Reisboeken om cadeau te geven: Onze twaalf persoonlijke tips | The Book of Wandering

Naast het lezen van reisboeken is het geven en krijgen van een reisboek als cadeau misschien wel bijna net zo leuk. En als het niet voor een ander is, dan is een reisboek ook een leuk cadeau voor jezelf. Wij houden er enorm van om de reisverhalen te lezen van schrijvers die voor hun nieuwe plekken ontdekken. Je ziet ter plekke méér wanneer je boeken leest over de plekken waar je naartoe reist. Of het nu voor een verjaardag, Sinterklaas of Kerst is, of gewoon zomaar, een boek of boekenbon is altijd een goed cadeau. Lees in dit blog onze persoonlijke boekentips voor titels en schrijvers van reisboeken om cadeau te geven. Stuk voor stuk ook zelf gelezen!

Een boekenbon: altijd een goed idee!

Een boek is iets heel persoonlijks. En een reisboek als cadeau kopen al helemaal. Vind je het lastig om een reisboek voor iemand anders uit te zoeken? Dan is een boekenbon ook altijd leuk om als cadeau te krijgen.

Reisboeken om cadeau te geven

* Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze links boekt of koopt, verdienen wij hier een kleine commissie op zonder dat het jou iets kost.

E-reader, papieren boek of luisterboek?

Wij hebben hele boekenkasten met reisboeken vol staan thuis. Heel soms kopen we daar af en toe nog een papieren boek bij. Het blijft gewoon superleuk om een boek in handen te hebben en door te kunnen bladeren. Voor reisboeken geldt dat nog eens extra. Veel schrijvers nemen een kaartje (of meer dan één) op in het boek. Of reisfoto’s. En die zijn toch echt beter in een papieren boek. Helaas zijn veel reisboeken alleen nog tweedehands, of zelfs niet meer te krijgen.

De reisafdeling Pied à Terre, boekwinkel Scheltema, Amsterdam

Dan is het fijn om te zien dat steeds meer (ook oudere) boeken ook als e-boek te krijgen zijn. Soms ook de Nederlandse vertalingen, en anders meestal wel een oorspronkelijke Engelstalige versie. Wij zijn een paar jaar geleden overgestapt op een e-reader om mee te nemen op reis. En daar zijn we eigenlijk wel heel erg blij mee. Op onze eerdere backpackreizen droegen we echt nog een stapel papieren boeken mee, die we dan tijdens de reis ruilden in boekencafés. Dat laatste missen we wel, maar de kilo’s niet!

Luisterboeken zijn er in deze niche nog nauwelijks. En hoewel er wat leuke reispodcasts zijn, is dat toch echt héél anders dan een echt reisboek lezen. Dus snel naar de titels en schrijvers die wij aanraden. We zijn benieuwd wat je van onze tips vindt!

Twaalf boekentips: reisverhalen om van te dromen

#1 – Miriam Lancewood’s Mijn leven in de wildernis & Liefde in de Wildernis

Miriam Lancewood’s verhaal werd bekend door Floortje Dessing’s reisprogramma Einde van de Wereld. Maar Miriam heeft ook echt een eigen verhaal te vertellen. In haar twee boeken vertelt ze over haar zoektocht naar vrijheid en leven in de natuur. Absoluut een aanrader.

#2 – Tamar Valkenier’s Fulltime avonturier – Over alles achterlaten en de zoektocht naar ultieme vrijheid

Een andere Nederlandse reiziger met een heel eigen verhaal is Tamar Valkenier. Tamar reisde over de hele wereld. Hoogtepunt is haar trektocht door Mongolië, maar ook de rest van haar verhaal is een inspiratie om je eigen pad te vinden.

#3 – Congo, en andere klassiekers van Redmond O’Hanlon

Redmond O’Hanlon is een van die zeldzame tijdloze reisschrijvers die iedereen gelezen zou moeten hebben die van reizen houdt. Congo, waarin hij de jungle in gaat op zoek naar een mythisch beest, is een van zijn klassiekers. Maar lees vooral ook zijn andere boeken zoals Tussen Orinoco en Amazone en Naar het hart van Borneo. Humor, nieuwsgierigheid, goed schrijven en werkelijke interesse komen samen in zijn boeken.

#4 – Paul Theroux’ Dark Star Safari en al zijn andere reisverhalen

Waar Paul Theroux vooral bekend is van zijn reisboeken over treinreizen, is onze favoriete boek Dark Star Safari waarin hij door Afrika reist. Wij hebben een hele boekenplank met bijna alle Paul theroux boeken. Dus als je eenmaal bent begonnen aan zijn boeken, kan je echt nog even vooruit. Andere aanraders zijn de reisboeken Laatste Trein naar Zona Verde, De Gelukkige Eilanden, en De Grote Spoorweg Caroussel. Stuk voor stuk reisboeken om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Naast reisboeken schrijft Paul Theroux ook fictie.

#5 – Cheryl Strayed’s Wild. Over jezelf verliezen, terugvinden en 1700 kilometer hiken

Deze bestseller werd al aangeraden door Oprah Winfrey. Maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om het boek te lezen. Heb je de film gezien en viel die tegen? Het boek is wél echt goed. Het verhaal van Cheryl Strayed die zichzelf opnieuw uitvindt, terwijl ze haar schoenen stuk loopt op de duizenden kilometers lange Pacific Crest Trail, sleept je mee. Goed geschreven en pakkend.

#6 – Bill Bryson’s Tegenvoeters (Down Under – Travels In a Sunburned Country)

Bill Bryson is misschien wel de reisschrijver met de meeste humor op dit lijstje. Vooral bekend van Een Kleine Geschiedenis van Bijna Alles, is hij vooral een enorm leuke reisschrijver. Hij spaart zichzelf niet, en weet ook te inspireren om zelf op pad te gaan. Als hij kan reizen, kan jij het ook. Wij sliepen in Alice Springs in hetzelfde hotel als Bill Bryson tijdens zijn reis door Australië.

#7 – Bruce Chatwin’s Gezongen Aarde (The Songlines)

Een klassieker in reisboekenland is The Songlines van Bruce Chatwin, een ander boek dan alle andere op deze lijst. Met fascinerende ontmoetingen neemt Chatwin je als lezer steeds dieper mee de outback van Australië in. Het boek is bijna poëtisch. Niet te missen als je naar Australië gaat.

#8 – Alle boeken van Dervla Murphy

Dervla Murphy is misschien wel onze favoriete reisboekenschrijver. We lazen haar Voetsporen in de Andes en gingen spontaan op onze eerste grote reis van drie maanden naar Ecuador en Peru. Later ontdekten we dat ze nog veel meer had geschreven. Full Tilt (helaas alleen in het Engels) is het verhaal van haar eerst reis waarin ze met de fiets van Ierland naar India trekt.

#9 – Sporen in de Woestijn (Tracks – A Woman’s Solo Trek Across 1700 Miles of Australian Outback) van Robyn Davidson

Over inspirerende vrouwen gesproken: Robyn Davidson is na Dervla Murphy misschien wel de meest inspirerende reizigster die haar verhaal optekende. Ze schreef uiteindelijk maar twee boeken. Tracks (vertaald als Sporen in de Woestijn) blijft een van de grote reisboekenklassiekers. Het is haar verhaal hoe ze ertoe komt om met kamelen door de Australische woestijn te trekken, en dat dan ook echt gaat doen.

#10 – Alexander Supertramp’s verhaal: Into the Wild door Jon Krakauer (in het Nederlands vertaald als De wildernis in)

Een ander boek dat je misschien kent van de film is Into the Wild. De titel is wat ongelukkige vertaald als De Wildernis In. Maar dat doet niks af aan het boek. Jon Krakauer reconstrueert in het boek de tijd waarin Alex door Amerika trekt en zich losmaakt van het ‘normale’ leven en zijn familie. Het verhaal dat zo dramatisch eindigt in de leegte van Alaska. Lees dit boek.

#11 – Solitaire – Een thuis in de Namibische woestijn van Ton van der Lee

Solitaire is een boek dat ons inspireerde tijdens onze roadtrip van vier maanden door Zuidelijke Afrika. Ton van der Lee vertelt hoe hij in Namibië terecht komt. En de basis legde voor de plek waar veel roadtrippers nu stoppen voor een stuk heerlijke, zelfgemaakte appeltaart. Denk jij er wel eens over om alles achter te laten en ergens opnieuw te beginnen? Dan is dit een absolute aanrader.

#12 Wie (niet) reist is gek & Wegwee. Twee boeken van Ap Dijksterhuis.

We sluiten dit lijstje met reisboeken om cadeau te geven af met twee recente boeken. Ap Dijksterhuis is professor in de psychologie en weet met anekdotes leuk te vetellen over waarom het een enorm goed én verstandig idee is om te reizen. Nieuwe ervaringen spoelen de geest schoon en maken ruimte voor meer creativiteit. Wel uitkijken, want reizen is verslavend. Dijksterhuis droomde altijd al van het schrijven van een eigen reisboek in de geest van Paul Theroux en deed dat met het boek Wegwee.

ReizenReizen 300*250 RentalCars English

thebookofwandering

Terug naar boven