan de rand van de wijk op het kruispunt van 7th avenue, 9th street en Rustenburger Road vind je een leuk nieuw plekje waar in één gebouw de boekwinkel Love Books, Cafe Service Station en een paar kledingboetiekjes zitten.
Ten noorden van de wijk liggen de Melville Koppies waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over de stad. Vraag lokaal even na of en wanneer het veilig is om hier op je eentje rond te gaan lopen en neem geen zichtbaar waardevolle spullen mee; wij zijn hier niet geweest. Een voetgangersingang vind je aan het eind van Kloof Street, een klein zijstraatje van 7th avenue.
#5 – Juichen voor de lokale rugby-club temidden van rugby-historie in Ellis Park Stadium
Bij ons bezoek aan Johannesburg jaren terug namen kennissen ons mee naar een rugby-wedstrijd in Ellis Park Stadium. Dit rugbystadion ligt in het hart van Johannesburg. Dit stadion is de plek waar post-Apartheid Zuid-Afrika een historische winst haalde tijdens het WK Rugby in 1995. De overhandiging van WK-cup aan het door blanken gedomineerde rugbyteam vlak na de val van het Apartheid-regime was een symbool van de nieuwe Regenboognatie die Zuid-Afrika moest worden. Het stadion heet nu officieel Emirate Airlines Park.
De lokale club zijn de Lions. Zij beheren ook het Ellis Park Rugby Museum – mocht je fanatiek rugbyfan zijn. Bezoek bij voorkeur geen avondwedstrijd zonder lokale vrienden. Het stadion ligt ingeklemd tussen onveilige buurten zoals Hillbrow.
#6 – De hergeboorte van Maboneng
Maboneng is een wijk met een apart verhaal. Lang is deze centrumbuurt van vijf blokken lag en drie blokken diep een verwaarloosd deel van het centrum geweest, aan de rand van de rauwe centrumwijken van Hillbrow en Jeppestown. In 2008 kocht een vastgoedontwikkelaar een groot deel van de wijk op. Het lukte om in tien jaar tijd de wijk om te turnen naar een plek waar mensen naartoe wilden komen. De wijk werd als één gebied beheerd met beveiliging en het aantrekken van kunstenaars en andere creatievelingen.
Tegenwoordig is Maboneng een echt stedelijke wijk. Nog steeds is het een plek om naartoe te gaan, zeker in het weekend met o.a. de Market on Main op zondag. Ook is de street art de moeite waard. Wel is er weer van alles aan het veranderen. De oorspronkelijke investeerders hebben rond 2018 veel van hun vastgoed verkocht en er is nog maar beperkt centraal wijkbeheer. Het is de vraag of de wijk zich nu zelf overeind kan houden als levendige, hippe én veilige plek voorbij de hype.
Wij zijn uiteindelijk niet in Maboneng geweest, maar ga Maboneng vooral zelf ontdekken. Je kan er een tour doen en slapen (of een feestje bezoeken) bij CurioCity Backpackers. Ben je een skater? Dan zijn er ook skateboardtours. Ga je naar Maboneng? Wees dan voorzichtig met je spullen op straat. Dit blijft een grote stad, en niet de veiligste.
#7 – Mall life in Sandton City
Als je niet in een mall bent geweest, dan heb je het Zuid-Afrika van nu niet gezien. Inwoners van Johannesburg zijn gek op hun malls. Wij bezochten Sandton City, maar je kan ook kiezen voor Rosebank Mall. Je vindt hier de nieuwe rijken van Zuid-Afrika, en de Zuid-Afrikaanse middenklasse profiteert er van mee.
Bij Sandton City zijn ze zo slim geweest om op het centrale plein, in de open lucht, een groot beeld van Mandela neer te zetten en dit Mandela Square te noemen. Rondom zijn restaurants, en zelfs een Hard Rock Cafe. Leuk voor een paar uurtjes of als je heel graag wilt shoppen. Rijk Johannesburg verzamelt zich in het weekend voor feestjes in 5-sterrenhotel Sandton Sun. Voor minder dan 200 euro per nacht heb je hier al een kamer.
Lees ook: Tien dingen om te doen in Mexico-Stad en méér: persoonlijke ervaringen en tips voor CDMX
+++++++++++++++++++++++
Drie dingen om te doen rondom Johannesburg
#1 – Cradle of Humankind – Maropeng Visitor Centre
De Cradle of Humankind (Wieg van de Mensheid) is een UNESCO world heritage site en een museum over de oorsprong van de mens. Het Maropeng Visitor Centre is het bezoekerscentrum en museum voor een groter gebied waar ook de Sterkfontein caves bij horen. Het museum is een aanrader, zeker met kinderen. Je vindt Maropeng op ongeveer een uur rijden van Johannesburg.
#2 – Sterkfontein Caves
In de Sterkfontein Grotten werden fossielen van enkele van de oudste mensachtigen gevonden: Australopithecus africanus. Misschien zijn deze wel meer dan 3 miljoen (!!!) jaar oud. De mens zoals wij dat zijn, is “pas” 200.000 jaar op Aarde. Je kan hier met een tour de grotten in. De grotten zijn drie kwartier rijden van Johannesburg en goed te combineren met een bezoek aan het Maropeng bezoekerscentrum.
#3 – Pretoria
Pretoria is niet de officiële hoofstad van Zuid-Afrika, maar wel de plek waar de regering zit. Wij hebben tot nu toe niet echt reden gezien om Pretoria te bezoeken. Maar als je een dagje over hebt, kan het aardig zijn om dit stukje historie toch mee te pakken. De meest bekende bezienswaardigheid in Pretoria is het Voortrekker Monument dat Zuid-Afrikaanse nationalisten rond de Tweede Wereldoorlog bouwden ter ere van de Voortrekkers die met paard en wagen het binnenland van het hedendaagse Zuid-Afrika introkken en ontsloten voor blanken.
Vijf topbestemmingen binnen een dag rijden van Johannesburg
#1 – Lesotho
Binnen een dag rijden vanuit Johannesburg kan je in een heel nieuw land zijn: Lesotho. Lesotho is een land van hoge bergen en bergpassen, van herders en schapen. Je kan in Lesotho mooi wandelen en prachtige ritten maken.
#2 – Drakensbergen
In de Drakensbergen kan je heerlijk wandelen door valleien en naar watervallen in het zicht van majestueuze bergtoppen. Je kan slapen in een van de rest camps van KZN Wildlife of in een van de vele guest houses en hotels in de regio. Kies een of meer van de valleien als basis om vandaaruit meerdere wandelingen te doen.
#3 – Blyde River Canyon
Blyde River Canyon is een mooie stop onderweg vanuit Johannesburg naar Kruger of terug vanuit Krugerpark. Voor een snelle stop kan je naar de uitzichtspunten van de Drie Rondavels en Bourke’s Potholes. Of je zoekt een mooi plekje in de bossen en heuvels om een paar dagen bij te komen in de natuur. Deze bergen en bergkloven zijn onderdeel van de Panorama Route.
#4 – Pilanesberg
Op maar 3,5 tot 4 uur van Johannesburg vind je Pilanesberg National Park. Officieel geen nationaal park, hoewel het wel die naam draagt, is dit een pracht van een wildpark waar je veel dieren kan zien. Prima voor self-drive en je kan er ook kamperen. Goede kans op olifanten en neushoorns. Zuid-Afrikanen komen hier ook voor Sun City om naar het casino te gaan.
#5 – Krugerpark
In een dag vanaf Johannesburg kan je in het grootste nationaal park van Zuid-Afrika zijn. Middenin de wilde natuur kan je op zoek naar de Big-5 en zelf op avontuur. Dit is een van de hoogtepunten van Zuid-Afrika. Neem de tijd om in het park te slapen en verschillende delen te verkennen.
+++++++++++++++++++++++
Praktische zaken in Johannesburg
Wij verblijven in Melville waar een paar leuke restaurantjes en winkeltjes zitten (aanrader: boekwinkel Love Books). En we slaan voorraden in bij onze eerste SuperSpar van deze roadtrip door Zuid-Afrika voor de rest van de reis. De supermarkten zijn hier beter gevuld dan buiten de grote stad.
Een beetje uitrusten van de lange vlucht hoort er ook bij. Heb je een auto gehuurd? Let dan even goed op bij het boeken van je hotel of er parkeerplek is.
In welke wijk slapen in Johannesburg?
Je kan ervoor kiezen om in een van de rijkere wijken te slapen, zoals Sandton of Rosebank, of een wat kleinschaliger wijk zoals Melville. Dat laatste deden wij. Een alternatief kan ook zijn om in Pretoria te slapen, dat ook maar een half uur van het vliegveld ligt. Zelfs in Soweto kan je tegenwoordig een goede backpacker vinden. Kom je ’s avonds in het donker aan of wil je de volgende dag toch meteen door naar ergens anders? Dan kan je ook voor een hotel op of bij het vliegveld kiezen.
Accommodaties in Johannesburg
Wij verblijven op de heen- en terugweg in de wijk Melville waar een paar leuke restaurantjes en winkeltjes zitten (aanrader: boekwinkel Love Books). En we slaan voorraden in voor de rest van de reis. De supermarkten zijn hier beter gevuld dan buiten de grote stad. Wij slapen in Johannesburg eerst bij Arum Place Guest House en op de terugweg bij Melville Turrett House.
Je kan in Johannesburg uit verschillende buurten kiezen om te slapen. We zetten er een paar op een rijtje hieronder:
- O.R. Tambo Airport
- Soweto
- Melville
- Sandton, Rosebank of Melrose (Northern Suburbs)
- Centrum
Slapen bij O.R. Tambo Airport
Mid-range – Sunrock Guest House – Een populair mid-range guest house niet ver van het vliegveld met goede beoordelingen voor sfeer en personeel
Mid-range – Premier Hotel O.R.Tambo – Typisch vliegveldhotel met nette kamers en een goed zwembad. Goede beoordelingen.
Luxe – Intercontinental Johannebsurg O.R.Tambo Airport Hotel – Wil je absolute luxe bovenop het vliegveld dan is dit jouw keuze. Komt met een prijskaartje.
– Slapen in Soweto
Dé plek om in Soweto te slapen is Lebo’s Backpackers. Met nette kamers, gezellige staf en een grote gezamenlijke tuin aan de straat is dit een pareltje in een wijk waar je missh cien dacht nooit te zullen komen. Kamers zijn direct te boeken op booking.com of via de Lebo’s website, net als de tours.
– Slapen in Melville – Johannesburg
Melville is een, naar Johannesburg-maatstaven, schattige buurt waar je in het centrumpje relatief onbezorgd over straat kan lopen. Met veel oude villa’s heeft deze buurt een heel eigen karakter. B&B’s (“guest houses”) zijn hier de norm. Sommigen hebben self-catering. Parkeerplekken zijn vaak beperkt dus kijk even goed of die beschikbaar zijn als je met een huurauto komt.
Mid-range – Arum Place Guest House – Aan de rand van Melville gunstig gelegen voor enkele supermrkten. Vijf minuten met de auto naar de hoofdstraat van Melville met restaurantjes en winkeltjes. Gastvrij.
Mid-range – 84 on Fourth Guest House – In het hart van Melville naast een heerlijk brunchrestaurant een goede keus in Melville. In het weekend misschien wel wat muziek van de bars vlakbij.
En er zijn nog meer vergelijkbare guest houses in oude villa’s te vinden op booking.com zoals Saffron Guest House, Agterplaas Guest House en 7th Street Guest House. Ook zijn er in deze buurt verschillende privé-appartementen te huur.
– Slapen in Sandton, Rosebank of Melrose (Northern Suburbs)
De ‘northern suburbs’ van Sadnton en Rosebank zijn enkele van de rijkste wijken van Johannesburg. Je kan hier moderne accommodaties vinden in de zakenwijk of kleinschaliger B&B’s in de woongedeelten.
Mid-range – Rosebank – Veel keuzes voor bovenkant mid-range opties zoals The Park Central Residence, Easy Stay the Vantage of Radisson RED Rosebank.
Luxe – Sandton – grootschalig modern bij Protea/Marriott Balalaika Sandton
Mid-range tot luxe – Sandton – kleinschalig met klasse bij Le Petit Fillan
Luxe – Melrose – Peech Hotel – Mooi én milieuvriendelijk boetiekhotel in een mooie groene tuin en zwembad. Gecertificeerd voor fairtrade tourism.
– Slapen in het centrum van Johannesburg
Over het algemeen is het centrum van Johannesburg geen aanrader om te verblijven. Veiligheid is hier een ding. We horen en lezen dat de herontwikkelde wijk Maboneng daarop een uitzondering is. We moeten hier zelf echt nog eens een keertje heen. Dé plek om te verblijven in Maboneng is Curiocity Backpackers. Dit hostel regelt ook tours in en rond Johannesburg.
Zoek jouw slaapplek in Johannesburg op booking.com
Booking.comIs Johannesburg veilig?
Johannesburg is zeker niet de veiligste stad ter wereld. Als het even kan, ga dan niet in het donker de straat op. De inwoners zullen je ook zeker waarschuwen om voorzichtig te zijn. Het is een stad om alert te zijn op jouw veiligheid. Berovingen en carjackings zijn hier niet ongewoon. Inwoners waarschuwen daarbij vooral voor het stadscentrum. Een wijk als Hillbrow kan je beter mijden zonder lokale gids, al kan je wel zelf naar Constitution Hill langs de rand van deze wijk.
Met de auto de stad doorkruisen is de norm. Als je geen huurauto hebt, kan je met Übers. En in een deel van de stad rijden de rode hop-on-hop-off bussen., iets wat we normaal gesproken niet aanraden, maar hier best een goed idee is. Veel inwoners komen alleen in de malls hun auto uit. In wijken als Melville en de Northern suburbs kan je overdag wel prima over straat. Dat geldt trouwens ook voor het hart van Soweto (Vilakazi Street). Maar neem ook dan bij voorkeur geen zichtbaar waardevolle spullen mee.
Volg de tips van jouw hotel.
Boeken om te lezen voor je reis door Zuid-Afrika
Nelson Mandela – De Lange Weg naar Vrijheid / A Long Walk to Freedom bij Bol.com
Dervla Murphy – South from the Limpopo bij Bol.com
Bram Vermeulen – Help, ik ben Blank Geworden bij Bol.com
Trevor Noah – Born a Crime bij Bol.com
Alle boeken van J.M. Coetzee bij Bol.com
Marlène van Niekerk – Triomf bij Bol.com
Paul Theroux – Laatste Trein naar Zona Verde en Dark Star Safari bij Bol.com
Antjie Krog – Country of my Skull bij Bol.com
Achmat Dangor – Bitter Fruit bij Bol.com