Reizen in Zuid-Afrika is zeker niet het allergoedkoopst ter wereld. Maar je hoeft er ook niet megarijk voor te zijn. Wij kozen op deze roadtrip door Zuid-Afrika, Lesotho en eSwatini vanuit Johannesburg voor een mid-range budget. Hier en daar een uitspatting, een wat duurdere huurauto, appartementen en wat duurdere, maar geen megaluxe accomodaties in de nationale parken. Ook bezuinigden we niet op extra tours en was een Wild Card voor deze reis voordeliger dan losse toegang betalen voor de wildparken. Maar wat kost een Zuid-Afrika roadtrip nu echt? Lees in dit blog alles over ons reisbudget voor deze roadtrip door Zuid-Afrika én krijg tips over hoe je het goedkoper kan doen!

Reisroute vier weken Zuid-Afrika roadtrip vanuit Johannesburg
Het reisbudget in dit reisblog is gebaseerd op onze roadtrip in 2023 door Zuid-Afrika, Lesotho en eSwatini van vier weken. Wij startten in Johannesburg en kwamen daar ook terug. Dit was onze reisroute:
- Dag 1 – 4 Johannesburg
- Dag 4 – 5 Clarens
- Dag 5 – 7 Lesotho: Sani Pass
- Dag 7 – 9 Lesotho: Tsehlanyane NP
- Dag 9 – 11 Noordelijke Drakensbergen (Royal Natal NP)
- Dag 11 – 12 Centrale Drakensbergen (Monk’s Cowl)
- Dag 12 – 13 Ballito (Durban’s Northern Beaches)
- Dag 13 – 16 Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve
- Dag 16 – 19 St.Lucia en iSimangaliso Wetlands
- Dag 19 – 21 eSwatini (Swaziland): eZulwini vallei
- Dag 21 – 26 Kruger Nationaal Park
- Dag 26 – 28 Graskop en Blyde Canyon
- Dag 28 – 30 Johannesburg en naar huis

Lees alles over deze Zuid-Afrika roadtrip hier: Roadtrip Zuid-Afrika, Lesotho en eSwatini: Self-drive reisroute van 3 tot 4 weken vanuit Johannesburg mét onze tips voor accommodaties
Mid-range reisbudget Zuid-Afrika roadtrip per categorie
Hieronder vind je de gemiddelden per dag voor twee personen van onze grote uitgavenposten tijdens onze eigen Zuid-Afrika roadtrip van een maand vanuit Johannesburg. Dit kan ook goedkoper. Lees verderop in het blog onze budgettips!
> Slapen in Zuid-Afrika – Gemiddeld ca. 60 euro per nacht
> Auto huren in Zuid-Afrika – 55 euro per dag voor een stevige auto vanuit Johannesburg (kan vanaf ca. 35 euro per dag)
> Tanken in Zuid-Afrika – 10 – 15 euro per dag (ca. 8 euro per 100 kilometer)
> Eten in Zuid-Afrika – 25-30 euro per dag
> Tours & toegang (inclusief Wild Card) – Uitgespreid over de hele trip gemiddeld ca. 20 euro per dag

> Slapen in Zuid-Afrika
Gemiddeld ca. 60 euro per nacht.
We sliepen in mid range appartementen zoals bij Zur Alten Mine (booking.com) in Graskop; en in de nationaal parken in iets duurdere bungalows met eigen badkamer en keuken. Slaapplekken in nationale parken boek je makkelijk zelf en zonder extra kosten via SAN Parks of KZN Wildlife.

Slapen tijdens jouw roadtrip Zuid-Afrika
Van kamperen op budget tot slapen in grote luxe: het kan allemaal in Zuid-Afrika. Het allergoedkoopste is om zelf een tentje mee te nemen en een klein autootje te huren om zo kamperend van mooi plekje naar mooi plekje te trekken. Zo kan je voor tussen de 10 en 20 euro, en soms zelfs goedkoper, met z’n tweeën slapen.

Veel mensen denken dat je de hoofdprijs moet betalen om in een natuurpark te slapen. Dat is echt niet nodig. In de private game reserves betaal je gauw 200 tot 600 euro voor een nacht. Dan krijg je daar wel ook game drives en eten bij. Maar als je boekt bij SAN Parks kan je ook voor 30 tot 50 euro terecht én elke ochtend de eerste zijn om op zoek te gaan naar het wildleven dat wakker aan het worden is. Voor rond de 100 euro per nacht heb je in de populaire kampen van Krugerpark een ruime, al is het wat vaak een wat verouderde self-catering bungalow.
Tip – kampeerplekken en bungalows in de nationale parken kan je direct online boeken via de SAN Parks website of de Ezemvelo KZN wildlife website.
Booking.com
Net dat beetje extra
Wil je slapen en met uitzicht wakker worden, of net even extra service of een beetje luxe, denk dan wel aan rond de 100 euro per nacht. Bijvoorbeeld in de Drakensbergen, Kruger, of een lodge of luxe B&B de natuur.
Budget tip: je kan bij een luxere lodge soms ook slapen in het backpackersdeel of zelfs kamperen. Zo heb je het beste van twee werelden. Is dat echt zo? Ja, zo sliepen wij bij de Sani Mountain Lodge in de backpacker, net even iets verder van de rand en de pub en in een simpele kamer met gedeelde voorzieningen, maar de locatie blijft top.

Doordat het in maart het einde van het regenseizoen was, was het voor ons nog steeds een goede keus om niet te kamperen. Vooral in Lesotho en Hluluwe-Imfolozi hebben we nog wel wat regen en kille nachten gehad. Toch hebben we het kamperen gemist. En gaan we een volgende keer zeker weer kamperen. Op onze grote reis in 2009 door Zuidelijk Afrika kampeerden we met een kampeerbusje zelfs bijna elke nacht!
> Auto huren in Zuid-Afrika
55 euro per dag voor een stevige auto vanuit Johannesburg.
Dit moet goedkoper kunnen. Zoek vooral even op websites als Sunny Cars of CarRental.com naar een goede deal. Vergelijk wel ook de voorwaarden goed. Johannesburg lijkt relatief duur om vanuit te huren. Wij betaalden ca. 55 euro per dag op deze trip en kregen daarvoor een splinternieuwe, ruime middenklasse auto.
Wij huurden in Johannesburg een auto via Sunny Cars. Wil jij ook een goede deal en geen gedoe? Klik dan hier.
Een vergelijkbare, iets simpelere auto vanuit Kaapstad vonden we een paar maanden later voor ongeveer 35 euro per dag. Denk wel ook aan cross border fees, tolwegen en, wanneer je niet bij Sunny Cars huurt, de kosten voor verzekeringen en een tweede bestuurder.

> Tanken in Zuid-Afrika
10 – 15 euro per dag (ca. 8 euro per 100 kilometer).
Onze auto was gloednieuw en enorm zuinig. De prijs van benzine ligt net iets boven de 1 euro per liter wanneer wij er roadtrippen. Huur je een 4×4? Reken dan op minstens het dubbele. Altijd geldt: tank ruim op tijd en laat de tank niet minder dan de helft leeg. Op veel plekken kan je met creditcard betalen, maar hou altijd wat cash bij de hand als dat niet kan.


> Eten in Zuid-Afrika
25 – 30 euro per dag.
We hebben veel zelf gekookt en zijn weinig uit eten geweest. Af en toe trakteerden we onszelf op een snack of capuccino op een lange rijdag. Als we uit eten gingen, deden we vaker lunch dan avondeten. Boodschappen in de supermarkt waren wel minder goedkoop dan we hadden verwacht. Budgetteer dus voldoende voor eten, ook als je zelf kookt. Let erop dat er een keuken is waar je slaapt of neem een campinggasstel en kookspullen mee.


> Tours & toegang (inclusief Wild Card)
Uitgespreid over de hele trip gemiddeld ca. 20 euro per dag.
We hebben heel veel self drive game drives gedaan. Losse toegang betaalden we voor musea en sightseeing in Johannesburg, en privaat beheerde natuurreservaten in Kwazulu-Natal en Blyde Canyon. We deden twee sunset drives in Kruger NP en een hippo tour in St.Lucia elk voor ongeveer 20 euro per persoon. Voor een tuktuk tour in Soweto betaalden we ongeveer 40 euro per persoon, inclusief lunch.


Roadtrip Zuid-Afrika reisbudget: Hoe kan het goedkoper?
Wij kozen bewust voor een mid-range budget. Het kan dus echt nog een stuk goedkoper als je wel heel graag wilt gaan, maar niet zoveel op jouw spaarrekening hebt staan. Volgens ons moet het als budget-bewuste reiziger zeker voor voor minder dan 100 euro met z’n tweeën per dag kunnen. En nog wel iets goedkoper als je echt gaat backpacken en een aantal dure activiteiten overslaat.
Bedenk dat langzaam reizen, langer reizen, buiten het seizoen reizen en veel zelf doen en koken jou veel geld per dag kan schelen. Stel van tevoren op basis van jouw eigen research en voorkeuren een realistisch budget op én houd jezelf aan jouw budget wanneer je onderweg bent.

Wat kost een Zuid-Afrika roadtrip op budget?
Op een budget roadtrippen door Zuid-Afrika zou voor 100 euro per dag voor twee personen (gemiddeld 50 euro p.p per dag) exclusief vliegticket er ongeveer zo uit kunnen zien.
Voorbereiding
Zo goedkoop mogelijk vliegen (en geen binnenlandse vluchten) – Jouw vliegticket is een van je grootste kostenposten. Vermijd korte trips. Neem voor lief dat je meerdere keren moet overstappen of moet overnachten op een vliegveld. Het kan je honderden euro’s schelen. Een tent meenemen en verschillende klimaten binnen Zuid-Afrika maken het lastig om zonder ruimbagage te reizen, maar dat kan wel kosten besparen.
Zoek nu naar een goedkoop ticket op Skyscanner:
Reisgids – Laat je niet verleiden door alle blogs over luxe private game reserves en wijnproeverijen. Koop vantevoren een ouderwets goede Lonely Planet of Bradt reisgids op bol.com en pluis deze uit op budget-pareltjes.
Slapen – 15-25 euro/dag – Je gaat kamperen met jouw eigen tent en slaapt in steden in hostels. Check voor een goedkoop bed Booking.com en Hostelworld. Gebruik de app iOverlander om goedkope campings te zoeken. Wildkamperen met een tentje raden we in Zuid-Afrika niet aan.

Eten – 15-20 euro/dag – Je kookt 99% van de dagen zelf jouw ontbijt, lunch en avondeten. Je leeft op pasta en rijst met tomatensaus en groente. Ontbijt en lunch doe je met witbrood of crackers met goedkope pindakaas. Af en toe een handje noten houd je gezond. Uitgaan doe je niet of heel beperkt. Bespaartip: neem waterflessen met een filter mee zodat je deze kan bijvullen in plaats van steeds water moet kopen.
Autohuur – 25-30 euro/dag – Je huurt buiten het hoogseizoen een bolide van het formaat Kia Picanto waar je precies met z’n tweeën en twee rugzakken in past. Deel je de auto met nog iemand dan scheelt dat weer, maar moet je rugtas wel klein zijn.
We raden niet aan om te besparen op verzekeringen. Kijk voor prijzen op Sunny Cars en Carrental.com. Echt backpacken in Zuid-Afrika kan natuurlijk ook. Als het goed is, breidt de BAZ-bus in 2023 zijn routes weer uit. In de stad kan het voordeliger zijn om Bolt of Übers te pakken in plaats van een huurauto.

Leuke dingen
Game drives, tours en toegangsprijzen – gemiddeld 15-20 euro/dag uitgespreid over jouw budget voor de hele reis voor twee personen – Doe zoveel mogelijk zelf! En kies ervoor niet alles te doen wat als ‘activiteit’ wordt aangeboden. Je kan in Zuid-Afrika prachtige hikes maken zonder gids en veel wildparken zijn ook heel goed te doen zonder 4×4 en met een kleine auto. Buiten het park slapen en dan tours doen is waarschijnlijk helemaal niet voordeliger dan zelf kamperen op campings in de wildparken van SAN Parks. De game drives van SAN Parks vanuit rest camps zijn met 25 tot 35 euro per persoon redelijk geprijsd.
TIP – Budgetteer dit niet per dag, maar maak van tevoren een vast budget voor leuke dingen en hou je eraan. Ga na wat jij echt leuk vindt en doe niks omdat je er FOMO van krijgt als je het niet doet.

Praktisch
Benzine – ca.10 euro/dag – Je rijdt zuinig, doet geen gekke dingen en plant je route slim om niet overdreven veel kilometers te maken.
Praktische dingen – ca.10 euro/dag – Het blijft handig om wat speling te hebben, af een toe een wasje níet op de hand te doen en een SIM-kaart met internet- en beltegoed te kopen. Ook is het goed om wat geld te reserveren om tips te geven aan gidsen en om lokale producten en souvenirs te kunnen kopen.

Heeft het kopen van een Wild card zin voor jouw Zuid-Afrika roadtrip?
Wat is een Wild Card? De Wild Card is een jaarpas voor nationale parken in Zuid-Afrika waarmee je toegang krijgt tot aangesloten nationale parken en natuurreservaten. Dat zijn bijvoorbeeld Kruger Nationaal Park en Hluluwe-Imfolozi Game Reserve. Maar ook in veel van de kleinere natuurreservaten in bijvoorbeeld Kwazulu Natal (met de Drakensbergen) is de Wild Card geldig. Het voordeel telt best op!

Wanneer is het dan interessant om een Wild Card te kopen?
Een Wild Card is niet goedkoop. Als reiziger uit het buitenland ben je met z’n tweeën en jouw auto ZAR 5.585,= kwijt (prijsniveau 2023). Actuele prijzen vind je op www.sanparks.org. Afhankelijk van de koers is dat tussen de 250 en 300 euro.
Van alle nationale parken die wij op deze roadtrip door Zuid-Afrika bezochten, is Kruger NP met ZAR 920,= (ca. 45 euro voor twee personen) het duurst per dag (per 24 uur). Dat is het ook waard! Hluluwe-Imfolozi is bijna de helft goedkoper, en de kleinere natuurreservaten in de Drakensbergen komen neer op zo’n 10 euro per dag met z’n tweeën.

Voor kortere vakanties is een Wild Card meestal niet de voordeligste optie en kan je vaak beter losse entreekosten betalen. Als vuistregel kan je aanhouden dat je met 10 dagen in nationale parken met z’n tweeën mogelijk voordeliger uit bent met een Wild Card. Vooral als je alles zelf doet en ook een duurder park zoals Kruger bezoekt. Met zes dagen in Kruger heb je jouw Wild Card er bijna uit en win je de vrijheid om met de kaart ook andere parken te bezoeken.

Het voordeel van terugkeren naar Zuid-Afrika
Kom je in hetzelfde jaar terug in Zuid-Afrika? Dan raden we de Wild Card wel aan als je dan ook nationale parken gaat bezoeken. En die kans is in Zuid-Afrika best groot!
Let op dat de Wild Card niet overal geldig is. Zo moet je helaas apart entree betalen bij de uitzichtpunten van Blyde Canyon. Ook iSimangaliso Wetland Park bij St.Lucia is in private handen en moet je apart voor betalen. De Rhino Card van KZN Wildlife is hier wel geldig en de moeite waard als je meer dan twee dagen het park in gaat of ook veel andere parken in Kwazulu Natal bezoekt zonder Wild Card.

Hebben we jou met dit blog over ‘wat kost een Zuid-Afrika roadtrip?’ overtuigd dat je voor een zelfstandige reis door dit prachtige land niet de loterij hoeft te hebben gewonnen? Wij weten ook echt niet alles. Laat ons dus vooral ook jouw persoonlijke roadtrip budgettips weten!
* Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link boekt of koopt, verdienen wij hier een kleine commissie op zonder dat het jou iets kost.