Wat te doen in Cahuita (mét praktische tips over slapen, eten en meer): de Caribische kust van Costa Rica | The Book of Wandering

Cahuita is het pareltje aan de Caribische kust van Costa Rica. Een schattig klein dorpje, mooie wilde stranden en een van de beste nationale parken op kruipafstand: wat wil je nog meer? Dé reden om hiernaartoe te komen is het Cahuita National Park waar je fijn kan hiken, dieren spotten en – in het goede seizoen – zelfs kan snorkelen. Niet alleen overdag, maar ook ’s avonds kun je op zoek naar het wildleven. Het uitgaansleven is bescheiden, maar er zitten een paar gezellige barretjes. Lees in dit blog alles over wat te doen in Cahuita.

Wat te doen in Cahuita: Zwemmen bij Playa Negra

* Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link boekt of koopt, verdienen wij hier een kleine commissie op zonder dat het jou iets kost.

Hoe lang in Cahuita blijven?

Wij waren zelf vijf nachten in Cahuita. Het was onze eerste week in Costa Rica. Cahuita is een heel fijne plek om rond te hangen. Dus hadden we ook een dagje dat we dingen regelden en een was lieten doen. Onze tijd hier was verder gevuld met het ontdekken van het nationaal park Cahuita, boekjes lezen op het Playa Negra, lekker eten en relaxen, en een nachtwandeling. We hadden bij Cabinas Tito een ‘cabin’ met eigen keukentje in een tropische tuin waar continu kikkertjes, agouti, basilisk hagedissen (!) en zelfs een luiaard op bezoek kwamen.

Cahuita: Kikkertjes in de tuin

Drie manieren om Cahuita te doen

Cahuita is zo’n typische plek waar je als backpacker zonder ticket naar huis eeuwig kan blijven hangen. Let wel op: je hebt voor Costa Rica een uitreisticket nodig om het land in te mogen. Bedenk dat Cahuita echt een heel klein dorp is met weinig voorzieningen. En de meesten van jullie die dit lezen zullen helaas niet eeuwig de tijd hebben. Dus hierbij drie manieren om Cahuita te doen.

Cahuita National Park

Optie 1 – Cahuita in 2 à 3 dagen: een bestemming op zich – Voor een bezoek aan het nationaal park en om het dorpje te ervaren raden we minimaal twee nachten en een hele dag aan. Als je rustig aan reist of meerdere keren het nationaal park in wil, kan je er zeker nog wel een of twee dagen aan vast plakken.

Optie 2 – Cahuita in één dag: dagtrip vanuit Puerto Viejo – Als je niet veel tijd hebt tijdens jouw Costa Rica vakantie dan kán je Cahuita bezoeken op een dagtrip vanuit Puerto Viejo. Wij raden aan er minimaal een paar dagen te blijven.

Optie 3 – Cahuita voor een week: basis voor de Caribische kust van Costa Rica – Je kán Cahuita als basis kiezen voor de Caribische kust van Costa Rica – in plaats van Puerto Viejo – maar dat raden we niet per se aan. Als je dit wel doet, raden we aan zeker een (krappe) week te nemen om genoeg uitstapjes te kunnen doen en te kunnen relaxen.

Cahuita als basis is eigenlijk alleen een optie met een eigen (huur)auto. Het aantal bussen per dag en de reistijden met de bus zijn niet goed genoeg om vanuit hier ook de plekken rondom Puerto Viejo relaxed op dagtrips te doen. En voor de verste stranden voorbij Puerto Viejo ben je ook met de auto toch alweer zo’n 45 minuten onderweg.

Het wandelpad door Cahuita NP. Je kan regelmatig doorsteken naar het strand om uit te rusten.

Cahuita National Park

Hier kom je voor. Dit is echt een fantastisch klein nationaal park met jungle, strand en een wandelpad. Cahuita ligt op 20 à 30 minuten van Puerto Viejo en is met de bus of taxi goed te bereiken. Maar je kan hier ook prima slapen zodat je zo uit je hotel het nationaal park in kan lopen.

Toegang is op “donatie”-basis wanneer je in het dorp het nationaal park in gaat. Verwacht wordt toch wel 5 USD (voor buitenlandse toeristen, Costa Ricanen betalen 1.000 colones). Dat is ook de entree-prijs bij de andere ingang (Puerto Vargas sector). Bij de poort kan je eventueel een gids oppikken om met jou op zoek te gaan naar wildleven langs het wandelpad.

Entree van Cahuita NP

Als je even wilt uitrusten en een broodje eten, kan je zo het strand oplopen en in de schaduw van de bomen op het witte zand zitten. Op sommige plekken kan je zwemmen, maar hier en daar is de stroming daar te sterk voor. Op het strand vind je groene en gele vlaggen die aangeven of het veilig is om te zwemmen.

Bij de groene vlaggen kun je veilig zwemmen.

Het leuke in Cahuita NP is dat je hier zelfstandig kan hiken. Het pad loopt min of meer langs de zee, een klein stukje in de jungle, dus je hoeft niet bang te zijn dat je verdwaalt. Je komt langs het pad heel makkelijk dieren tegen zoals luiaards, apen, vogels, wasberen, en misschien wel een slang.

Wij zijn het park in en uit gelopen bij het dorp Cahuita. Je kan zelfs helemaal rond de landtong lopen waar het nationaal park op ligt, en daar bij de uitgang weer een bus pakken. Dan is de wandeling 9 kilometer lang (één kant op), en nog 4 kilometer langer als je langs de autoweg terug naar het dorp loopt.

Beste tijd voor Cahuita NP

Wij waren in het weekend in Cahuita. Meestal vinden we dat een nadeel omdat het dan te druk is. Maar nu was het voordeel dat andere groepjes met gidsen ook kleinere dieren spotten. De ochtend is meestal het beste moment van de dag. Maar later op de ochtend hebben wij ook genoeg dieren gezien. Het wordt wel vrij snel heet, zelfs in de schaduw van de jungle. Dus ’s ochtends vroeg loopt het ook lekkerder.

Hoe klein ook, de jungle van Cahuita is wild.

Tip – Als je iets gaat eten op het strand, kijk dan uit voor de wasberen! En natuurlijk: voer de apen, wasberen en andere dieren niet!

Costa Rica kent als tropisch land over het algemeen een nat en een droog seizoen, al kan er altijd wel een bui vallen. Voor de Caribische kust is er niet echt een heel duidelijk droog of nat seizoen. Anouk van Bestemming Pura Vida heeft een goede uitleg over de beste reistijden per regio: https://bestemmingpuravida.nl/het-weer-en-klimaat-van-costa-rica-uitgelegd/

Cahuita NP is plasticvrij

Let erop dat je geen plastic zakjes mee mag nemen het park in. Bij de ingang controleren ze hier de tassen ook echt op. Wij moesten dus ons plastic broodzakje achterlaten. Eerst vonden we dit stom, maar als je dan het park in komt, zie je ook echt dat het park een stuk schoner is dan op andere plekken. En het is ook beter voor de wasberen, die jouw eten zo uit je tas zullen pakken als je niet héél goed oplet.

Wasberen op strooptocht in Cahuita NP

Wat kan je nog meer doen in Cahuita?

Wanneer je uit bent gekeken en gezwommen in het nationaal park van Cahuita, kan je je echt nog wel vermaken. Wij zetten een paar activiteiten op een rij. Maar denk er aan dat Cahuita niet draait om de activiteiten. Slow down and go with the flow!

Lees ook – Reisverslag Midden-Amerika #2 – De Caribische Kust van Costa Rica. Pura Vida of toch niet zo Pura?

Voldoende schaduw en een rustige zee op Playa Negra

1. Playa Negra in Cahuita

Een prachtig zwart strand op loopafstand van het dorp, een paar restaurantjes met uitzicht op zee. Wat wil je meer? Nou, op Playa Negra in Cahuita zijn in de bomen vaak ook luiaards te vinden! Wij hadden hier pech (en zagen ze wel in het nationale park), maar Amanda van justmytravel.nl heeft in Cahuita gewoond en verzekerde ons dat ze er zijn.

2. Nachtdieren zoeken in Cahuita

Je kan als natuurliefhebber Costa Rica niet hebben bezocht zonder een nachttour te hebben gedaan. Cahuita is een van de plekken waar je dit met gids kan doen. Wij deden hier een nachttour en zagen meerdere eyelash pitvipers (voor ons was dit de beste plek in Costa Rica om deze te zien), nachtelijke achtpotigen, in bomen klimmende krabben, kikkertjes, bijzondere insecten en kaaimannen.

Nachtwandeling in Cahuita

Jammer genoeg waren nachttours in het nationale park niet toegestaan, dus de tour leidt je langs de rand. Wel eerlijk: met onze gids waren we minder blij. Hij rookte drugs tijdens de tour en was high. Dus vraag vooral even rond naar een aangeraden gids. Tourbureautjes zijn beter bereikbaar per whatsapp en zijn niet altijd aanwezig in hun kantoor.

In bomen klimmende krabben

3. Snorkeltours in Cahuita

Op de punt van de landtong is er een rif waar je in het goede seizoen op kan snorkelen. Helaas waren de snorkeltours niet beschikbaar in het seizoen dat wij er waren. De zee was te wild op dat moment. Wanneer dan wel het goede seizoen is, blijft voor ons een beetje een mysterie. Het lijkt erop dat december-februari het weer vaak niet goed genoeg is om te snorkelen. Daarna zou het moeten kunnen – vraag na of er boten gaan wanneer jij er bent.

4. Paard rijden

Verschillende accommodaties rondom Cahuita bieden paardrijtochten aan. Wij vinden het nogal grote dieren met lange benen, maar we weten dat er liefhebbers zijn. Zelfs wij waren bijna in de verleiding om op een paard te gaan zitten om bij Cahuita langs het strand en op een tocht door de jungle naar een echte finca in de heuvels te rijden. Mensen lijken de paardrijtours van Centro Turistico Brigitte – https://www.brigittecahuita.com/ – goed te kunnen waarderen.

Playa Negra, Cahuita

5. Muziek luisteren en chillen

Als je in Cahuita met locals spreekt, zal het niet lang duren voor ze de naam Walter Ferguson laten vallen. Deze lokale beroemdheid die meer dan 100 jaar oud is als wij Cahuita bezoeken, is voor Costa Ricanen een van dé stemmen van calypso: de Caribische muziek zo karakteristiek voor deze kust. Een liedje blijft ons bij: Cabin in the Wata vertelt het verhaal van de man die zijn huis in het water bouwde toen het verboden werd om nog in het nationale park te wonen.

Niet alleen calypso kan je in Cahuita horen, ook reggae is populair. Veel inwoners van Cahuita stammen af van Jamaicanen die eind 19e eeuw hiernaartoe migreerden. Dus neem plaats bij een van de barretjes, trap je flipflops uit, en relax.

Basilisk in de tuin van ons hotel

Waar te slapen in Cahuita

Als je gaat slapen in Cahuita heb je eigenlijk twee keuzes: je kiest een accommodatie in het dorp of ergens langs de weg naar en bij Playa Negra. Het voordeel van slapen in het dorp is dat je op loopafstand zit van het nationaal park, zo kan je er zelfs meerdere keren in. Je kan in het dorp de pech hebben dat je accommodatie net naast een bar zit, dus let daar dan wel even op bij de reviews.

Booking.com

De accommodaties langs de weg naar Playa Negra liggen over het algemeen wat natuurlijker: zo heb je de natuur voor de deur. Met een beetje mazzel heb je dan apen, luiaards, tropische vogels en een paar van de beroemde Costa Ricaanse kikkertjes in de tuin. Je krijgt in dit deel van Cahuita relatief veel waar voor je geld. Wij sliepen bij Cabinas Tito.

Slapen in Cahuita

Wil je weg van de toeristische drukte bij Puerto Viejo en een nationaal park voor de deur? Dan is Cahuita iets voor jou. Je kan in of bij het dorp gaan zitten. Of kiezen voor een accommodatie bij Playa Negra op fietsafstand van het dorp.

Goedkoop

Secret Garden – Met droms op één blok van de ingang van het nationale park is dit een van de betere budget-opties in Cahuita. Heeft ook tweepersoonskamers.

Brigitte Ranch – Iets buiten het dorp, maar bijna aan Playa Negra.Wij worden altijd blij als de mensen vriendelijk zijn. Check voor activiteiten ook hun eigen website – https://www.brigittecahuita.com/

Playa Negra: breng je stoeltjes mee

Mid-range

Cabinas Tito – Onder andere self-catering cabins met eigen veranda (sommige wel een beetje donker) en een paar huisjes met gedeelde voorzieningen. Mooie tuin met veel wildleven en een gemeenschappelijke open ruimte met tafels. Vriendelijke mensen. Wij sliepen hier zelf en kunnen het aanraden, vooral vanwege de self catering.

Playa Negra guesthouse – Ook deze bijna aan Playa Negra. Niet de goedkoopste, maar je krijgt er net wat extra’s voor.

Cabinas Iguana Cahuita – Met een zwembadje en tuin is dit nog een optie vlakbij Playa Negra. Vaak volgeboekt.

Cabinas Arrecife – In een rustig straatje in het dorp Cahuita. Wel simpel voor de prijs, maar goede locatie.

Carribean Secret – Een vrijstaand huisje met een of twee studio’s te huur aan de rand van nationaal park Cahuita.

Gemeenschappelijke ruimte Cabinas Tito

Luxe

Echt luxe accomodaties zijn er eigenlijk niet in Cahuita. Hier een tweetal opties in de wat duurdere prijscategorie. Daarvoor krijg je een klasse iets nettere en relatief stijlvolle hotels.

Casa de las Flores – Boetiekhotel met een binnenplaats en verzorgde kamers in het dorp.

Cahuita Inn – Mooi, modern ingericht en perfect schoon hotel aan zee én in het dorp.

Tip – Self catering! We waren het eerst niet eens van plan, maar uiteindelijk hebben we in Costa Rica vaak zelf gekookt. Het scheelde ons veel geld. Misschien ook iets voor jou?

Wat en waar te eten in Cahuita

Natuurlijk kan je in Cahuita de lokale variant van rijst-met-bonen krijgen, gekookt in kokosmelk. Neem voor de simpele snack patacones (ook wel tostones): geplette bakbanaan met een dip. Je kan ook terecht voor simpele toeristenmaaltijden – van quesadilla tot hamburger, gebakken vis of een pasta. Zelfs voor je honing-gemberthee  en zuurdesembrood kun je in het dorp terecht.

Neem af en toe wel wat geduld mee. Het klaarmaken van jouw eten kan soms wel iets langer duren dan je in Nederland misschien gewend bent. Enkele tips voor restaurants vind je hieronder, maar slenter vooral even door de zanderige straatjes van Cahuita om te zien wat jouw bevalt, het dorp is niet zo groot.

Onze eettips in Cahuita

Sobre las Olas – het restaurant met misschien wel het mooiste uitzicht van Cahuita. Net buiten het dorp, uitkijkend over zee met palmbomen boven je hoofd. Het is niet goedkoop, het eten kan wel even duren en de bijgerechten zijn van een buffet. Maar voor een drankje of een simpele snack toch een leuk en vriendelijk plekje. Wel uitkijken voor vallende palmbladeren als je buiten zit.

Sobre Las Olas, Cahuita

Aroma Coffee Bar – de gezelligste en lekkerste plek van Cahuita, hoewel het niet authentiek Caribisch is. Ze hebben heerlijke pannenkoeken, zuurdesembrood, weergaloze smoothies, goede koffie en (gember)thee, rijkgevulde wraps, en een speciale, uitgebreide vegetarische kaart. Aroma zit aan het begin van het dorp, in de straat naar het busstation.

Aroma Coffee Bar, Cahuita

Coco’s Bar – in de hoofdstraat is Coco’s het populairste restaurant met uitgebreide keuze en relatief snelle service. Prima quesadilla’s voor de snelle snack.

Soda Kawe – in de hoofdstraat niet ver van de ingang van het nationale park. Bij Soda Kawe vind je simpel en goed eten met ook authentieke Caribische keuken. Ook goed voor simpel ontbijt met fruit, eieren en tostadas (belegde broodjes).

De vrolijke zijmuur van Soda Kawe

Mi Nonna – Een lokale panaderia die soms ook simpele maaltijden serveert. Vooral een aanrader omdat ze ’s ochtends meestal vers brood hebben.

Eten kopen voor self catering

Voor self-cateren is de keuze in Cahuita beperkt, maar voldoende voor simpele maaltijden. Er zijn twee supermarktjes in de hoofdstraat waarvan Super Vaz #2 (vlakbij het nationale park) de beste is. Er zit ook een winkelcentrumpje bij de busterminal waar o.a. vers fruit en groente te krijgen is en nog een klein supermarktje zit.

Praktische zaken in Cahuita

Wasserette – Big J is de wasserette in Cahuita. Je rekent af per mand, redelijke prijzen en netjes binnen een dag klaar. Je vindt Big J op een blok van Aroma Coffee Bar. Doe kwetsbare kledingstukken zelf op de handwas.

Sim & Whatsapp – Bijna alles gaat hier met whatsapp! Dus regel een sim-kaart.  Bij de reisbureautjes is regelmatig niemand aanwezig en hangt er een whatsapp-nummer op de deur. Verder zijn er in Cahuita basale voorzieningen om de belangrijkste zaken te regelen. Voor echte voorzieningen in de buurt moet je naar Puerto Viejo.

Bel-loket voor sim-kaart – Om de hoek van Coco’s Bar vind je een klein loket waar je sim-kaarten kan kopen en je tegoed kan optoppen. Kölbi is de go-to sim-kaart voor Costa Rica – Movistar en Claro zijn goede alternatieven. Neem een pakket in plaats van los optoppen – dit kan via de app zodra je nummer is geactiveerd. Helpen met sim-kaart activeren doen ze bij dit miniwinkeltje alleen niet. Daarvoor heb je even een vriendelijke Spaans-sprekende local met een telefoon nodig die je door het proces heen loodst. Wij moesten een kopie van ons paspoort whatsappen en daarna weer telefonisch bevestigen voordat ons nummer geactiveerd werd.

Busstation – Net buiten het centrum (op 5 minuten lopen) vind je het MEPE-busstation waarvandaan je naar Puerto Viejo en San José kan reizen. Voor de minibussen van shuttle-operators hoef je niet naar het busstation. Zij pikken je op bij je hotel.

Pinnen – In het winkelcentrumpje bij de busterminal vind je ook een pinautomaat.

De grens tussen Panama en Costa Rica, vlakbij Cahuita

Heb jij reisplannen voor Costa Rica? Vergelijk hier ticketprijzen!

Cahuita: hoe kom je er en weer weg?

Cahuita ligt op 4 à 5 uur rijden van San José en een half uurtje van Puerto Viejo. Wij kwamen in Cahuita aan met een shuttle uit Bocas del Toro, Panama. Shuttles zijn minibussen op specifieke toeristenroutes die deur-tot-deur service verzorgen.

Openbaar vervoer – De bus is de goedkoopste optie. Je kan vanuit Cahuita met de publieke bus naar San Jose en Puerto Viejo (en de stranden daaromheen). Er is een lokale lijndienst tussen Puerto Limon en Manzanillo die via Puerto Viejo en Cahuita gaat.

Shuttle – Met o.a. Caribe Shuttle kan je vervoer naar andere bestemmingen in Costa Rica regelen. Een ticket regelen kan online of via whatsapp. Je kan via een reisbureautje en sommige hostels vanuit Cahuita of Puerto Viejo combinatietickets regelen voor bus en boot naar Tortuguero (via Moín). Wij deden dit vanuit Puerto Viejo. Ook kan je met zo’n combinatieticket de grens over naar Bocas del Toro. Een veel gebruikte route is de shuttle van Puerto Viejo/Cahuita naar La Fortuna.

Op de grens van Panama en Costa Rica

Taxi – Een redelijk alternatief voor korte afstanden tot max. een half uur. Zeker als je met een groepje bent, is een taxi tussen Cahuita en Puerto Viejo een goede optie. Wij betaalden hiervoor 15 USD. Het gaat om particulieren met een auto – vraag naar tarieven en betrouwbare chauffeurs bij jouw hotel.

Huurauto – Het makkelijkst is natuurlijk om van en naar Cahuita te reizen met een huurauto. Maar huurauto’s in Costa Rica zijn niet goedkoop. Een huurauto biedt je wel de mogelijkheid om een hotel buiten het centrum van Cahuita of Puerto Viejo te nemen. Lopen met 35 graden vindt niet iedereen altijd even leuk.

thebookofwandering

Terug naar boven