De tien mooiste plekken om te snorkelen en te duiken: Onze persoonlijke ervaringen | The Book of Wandering

Snorkelen en duiken zijn enorm goede redenen om op reis te gaan. Onze liefde voor duiken bracht ons op een paar verrassende bestemmingen waar we anders niet waren geweest. Op bijna alle continenten zijn wel mooie plekken om te snorkelen en te duiken. Wij zagen de onderwaterwereld al in Afrika, Australië, Latijns Amerika én Azië. Lees nu over de mooiste plekken om te snorkelen en te duiken.

Schildpadden op Belize Barrier Reef

1. Snorkelen op het Belize Barrier Reef

Onderdeel van het een-na-grootste rif ter wereld is het Belize Barrier Reef, een heel bijzondere plek om te snorkelen en te duiken. Wij kwamen hier op onze vier-maanden-reis door Midden-Amerika. Dit rif bestaat uit een aaneenschakeling van kleine en grotere atollen met daaromheen heel veel verschillende duik- en snorkelplekken.

De mooiste plekken om te snorkelen: Scholen vleermuisvissen in Belize

Vanaf Caye Caulker snorkelden we met haaien en roggen. En tijdens een driedaagse zeiltocht zagen we nog veel meer van het rif. Snorkelen met verpleegsterhaaien en adelaarsroggen in Belize is een van de meest bijzondere ervaringen die we, al snorkelend, ooit hadden.

LEESTIP – Meer weten over onze snorkelervaringen in Belize? Lees dan Reisverslag Midden-Amerika #5 – Snorkelen in Belize

Booking.com

De mooiste plekken om te snorkelen: Verpleegsterhaaien in Belize

2. Snorkelen in Australië

Met meer dan 36.000 kilometer kustlijn -bijna de wereld rond! – kan het niet anders dan dat Australië ook een paar van de mooiste snorkelplekken en duikspots heeft. Aan de veel bereisde Oostkust vind je het Great Barrier Reef. Wij deden een snorkeltour vanuit Port Douglas. Niet goedkoop en wat grootschalig, maar we zagen op deze trip ook nog eens walvissen!

The Great Barrier Reef, Australië

TIP! Probeer of je een kleinschalige snorkeltour kan regelen vanuit Daintree National Park – helaas waren deze vol toen wij er waren!

Maar de beste snorkelplek van Australië vonden wij aan de afgelegen westkust, de Coral Coast van Australië. Het is nog wel een stukje rijden vanuit Perth, maar in Coral Bay en rondom Exmouth vonden wij misschien wel het mooiste onbekende rif ter wereld: Ningaloo Reef! Dit rif is 300 kilometer lang.

De mooiste plekken om te snorkelen: Manta’s op Ningaloo Reef

We snorkelden hier met manta’s, schildpadden, en zagen zelfs de schim van een tijgerhaai! Australiërs komen hier ook voor de walvishaaien. De prijs daarvoor is hoog, maar de tours zijn ook professioneel en duurzaam. Walvishaaien kan je ook zien in de Filipijnen, Mexico, en nog wat avontuurlijker: in Mozambique (zie hieronder!). Maar kijk goed of de touroperator en de plek waar je op zoek gaat naar deze prachtige dieren diervriendelijk is. Dat betekent dat de dieren niet gevoerd mogen worden, dat er afspraken zijn over hoeveel boten en mensen er tegelijk op een plek zijn, en dat er afstand wordt gehouden tot de dieren.

De mooiste plekken om te snorkelen: Schildpadden op Ningaloo Reef

TIP! Hoewel er geen grote riffen te vinden zijn, heeft de zuidkust van Australië een paar van de mooiste stranden en bijzondere snorkelervaringen. Zo snorkelden wij met zeeleeuwen met de mensen van de Baird Bay Ocean Eco Experience op het Eyre schiereiland. Wauw!

Zeeleeuwen in Zuid-Australië

3. Snorkelen in Coiba National Park, Panama

Misschien wel een van onze grootste verrassingen met mooie plekken om te snorkelen is Coiba National Park in Panama. Vanuit het stranddorpje Santa Catalina regelden we een dagtour. Deze lokale boottour bracht ons naar witte, tropische palmenstranden en prachtige snorkelplekken. Schildpadden en haaien zijn zo ongeveer gegarandeerd tijdens het snorkelen en de rif- en rotsformaties zijn wild en mooi!

De kans dat je dolfijnen tegenkomt is ook groot. Dat er een sinistere geschiedenis rond de eilanden hangt, geeft nog extra lading aan een bezoek aan dit nationale park. Op deze eilanden was tot 2004 nog een gevangenis gevestigd.

Coiba National Park

Ook op Bocas del Toro kan je trouwens snorkelen in Panama. De stranden zijn daar wel beter dan het snorkelen. Een boottour naar een van de vele eilandjes en stranden raden we in Bocas del Toro wel aan.

LEESTIP – Voor meer over onze ervaringen met snorkelen in Panama, lees dan ook: Reisverslag Midden-Amerika #1 – Panama

4. Snorkelen bij Isla del Caño Island, Costa Rica

Tot onze verrassing waren er in Costa Rica minder plekken om te snorkelen of te duiken dan we dachten. Toch kwamen we hier een van de mooiste plekken om te snorkelen tegen: Isla del Caño aan de Pacifische kust van Costa Rica.

De mooiste plekken om te snorkelen: Isla del Caño

Wij deden deze dagtour vanuit Drake Bay op het Osa-schiereiland. Sommigen doen dit vanuit Uvita of een andere plek aan de Pacifische kust van Costa Rica. Nadeel daarvan is dat je meer reistijd hebt op de snorkeldag zelf.

BIJZONDER – Een heel bijzondere ervaring tijdens onze snorkeltour naar Isla del Caño was onze ontmoeting met ‘false killer whales’ – zwarte zwaardwalvissen.

Bijzondere onderwaterontmoetingen: zwarte zwaardwalvissen

Vanuit Drake Bay kan je ook naar Corcovado National Park. Voor veel mensen is dat de enige reden om hier te komen. Maar wij raden zeker het snorkelen en duiken bij Isla del Caño aan! Een extra avontuur is dat de landing en afvaart direct op het strand van Drake Bay is, zonder pier dus! Je wordt daarbij goed geholpen, maar hou er rekening mee dat je voeten wel nat worden.

LEESTIP – Over onze hele reiservaring aan de Pacifische Kust lees je meer in ons Reisverslag Midden-Amerika #3 – De Pacifische Kust van Costa Rica

Booking.com

5. Duiken in de Rode Zee, Egypte

De mooiste plekken om te snorkelen en te duiken: Egypte

De Rode Zee in Egypte heeft een speciaal plekje in ons duikershart. In Marsa Alam leerden we duiken terwijl we twee weken in een heet en zanderig woestijnkamp verbleven. Duiken op de riffen voor de kust, zwemmen door grotten, en het onaangetaste onderwaterleven ontdekken: Dit is een magische plek! Volgens ons is dit de mooiste plek om te duiken dichtbij Europa. Met z’n goede duikgidsen, gastvrijheid en de mooie riffen raden wij iedereen Egypte aan.

Duikkamp bij Marsa Alam waar wij leerden duiken

In de jaren daarna verkenden we andere delen van de Rode Zee met duikvakanties in Hurghada en Dahab (dat eigenlijk aan de Golf van Aqaba ligt). Vanuit Dahab doken we ook op de spectaculaire riffen en wrakken rondom Sharm el Sheik.

Mooiste plekken om te snorkelen: Koraal in Dahab

In Dahab kwamen we terug, want wat is dat een relaxte plek! Met een paar van de mooiste koraalwanden die we in de wereld zagen. Naast het duiken is een avond met bedoeïenen de woestijn in voor een barbecue onder de sterren een aanrader.

TIP! – Vergeet in Egypte natuurlijk niet ook het binnenland te verkennen. Pas na vier jaar duiken aan de Rode Zee bezochten wij de piramides, Luxor en Aswan. Hadden we dat maar eerder gedaan. Lees daarover ook

Egypte: Onze hoogtepunten én twaalf tips om jouw reis nog leuker te maken

6. Duiken in de Filipijnen

Duikboot bij Malapascua, Filipijnen

In de tijd dat we nog fanatiek aan het duiken waren, kwamen we ook terecht op de Filipijnen. Backpackend en eilandhoppend trokken we rond vanaf het eiland Cebu. We gingen van eiland naar eiland, en maakten nog een mini-storm mee in een gammele boot. We doken bij de eilanden Siquijor, Bohol en Malapascua. Bijzondere onderwaterontmoetingen waren de mandarijnvissen en mini-zeepaardjes, niet groter dan een pinknagel.

Duikspot Gato Island bij Malapascua: Rifhaaien in grotten!

Malapascua is een echt een paradijsje. Een zandplaat met vriendelijke bewoners, een paar goede restaurantjes en top-duikscholen. Kijk wel even hoe de actuele situatie op het rif is, want door tropische stormen raakt het soms erg beschadigd.

Waar vlieg jij heen? Vergelijk nu tickets en bestemmingen!

7. Duiken in Yucatan, Mexico

Cozumel, Mexico

Inmiddels is de Yucatan-regio Mexico heel populair bij reizigers uit Nederland en Europa. Wij kwamen hier speciaal voor het duiken. Isla Mujeres, Cozumel en Tulum (vóór de hype) waren de plekken die we verkenden.

Met een volkswagenbusje naar cenotes

De meest bijzondere duikervaring in Mexico is voor ons wel het duiken in cenotes. Grotduiken is sowieso altijd spannend, maar de zinkgaten van Mexico zijn van een heel eigen niveau. Glashelder water, bijzondere lichtval en een uniek micro-leven. We kunnen het iedereen aanraden.

TIP! – Niet alleen Yucatan is de moeite waard in Mexico. Lees ook :

Tien dingen om te doen in Mexico-Stad en méér: persoonlijke ervaringen en tips voor CDMX

Wat te doen in Oaxaca (Mexico) – Onze Ervaringen en Tips

8. Duiken en snorkelen in Mozambique

De mooiste plekken om te duiken: Manta’s in Mozambique

De meest bijzondere duikbestemming die we ooit bezochten was misschien wel Mozambique. Op een roadtrip door Zuidelijke Afrika van vier maanden reden we met een 2WD-minivan door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zambia, Malawi, en dus Mozambique.

Reuze-murene, Mozambique

En wow, wat een ervaring. Beukend met speedboten door de branding, wet landings, zwevend in het water terwijl manta’s boven je hoofd vliegen, walvishaaien die met een slag van hun staartvin ons eruit zwemmen: duiken en snorkelen in Mozambique is onvergetelijk.

Snorkelen met walvishaaien in Mozambique

Wij doken in de Bazaruto-archipel vanuit Vilanculos, en bij Tofo Beach. Tofo heeft de beste duikvoorzieningen en is relatief dichtbij Maputo. Hier worden direct vanuit Nederland ook duikreizen naartoe georganiseerd. De Bazaruto-archipel is nog meer off-the-beaten track. We kampeerden onder een baobab bij het plaatselijke backpack hostel. Elke ochtend stond het hele dorp rondom de vissersboten op het strand de catch of the day te inspecteren terwijl wij onderweg gingen naar de onbewoonde eilanden voor de kust om te duiken. Wat wil je nog meer?

Duiken in Tofo, Mozambique

9. Snorkelen in de Golf van Aqaba vanuit Israel

Misschien wist je het niet, maar ook vanuit Israel kan je snorkelen in de Rode Zee. Eilat, tegenover Aqaba in Jordanië, biedt een heel eigen ervaring. In relatief zout en warm water in de Golf van Aqaba kan je vanaf het strand de bescheiden, maar mooie riffen snorkelend verkennen. We kwamen vanuit de stikhete woestijn vanuit Wadi Rum (Jordanië) en plonsten zo het water in op een van de bewaakte stranden van Eilat. Heel relaxed. Niet ver naar het zuiden vind je Dahab in Egypte waar het duiken sowieso top is.

Nemo in de Golf van Aqaba

10. Snorkelen in Venezuela

Venezuela is misschien niet de meest vanzelfsprekende plek om naar op reis te gaan. Maar voor ons is Venezuela speciaal. Het is de plek waar we ooit, voor de allereerste keer, een snorkelbril opzetten en van onze spreekwoordelijke stoel vielen van het onderwaterleven.

Het eilandje in Venezuela waar we voor het eerst snorkelden

Al onze andere plannen voor Venezuela gingen over boord. We hebben drie weken van strand naar strand gehopt waarbij we dolfijnen hebben gezien, gesnorkeld hebben op de onbewoonde eilanden van Los Roques en veranderden in beach bums.

Mooiste plekken om te snorkelen: Los Roques, Venezuela

Ooit nog eens…

Snorkelen in Indonesië

Tot onze eigen verbazing snorkelden en doken we nooit in Indonesië. We zijn al meerdere keren bijna in Indonesië terecht gekomen, maar nog steeds niet helemaal. Een trip naar de Komodo-eilanden staat zeker nog op ons lijstje. En snorkelen op de Gili-eilanden moet ook helemaal fantastisch zijn.

Los Roques, Venezuela

Snorkelen in de Galapagos

Nog zo’n plek waar we al een paar keer bijna naartoe zijn gegaan: de Galapgos. Die plek mag natuurlijk niet ontbreken op een lijstje als dit. En hoewel we al lang geleden eens in Ecuador waren, hebben we hier nog niet kunnen snorkelen. Helaas moeten we het tegenwoordig bij snorkelen houden door oorproblemen. Maar ooit gaat het er van komen om in de Galapagos in het water van de Grote Oceaan te liggen!

* Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link boekt of koopt, verdienen wij hier een kleine commissie op zonder dat het jou iets kost.

thebookofwandering

Terug naar boven