Aswan is wat ons betreft de parel aan de Nijl in Egypte. Naast de oudheden waar Egypte om bekend staat leer je hier ook een andere kant van Egypte kennen. De Nijl is hier op z’n mooist met eilandjes, veel vogels en omzoomd door hoge duinen. Aswan is de poort naar het oude Nubië, de beschaving die zich uitstrekt van Zuid-Egypte tot diep in Sudan. Je begrijpt het: er zijn nogal wat dingen om te doen in Aswan. Wat zijn nu echt dé dingen om te doen in en rond Aswan? Lees het in deze complete reisgids voor zes dagen in Aswan en Abu Simbel. Wij zetten het voor je op een rijtje.
Onze favoriete herinneringen aan Aswan en Abu Simbel
Ruïnes op de westoever
De kameel stort zich over de rand, bovenop de volgende heuvel zien we ruïnes staan. Daar zijn we naar onderweg. Aan de oever van de Nijl werden we geholpen onze kamelen te bestijgen en al snel ging het omhoog. Aswan’s duinen maken dit tot een unieke plek aan deze machtige rivier. Bovenop zien we naar het noorden dorpen met blauwe en gele huisjes zich uitstrekken tussen de Nijl en de Sahara.
Eenmaal bij de ruïnes zien we dat we in een oud klooster zijn. Het is bijna kerst en in de ruïne wordt een tijdelijke kerk ingericht voor de kerstdienst. Een magere man leidt ons rond en laat eeuwenoude fresco’s zien op de plafonds. De gangen zijn donker. Door smalle spleetjes schijnt het felle woestijnlicht. Achter de ruïnes is niks anders dan het zand en de rotsen van de Sahara-woestijn. Uit de verborgen zakjes van de djellabah van onze gids stijgt in deze oude Christelijke ruïne de roep op tot Islamitisch gebed.
Nubische geschiedenis
Een paar dagen later. We dobberen op het Nasser-meer in het diepe zuiden van Egypte. We zien de zon langzaam wegzakken achter de gerestaureerde tempels en gigantische beelden van Abu Simbel. Daar waren we eerder op de dag nog om ons te vergapen aan deze tempel die gered is van het stijgende water door deze in zijn geheel in stukken te zagen en te verhuizen naar hoger gelegen grond.
De schipper vertelt ons over Nubië. De Nubische cultuur heeft een forse klap gekregen toen in de 20e eeuw achter de Aswan-dam een stuwmeer ontstond dat tientallen dorpen en gemeenschappen verzwolg. Nu wonen er nog enkele honderden Nubiërs aan de oevers van het meer. Veel families zijn gedwongen naar Kom Ombo, ten noorden van Aswan, verhuisd. Langs de oevers wuift het riet. Irrigatiepompen laten zien hoe belangrijk dit water is om in de woestijn te kunnen overleven. ’s Avonds en ’s Ochtends genieten we van Nubische gastvrijheid en warme adobe-architectuur in Eskaleh Eco-lodge: perfectie.
Eiland-leven
Terwijl de hitte van de dag langzaam opstijgt uit de grond en de gebouwen dwalen wij door de steegjes van Elephantine eiland. Dit grootste eiland in de Nijl bij Aswan is het thuis van honderden Nubische families. Wij worden rondgeleid door Mohamed. We ontmoeten witte ezels, ruiken de prei in de moestuintjes met uitzicht op de Nijl en eten rijst met kip op een dakterras terwijl de lokale katten ons gezelschap houden. Eerder op de dag zijn we tussen de vele eilandjes doorgevaren. In het riet en op de rotsen zien we tientallen vogels: reigers, ijsvogels en nog veel meer. Hier komen we helemaal tot rust.
Lees ook – Egypte: Onze hoogtepunten én twaalf tips om jouw reis nog leuker te maken
De belangrijkste plekken in Aswan op kaart
Zie in dit artikel ook:
- Hét complete Aswan-reisschema van dag tot dag
12 dingen om te doen in Aswan die wij ook deden
Natuurlijk kan een lijstje met dingen om te doen in Aswan niet ontbreken in onze reisgids voor jou. En dan hebben we het nog niet eens over Abu Simbel. Lees vooral ook verder om nog meer te weten te komen.
1. Terrasje pakken aan de Nijl
Een van de dingen die je écht moet doen in Aswan is even niks doen. Gewoon een drankje pakken op een terras met uitzicht op de Nijl, Elephantine eiland en de langsvarende bootjes. Langs de Nijl zijn verschillende bootrestaurants en hotels. Wij verblijven in het Isis Corniche waar je zelfs aan een zwembad kan hangen. Wil je voor luxe en koloniale historie gaan? Sla dan vooral een verkoeling bij het oude Cataract Hotel, aan de zuidkant van de corniche, niet over.
2. Slenter over de Corniche
Voor en na jouw verkoelende drankje is slenteren over de boulevard langs de Nijl onderdeel van het ontspannende leven in Aswan. Je kunt een praatje maken of wat onderzoek doen naar een mogelijk felucca-tochtje. Op een tweetal plekken kan je eventueel zelfs een veerpont nemen naar de overkant van de rivier. Kom hier ook vooral ’s avonds (wij raden aan een hotel langs de Nijl te nemen voor je gemak) wanneer de hele stad de koelte van de avond opzoekt en komt flaneren.
3. Dwaal rond op Elephantine eiland
Laat je rondleiden en ga eten, of zelfs slapen bij een Nubisch gasthuis of homestay op Elephantine eiland. Direct tegenover het centrum van Aswan is dit eiland goed te bereiken. De dorpjes zijn vol karakter met mooie diepe gele kleuren op de wanden van de gesloten woningen, voor zover de ligging in de Nijl al niet voldoende voor je is. Als je nog andere redenen nodig hebt om het eiland te bezoeken: er is ook een museumpje en oude tempelruïnes.
4. Waan je in het verleden in Philae Tempel
Hét historisch hoogtepunt van het Oude Egypte in Aswan is Philae Tempel. Deze zeer complete oude tempel draait om de legende van Isis en Osiris. Je kunt je volledig verliezen in de talloze hiëroglyfen en reliëfs. De Philae Tempel ligt op Agilka-eiland en je komt hier dus ook per boot vanuit haventje net ten zuiden van de oude Aswan-dam, vlakbij de stad. Let op: dit is dus niet Philae-eiland! Net als Abu Simbel is de Philae Tempel in zijn geheel naar een hoger gelegen eiland verhuisd. Ook de oude Aswan-dam had al hogere waterstanden tot gevolg gehad.
5. Bezoek het Klooster van St. Simeon
Een van de hoogtepunten van Aswan is een bezoek aan het Klooster van St. Simeon op de westoever. Wij nemen, na iets ten noorden van Elephantine-eiland overgezet te zijn met een motorbootje, een kameel de duinen in. Met deze kamelentocht en de verrassend goed bewaarde overblijfselen van het historische kloosterleven, is dit een van onze favoriete activiteiten in Aswan.
Wel of niet per kameel? – Wel of niet een kamelentocht doen is in Egypte altijd een moeilijke keuze. Kamelen zijn een logisch onderdeel van het straatbeeld en ook voor de Egyptenaren zelf een normaal vervoermiddel tussen de dorpen in de woestijn. Een beetje zoals wij ‘in het westen’ paarden berijden. De kamelen lijken hier bij Aswan beter te worden behandeld dan we zagen bij de piramides van Giza. Wij kunnen een kamelentochtje hier dus wel aanraden, maar blijf letten op hoe de beesten behandeld worden.
6. Verken de eilandjes en oude dam in de Nijl per boot
Stroomversnellingen in de Nijl zijn de reden dat Aswan ontstond – hier konden boten niet verder stroomopwaarts of stroomafwaarts varen. Dit was dan ook een logische plek voor de Engelsen om de eerste dam in de Nijl aan te leggen. Je kan met een bootje tussen de eilandjes door naar de stroomversnellingen laten varen. Onderweg zie je o.a. oude Egyptische tempels en een Nilometer: hiermee werd duizend jaren geleden al de waterstand gemeten.
7. Ga vogels kijken op de Nijl-rivier
Tot onze verrassing is Aswan ook een natuurbestemming met een uitbundige diversiteit aan vogels. Je vindt veel soorten aan de randen van en op de eilanden in de Nijl bij Aswan. Op een ‘regulier’ boottochtje naar de stroomversnellingen in de Nijl zie je al veel, maar je kan met een felucca of met een motorbootje ook speciaal voor de vogels het water op. Lonely Planet raadt verschillende gespecialiseerde, lokale gidsen aan.
8. Shop je gek in de souq van Aswan
OK, misschien overdrijven we nu een beetje. Maar je een weg banen door de smalle, overdekte straatjes van de souq van Aswan is absoluut een belevenis. Veel minder toeristisch en opdringerig dan de toeristen-souq van Luxor kun je hier terecht voor alles van etenswaar tot T-shirts.
9. Verbaas je over de hoogte van de nieuwe Aswan-dam
Het is misschien niet de meest aantrekkelijke attractie van Aswan, maar de nieuwe Aswan-dam blijft een indrukwekkend staaltje ingenieurschap. Of het nou is omdat jouw gids je erheen brengt of omdat je echt geïnteresseerd bent, het is uiteindelijk toch best indrukwekkend om de massa water zich naar het zuiden toe vanaf de dam uit tot aan de horizon te zien uitstrekken.
10. Bezoek het Nubisch museum
Een pareltje van een museum is het Nubisch museum. Het museum heeft een mooie collectie van Egyptische historie, maar vooral veel informatie en spullen die uitleggen dat je toch echt in Nubië bent in Aswan. Op loopafstand van de corniche is dit een bezoekje dat je prima zelf kan organiseren. Let op dat fotograferen een extra ‘fee’ kost. Bij het museum staan trouwens voldoende taxi’s waarmee je je terug naar je hotel kan laten rijden als je wel genoeg gelopen hebt.
11. Verbaas je over het handwerk aan de Onvoltooide Obelisk
Een van de verplichte stops op georganiseerde tours in Aswan is de Onvoltooide Obelisk. Wij zouden zeggen: rijd er niet voor om, maar als je er toch bent, laat dan even tot je doordringen dat dit enorme granieten steenhouwwerk met de hand werd gedaan.
12. Neem een oude Peugeot-taxi om de stad te verkennen
Een ander soort authentiek dan het oude Egypte vind je in de oude groene Peugeots die in Aswan dienen als taxi. Mogelijk kan je de weg door de bodem zien en de veren door de bank heen voelen, deze oude beestjes brengen je voor een zacht prijsje gewoon waar je moet zijn.
Dagtrip Abu Simbel: één of twee dagen?
In een reisgids over Aswan en het zuiden van Egypte mag Abu Simbel natuurlijk niet ontbreken. Lees hier waarom.
Een 300-kilometer trip
Op een vroege ochtend stappen we in de auto. We steken Vanuit Aswan reizen we nog dieper naar het zuiden van Egypte. Bijna aan de grens met Soedan ligt Abu Simbel. Bijna 300 kilometer lang is de woestijn een indrukwekkende leegte. Onderweg is er een tankstop met een wegrestaurant, en vlakbij Abu simbel zien we de irrigatiewerken en de geraamten van Toshka New City en het Toshka Valley project. Verder niks. De woestijn heeft hier gewonnen van gedroomde plannen voor een nieuwe groene vallei in de Sahara.
Abu Simbel en Ramses II
Maar dan is daar Abu Simbel. Een grensstadje waar we graag nog eens komen om de sprong naar Soedan te maken. Maar we zijn hier natuurlijk voor de indrukwekkende monumenten van het oude Nubië. Het is al tegen het middaguur als we aankomen, maar toch is onze eerste stop het bezoeken van de tempels.
In een verzengende hitte staan we aan de rand van het Nasser-meer en kijken we op naar de vier grote beelden van Ramses II. Deze oorlogszuchtige pharao regeerde en leefde meer dan 3000 jaar geleden. En werd meer dan 90 jaar oud. Hij bouwde tientallen monumenten in zijn naam, vaak met enorme standbeelden zoals hier in Abu Simbel.
De twee tempels
Als heuvels staan de twee tempels van Abu Simbel aan de rand van het Nasser-meer: De Ramses-II-tempel en de Hathor-tempel voor Nefertari. Oorspronkelijk waren de tempels uitgehakt in de rotswanden die nu zijn verdwenen: de grote Aswan-dam zette honderden kilometers van de Nijl-vallei onder water. In de jaren 60 werden voor 40 miljoen euro de twee tempels uitgezaagd en verhuisd naar hoger gelegen grond. Het is nauwelijks over te brengen in woorden hoe indrukwekkend deze plek is. We raden je echt aan zelf ooit te gaan kijken!
Het meer en overnachten
Bij zonsondergang varen we met een Nubische schipper en zijn zoon een stuk het meer op. We zien de zon achter de tempels achter de horizon zakken. De schipper vertelt over de meer dan 40 verdwenen dorpen toen het water achter de Aswan ging stijgen terwijl zijn zoon de buitenboordmotor bedient. De mensen werden verhuisd naar Kom Ombo en andere steden in Egypte. De vele Nubische talen die hier werden gesproken, vertelt hij, zijn langzaam grotendeels verloren gegaan.
Waar de meeste toeristen een lange dagtocht doen vanuit Aswan, kiezen wij ervoor om te overnachten in Eskaleh Ecolodge. Op deze plek aan de rand van het meer ervaren we Nubische gastvrijheid, heerlijk comfort en eten. Het gebouw is opgetrokken uit adobe en heeft karakteristieke Nubische details. Er is zelfs een kleine bibliotheek met boeken over Nubië, verzameld door de eigenaar. Dat lees je nou in geen enkele andere reisgids over Aswan en het zuiden van Egypte.
Drie andere dagtrips vanuit Aswan: Kamelenmarkt en oude tempels
Het is niet alleen Aswan en Abu Simbel die het zuiden van Egypte interessant maken. We zetten daarom in deze reisgids over Aswan ook drie andere dagtrips op een rijtje. Op een lange dag, rijdend van Aswan naar Luxor, zijn deze ook te combineren. Maar let op: rijden in Egypte gaat langzaam dus het zal langer duren dan je denkt.
Dagtrip 1. Zoek een kameel uit op de kamelenmarkt van Daraw
Dagtrip vanuit Aswan
Veertig kilometer en een uur rijden van Aswan ligt het kleine stadje Daraw. Als je niet beter weet zou er weinig aanleiding zijn om hier te stoppen. Vlakbij ligt bovendien Kom Ombo met zijn mooie tempel. Rondom liggen akkers, groener dan gemiddeld door irrigatie met Nijl-water.
Er is één heel goede reden om in Daraw een ochtend door te brengen: hier is een van grotere kamelenmarkten van Zuid-Egypte te vinden. Wanneer we rechtsaf van de grote weg afsteken kronkelen we eerst nog door smalle straatjes met blinde muren in aarde-kleuren. We steken door wat velden heen en slingeren om kleine en grote trucks heen met kamelen en geiten achterop.
Door een poort komen we in het ochtendlicht uit op een stoffig terrein. Houten schermen op stenen muurtjes en kolommen geven handelaren en thee-drinkers wat schaduw. Her en der liggen en staan groepen kamelen. Veel kamelen hebben kalfjes. De meeste kamelen zijn aangevoerd vanuit Soedan en hebben al een lange reis achter de rug.
Onderhandelen in de vroege ochtend
Mannen in lange witte gewaden zwermen heen en weer tussen andere mannen die hun kamelen te koop aanbieden. Er wordt met handenklap onderhandeld terwijl omstanders mee kijken. Kamelenzwepen en zadels worden ook aangeboden. Veel kamelen zijn in goede conditie en worden met respect bezien, maar houd er rekening mee dat de kamelen niet echt zachtaardig behandeld worden.
Het is niet helemaal duidelijk op welke dagen de kamelenmarkt het best te bezoeken is. Vrijdag en zaterdag lijken de beste dagen. Hoe dan ook is vroeg in de ochtend komen het beste. De handel begint bij zonopgang en loopt eind van de ochtend grotendeels alweer af. Neem voldoende cash mee als je écht geïnteresseerd bent in een kameel. Een mooi exemplaar kan tot USD 1000,= kosten!
Dagtrip 2. Droom weg bij de tempel van Kom Ombo
Misschien wel de mooist gelegen tempel van Egypte staat in Kom Ombo. Een bezoek aan Kom Ombo is goed te combineren met een ochtend op de kamelenmarkt van Daraw óf onderweg naar Luxor te combineren met de Tempel van Edfu. Aan de oever van de Nijl vind je ook een fijn restaurantje om het middaguur met lunch door te brengen. En op het terrein van de Kom Ombo tempel kan je ook naar het Krokodillenmuseum waar 22 gemummificeerde krokodillen te zien zijn.
Wij dwalen eindeloos door de rijk versierde gangen van deze tempel. Overal komen beelden terug van de krokodillengod Sobek. Buiten zijn restauratiewerkzaamheden gaande aan een verzameling stenen sarcofagen. Op het ommuurde buitenterrein vinden we een aantal diepe ronde putten. Een daarvan is een Nijl-o-meter, een eeuwenoud peilstation om de stand van de rivier te meten.
Wanneer je Kom Ombo zelfstandig bezoekt, kan het zijn dat jouw bezoek net samenvalt met een Nijl-cruise. Op zo’n moment zwermen er grote groepen toeristen door de tempel. Als je dat ziet gebeuren, neem dan nog even een drankje bij het restaurant buiten de poort. Met een half uurtje zijn de meeste cruise-bezoekers dan weer weg en heb je de tempel weer praktisch voor jezelf.
Dagtrip 3. Bezoek ook de Tempel van Edfu
Anderhalf uur ten noorden van Kom Ombo ligt Edfu. Overstekend van de rechteroever naar de linkeroever van de Nijl vind je hier de Templ van Edfu, gebouwd ter ere van Horus, de Valk-God. Heel bijzonder aan deze tempel is dat deze grotendeels intact is. Daarom kan je door donkere zalen dwalen met originele stenen daken waar door uitgehakte lichtschachten bundels zonlicht naar de binnen priemen.
Het leuke is dat we hier bijna geen Westerse toeristen tegenkomen. Wel raken we in gebrekkig Engels in gesprek met een groot Egyptisch gezin dat met z’n twaalven een dagje uit naar deze oude tempel heeft. Wij gaan met plezier met de hele familie op de foto. En als we naast hun mobieltjes ook onze camera even geven om een foto te maken, maakt dat het extra leuk.
Lees ook – Walvissen in de Woestijn: de Sahara vanuit Caïro
Zes dingen die wij niet deden, maar wel hadden willen doen in Aswan
Ook al namen wij al vijf dagen in Aswan en Abu Simbel, wij deden nog steeds een aantal dingen niet die wel thuishoren in een reisgids over Aswan. Deze zes dingen hadden we graag willen doen en gaan we zeker voor terug komen.
1. Varen met een felucca op de Nijl
Wij bewaarden een tochtje op de Nijl voor ons bezoek aan Luxor. Maar eigenlijk is de omgeving daarvoor in Aswan nog mooier. De hoge duinen en de eilandjes maken dit tot een ander tochtje dan langs de akkers langs de Nijl in Luxor. Een tochtje is makkelijk te regelen als je even over de boulevard loopt. De schippers vinden jou wel…
2. Beklim de duinen van Aswan: Qubbet el Hawa
Aan de overkant van de Nijl liggen de hoge duinen die zo karakteristiek zijn voor Aswan. Op een daarvan prijkt een klein gebouwtje dat je van veel plekken in de stad kunt zien: Dit is de Qubbet el Hawa, de Koepel van de Wind. Het gebouwtje, nu een ruïne, is het mausoleum van de lokale Sheikh Ali Abu ‘l-Hawa. Omdat er net een hittegolf was toen wij Aswan bezochtten hebben we dit hoge punt links laten liggen, maar het uitzicht moet fantastisch zijn.
3. ‘Tombs of the Nobles’ op de westoever
Lager op de heuvel waar de Qubbet el Hawa op staat kun je een serie oude tombes van edleen vinden. Met een bootje kan je deze plek vanaf de corniche te bereiken; aan de voet van de berg waarin de 4500 jaar oude tombes zijn uitgegraven ligt het Nubische dorp Gharb Aswan aan de Nijl. Hier kan je waarschijnlijk ook enkele restaurantjes vinden voor een drankje en een snack
4. Verken de Nubische dorpen op de westoever
Als je dan toch aan de westkant van de Nijl bent, lijkt het ons ook de moeite waar dom de verschillende dorpen te verkennen die zich van de tombes van de edelen naar het noorden uitstrekken. De woningen zijn in karakteristieke gele en blauwe tinten geschilderd. Er zitten rondom de aanlandplek voor bootjes en de veerpont ook verschillende cafeetjes en guesthouses.
5. Aswan Botanical Garden op El Nabatat (of Kitchener) eiland
In de tijd dat Egypte praktisch een vazal-staat van het Britse Koninkrijk was, kreeg Lord Kitchener het eiland ‘cadeau’ in zijn rol als generaal van het Egyptische leger. Kitchener veranderde het eiland in een botanische tuin, en dat is het nog steeds. Je kunt vanaf de westkant van Elehantine-eiland een bootje nemen of het eiland bezoeken als onderdeel van een felucca-tour.
6. Aga Khan mausoleum op de westoever
Voorbij de zuidpunt van Elephantine-eiland vind je een tweede gebouwtje op een heuveltop de westoever. Dit is het Aga Khan-mausoleum. Dit moderne gebouw van halverwege de 20e eeuw kan je niet betreden. Je kan er wel naartoe lopen vanaf de aanlandplek van bootjes voor het St. Simeon-klooster en dit ook als side-trip van een bezoek aan de klooster doen. Behalve het regelen van een kamelentochtje op de westoever zijn hier verder geen voorzieningen.
Hoe lang heb je nodig voor Aswan?
Wij zijn vijf dagen en vier nachten in het zuiden van Egypte waarvan we twee dagen en een nacht naar Abu Simbel gaan. Kom Ombo en Edfu Tempel bezoeken wij onderweg naar Luxor per auto. Wij adviseren zes dagen en vijf nachten te blijven als je alles wilt doen wat wij deden. Als je korter wilt, doe dan minder. Wil je langer blijven hangen? Dan is Aswan daarvoor geen verkeerde plek; en er is meer te doen dan wij deden, zoals je hebt kunnen lezen. Veel mensen doen trouwens Abu Simbel als dagtrip zonder overnachting en zijn hoogstens een dag in Aswan zelf.
Wij raden aan om maximaal twee dingen per dag te doen. Ga niet van hot naar her rennen. Als wij er in december 2017 zijn, worden wij verrast door een kleine hittegolf en is het zomaar 35 graden Celsius! Dat is geen temperatuur voor propvolle dagen vol excursies. Aswan is een plek om te vertragen. Deel van de lol is genieten van het leven op en langs de Nijl.
Waar ligt Aswan en hoe kan je je er oriënteren?
Vroeger… reisden we met de Lonely Planet, en nog steeds trouwens. We zijn nog wat ouderwets. Daar stond altijd een bladzijde in met hoe je in een stad of regio kon oriënteren. Daar hadden we altijd veel aan, dus doen we in deze reisgids voor Aswan en Abu Simbel hetzelfde.
Aswan is een bescheiden stad aan de Nijl van ongeveer 350.000 inwoners diep in het zuiden van Egypte, ruim 850 kilometer van Caïro. De stad ligt in de provincie Aswan waar ongeveer 1,5 miljoen mensen wonen: ook de steden Kom Ombo, Edfu en Daraw liggen in de provincie. Aswan (de stad) is ontstaan bij een serie stroomversnellingen in de Nijl, nu nog steeds per boot te zien, benedenstrooms vanaf de oude dam. Aswan is ook de naam van het meest zuidelijke gouvernement (provincie) van Egypte. De provincie strekt zich langs de Nijl uit van Edfu tot aan Abu Simbel.
Hoe zit Aswan in elkaar?
De stad Aswan bestaat min of meer uit vijf delen:
- de stad en het centrum op de oostoever
- de eilanden in de Nijl (hier 650 meter breed!) ten noorden van de dam. Elephantine-eiland is het meest bekend met twee (Nubische) dorpen, een groot htoel en tempelruïnes. Maar er is ook Kirchner-eiland met een botanische tuin, en Sehel-eiland met een klein dorp, en talloze onbewoonde eilanden en eilandjes
- de Nubische dorpen op de westoever
- Aswan ten zuiden van de oude dam met een haventje met een kleine wijk eromheen; en vooral de eilanden Agilkia (met Philae Tempel), Philae eiland, Bigeh en nog enkele andere.
- De suburbs en dorpen rondom. Zo wordt er nu op de westoever een helemaal nieuw suburb gebouwd ten noorden van Aswan.
Abu Simbel ligt 300 kilometer ten zuiden van Aswan-stad, maar wel in de provincie Aswan. Ook Edfu, Kom Ombo en Daraw liggen in de provincie Aswan, maar ten noorden van de stad.
Herkenningspunten in Aswan
Om je te oriënteren in Aswan zijn er een paar belangrijke herkenningspunten. Aan de zuidkant van de stad ligt de oude Aswan-dam. Dertig kilometer ten zuiden daarvan ligt de nieuwe Aswan-dam waardoor bij de aanleg het Nasser-meer is ontstaan. Vanaf de oude dam strekt de stad zich 10 kilometer langs de Nijl naar het noorden uit. De stad Aswan ligt op de rechteroever (oostelijk) van de Nijl.
Het centrum van de stad ligt tegenover Elephantine-eiland en wordt aan de noordkant gemarkeerd door het treinstation. Elephantine-eiland is anderhalve kilometer lang en een bestemming op zichzelf. Op de noordpunt van het eiland torent het Mövenpick hotel boven alles uit. Daarachter ligt de hoogste duin van de westoever met de Qubbet el Hawa erbovenop. De zuidpunt van Elephantine-eiland ligt ter hoogte van het oude Cataract Hotel in koloniale stijl (nu Sophitel) aan de zuidkant van het centrum. Vlakbij is het Nubisch Museum.
Lees ook – Nine Things You Want to Know when Visiting the Pyramids of Egypt
Hét complete Aswan-reisschema van dag tot dag
Wat super dat je helemaal tot hier hebt doorgelezen in onze complete reisgids voor Aswan en het zuiden van Egypte. Nu ben je natuurlijk nieuwsgierig naar hoe je dit allemaal in een overzichtelijke route combineert.
Met kleine variaties op onze eigen twee-weken reisroute door Egypte in 2017 adviseren wij in deze reisgids voor Aswan en Abu Simbel een dag of zes te nemen om het zuiden te verkennen. Het zuiden van Egypte is echt de moeite waard om je tijd te nemen. Als je minder dagen in Aswan en het zuiden hebt, kies dan liever wat niet te doen, dan dat je jouw reisdagen volpropt. We spreken uit ervaring! Je kan een heel plan maken, maar onze tip is vooral: ga genieten van de relaxte sfeer in deze Nubische stad!
Dag 1: Aswan verkennen
- Aankomst per nachttrein uit Cairo
- Nubisch museum
- Souq van Aswan
- Drankje en een wandeling langs de Nijl
Dag 2: Daraw en Philae Tempel
- Daraw kamelenmarkt in de vroege ochtend
- Philae Tempel op Agilka-eiland in de middag
- Optioneel: Onvoltooide obelisk en de nieuwe Aswan Dam, of verder verkennen van de eilanden tussen de oude en de nieuwe Aswan-dammen.
- Sluit af met een ontspannen felucca-tocht op de Nijl
- Alternatief middagprogramma: Kom Ombo-tempel in de middag (daar ook rustig lunchen) en dan terug naar Aswan
Dag 3: De westoever en Elephantine-eiland
- St.Simeon-klooster op de westoever per kameel
- Varen op de Nijl met een motorbootje (naar de cataracts)
- Dwalen over Elephantine-eiland tot zonsondergang
- Eten (en evt slapen bij een local) op Elephantine eiland
Dag 4-5: Abu Simbel
- Abu Simbel
- Varen op het Nasser-meer
- Nubische Eco-lodge
Dag 6: Aswan naar Luxor: Kom Ombo en Edfu
- Kom Ombo tempel
- Edfu Tempel
- Optioneel: Daraw is vlakbij Kom Ombo en zou je dus in de vroege ochtend op deze reisdag kunnen bezoeken, maar dat maakt het wel tot een erg lange dag
- Alternatief: Bewaar Philae Tempel tot je laatste dag en ontspan daarna op een bootje op de Nijl
Je kan deze trip van Aswan naar Luxor over de weg, per felucca of met een Nijl-cruise doen. Met de auto kan het in een lange dag. Over water doe je er een paar dagen over. Wij deden het per auto.
Lees ook – Verrassend Caïro – Grotkerken en de ‘afvalstad’ van een miljoenenmetropool
Hoe kom je naar en weg uit Aswan?
Aswan is goed bereikbaar vanuit de rest van Egypte, maar niet dichtbij. In deze reisgids voor Aswan vind je hieronder verschillende manieren om er te komen.
Nachttrein uit Caïro
Wij nemen vanaf het grote station in Caïro de nachttrein naar Aswan. Dit is goed geregeld, al is het niet per se goedkoop. Het grootste voordeel is dat je in de vroege uurtjes van de ochtend dwars door de velden rondom de Nijl tussen Luxor en Aswan rijdt, en zo kan genieten van de groene kant van Egypte. Ook scheelt het een nacht hotel in Aswan.
Per auto of trein uit of naar Luxor
Je kan in de vroege ochtend ook de trein uit Luxor naar Aswan pakken, of andersom vanuit Aswan naar Luxor. Wij hebben dit niet gedaan, dus kijk even goed naar treintijden en hoe en waar je kaartjes te pakken kunt krijgen.
TIP – REISGIDS ASWAN – De website Seat61 heeft goede en actuele informatie over alles wat met treinreizen in Egypte te maken heeft. Inclusief links naar de meest actuele websites waar je kaartjes kunt kopen en treintijden op kunt zoeken.
Per vliegtuig uit Caïro
Het grootste gemak heb je als je vanuit Caïro direct naar Aswan vliegt. Het is nog geen anderhalf uur vliegen om in dit zuidelijke deel van het land te komen. Het voordeel is dat je een dag wint om je te ontspannen in Asdwan. Dit is vooral een goede optie als je weet dat slapen in een (nacht)trein voor jou niet gaat gebeuren.
Per boot naar of vanuit Aswan
Na de rit van Aswan naar Luxor snappen we heel goed dat je ervoor zou kiezen om per boot te gaan. De autorit is erg hobbelig met alle speed bumps. Een volgende keer zouden we ‘splurgen’ voor een kleinschalige zeil-cruise. Dat is iets minder basic dan de 3 dagen felucca–tocht die wel wordt aangeboden, of de grootschalige Nijl-cruises.
Het voordeel van niet met de grote cruiseboten gaan, is dat je de tempels van Kom Ombo en Edfu bijna voor jezelf hebt. Mocht je toch een grote groep tegen komen, heb even geduld, want een half uur later kan het tempelcomplex weer uitgestorven zijn. Wij wanen ons echt een beetje ontdekkinsgreizigers als we onszelf laten verdwalen in de tempelgangen vol hiërogliefen en reliëfs
Waar kan je slapen in Aswan?
Er zijn in Aswan verschillende opties om te overnachten die we voor jou in deze reisgids op een rijtje zetten: van homestay, basic tot aan extravagant luxe. Toch is de keuze ook niet zo groot dat je er keuzestress van hoeft te krijgen. Als je de tijd hebt, kies dan voor twee verschillende plekjes voor en na jouw bezoek aan Abu Simbel.
Booking.com
Dit zijn in het kort jouw opties om te slapen in Aswan:
Een comfortabel resort aan de Nijl – Dit is de voorkeursopties voor mid-range reizigers. Comfortabel en op een goede locatie tussen de stad en de Nijl vind je hier de rust en de koelte om Aswan te ontdekken.
Het Obelisk Nile Hotel heeft ruime kamers, een zwembad en nette service op een goede locatie.
De stad – er zijn verschillende budget-accommodaties in de binnenstad van Aswan te vinden. De meeste opties met iets meer comfort zitten aan de zuidkant van het centrum, maar als je goed zoekt zijn er vast ook wat budget-opties te ontdekken.
Elephantine-eiland – Een populaire optie voor budget-reizigers en mensen die op zoek zijn naar contact met de lokale, Nuvische bevolking is een homestay of guesthouse op Elephantine-eiland.
Gharb Aswan – In dit dorp op de westoever, te bereiken met een veerpont vanaf de corniche, zijn enkele slaapoptie ste vinden die we graag hadden uitgeprobeerd. Je ziet Aswan zo letterlijk én figuurlijk van de andere kant. Voordeel is dat je je op loopafstand van de Qubbet el Hawa en de necropolis (tombes van de edelen) zit
De eilanden ten zuiden van de oude Aswan-dam – Tussen de aoude Aswan-dam en de nieuwe Aswan-dam vind je verschillende eilanden waar een enkel hotel op is gebouwd. Er zit hier zelfs een ecolodge. Het lijkt erop dat je op Philae-eiland, Bigeh-eiland of Sehel-eiland vooral het duurdere midden-segment en luxe accommodatie te vinden is. De moeite waard om eens te onderzoeken.
Bij de oude Aswan-dam – Rondom het haventje waar je een bootje vindt voor een bezoek aan de Philae-tempel is ook een handvol guesthouses te vinden. Geen slechte locatie, maar wel wat ver van de voorzieningen en sfeer van het centrum en Elephantine-eiland
In absolute luxe – In Aswan vind je twee super-de-luxe hotels. Bij het stadscentrum vind je het Sofitel Legend Old Cataract Hotel. Als je er niet slaapt, schijn je er ook een drankje te kunnen komen halen. Daarnaast vind je op Elephantine-eiland het (te?) opvallende gebouw van het Mövenpick Hotel. De prijzen zijn hopelijk wel inclusief boot-shuttles over de Nijl.
Wat is de beste reistijd voor Aswan?
Wat is een reisgids voor Aswan zonder een ‘beste reistijd’ kopje!
Wij raden je aan om Aswan in de winter te bezoeken: december tot februari. De temperaturen zijn dan gematigd, maar koud zal je het niet snel krijgen. Het is hier praktisch altijd minimaal tussen de 22 en 25 graden in de winter. Wanneer wij er zijn is er een kleine winter-hittegolf met temperaturen die toch richting de 30-35 graden gaan. In de zomer kan het tot wel 40 graden komen, én daarboven. Dat is zeker niet aan te raden. Mensen uit Aswan hebben ons verteld dat zijzelf dan ook de hele dag voor pampus liggen en alleen in de ochtendschemering en de avond iets kunnen doen.
De late herfst (november) en lente (maart) zijn misschien ook nog te doen als je van jezelf weet dat je temperaturen van 30 graden ene beetje trekt. Daarvoor en daarna wordt het al snel te warm om iets te kunnen. Een airco en een niet te vol dagprogramma (ruimte voor een siësta!) zijn dan – en sowieso – niet verkeerd in Aswan. Met regen hoef je eigenlijk geen rekening te houden.