Roadtrip Oman: Onze reisroute van vier weken

Eind 2018 reizen we naar Oman. Lees in dit reisblog over onze hele roadtrip van vier weken door Oman. Linkjes brengen je naar verhalen die nog veel meer vertellen.

Oman staat op het punt ontdekt te worden door de massa. Het land zelf is op zoek naar een toekomst ná de olie. De grote investeringen in infrastructuur, toerisme en steden zijn overal te zien. Veel van de toeristen die op dit moment naar Oman gaan, komen voor een dag of 10 of maximaal twee weken in het noorden. Maar Oman is nog veel meer. Het zuidelijke Dhofar is een prachtige regio en de reisroute naar het zuiden, langs de kust van Oman, is spectaculair mooi. En ook in het noorden zijn zoveel plekken om van te genieten. Wij zijn nog lang niet klaar met dit land!

Reisroute Oman - De baai van Muttrah
De Baai van Muttrah

Onze Roadtrip: Kaart van Oman reisroute in vier weken!

4WD huren voor jouw roadtrip Oman

Om Oman zelf te ontdekken is het huren van een 4WD echt de moeite waard. Dan kan je zelf de eindeloze stranden langs de kust en op Masirah Island verkennen, de duinen van Wahiba Sands en de eindeloze Lege Woestijn (Rub al Khali) in het zuiden. Misschien durf je dan zelfs te wildkamperen! Zo zie je veel meer van dit prachtige land.

Blijf je alleen in het noorden voor de highlights? Dan kom je ook een heel eind met een gewone auto. Let wel op dat een 4WD verplicht is om de Jebel Akhdar (de Groene Berg) op te mogen. Ook moet je dan een tour regelen om de woestijn in te kunnen. Wij huurden een Toyota Fortuner 4×4, een prima auto, en namen zelf een grondtent mee.

Hier kan je in Oman een 4WD huren voor jouw eigen avontuur:

Als je een auto gaat huren let dan op:

  • Verzekeringen, ook voor off-road rijden
  • Wat verder inclusief is, zoals een tweede bestuurder
  • De limieten voor kilometers per dag
  • Contact bij pech of ongelukken (je hebt trouwens lang niet overal mobiel bereik)
  • Of je op de ferry mag, als je naar Masirah Island wilt
  • Of je de grens over mag naar de United Arab Emirates (UAE, o.a. Dubai) en hoe lang, als je dat zou willen

Vijf tips voor een roadtrip door Oman in vier weken

  • Beperk jezelf niet tot maar tien dagen in het noorden. Dit land verdient meer tijd om ervan te genieten!
  • Elke wadi is anders (Wadi Darbat, Wadi Ash Sumayyiah, Wadi Bani Khalid en méér). Denk niet dat als je er één gezien hebt, je ze allemaal gezien hebt. Ga wildkamperen met een 4×4 als je budget dat toelaat. Het brengt je op plekken waar je anders niet kan komen en geeft je de mogelijkheid om in alle verlatenheid middenin de natuur te kamperen.
  • Als je alleen in het noorden bent geweest en geen vier weken hebt, overweeg dan om apart terug te komen voor Dhofar, het zuiden van Oman rondom Salalah. Het is er spectaculair mooi!
  • Ga niet naar The Empty Quarter, want dan kunnen we die helemaal voor onszelf houden als we terug komen 😉
  • Lees het boek The Road To Ubar. Je zal geïnspireerd raken door een ouderwetse zoektocht naar een verdwenen samenleving en de historie en geografie van de frankincense handel.

Roadtrip Oman – Week 1 – Van Muscat naar het Oosten

Naambordjes

Na drie dagen in Muscat rijden we langs de kust richting de oostelijke Hajar bergen. De Hajar vormt de ruggengraat van noord-Oman van de oostkust tot aan Dubai aan de westkant. In een dag van Muscat rijden we langs de grootste dam van het land, het natuurlijke zwembad van Bimmah Sinkhole en lieflijke vissersdorpjes zoals Quriyat. We moeten er nog aan wennen dat de wegwijzers de namen van stadjes steeds weer anders spellen (Qariyyat, Quriyat, …).

Het stuwmeer van Dayqah Dam
Reisroute Oman – Het stuwmeer van Dayqah Dam

Hotels in Muscat

Booking.com

Wildkamperen

Nadat we overnachten op het strand, onze eerste nacht wildkamperen, parkeren we de auto onder het snelwegviaduct dat Wadi Shab kruist. Een bootje brengt ons aan het begin van een uur lange wandeling met aan het eind zwemmen en klauteren. ’s Middags rijden we door naar Sur en verkennen de haven met zijn opvallende vuurtoren. We willen een plekje zoeken om te kamperen ergens ten westen van Sur, maar verspreide bebouwing zorgt ervoor dat we even iets verder doorrijden. Uiteindelijk slapen we in een baaitje met een schildpaddenstrand. We zien de sporen van een enorme joekel van een schildpad.

Reisroute Oman - wildkamperen
Reisroute Oman – We kamperen zoveel mogelijk in het wild

Woestijn en wadi’s

We eindigen onze eerste week aan de zuidkant van de Hajar-bergen. Hier zijn twee highlights van Oman ‘vlakbij’ elkaar: de Wahiba Sands en Wadi Bani Khalid. Onze eerste woestijn deze reis! Ondanks een regenachtige middag en avond wagen we ons toch de duinen in en overnachten we in de woestijn met kamelen. Omani testen hun auto in het zand. Lokale bedoeïenen komen vriendelijk vragen of we nog iets nodig hebben.

Reisroute Oman - Wahiba Sands bij zonsondergang
Reisroute Oman – Wahiba Sands bij zonsondergang

De volgende dag rijden we terug naar de bergen. Wadi Bani Khalid is ondanks de relatieve drukte erg mooi. Dorpjes en palmentuinen wisselen elkaar af. We vinden waterpoelen om te zwemmen en krijgen dadels van een vriendelijke man waar we verder geen woord mee kunnen wisselen.

Wadi Shab
Wadi Shab

Roadtrip Oman – Week 2 – Langs de Oostkust naar het Zuiden

Grootste eiland van Oman

Nadat we rechtsaf slaan op de kustweg kamperen we weer in de duinen langs het strand. Oman heeft een eindeloze kustlijn waar je voor kamperen terecht kunt. Rondom stadjes zijn vaak campingplekken met dakjes waar je in de buurt kan slapen. Wij kiezen voor een meer afgelegen plek.

Reisroute Oman - Masirah Island
Masirah Island

Onze eerste bestemming onderweg naar het zuiden is Masirah Island. Hier vinden we onze eerste flamingo’s, mooie stranden, een geheime palmvallei en gezelligheid in een kamp dat is gebouwd voor kite-surfers. We testen nu echt onze four-wheel drive in het zachte zand.

Flamingo's, Oman
Reisroute Oman – Flamingo’s!!!

Suikerduinen

Terug aan het vasteland ontdekken we een klein stukje witte duinen – de Suikerduinen of ook wel Sugar Dunes –  waar we overnachten voor we onze langste rit tot dat moment gaan rijden. Verder richting het zuiden. Hier wordt het landschap langzaam aan echt leeg. Bij Ad Duqm worden we daarom verrast. Hier wordt een enorme haven gebouwd. We rijden kilometers lang hoge metalen skeletten voor de pakhuizen en havengebouwen van de toekomst. Daartussenin vinden we, een beetje weggedrukt, een natuurlijke rotstuin met bizarre vormen uitgesleten door met zand gevuld wind van de Indische Oceaan.

Suikerduinen, Oman
Reisroute Oman – De Suikerduinen

Een verrassing

Langs spectaculaire wadi’s met lagunes en meertjes rijden we verder. We ontdekken een vrijwel onbekende wadi: Wadi Ash Shuwamiyyah waar me hangende tuinen zien in de woestijn, een zonsverduistering meemaken en zwemmen onder een waterval. In Wadi As Suneiq slapen we onder de palmen met een ruisende zee op de achtergrond, verborgen achter de rotsen. We zien inmiddels we weer toe aan stad en kiezen Salalah als uitvalsbasis voor een paar dagen.

Reisroute Oman - Wadi Ash Shuwaymiyyah
Reisroute Oman – Wadi Ash Shuwaymiyyah

Tip – Zoals je ziet is Oman enorm fotogeniek. Wereldreizigers.nl zette 10 prachtige instagram-plekjes van Oman op een rij.

Roadtrip Oman – Week 3 – Salalah, de kliffen van Shaat en de grote lege woestijn

Het Zuiden van Oman

Salalah beroept zich op een rijke historie, gebaseerd op de eeuwenlange wierrookhandel. Ze leveren hier de beste kwaliteit ‘frankincense’ van de wereld, zeggen ze.  De hoogtijdagen van deze handel begonnen meer dan 2000 jaar geleden. We bezoeken de moderne markt in Salalah, nu een bescheiden toeristenmarkt. Maar het begint hard te regenen. We vluchten terug naar binnen en lezen The Road to Ubar. Dit boek verhaalt over de zoektocht, in deze regio, naar een verloren stad in de woestijn, een oud knooppunt van de frankincense-handel.

Salalah Beach
Reisroute Oman – Salalah Beach

Salalah

Salalah heeft een unieke ligging met een lang strand waar aan het begin van de avond iedereen naar het strand trekt. Samen geniet de inwoners van deze stad van de zonsondergang onder de dunne, hoge palmen. Verlaten gebouwen langs het strand geven een bijzonder sfeer. We verkennen vanuit de stad zinkgaten, Jebel Samhan en Wadi Darbat. Bij deze laatste vinden we nog meer kamelen, het tweede icoon van het zuiden na de frankincense.

Kamelen in Wadi Darbat
Reisroute Oman – Kamelendrama in Wadi Darbat

Kliffen

Na bijgekomen te zijn in de stad trekken we naar de kliffen van Shaat. Inmiddels is het kerst geweest en zijn er meer toeristen, soms ook helemaal uit Dubai komen rijden. De kliffen zijn spectaculair mooi, de stranden gaaf, maar niet verlaten. Buiten het seizoen zal dat anders zijn.

Kliffen bij Fazayah Beach
Reisroute Oman – De kliffen voorbij Fazayah Beach

De weg naar Ubar

Omdat regen dreigt, rijden we het binnenland in. Bovenop de kliffen heerst een andere cultuur. Hier worden, naast kamelen, koeien gehouden. Dit zijn de enige veehouders op het Arabisch schiereiland, schrijft Nicholas Clapp in The Road to Ubar. Middenin de kale vlakten bovenop het plateau vinden we, 50 kilometer verderop, Wadi Uyun. Een rotsige, witte vallei die door het plateau heen snijdt. We slapen boven een waterstroom die hier ondergronds van de bergen aan de kust naar boven komt borrelen.

Reisroute Oman - Wadi Uyun
Reisroute Oman – Wadi Uyun

Rub al Khali

Van hier gaan we de echte woestijn in. Meer woestijn kun je niet krijgen. Dit is de Rub al Khali – het Lege Kwartier – The Empty Quarter – die zich tot diep in Saoedi Arabië uitstrekt. Richtpunt is Al Shisr, een oase aan de rand van de grote duinen van de leegte. Hier vinden we Ubar, de verloren stad. We rijden dieper de woestijn in om aan de voet van een honderden meters hoge duin Oud en Nieuw te vieren.

De reuzenduinen van de Rub al Khali
Reisroute Oman – De reuzenduinen van de Rub al Khali

Onverwachte oase

Terug uit de leegte ligt een lange weg terug naar het noorden voor ons. We hebben wel vaker lange dagen in de woestijn gereden, maar dit is wel heftig. Halverwege vinden we een oase bij Muqshin waar we aan de rand van een brak stroompje met prachtige palmen en andere bomen overnachten.

Reisroute Oman - De oase bij Muqshin
Reisroute Oman – De Oase bij Muqshin

Terug in het Noorden

Aan het eind van de derde week naderen we het meer bevolkte noorden. Opeens doemen uit het niks weer bergen op, als wachters aan de rand van de woestijn. We zijn net op tijd om de geitenmarkt in Nizwa op vrijdag mee te maken.

De geitenmarkt van Nizwa
Reisroute Oman – De geitenmarkt van Nizwa

Roadtrip Oman – Week 4 – De bergen van het noorden

Manah en Nizwa

Onze basis aan de voet van de bergen is Manah, een stadje op twintig minuten rijden van het historische Nizwa. In Manah, zoals in veel stadjes hier, ligt in het hart een oude verlaten stad. We verkennen de steegjes tussen verkruimelende muren van modder-bakstenen en het gerestaureerde fort. In Nizwa zijn we iets na zevenen in de ochtend. De geitenmarkt is al druk bezig. Na daar rond gehangen en veel foto’s genomen te hebben, shoppen we in de souqs en maken we in Nizwa fort traditionele zang en dans van Omaanse mannen mee.

Reisroute Oman - Misfat al Arbayeen
Reisroute Oman – Misfat al Arbayeen

Bergdorpen

Maar er zijn nog veel meer stadjes en dorpjes te verkennen. We wandelen langs terrassen met groenten bovenop het Saiq plateau, drinken luxe latte in Birkaz al Mawz waar we ook het verlaten dorp bekijken en de historische falaj (irrigatiekanalen). Misfat al Arbayeen brengt ons op een wandeling door palmentuinen op steile hellingen, waar elke palm z’n eigen terras heeft.

Bijenkorftombes vlakbij Wadi Damm
Reisroute Oman – Bijenkorftombes vlakbij Wadi Damm

We maken een ruime detour naar het westen waar we overnachten in Wadi Damm. Vlakbij zijn historische tombes, gebouwd uit gestapelde stenen in de vorm van bijenkorfen. We voelen ons echte ontdekkers. Er is verder niemand, behalve de dorpelingen aan de voet van de berg.

De hoogste berg van Oman

Het letterlijke hoogtepunt in de Westelijke Hajar-bergen is Jebel Shams. Onze laatste nachten voor we terugrijden naar Muscat slapen we bovenop de berg. We zijn blij dat we een upgrade krijgen naar een goede kamer, want de basic, ongeïsoleerde tenten zouden toch wel heel koud zijn geweest met temperaturen dicht bij 0°C. De zon gaat onder. En weer op. Onze laatste dag lopen we de bekende Balcony Walk waar we diep de Grand Canyon van Oman afdalen.

Reisroute Oman - Het uitkijkpunt bij Jebel Shams
Reisroute Oman – Het uitkijkpunt bij Jebel Shams

Ook zo’n zin om meteen naar Oman te vliegen? Vergelijk op de Skyscanner ticketprijzen voor jouw vlucht naar Muscat of Salalah!

Meer lezen over Oman?

Lees ook onze andere reisblogs over Oman met een hoogtepunt als de Rub al Khali. Verken met ons ook de meer bekende woestijn en wadi’s van Oman: Wahiba Sands en Wadi Bani Khalid. Of laat je meenemen langs onbekende plekken zoals Masirah-eiland en de Suikerduinen, en kijk Wat te Doen in en Rond Salalah. Of lees over Muscat in Drie Dagen, en de prachtige kust onderweg van Muscat naar Sur.

Bewaar het op Pinterest!

thebookofwandering

Terug naar boven