Egypte: Onze hoogtepunten én twaalf tips om jouw reis nog leuker te maken

Je leest in dit artikel wat onze hoogtepunten en tips zijn om zelf of georganiseerd door Egypte te reizen. Ooit ontdekten wij Egypte door het duiken. Na vier keer aan de Rode Zee te zijn geweest, is in 2017 eindelijk de tijd gekomen om het binnenland in te gaan. Van miljoenenstad tot lege woestijn, van prehistorie tot farao’s, van Middellandse Zee tot het land van de Nubiërs, van Rode Zee tot Sahara. Egypte zou volgens ons bij iedereen op het wensenlijstje moeten staan!

Felucca's, Luxor, Egypte
Felucca’s bij Luxor

Waarom Egypte?

We zijn in 2017 net vijf maanden in Australië geweest als Egypte ons verleidt. Zoals we al schreven zijn we al vier keer in Egypte geweest om te duiken in de Rode Zee. Maar dat was altijd in de zomer en dan vinden wij het erg moeilijk om ons los te rukken van de zee om in Aswan of Luxor tempels te gaan verkennen, vinden wij…

Old City, Cairo, Egypte
De oude stad van Caïro

Wij zijn dus best een beetje fan van Egypte: een en al hoogtepunten voor ons. Maar wanneer we er eindelijk aan toe zijn om een aparte trip naar het binnenland te gaan doen, begint de Egyptische revolutie van 2011. In 2017 is het toerisme in Egypte weer op gang gekomen. Helaas is een behoorlijk deel van het land op dat moment nog steeds oranje of rood in de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het voelt daarom best ingewikkeld om zelfstandig door Egypte te reizen terwijl dat is wat we het liefste doen.

piramide met kamelen in Egypte
Kamelen bij de piramide van Chefran. Giza, Egypte.

Zelfstandig of georganiseerd?

Egypte staat in 2017 dus al tijden op ons lijstje om verder te verkennen. En dan bedenken we opeens: maar het kan natuurlijk ook anders. Duh… Dus deze keer zoeken we hulp. Samen met Miraim van Kingfisher Tours stellen we een persoonlijke route van twee weken door Egypte samen. We krijgen van Miriam insider tips over veiligheid in Egypte. Vervoer en hotels zijn alvast geregeld, en we hebben zelfs gidsen op veel dagen. Iets wat we normaal gesproken allemaal zelf doen en regelen. Onze tickets regelen we wel zelf.

Tip – Vergelijk ticketprijzen en boek jouw vlucht naar Caïro, Luxor of de Rode Zee op Skyscanner

sfynx in Luxor Tempel, Egypte
Sfynx in de Luxor Tempel. Luxor, Egypte.

Vlak nadat we geboekt hebben, komen we erachter dat twee van onze favoriete, vrouwelijke reisbloggers wél zelfstandig en solo naar Egypte gaan, in bijna dezelfde periode. Lees ook hun verhalen: Jessica van Corners of the World en Stephanie van Big World Small Pockets. We voelen ons op dat moment een beetje dom dat we het niet zelf hebben geregeld, maar het is ook leuk om eens op een andere manier te reizen. We merken ook dat we echt meer zien dan anders in een korte tijd, doordat er zoveel van tevoren is geregeld. Toch zelf doen? Zoek jouw hotel dan uit op Booking.com

Booking.com

felucca's op de Nijl bij Luxor
Feluccas op de Nijl bij Luxor.

We hopen dat we met dit artikel over onze hoogtepunten en tips voor Egypte jou kunnen inspireren. We willen jou graag helpen om zelf voor de eerste keer ook echt naar Egypte te gaan! Of om weer terug te komen…

piramides van Gizeh, Egypte
Caïro als achtergrond voor de piramides van Gizeh.

Onze reisroute op kaart

Caïro en omgeving

De hoofdstad van Egypte, Caïro, is voor ons het begin en eind van de trip. Het is de grootste stad van Afrika en groeit nog steeds. We brengen in totaal vier dagen in en rond Caïro door. We blijven daarbij niet alleen in deze miljoenenstad. Maar we verkennen ook de Sahara rondom Al Fayoum op twee uur rijden van Caïro, en Sakkara en Dashur ten zuiden van Caïro.

moskee Mohammed Ali, Cairo, Egypte
Moskee van Mohammed Ali. Caïro, Egypte.

Bekende hoogtepunten van Caïro, de hoofdtad van Egypt, zijn natuurlijk de piramides en de kleine straatjes en markten van Oud-Caïro. Een bezoek aan het Egyptisch Museum en aan de oude citadel met de grote moskee van Mohammed Ali kan niet missen. Maar er is nog veel meer te ervaren. Wij vonden ook christelijk Caïro erg interessant. Sowieso is er de oude christelijke wijk met verschillende kerken in Caïro aan de rand van het centrum.

Lees ook: Nine Things to Know when Visiting the Pyramids of Egypt

En dan is er het verrassende en fascinerende Manshiyat Nasir, de afvalstad van Caïro. Hier is ook een van de grootste kerken van het Midden Oosten te vinden, uitgehouwen in een rotswand aan de oostkant van de stad. Meer daarover kun je lezen in ons artikel Verrassend Caïro: grotkerken en de ‘afvalstad’ van een miljoenenmetropool.

Grotkerk, Caïro, Egypte
Een van de twee grotkerken in Caïro’s ‘afvalstad’.

De westelijke woestijn

Een van de hoogtepunten van onze twee weken rondreis door Egypte is onze dagtrip naar de woestijn van Al Fayoum. We vinden water in de woestijn, zelfs een waterval! En Wadi al Hitan, waar oude skeletten van walvisdino’s te vinden zijn! Achteraf hebben we spijt dat we hier niet hebben overnacht in de woestijn.

Lees ook – Walvissen in de Woestijn: de Sahara vanuit Caïro

Wadi el Rayan
Wadi el Rayan in de woestijn ten zuidwesten van Caïro.

Op dat moment mogen we niet verder de woestijn in. We willen graag naar de Witte Woestijn en de Zwarte Woestijn. En ook de oase van Siwa verkennen. Dat moet nu voor een andere keer bewaard blijven. Want we weten al bijna zeker dat we nog wel een zesde keer naar Egypte zullen gaan.

Abu Simbel, Egypte
Abu Simbel

Aswan, de Nijl en het diepe Zuiden

Op onze reisroute van twee weken door Egypte pakken we vanuit Cairo de nachttrein naar het zuiden, naar Aswan. In en rond Aswan brengen we vier dagen door. We reizen naar het uiterste zuiden, naar Abu Simbel aan het Nasser-meer. Hier vinden we de beste accommodatie van onze reis door Egypte: Eskaleh Eco Lodge, met een Nubische eigenaar. Wat betreft de accomodaties is dit wel echt een van de hoogtepunten van Egypte.

kamelenmarkt Daraw, Egypte
De kamelenmarkt van Daraw

Terug in Aswan genieten we van de prachtige omgeving rondom de Nijl, bezoeken we een oude kloosterruïne, tempels en musea. Extra bijzonder is het als we in de vroege ochtend naar een kamelenmarkt in Daraw rijden en voor het eerst zo’n markt meemaken, ruiken, horen en voelen.

Felucca, Aswan, Egypte
Felucca bij Aswan

Het is leuk om in Aswan een bezoek te brengen aan Elephantine eiland. Een lokale inwoner leidt ons rond en vertelt over het dagelijkse leven. Je kunt hier ook in lokale guesthouses of in homestays slapen. Op het eiland ligt, naast een superdeluxe hotel, een Nubisch dorp en dat geeft een heel eigen sfeer. De geschreven geschiedenis van Elephantine eiland is meer dan 4000 jaar oud!

Een ander eiland bij Aswan is Agilkia eiland. Dit compacte eiland wordt gedomineerd door de Philae tempel. Iets ten zuiden van Aswan, achter de oude dam, kun je in de haven een bootje regelen naar het eiland en terug (wel stevig onderhandelen… voor ons was het wel even fijn dat dit al geregeld was). Een bezoekje is vooral leuk als je je een beetje verdiept in de mythes rondom deze Isis-tempel!

Philae Tempel, Egype
Philae Tempel op Agilkia eiland

Luxor en omgeving

Met een taxi reizen we daarna naar Luxor, met stops onderweg bij de tempels van Kom Ombo en Edfu. Vijf dagen in en rond Luxor brengen ons ondergrond in spectaculair geschilderde graftombes, aan de voet van reuzen en dwalend door eeuwen oude tempelcomplexen.

Edfu Tempel, Egypte
Edfu Tempel
Kom Ombo tempel, Egypte
Kom Ombo Tempel

Absolute hoogtepunten van Luxor – en daarmee van Egypte – zijn de bekende plekken op de ‘westbank’ van Luxor. Hier vind je de Vallei van de Koningen met de ondergrondse graven van de farao’s. Het is ook leuk om het dorp Deir el Medina te bezoeken. Hier woonden de arbeiders en kunstenaars die werkten aan de graven.

Kolommen in Karnak tempel, Egypte
De tempel van Karnak

Een ander hoogtepunt dat hier vlakbij ligt, is de Tempel van Hatshesput, de tweede vrouwelijke Faraoh van Egypte. Op de andere oever liggen de tempels van Luxor en Karnak. Deze kan je makkelijk zelfstandig bezoeken. Tip: het is leuk om daarvoor een fiets te huren. De Luxor tempel is met zonsondergang en het beginnende donker bijzonder. Als de lichten aan gaan wordt het een prachtig mysterieuze plek.

Vallei van de Koningen, Egypte
Ondergrondse graven in de Vallei van de Koningen, Luxor
 Tempel van Hatshesput, Egypte
Tempel van Hatshesput

Vanuit Luxor zijn er twee dagtrips zeer de moeite waard. Naar het zuiden toe vind je de tempels van Kom Ombo en Edfu (wanneer je die niet vanuit Aswan of met een Nijl-cruise bezoekt). Allebei zijn deze erg de moeite waard en bijzonder gelegen, direct aan de Nijl. Naar het Noorden toe begeef je je meer off the beaten path. Hier vind je de tempels van Abydous en de ‘blauwe tempel’ van Dendera.

Abidous tempel, Egypte
Abidous tempel

Dit zijn voor ons echte hoogtepunten van onze reis door Egypte vanwege de bijzonder hoge kwaliteit van de hiëroglyfen en versieringen in de beide tempels. Bij alle vier de tempels hebben we ze bijna helemaal voor onszelf. Zolang je maar niet tegelijkertijd met een cruiseboot komt bij Edfu en Kom Ombo, zijn er weinig mensen. En in Abydous en Dendera komt sowieso bijna niemand.

Dendera tempel, Egypte
Dendera tempel

De Rode Zee: een van de hoogtepunten van Egypte

Tijdens deze twee weken gaan we niet naar de Rode Zee. Maar we zijn eerder wel voor het duiken in Marsa Alam, Hurgada, Sharm el Sheikh en Dahab geweest. Als je jouw reis eindigt in Luxor, dan ben je in een paar uur in Marsa Alam of Hurghada. Om te duiken zijn de riffen bij Marsa Alam echt prachtig. In het noorden is Dahab een heerlijk relaxed plaatsje. En heeft een echt andere sfeer dan de resort-plaatsen in Hurghada of Sharm el Sheikh.

koraal met vissen Rode Zee, Egypte
De Rode Zee onder water
Bergen in Sinaï woestijn bij Dahab, Egypte
De bergen van de Sinaï-woestijn bij Dahab

Reizen door Egypte: hoe langer hoe beter

Wij vonden dit een heel mooie route door Egypte met heel veel hoogtepunten. Als je gewend bent om snel te reizen, dan is deze route van twee weken echt een topreis! Maar je kan het natuurlijk ook anders doen. Wij zouden over deze route zomaar vier weken hebben kunnen doen. Voordeel is dat je er dan makkelijk nog wat Rode Zee aan toe kan voegen, of juist nog meer woestijn!

Luxor tempel, Egypte
Luxor tempel vlak na zonsondergang
Felucca op de Nijl bij Luxor, Egypte
De Nijl bij Luxor

Heb jij nu ook zo’n zin om naar Egypte te gaan? Gewoon doen! Vergelijk hier de ticketprijzen!

Twaalf Tips om je Egypte-route nog leuker te maken

  1. Bezoek het binnenland van Egypte in de winter. Zeker in het Zuiden van het land kan het in de zomer heel heet worden. Lokale inwoners van Aswan verzekerden ons dat hun dag dan vooral bestaat uit liggen in koele binnenruimtes tot de zon onder gaat. Ook in de winter is factor 50 tegen de zon aan te raden.
  2. Vliegen naar het zuiden is helemaal geen gek idee. Maar de trein is wel een avontuur. Je kunt de standaard nachttreintickets voor toeristen nemen. Dan heb je een eigen slaapcoupé. Er zijn ook goedkopere tickets, maar dan heb je een Egyptenaar nodig die je helpt het ticket te regelen. Een tip van Stephanie van Big World Small Pockets en meer details bij Seat61!
  3. Neem langer dan twee weken voor jouw route door Egypte en ga ook naar de Rode Zee. Egypte’s binnenland en de Rode Zee zijn verschillende werelden. Voor een echte Egypte reisroute doe je het allebei! Egypte is zo vol met hoogtepunten dat je maanden zou kunnen vullen.
  4. Egypte is niet eng! Je kunt in Egypte veilig rondreizen, al kan het overweldigend zijn en zijn ’touts’ (op de toeristische plekken) een realiteit van alledag. Vind je het toch eng om zelfstandig naar Egypte te reizen? Ga dan gewoon georganiseerd! Een rondreis, een Nijl-cruise of een privéreis. Ga wel, want het is gewoon heel bijzonder. Het was voor ons best een drempel om georganiseerd te gaan, maar het heeft ons veel opgeleverd om deze keer onze gewoonte van zelfstandig reizen los te laten.
  5. Ga fietsen in Luxor. Zo heb je helemaal zelf in de hand hoeveel tijd je neemt op de Westbank en de tempels van Luxor en Karnak. De fiets kan mee op de pont over de Nijl en bij de tempels kan je hem vaak binnen de hekken zetten wanneer je aan het rondkijken bent.
Trappiramide Djoser, Egypte
De trappiramide van Djoser

  1. Wie vraagt wordt in Egypte niet overgeslagen. Kleur niet meteen binnen de lijntjes van de standaardbestemmingen. (Bijna) alles is mogelijk als je het vraagt. Bedenk wat jij echt wil zien, doen en ervaren! De bereidheid om voor jou iets bijzonders te regelen is groot.
  2. Organiseer je eigen rustplekken. Denk je bijvoorbeeld dat Caïro je zal overweldigen? Het is gaaf om in de oude stad te zitten, maar kies dan voor een iets beter hotel in een welvarende wijk en gebruik de goedkope taxi’s om je te verplaatsen. Dan houd je energie over om er helemaal voor te gaan én om de humor erin te houden als je weer wordt benaderd door een ‘gids’, een ‘vriend’ of een taxichauffeur.
  3. Doe je tegoed aan Egyptische mezze. De verzameling hapjes krijg je vaak sowieso als voorafje als je ergens gaat eten, maar uitgebreidere schotels zijn ook zeer de moeite waard!
  4. Neem snacks mee. Zorg dat je op dagtrips altijd wat snacks bij je hebt, zoals mueslirepen of een broodje. Niet overal zijn restaurantjes in en om bezienswaardigheden. En er is een gewoonte om erg laat te lunchen.

Knikpiramide bij Dashur, Egypte
De knikpiramide van Snofroe bij Dashur

  1. Vergeet niet om geld te reserveren voor fooien! Fooien zijn onderdeel van de Egyptische cultuur. Ook liggen de inkomens in Egypte erg laag. En houd er rekening mee dat zeker in economisch slechte tijden gidsen vaak niet elke dag klanten hebben. Van kleine tips voor schoonmakers in je hotel tot stevige tips tot 10 euro voor een hele dag met een specialistische, opgeleide gids is dit iets om rekening mee te houden in je budget.
  2. Kleed je bescheiden. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Bij de grote toeristenattracties zijn ze wel wat gewend. Maar het is echt niet OK om in bikini, naveltruitje of zelfs zonder T-shirt als man rond te lopen, zoals sommige toeristen die uit de badplaatsen voor een dagtrip naar Luxor komen. Lange broeken en T-shirts of overhemd zijn voor mannen de norm. Voor vrouwen zijn lange, wat wijdere kleren niet alleen sociaal de norm, maar ook in de warmte van Egypte gewoon aangenaam. Een hoofddoek is niet nodig, behalve bij moskee-bezoek.
  3. Lees een of meer boeken over Egypte! Over Egypte en door Egyptenaren zijn fantastische boeken geschreven! Een absolute aanrader zijn de boeken van nobelprijswinnaar Nagieb Mahfouz. En het kan bijzondere gesprekken opleveren als je in Egypte over een boek van hem begint!

vrouw op kameel in woestijn, Aswan, Egypte
Klooster op de westoever van Aswan

Meer weten over de hoogtepunten van Egypte? Reageer en vraag het ons!

Wat ontzettend leuk dat je ons blog met hoogtepunten en tips voor Egypte helemaal hebt uitgelezen! Of ben je naar beneden geklikt? Ook goed, maar scroll dan nog even door alle foto’s hierboven! En vergeet ook vooral niet om dit blog te bewaren op Pinterest als je dat hebt!

Egypte was voor ons een heel bijzondere reis om meerdere redenen. Egypte zette ons weer op ons eigen reisspoor. En dat bracht ons de laatste jaren bijvoorbeeld ook naar Oman. Wil je meer lezen? Browse dan nog even lekker door op onze website!

Heb je vragen over hoe jij zelf een reisroute door Egypte kan maken of over hoe het voor ons was? Laat het ons dan weten in de reacties hieronder, op onze Facebook-pagina The Book of Wandering of stuur ons een berichtje op Instagram @thebookofwandering.

* Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link boekt of koopt, verdienen wij hier een kleine commissie op zonder dat het jou iets kost.

ReizenReizen 300*250 RentalCars English

Bewaar het op Pinterest!

thebookofwandering

2 gedachten over “Egypte: Onze hoogtepunten én twaalf tips om jouw reis nog leuker te maken

Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven