Onze 13 tips voor Berlijn in twee dagen of langer: Vier leukste buurten om te slapen en beste dingen om te doen

Lees nu al onze tips voor Berlijn! We hebben zelf best moeten zoeken naar de beste Berlijn-tips voor onze citytrip naar Berlijn in november. Dus hebben wij voor jou nu alles wat we onderzocht én gedaan hebben hier verzameld. Nu wij Berlijn in de winter hebben ervaren, moeten we ook echt een keer terug in de lente of de zomer. Want veel van de plekjes in Berlijn die we in dit reisblog tippen, lijken ons dan ook weer helemaal leuk of zelfs leuker! Wij zetten in dit reisblog onze persoonlijke tips voor Berlijn speciaal voor jou vast op een rijte: Waar in Berlijn moet je slapen? Wat te doen in Berlijn, deze stad vol recente geschiedenis? En hoe doe je dat eigenlijk met het openbaar vervoer in Berlijn?

Cappuccino in Berlin
Tips voor Berlijn – Eindeloos koffie en thee drinken in leuke cafeetjes!

Brandenburgertor,  Berlijn
Tips voor Berlijn – De Brandenburger Tor

Hoe lang in Berlijn?

Minimaal twee nachten in Berlijn

Berlijn is een fijne bestemming voor een (lang) weekend en ook prima geschikt om er langer door te brengen. Er is zoveel te doen in deze stad! Wij zetten daarom nu vast een paar ideeën voor jou op een rijtje voor een korte citytrip of langere tijd in Berlijn. We raden aan om minimaal twee volle dagen (dus drie nachten) in Berlijn te zijn.

Vier nachten in Berlijn is beter!

Wij zijn vier nachten en drie volle dagen in Berlijn. In die tijd doen we het nog best rustig aan. Na elke dag een beetje uitslapen, hoppen we van cafeetje naar restaurantje en verkennen het Regierungsviertel, Spandauer Vorstadt (met o.a. Scheunenviertel) en Friedrichshain (Boxhagenerplatz en RAW Gelände).

Stilbruch Kitchen, Friedrichshain,  Berlijn
Tips voor Berlijn – Lunchen bij Stilbruch Kitchen

Aan de rivier de Spree lopen we langs de kunstwerken van de Eastside Gallery (Berlijnse Muur). Ook gaan we ondergronds met Unterwelten Berlin voor een tour naar de vluchttunnels tussen Oost- en West-Berlijn. En bezoeken we de gedenkplek en het bezoekerscentrum voor de Berlijnse muur op de Bernauerstraße. We sluiten onze city trip af bij de Gedächtniskirche op de Breitscheidplatz aan de Kurfürsterdam.

Wij hebben in drie dagen Berlijn lang niet alles kunnen doen, dus we delen in dit blog naast onze eigen ervaring ook onze research met jou.

Tip – Alle blogs bij elkaar geven je toch niet het volle beeld zoals de Lonely Planet dat doet. Koop hier bij BOL. de reisgids voor Berlijn.

Helaas waren de kerstmarkten in Berlijn nog niet goed op gang gekomen toen wij er waren, maar op de Historisches Weihnachtsmarkt op RAW Gelände, op Potsdamerplatz en op Breitscheidplatz (Kurfürsterdam) kregen we toch nog de kerstsfeer mee!

Tip – Je bent in 6 à 7 uur met de internationale trein in Berlijn. Boek je treintickets ruim vantevoren hier op NS International

Historische kerstmarkt van RAW Gelände, Berlijn
Tips voor Berlijn – Historische kerstmarkt van RAW Gelände

Berlijn in twee dagen, vier dagen, een week of langer

Tips voor Berlijn in twee dagen

Als dit je eerste keer in Berlijn is, en je hebt maar twee dagen, zijn er een paar dingen om echt te doen in Berlijn. Dit kan je eigenlijk niet overslaan in Berlijn:

Dag 1 in Berlijn

  • Een wandeling (of fietstour) door het Regierungsviertel: van de Reichstag via Brandenburger Tor naar het Holocaust-monument. Heb je op tijd een tijdslot gereserveerd voor de Reichstag, of boek je een tour, dan kan je daar de koepel in en het dakterras op.

Brunchen of lunchen doe je vandaag bij het Steel Vintage Bike Cafe.

Holocaust monument, Berlijn
Tips voor Berlijn – Holocaust monument

  • In de middag verdiep je je in de Topographie des Terrors. Een uitgebreide (gratis) tentoonstelling over de opkomst en gruwelijkheden van het Nazi-regime. Inclusief een deel buiten, langs restanten van de Berlijnse Muur.
  • Vlakbij vind je ook Checkpoint Charlie, een oude en beroemde grens tussen Oost- en West-Berlijn.
  • Sluit je dag af bij de Kurfürsterdam met rond schemering een bezoek aan de Gedächtniskirche op Breitscheidplatz

Heb je nog tijd over? Neem dan de metro naar Die Hakeschen Höfen.

Gedächtniskirche,  Berlijn
Tips voor Berlijn – De Gedächtniskirche

Dag 2 in Berlijn

  • Ga lekker ontbijten, brunchen of lunchen in een van de vele cafeetjes en restaurantjes van Friedrichshain (rondom Boxhagenerplatz waar op zaterdag een food markt is en op zondag een echt Berlijnse rommelmarkt).
  • Onderweg van of naar Friedrichshain kan je nog even langs de Eastside Gallery lopen met schilderingen op restanten van de Berlijnse Muur langs de rivier de Spree.
The Kiss, Eastside gallery,  Berlijn
Tips voor Berlijn – Eastside Gallery

  • Neem de metro en/of bus naar Gesundbrunnen of Nordbahnhof en leer alles over de Berlijnse Muur bij de Bernauer Straße. Dit is veruit het beste en meest interessante herinneringspark over de Berlijnse Muur.
Bernauerstraße, Gedenkstätte Berliner Mauer, Berlijn
Tips voor Berlijn – Gedenkstätte Berliner Mauer

  • Wil je de Berlijnse Muur ook ondergronds beleven? Wij deden Tour M van Berlin Unterwelten. Op deze tour brengt een gids je voor rond de 20 euro p.p. op twee plekken onder de grond om de laatste resterende tunnel en enkele reconstructies zelf te zien.
  • Op zondagen vind je twee teamhaltes verderop een typisch Duitse rommelmarkt in het Mauerpark om de dag wat lichter te maken. Of je kan in de zomer vlakbij naar BeachMitte.

Ga je tussen eind november en kerst naar Berlijn? Ga dan aan het eind van de dag voor een broodje Bratwurst op een van de vele Berlijnse kerstmarkten. Kijk van tevoren goed op welke dag in november de kerstmarkten beginnen, om teleurstelling te voorkomen.

Kerstmarkt Potsdamerplatz, Berlijn
Tips voor Berlijn – Kerstmarkt Potsdamerplatz

 

Ben jij een heel actief type? Dan kan je de tips hieronder ook erbij pakken in jouw twee dagen.

Tips voor Berlijn in 3 à 4 dagen

Heb je een of twee dagen langer? Breid dan het lijstje hierboven uit naar eigen interesse.

Dwalen door Berlijn

Vind je het vooral leuk om de stad beter te leren kennen? Een wandeling door straten vol kunstgalerieën, langs de hofjes en cafeetjes van Scheunenviertel (Mitte/Spandauer Vorstadt) hoort er dan echt bij. Vooral de Hakeschen Höfen zijn een heerlijk doolhof van binnenplaatsen met op donderdag en zaterdag een weekmarkt om de hoek.

Berlijn - Die Hakeschen Höfen
Tips voor Berlijn – Die Hakeschen Höfen

Je kan daarbij ook kiezen voor:

  • Zoeken naar street art via de Streetart App.
  • Een bezoek aan Alexanderplatz en de omgeving van de Fernsehturm (TV-toren).
  • Dwalen door de Berlijnse buurten van Kreuzberg (o.a. Markthalle Neun) en Neukölln.

Meer geschiedenis van Berlijn

Ben je geïnteresseerd in de Koude Oorlog-geschiedenis en de Berlijns Muur?

Wil je meer weten over Berlijn in de Tweede Wereldoorlog? Vul je dagen dan verder met:

  • Een tour naar de schuilkelders met Unterwelten
  • Berlin Story bunker met o.a. een reconstructie van Hitler’s bunker (want die originele bunker in Mitte is niet toegankelijk)
  • Het Gealliëerden Museum aan de rand van de stad
Berlijn - Geschichtsmeile Wilhelmstraße (Topographie des Terrors)
Tips voor Berlijn – Geschichtsmeile Wilhelmstraße (Topographie des Terrors)

Tips voor Berlijn als je een week of langer hebt

Heb je een hele week om van Berlijn te genieten? Of is dit niet jouw eerste keer in Berlijn en wil je eens wat anders doen? Dan heb je de ruimte om de stad nog beter te leren kennen. Dat gaan wij een volgende keer zeker ook doen!

Bijzondere plekken in Berlijn

Met meer tijd in Berlijn kan je op avontuur gaan naar een paar bijzondere plekken buiten het centrum:

  • Het oude vliegveld Tempelhof waar je nu kan fietsen, flaneren, picknicken of he door een gids laten rondleiden
  • Het Koude Oorlog-afluisterstation op de Teufelsberg waar je zelf de oude gebouwen en graffiti kan verkennen, met een gids mee kan of kan kijken wanneer de foodtrucks er zijn en lekker wat eten en drinken.
  • RAW Gelände is een culturele broedplaats aan de rand van Friedrichshain. In de oude industriegebouwen naast het spoor zitten nu ateliers, restaurantjes, cafeetjes en clubs. Middenop het terrein van vind je een grote Skatehalle. In de winter is er een heel eigen Historische Weihnachtsmarkt.
Berlijn - RAW Gelände Skatehalle
Tips voor Berlijn – RAW Gelände

Markten van Berlijn

Ook een leuk idee is om op een van de vele Berlijns markten te browsen door spullen of lekker en vers eten:

  • Arminius Markthalle en Markthalle Neun voor overdekte food markten (op zondagen gesloten)
  • Mauerpark rommelmarkt en food market op zondag
  • Hackescher Weekmarkt op donderdag en zaterdag
  • Boxhagener Platz een boeren/food markt op zaterdag en rommelmarkt op zondag
  • RAW Gelände markt op zondag
  • Winterfeldmarkt op woensdag en zaterdag voor een van de grootste gewone markten van Berlijn
  • Turkse Markt op de Maybachufer aan het kanaal in Kreuzberg op dinsdag en vrijdag
Berlijn - Trabandjes (Trabi's) als pure DDR-nostalgie
Tips voor Berlijn – Trabandjes (Trabi’s) als pure DDR-nostalgie

Nog meer ideeën voor Berlijn

Met een week de tijd, of als je al vaker in Berlijn bent geweest, zijn hier een paar ideeën voor dingen om te doen in Berlijn:

  • Trabiworld en misschien zelfs een Trabisafari
  • Een van de vele parken en parkjes van Berlijn
  • De kerken en andere geloofsgebouwen van Berlijn zoals de Gedächtniskirche (Breitscheidplatz, Charlottenburg), de Berlijnse Dom (Museum Island), de Grote Synagoge (Mitte, Scheunenviertel), Shitlik Mosque (Neukölln) of de Sri Gamesha Hindu tempel (Neukölln)
  • Actuele kunsttentoonstellingen in Kunstraum Kreuzberg/Bethanien (een culturele broedplaats in een oud klooster)

Bezoek ook de andere stadsdelen van Berlijn

Berlijn is veel meer dan alleen de centrumwijken. Vergeet niet om ook de andere stadsdelen zoals Tiergarten, Kreuzberg en Charlottenburg (met paleis) te verkennen als je langer de tijd hebt.

Berlijn - Friedrichshain gevels
Tips voor Berlijn – Friedrichshain

Vier fantastische buurten om te slapen in Berlijn plus hostel-tips

Berlijn heeft een fantastisch OV-netwerk van bussen, trams, lightrail en metro (S-bahn en U-bahn). Je kan dus bijna overal in een hotel gaan zitten en dan nog in een half uur zijn waar je wilt zijn. Wij vinden het belangrijk dat we in een gezellige buurt slapen én lopend of binnen een kwartier met OV bij onze highlights kunnen zijn. Onze slaapplek bij Martas Hotel Mitte was daarom in het gezellige deel van Mitte, boven de rivier de Spree.

 

Berlijn is geen heel goedkope bestemming meer. Het is een uitdaging om onder de 100 euro/nacht voor twee personen waar voor je geld te vinden in de beste buurten. Wil of moet je op budget naar Berlijn? Dan heb je nog best wat hostels om uit te kiezen.

Hier volgen onze toptips om te slapen in Berlijn van budget tot luxe.

1 – Slapen in Berlijn Mitte: Tips voor Spandauer Vorstadt / Scheunenviertel

Wil je in het centrum van Berlijn slapen? Dan moet je in stadsdeel Mitte zijn. De wijken van Mitte rondom de bezienswaardigheden zoals Brandenburgertor zijn niet het gezelligst om te slapen. Dat is de wijk Spandauer Vorstadt in Mitte (rondom Oranienburgstraße, Auguststraße, Sophienstraße) wél.

Berlijn - Martas Hotel Mitte binnenplaats
Tips voor Berlijn – Martas Hotel Mitte

Deze fijne buurt met veel bakkertjes, cafeetjes, restaurants, en leuke straten en hofjes om te ontdekken is een heerlijke basis voor een kort of langer bezoek aan Berlijn. En je bent nog steeds vlakbij alle sights. Wij hadden binnen 100 meter van ons hotel keuze uit drie bakkertjes!

Budget accommodaties in Mitte / Spandauer Vorstadt (tot ca. 100 euro/nacht voor twee personen)

Mid-range accommodaties in Mitte / Spandauer Vorstadt

Luxe accommodaties in Mitte / Spandauer Vorstadt

2 – Slapen in Berlijn: Tips voor Friedrichshain

In misschien wel een van de hipste buurten van Berlijn zijn opvallend weinig accommodaties te vinden. Je komt in de buurt voor de gezelligheid van Boxhagener Kiez (Kiez = buurt). Vlakbij heb je ook de Eastside Gallery en, aan de andere kant van de rivier, het stadsdeel Kreuzberg. Aan de randen van de buurt hebben we toch een paar slaapopties voor je gevonden. Met een directe metro ben je vanaf hier in een kwartier in het hart van Mitte. Een goede basis dus voor jouw dagen in Berlijn.

Berlijn - Friedrichshain gevels
Tips voor Berlijn – Friedrichshain

Budget accommodaties in Friedrichshain

Mid-range tot luxe accommodaties in Friedrichshain

Berlijn - RAW Gelände terras restaurant
Tips voor Berlijn – RAW Gelände

3 – Slapen in Berlijn: Tips voor Neukölln

Neukölln kennen we alleen van onze research. Dit stadsdeel ligt iets verder van het centrum, en heeft een paar leuke buurten. Vooral in de zomer lijkt deze wijk ons wel wat omdat hier ook het oude Tempelhof-vliegveld is. Ik kan me voorstellen dat je hier echt het gevoel hebt dat je in Berlijn woont.

We hebben in Neukölln een paar slaapopties gevonden die we graag zelf eens zouden proberen. Iets voor jou?

Budget tot luxe accommodaties in Neukölln

Berlijn - Oberbaum Brücke
Tips voor Berlijn – Oberbaum Brücke

4 – Slapen in Berlijn: Kreuzberg en Mitte-Oost

Aan de rand van het centrum van Berlijn zit je op een goede locatie om de stad te leren kennen. Je hebt in deze wijken ook behoorlijk wat slaapopties om uit te kiezen. Dus het is helemaal geen gek idee om hier eens te kijken voor jouw slaapplek in Berlijn.

Budget accommodaties in Kreuzberg en Mitte-Oost

Midrange accommodaties in Kreuzberg en Mitte-Oost

Luxe accommodaties in Kreuzberg en Mitte-Oost

5 – Goedkoop slapen in Berlijn: Hostels

Als niet locatie, maar prijs van accommodaties voor jou het belangrijkste is, dan kan je voor een van de Berlijnse hostels gaan. Daar kan je onder de 25 (en soms 20) euro per persoon terecht voor een bed in een slaapzaal. Dit zijn een paar van de hostels die ons opvielen:

Kerstmarkt snoepgoed, Berlijn
Tips voor Berlijn – Kerstmarkten

Top 13 dingen om te doen in Berlijn

1. Dwaal door de leukste buurten van Berlijn

Scheunenviertel (Mitte) en Friedrichshain zijn de leukste buurten van Berlijn om doorheen te struinen. Hier vind je veel cafeetjes en gezellig straatleven. Ook in Schillerkiez en Reuterkiez (Neukölln) vind je dit (maar daar waren we zelf niet dus laat ons weten wat jij van die buurten vindt).

Berlijn - Haus Schwarzenberg
Tips voor Berlijn – Haus Schwarzenberg

2. Eet de lekkerste Duitse én internationale gerechten

In Berlijn hoef je jezelf niet te beperken tot Schnitzel (best duur, want altijd veel!) of Currywurst (razend goedkoop en op elke straathoek te krijgen). Al kan je beide bijna overal in Berlijn vinden. Nee, Berlijn is nu dé plek voor brunchcafeetjes en schattige restaurants met eten en drinken van overal op de wereld. Van Vietnamees tot Tadjieks, van Turks tot Avo-on-Toast, van heerlijk Duits brood tot mierzoete desserts. Verhongeren hoef je niet in Berlijn!

Onze eettips in Berlijn (ook voor koffie en thee!):

3. Bezoek de restanten van de Berlijnse Muur

Als je de restanten van de Berlijnse Muur niet hebt gezien, dan ben je niet in Berlijn geweest. De muur was eigenlijk een zone met meerdere hekken en muren. Daartussen was de “dodenzone” waar grenswachten verplicht waren iedereen die er kwam dood te schieten.

Minimaal een paar van deze plekjes moet je echt wel op je lijstje hebben staan:

  • Gedenkstätte Bernauer Straße (inclusief “spook”station Nordbahnhof) – Dit is hét nationale monument voor de herinnering aan de Berlijnse Muur en is wat ons betreft een echte must-see.
  • Geschichtsmeile Wilhelmstraße (inclusief Topographie des Terrors)
  • Eastside Gallery langs de Spree (inclusief Oberbaum Bridge)
  • Mauerpark (een stuk “dodenzone” omgebouwd tot park om te picknicken)
Berlijnse Muur, Bernauerstraße, Berlijn
Tips voor Berlijn – Bernauer Straße

Over een lengte van ruim 800 meter vind je langs de Bernauer Straße in de buitenlucht een verzameling van verhalen over deze dodelijke grens en hoe mensen die tóch probeerden over te steken. Verhalen over de val van de muur vind je hier verder in het Documentatiecentrum mét uitzichttoren op een stuk bewaarde ‘dodenzone’. Allemaal gratis.

Oude grensovergangen van oost naar west vind je bij:

  • Bornholmerstraße (Bösebrücke), bekend van de TV-beelden
  • Tränenpalast (nu een klein museum in Mitte)
  • Brandenburger Tor (tijdens het dieptepunt van de Koude Oorlog kon je hier de grens niet over)
  • Checkpoint Charlie (er staat nu een kopie midden op straat, het origineel vind je in het GeallieerdenMuseum)

4. Duik in de Nazi-historie van Berlijn

De beste plek in Berlijn om de Nazi-terreur tot je door te laten dringen is het – gratis – bezoekerscentrum en de buitententoonstelling van Topographie des Terrors. Je kan dit aanvullen met een bezoek aan een reconstructie van Hitler’s bunker (de echte is er niet meer of in ieder geval niet toegankelijk), of een tour naar de schuilkelders uit oorlogstijd met Unterwelten Berlin.

Sla het Holocaust Memorial in Mitte niet over. En als je dieper wilt gaan, doe dan een halve dagtrip naar concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg (binnen 1,5 uur vanuit het centrum bereikbaar met een directe metro).

Mural in tiles - Afbau der Republik (1952-1953) door Max Lingner, Berlin
Tips voor Berlijn – DDR-kunst

5. Onderzoek zelf de dagelijkse realiteit van de DDR

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de Koude Oorlog. En waar de Berlijnse Muur daar het symbool van werd, is het verhaal van het dagelijkse leven in de Deutsche Demokratische Republik (DDR) minstens zo interessant. Ga bijvoorbeeld langs in het (gratis) kleine museum Tränenpalast in Mitte of in het DDR-museum. DDR-nostalgie vind je bij Trabiworld.

De harde en banale realiteit van surveillance ontdek je in het Stasi-museum en de oude Stasi-gevangenis (Gedenkstätte Hohenschönhausen). En als je goed kijkt kan je her en der nog DDR- en Sovjet-restanten, – standbeelden en -monumenten vinden.

Ook kan je nog ‘pareltjes’ van DDR/Oostblok-architectuur vinden, zoals de overal zichtbare Fernsehturm, het Haus des Lehrers met DDR-mosaiek verwerkt in de gevel, de modernistische Cafe Moskau en Kino International en de brutalistische oude Tsjechische ambassade aan de Wilhelm Platz.

Berlijn - Brutalisme: De oude Tsjechische ambassade
Tips voor Berlijn – Brutalisme: De oude Tsjechische ambassade

6. Relax in de parken (en een oud vliegveld!) van Berlijn

Als we in Berlijn terugkomen in de lente of de zomer dan zullen we zeker meer tijd door brengen in de parken en parkjes van Berlijn. Zo kregen we meerdere keren aangeraden om het oude vliegveld Tempelhof in de zomer te bezoeken.

Enkele tips voor de parken van Berlijn:

  • James-Simon-Park aan de Spree met uitzicht op de Berliner Dom
  • Mauerpark met op zondag een rommelmarkt
  • Monbijoupark on te barbecuen aan de Spree
  • Het langgerekte park in Kreuzberg van Engelbecken, Oranienplatz, Wassertorplatz to Böcklerplatz aan het Landwehrkanal
  • Böcklerpark aan het Landwehrkanal
  • Het enorm grote Großer Tiergarten park, je zou kunnen zeggen dat dit het Central Park van Berlijn is
  • Tempelhofer Feld, het oude vliegveld dat nu een park is
Berlijn - Rosenhöfe
Tips voor Berlijn – Rosenhöfe

7. Ga op zoek naar de restanten van de Koude Oorlog

Behalve de restanten van de Berlijnse Muur kan je overal in Berlijn nog de restanten van de Koude Oorlog vinden. Op de Teufelsberg (West-Berlijn) vind je een oud radarstation waar nu street art te vinden is en je rondleidingen kan krijgen. Berlin Unterwelten heeft speciale Koude-Oorlog-tours.

Berlijn - S-Bahn-station naambord Brandenburgertor/Unter den Linden
Tips voor Berlijn – Gebruik de metro (S-Bahn-station Brandenburgertor)

8. Ontdek de binnenhofjes van Berlijn

Achter de straten van Berlijn vind je een verborgen wereld. Overal vind je binnenhoven. Vaak zitten hier cafeetjes en restaurantjes, een verborgen park of onverwacht mooie gevels aan een binnenplaats.

De Hakeschen Höfen en Schwarzenberg Haus zijn de bekendste binnenhoven. Je vindt ze vlakbij de Hakescher Markt. Hier vind je een serie aaneengeschakelde binnenplaatsen met o.a. cafeetjes, bijzondere architectuur, een filmhuis en street art.

Berlijn - Die Hakeschen Höfen
Tips voor Berlijn – Die Hakeschen Höfen

9. Speur naar Berlijnse street art

Je kan in Berlijn op verschillende plekken magnifieke street art vinden. Op nog veel meer plekken vind je ook de meer rauwe graffiti als je die wilt zien. Enkele van de beste street art werken in Berlijn zijn:

My God, Help Me to Survive This Deadly Love (a.k.a. The Kiss) – door Dmitri Vrubel. Het beroemde schilderwerk van een kussende Oostblok-politici Brezhnev en Honecker aan de Eastside Gallery langs de Spree. Van Rummelsbergerplatz tot aan de Oberbaum Bridge vind je honderden meters van schilderingen.

Stop War – door Victor Landeta. Ook in RAW Gelände vind je nog veel meer graffiti en street art.

Stop War - Victor Landeta. RAW Gelände, Berlijn
Tips voor Berlijn – RAW Gelände Street Art

Mural Tucholskystraße – door Wanda Stang. Verstopt in een miniplantsoentje bij Tucholskystraße 44.

Berlijn - Street Art Tucholskystraße
Tips voor Berlijn – Street Art Tucholskystraße

Mural Haus Schwarzenberg – door @bulky_savage & @tenhun. In de steeg en binnenplaats van Haus Schwarzenberg is een hele verzameling street art te vinden.

Mural Haus Schwarzenberg, Berlijn, by @bulky_savage & @tenhun
Tips voor Berlijn – Street Art Hais Schwarzenberg

Berlin Flesh Mural – door XI Design, Sizetwo & Mario Mankey. Deze muurschildering staat symbool voor de splitsing van Berlijn en is te vinden direct aan het Bernauer Straße herinneringspark van de Berlijnse Muur.

Berlin Flesh Mural - door XI Design, Sizetwo & Mario Mankey
Tips voor Berlijn – Street Art Bernauerstraße

Meer street art ontdekken? Gebruik dan de Street Art app.

Tip – Check ook de typisch socialistische mozaïek-schildering uit de DDR-tijd ‘Afbau der Republik’ (1952-1953) door Max Lingner aan de gevel van het Ministerie van Financiën. Op deze zelfde plek vind je een klein pleintje als gedenkplek voor de 1953-opstand tegen het communistische regime.

Mural in tiles - Afbau der Republik (1952-1953) door Max Lingner, Berlin
Tips voor Berlijn – DDR-kunst

10. Drink eindeloos thee en koffie

Er is een Berlijn echt een cultuur van cafeetjes. Overal kan je koffie en thee drinken. Onze favoriet was misschien wel de Tadshikische Teestube waar je uitgebreid thee kan drinken (met wodka, als je wil), en traditionele centraal-Europese gerechten kan krijgen.

11. Bezoek een alternatieve Berlijnse kerstmarkt

Als je eind november of december in Berlijn bent, dan kan je bijna niet om de kerstmarkten heen. Wij raden aan om een van de alternatieve kerstmarkten te bezoeken bij RAW Gelände (kleine entreeprijs) of Holzmarkt Wintermarkt (aan de Spree). Voor een heel eigen ervaring kan je ook de Christmas Avenue op Nollendorfplatz van en voor de LGBTQI-community checken (moeten wij een andere keer nog doen!).

Voor ‘gewone’ kerstmarkten in Berlijn kan je o.a. naar de Sophienstraße voor een duurzame kerstmarkt of naar het plein bij het Rotes Rathaus.

Berlijn - Kerstmarkt RAW Gelände
Tips voor Berlijn – Kerstmarkt RAW Gelände

12. Traceer de Joodse geschiedenis van Berlijn

Ondanks de holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog is er nog steeds Joodse geschiedenis en gemeenschap te vinden in Berlijn. Zo kan je de grote synagoge aan de Oranienburgstraße bezoeken, of het Joods Museum in de Lindenstraße. Natuurlijk is ook het Holocaust Memorial vlakbij Brandenburger Tor een must-see.

13. Regent het? Bezoek dan een van de vele musea of galerieën

Regent het deze week in Berlijn? Of is kunst helemaal jouw ding? Dan kan je je vermaken in een van de vele Berlijnse museums of kunstgalerieën. Opvallend veel moderne kunst vind je in en rond de Auguststraße in Mitte.

  • Op het Museumeiland vind je musea voor oude kunst geclusterd, denk aan Egyptische en Romeinse geschiedenis, maar ook kunst van impressionisten zoals Monet.
  • Voor hedendaagse kunst kan je bijvoorbeeld terecht bij KW Institut for Contemporary Art (Auguststraße), Fotografiska Berlin (Auguststraße), KINDL (in een oude brouwerij in Neukölln) of Hamburger Bahnhof – Museum of Contemporary Art (vlakbij het treinstation Berlin Hauptbahnhof)
  • In de Auguststraße kan je in- en uitlopen in de vele kleinere kunstgalerieën
  • Of bezoek een van de kleine speciale musea zoals het Museum Blindenwerkstadt Otto Weidt of het Anne Frank Zentrum

Ben je langer dan een week in Berlijn? Ga op dagtrip naar de stadjes en natuur in de omgeving

  • Potsdam – Hoofdstad van de Duitse deelstaat rondom Berlijn is dit kleine stadje een bezoek waard voor z’n paleizen en de “Hollandse” buurt met opvallend herkenbare gevels.
  • Oranienburg – Voor een bizarre combinatie van Concentratiekamp Sachsenhausen en oude paleizen (en een dino-park …)
  • Königswald – Wandelen rond het Sacrow-meer en de bossen
  • Grunewald – Wandel door de bossen en beklim de oude uitkijktoren Grunewaldturm. Hoogtepunt in het Grunewald is de Koude-Oorlog-radiopost op de Teufelsberg, een apart bezoek waard. Dat gaan we de volgend keer zeker doen!

Met het OV in Berlijn: Hoe doe je dat?

OV in Berlijn is goed

Het openbaar vervoer van Berlijn is erg goed georganiseerd, al valt er nog wel eens een tram of metro uit door personeelstekort of oud materieel. Je kan al het OV binnen de stad via één bedrijf – BVG – gebruiken en kaartjes zijn geldig in bus, tram én metro.

Metrostation Brandenburger Tor
Metrostation Brandenburger Tor

Kaartjes kan je in machines op de belangrijkste tramstops of in metrostations kopen (en met munten ook in de tram). Het makkelijkst is het om de BVG-app te installeren. Als je daar een route invoert, krijg je meteen te zien welk kaartje je kan kopen. Als je (vantevoren) je creditcard aan de app hebt gekoppeld, dan kan je met twee klikken ter plekke het kaartje kopen (dat dan meteen ingaat, dus niet te lang van tevoren doen).

Tip – Let op dat de BVG-app bij een creditcard-betaling soms eerst een foutmelding lijkt te geven als je betaalt. Maar bij ons was het dan zo dat het kaartje toch in de app zat. Dus eventjes wachten, klikken op de knop ’tickets’ en checken of het kaartje in de app wordt geladen.

Metrostation Gesundbrunnen, Berlijn
Metrostation Gesundbrunnen

24 uur OV-pas in Berlijn

Wil je geen gedoe met elke keer een OV-kaartje kopen? Koop dan meteen als je aankomt een 24-uurs of 72-uurs-OV-pas in een automaat of in de app. Als je naar veel musea wilt gaan kan, dan kan je ook kiezen voor een Visit Berlin-pas waar het OV bij in zit.

Er wordt trouwens ook echt gecontroleerd op tickets in het OV, dus koop dat kaartje. En heb je een papieren kaartje? Zorg dan dat je dat ook even afstempelt.

Berlijn - Metrostation Nordbahnhof, Sperrmauer sign
Tips voor Berlijn – Metrostation Nordbahnhof was tijdens de Koude Oorlog afgesloten

Onze tips voor Berlijn: de beste apps en websites voor jouw bezoek

De informatie over Berlijn online is erg goed. Zo is Visit Berlin een echt goede website met veel en actuele informatie. De volgende apps vonden wij daarnaast erg behulpzaam.

  • BVG openbaar vervoer app voor route planning en tickets
  • About Berlin-app: Historie en wandelroutes met verhalen, en locaties voor street art
  • Visitberlin-app (Going Local) met tips van Berlijners
  • Street Art Cities website en app door reizigers gevuld met locaties van street art, ook van Berlijn
  • Google Maps of Maps.me voor navigatie en actuele OV-tijden
  • Booking.com voor hotels, appartementen en hostels
Berlijn - Het mooiste S-Bahnstation is misschien wel Hakescher Markt
Tips voor Berlijn – Het mooiste S-Bahn-station is misschien wel Hakescher Markt

Met de auto of met de trein naar Berlijn?

Vliegen naar Berlijn vanuit Nederland is de slechtste optie om Berlijn te bezoeken. Afhankelijk van waar je vandaan komt is zelf rijden met de auto in 7 à 8 uur redelijk te doen.

De beste optie om naar Berlijnte komen is de intermationale trein. Met NS international ben je vanuit Amsterdam of Rotterdam met de Deutsche Bahn in 6,5 à 7 uur in Berlijn. Vanaf Amsterdam CS gaat een directe trein. Vanuit de meeste andere delen van Nederland reis je makkelijk naar Amersfoort, Apeldoorn of Deventer om daar de trein naar Berlijn te nemen.

Je bent het goedkoopst uit, en hebt de grootste kans op een reis met geen of weinig overstappen als je een paar maanden vantevoren je treinticket koopt. Een directe trein is het prettigst, want vertragingen van 30-60 minuten lijken in Duitsland best normaal.

Tip – Boek hier je treinticket bij NS International

Berlin Hauptbahnhof
Berlin Hauptbahnhof

 

thebookofwandering

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven