Mexico-Stad is leven, drukte, enorme verschillen en diversiteit. Het bruist er van de creativiteit, broeit er van het onderhuidse sociale engagement, en borrelt er op straat van de kleuren en geuren van het Mexicaanse eten. Enorme musea, verrassend groene parken, levendige pleinen: deze stad heeft het allemaal. En dan hebben we het nog niet over de fantastische eetcultuur. Er zijn enorm veel dingen om te doen in Mexico-Stad. Wij reisden naar deze wereldstad als afsluiting van vier maanden reizen door Midden-Amerika. Lees nu mee in de dingen die wij allemaal deden en die jij dus ook kan doen in Mexico-Stad. Natuurlijk laten we je ook weten hoe veilig we ons er voelden en hoe het zit met vervoer in Mexico-Stad.
1. Waarom naar Mexico-Stad?
Ook al houden we enorm van reizen in de natuur, zoals op onze roadtrip door Oman en onze roadtrip door Oeganda, wij zijn ook echte stadsmensen. We zijn allebei opgegroeid in Amsterdam en wonen daar ook nu nog steeds met veel liefde. Maar vergeleken met Mexico-Stad is Amsterdam niet meer dan een dorp.
Wereldstad die je gezien moet hebben
Ook van vorige reizen naar Thailand (Bangkok), Australië (Sydney, Melbourne en Brisbane), Vietnam (Hanoi en Ho Chi Minh Stad), Brazilië (Rio de Janeiro) en Zuid-Afrika (Kaapstad en Johannesburg) weten we dat de mega-steden van de wereld ons enorm inspireren.
Soms spannend, altijd verrijkend: de grote steden in een land vormen vaak het hart van het dagelijks leven en de moderne cultuur daar. Het zijn plekken waar je live de samenleving ziet veranderen. Oud en nieuw bestaan er naast elkaar, botsen en raken er vermengd. En dat maakt ons altijd weer nieuwsgierig. CDMX, zoals de Mexicanen de naam van hun stad afkorten (Ciudad de Mexico), is één van die wereldsteden die je meegemaakt moet hebben.
Negen miljoen inwoners brengen CDMX tot leven. In de grotere regio wonen zelfs 23 miljoen mensen. Meer dan 100.000 expats, een kleine stad op zichzelf, hebben zelfs gekozen om hier te wonen.
Dus de vraag is eigenlijk: waarom zou je niet naar Mexico-Stad gaan?
Onze persoonlijke aanleiding om naar Mexico-Stad te gaan
Voor ons was de keuze voor Mexico-Stad een spontane opwelling. Een van onze verbindingen voor de terugreis werd gecancelled. Dus moesten we sowieso op zoek naar nieuwe terugtickets. We zouden eerst terug vanuit Guatemala. Sinds Panama-Stad hadden we geen plezierige, grote stad meer gezien in Midden-Amerika. En wat een behoefte hadden we daar na drie maanden reizen aan!
Dus, tijdens tropische regenbuien in een huisje in Hopkins (Belize) besluiten we naar Noord-Amerika door te steken: Mexico!
Meer lezen? Klik dan door naar onze reisverslagen van onze tijd in Mexico: Reisverslag Midden-Amerika #8 – Stadsleven in Mexico-Stad en Reisverslag Midden-Amerika #9 – Oaxaca, Puerto Escondido en terug in Mexico-Stad
2. Hoeveel dagen in Mexico-Stad?
Wij raden aan om minimaal vier volle dagen voor Mexico-Stad uit te trekken. Er zijn zoveel dingen om te doen in Mexico-Stad dat dit amper genoeg is om alles te zien. Zelfs als je een week of langer blijft, hoef je geen dag hetzelfde te doen. Als je de tijd hebt, neem die week dan ook! Wij zouden er zo een maand of langer willen wonen.
Mexico-Stad is enorm groot met superveel leuke wijken en dingen om te doen en om te zien. En je kan ook, zonder je te vervelen, meerdere keren terug naar een wijk of een plek. Zelf waren wij bijna tien volle dagen in Mexico-Stad en hebben lang niet alles gedaan en gezien. Ons verblijf tijdens deze reis was twee keer vijf dagen.
3. Waar te slapen in Mexico-Stad
Waar wij sliepen
Bij aankomst hadden we een appartement bij Capital Luxury Apartments aan de rand van de wijk Roma Norte. Vandaaruit verkenden we het historisch centrum, het nationaal museum voor antropologie, de straten en parken van La Condesa en de piramides van Teotihuacan en de wetlands van Xochimilco.
De laatste dagen van onze reis door Midden-Amerika waren we terug in Mexico-Stad. Deze keer verbleven we in Condesa waar we elke dag genoten van brunchen bij de vele restaurantjes en cafés in de buurt. We hadden een fijn appartement bij Casa Corp Boutique Suites. Als inwoners wandelden we tussen de joggers en hondenuitlaters over de hele lengte van Avenida Amsterdam. Uitstapjes naar Bosque de Chapultepec en Coyoacan maakten ons eigen wensenlijstje met ‘dingen om te doen in Mexico-Stad’ compleet.
Tips voor hotels en appartementen in Mexico-Stad
In Mexico-Stad vind je veel verschillende opties: een kamer bij iemand thuis, enkele hostels en meer dan genoeg hotels. Als je het kan betalen, raden we zeker ook aan om naar appartementen te kijken. Echt goedkope hotels (onder de 50 euro per nacht) in een goede en veilige buurt zoals Condesa of Roma Norte kunnen lastig te vinden zijn, maar het is niet onmogelijk.
Centro Historico heeft de meeste goedkope opties. Condesa en Roma Norte zijn qua buurt de beste keuze. Goede alternatieven buiten het centrum zijn Polanco voor luxe en Coyoacan als schattige buurt. Meer weten? Reisblogger Adventurous Kate schreef ook al over de dertien beste buurten van Mexico-Stad om te slapen.
Wij zetten voor jou enkele opties voor hostels, hotels en appartementen in Mexico-Stad op een rijtje die ook bij ons in de favorietenlijst op booking.com thuishoorden: budget-, mid-range en luxe-opties om uit te kiezen.
Budget
- Hostal Regina Down Town Mexico City (Centro Historico; kleurrijk hostel met hoge ratings en enkele goedkope opties)
- Hostel Barrio Down Town Mexico City (Centro Historico; hostel met enkele goedkope, simpele kamers met goede beoordelingen)
- Casa Eufemia Hostel (Centro Historico; voor als je echt budget wil in een dorm; en toch goed en centraal wilt zitten)
Mid-Range
- Capital Luxury Apartments (Roma Norte; simpele, maar comfortabele en heel schone appartementen op een goede locatie)
- Hotel Marbella (Roma Norte; zeer degelijk zakenhotel op centrale locatie in CDMX)
- Chalet del Carmen (Coyoacan; guesthouse-stijl in een schattige buurt)
Zoek zelf naar jouw favorieten, prijzen en beschikbaarheid op booking.com:
Booking.com
Luxe
- Casa Corp Boutique Suites (Condesa; relatief betaalbare luxe op een supergoede locatie aan de rand van de leukste wijk van Mexico-Stad)
- Viajero CDMX Centro Hostel (Centro Historico – let op dat dit een luxe-hostel is met zowel dorms als privékamers; hier geldt: locatie-locatie-locatie)
- Pug Seal Allan Poe (Polanco; échte luxe met bijbehorend prijskaartje; deel van de Pug Seal keten met boutique hotels, al kan het nog veel duurder dan dit…)
4. Top 10 dingen om te doen in Mexico-Stad
In zo’n enorme stad kan het overweldigend zijn om uit te zoeken welke dingen bij jou passen. Hier vind je onze tien dingen om te doe in Mexico-Stad en waarom deze zo gaaf zijn.
#1 – Ga zitten mensen kijken op de terrasjes en in de parken van Colonia Condesa
Colonia Condesa is een van de mooiste en prettigste wijken van Mexico-Stad. Meng je tussen de mensen die een rondje joggen op Avenida Amsterdam, zoek een bankje uit langs een van de paden in Parque Mexico of leun achterover op een terrasje bij een van de Art Nouveau-panden op een van de straathoeken, pleintjes, in binnentuinen of aan de boulevards.
Liever niet stil zitten? In Parque Mexico kan je in het weekend danslessen volgen. Je kan ook op straat deelfietsen huren om de buurt te verkennen.
De naastgelegen wijk Roma Norte heeft trouwens ook een paar heel aardige plekjes om even een uurtje te landen en hip Mexico aan je voorbij te zien trekken. Beide buurten hebben een creatieve vibe om je helemaal in onder te dompelen.
Toegang – gratis, op drankjes en eten op de terrasjes na natuurlijk
Hoe kom je er – als het is gelukt om in Condesa of Roma Norte een slaapplek te regelen is lopen de beste manier om hier te komen. Oriënteer je op Parque Mexico en verken van daaruit de straten, terrassen en pleintjes rondom. Über functioneert goed wanneer je uit een andere wijk komt. Laat je aan de rand van de wijk afzetten of voor de deur van jouw favoriete café. Kom je met de Metrobus? Stap dan uit bij halte Sonora of Campeche.
#2 – Laat je meeslepen door de drukte in het historisch centrum, op de Zocalo en bij Templo Mayor
* UNESCO World Heritage
Een heel andere sfeer tref je in het historisch centrum. Druk, luidruchtig, levendig en hier en daar een beetje rauw is dit niet alleen het brandpunt van de stad, maar eigenlijk van heel Mexico. Langs de randen van de Zocalo, het grote centrale plein, vind je de Catedral Metropolitano, het Nationaal Paleis en andere statige gebouwen uit de 16e eeuw. Protesterende groepen mensen, verkopers, toeristen en winkelend publiek vormen samen een indrukwekkende massa mensen.
Aan de noordkant van het plein vind je Templo Mayor. Vanaf een uitkijkplatform kan je nu nog de Templo Mayor bekijken, de resten van de belangrijkste Azteekse tempelpiramide zien. De Spanjaarden bouwden hun nieuwe hoofdstad letterlijk met en bovenop de resten van de Azteekse beschaving. Tegenwoordig geven bont uitgedoste mannen Azteekse rook-healings aan voorbijgangers op het plein tussen de Kathedraal en de ruïnes.
Toegang – gratis op alle pleinen en in alle straten. De kathedraal en het uitkijkplatform boven Templo Mayor zijn ook gratis te bezoeken. Voor toegang tot het museum Templo Mayor moet je wel betalen. In het museum zijn geen tassen en waterflessen toegestaan.
Hoe kom je er – ’s Ochtends kan je misschien nog met een taxi naar het historisch centrum komen, maar ’s middags is de kans op gridlock erg groot. Je kan dan het best de metro nemen, zullen inwoners je vertellen. Haltes liggen aan Lijn 2: Bellas Artes, Allende en Zocalo. Wij hebben de metro niet geprobeerd, dus laat ons jouw ervaring weten! Vanaf de Alameda Central is het ook prima te doen om naar de Zocalo te lopen. Het is niet ons ding, maar ten westen van de kathedraal is ook een halte van Turibus, de hop-on-hop-off bus van Mexico-Stad.
#3 – Loop van zaal naar zaal door eeuwen geschiedenis en cultuur van Mexico in het Nationaal Museum voor Antropologie
Als je maar naar één museum in Mexico gaat, ga dan naar het Nationaal Museum voor Antropologie. Dit gigantische museum is zo groot dat je hier zomaar een halve dag tot een dag voor uit kan trekken. De zalen rondom de grote binnenplaats vertellen het verhaal van de verschillende oude culturen die aan de basis lagen van het huidige Mexico.
De schaal en hoeveelheid stukken in het Nationaal Museum voor Antropologie komen bijna in de buurt van het oude Egyptian Museum in Cairo. Enkele van de meest indrukwekkende stukken en exposities vind je in de zalen aan het einde van de binnenplaats: de zonnesteen van de Azteken, en links daarvan mega-beelden van hoofden van de Olmec-cultuur. Ook is er een enorme maquette van Tenochtitlan te vonden, de hoofstad van de Azteken voordat de Spanjaarden kwamen. En een kleurrijke reconstructie van de Tempel van de Gevederde Slang van Teotihuacan.
Toegang – Op maandagen is het museum dicht, zoals veel musea in Mexico. Kijk voor de meest recente openingstijden en toegangsprijs op de officiële website van het Nationaal Museum voor Antropologie.
Hoe kom je er – Het museum ligt in het noordelijke deel van het Bosque de Chapultepec. Übers kunnen je afzetten op de Avenida Paseo de la Reforma. Als je met de metro komt, stap je uit bij station Chapultepec en loop je door het park heen naar het museum. Het park wordt overdag, zeker in het weekend, druk bezocht door Mexicaanse families en is veilig om doorheen te lopen.
#4 – Neem de bus naar Teotihuacan en loop over de Weg van de Doden van piramide naar piramide
* UNESCO World Heritage
Stel je voor dat je in de voetsporen loopt van de mannen en vrouwen van een onbekende, verdwenen cultuur die zelfs voor de Azteken mysterieus was. Op ongeveer twee uur van Mexico-Stad vind je de restanten van de stad die in zijn hoogtijdagen de grootste van de Amerika’s was: Teotihuacan. Hier woonden ruim 1500 jaar geleden misschien wel 125.000 of meer mensen.
Tegenwoordig zijn vooral de grote piramides de trekpleister: de Piramide van de Zon en de Piramide van de Maan. De namen komen trouwens van de Azteken, die hier pas kwamen toen de bouwers de stad al hadden verlaten. Een andere bijzondere plek in het archeologisch complex is de tempel van de Geverderde Slang. Van de ene kant naar de andere kant loopt de Weg van de Doden, op en af over trappetjes van binnenplaats naar binnenplaats.
Wij waren er met Pasen. Het was behoorlijk druk. Op andere tijden kan je je door de week met veel minder bezoekers verliezen tussen de gigantische bouwwerken. Weekenden zijn wel ook druk – op zondag is de toegang gratis voor Mexicanen. Rondom staan cactussen in de droge woestijn en zijn er nog allerlei kleinere ruïnes van oude gebouwen waar gewoond en gewerkt werd.
Toegang
Het archeologisch complex van Teotihuacan heeft meerdere poorten. Bij elk van deze poorten kan je een toegangskaartje kopen. Ook kan je er parkeren voor een bescheiden prijs. Teotihuacan is alle dagen van het jaar geopend. Kijk op de officiële pagina van Teotihuacan voor recente toegangsprijzen. In het verleden kon je de piramides beklimmen. Dat was toen wij er waren niet mogelijk. Het is onbekend of dat in de toekomst weer wordt toegestaan.
Hoe kom je er
Vanaf Terminal Central de Autobuses del Norte gaan bussen naar het dorp Teotihuacan en de daarnaast gelegen piramides. Een kaartje voor de bus koop je bij een klein loket, een van de laatste aan de linkerkant. Wij namen een Über naar het busstation. Metrolijn 5 heeft hier ook een halte. Wij lazen ergens dat de bus zou stoppen bij Poort 1 van Teotihuacan en vertrekken bij Poort 2, maar onze bus arriveerde bij en vertrok van Poort 2 – dit is de ingang bij de Piramide van de Zon. Meer lezen? Lees dan ook ons reisverslag met persoonlijke ervaringen uit Mexico-Stad.
Piramides? Dan denk je natuurlijk ook aan Egypte! Lees daarom ook Nine things you want to know when visiting the pyramids of Egypt
#5 – Kijk je ogen uit bij Palacio de Bellas Artes en slenter door Alameda Central
Hou je van Art Deco of van slenteren door het park? Aan de westkant van het historisch centrum ligt het pareltje van de oude stad: el Palacio de Bellas Artes – het Paleis voor Schone Kunsten uit het begin van de 20e eeuw. Dit is het nationale theater van Mexico en als je het leuk vindt, kan je hier een voorstelling bijwonen. Vlakbij vind je ook het Huis van de Blauwe Tegeltjes.
Ernaast ligt misschien wel het mooiste stadspark van het oude centrum: de Alameda Central. Het is in ieder geval het oudste openbare park in de Amerika’s, aangelegd in het jaar 1592 bovenop een Azteekse marktplaats. Voor het beste uitzicht op Palacio de Bellas Artes moet je in het warenhuis Sears er tegenover zijn. Het café op de bovenverdieping (neem de roltrappen) heeft een terras met prachtig uitzicht op het plein en het gebouw. Als je een drankje besteld krijg je een ruim half uur om er even van te genieten.
Om te proeven van het dagelijks leven in CDMX kan je terug de straat op en het park Alameda Central in lopen. Bankjes, fonteinen, standbeelden, ruime lanen om overheen te slenteren. Dit is zoals parken ooit bedoeld waren. Er wordt gretig van het park gebruik gemaakt door de inwoners van de stad en de sfeer is gemoedelijk. Toen wij er waren was er aan de rand van het park ook nog een grote boekenmarkt
Toegang
Het uitzicht vanuit Sears kost je de prijs van een drankje. Het Palacio de Bellas Artes zelf is eigenlijk drie dingen in één die je apart kan bezoeken. Elk heeft ook eigen tijden en prijzen. Je kan tickets boeken voor een voorstelling in het nationaal theater, het gebouw als museum bezoeken met al z’n kunst, en naar het nationaal museum voor architectuur op de 3e verdieping van het gebouw.
Hoe kom je er
Ook hier kan de bereikbaarheid met Über door vastzittend verkeer ’s middags wat lastig zijn. Maar doordat het aan de rand van het centrum ligt, is het toch nog redelijk te doen. Met de metro stap je uit op station Bellas Artes. Heb je zin om te lopen? De Alameda Central ligt tussen het historisch centrum en Roma Norte in. De afstand is krap vijf kilometer.
#6 – Vaar met een bootje door de kanalen van Xochimilco en voel je haar overeind staan op Isla de las Muñecas
* UNESCO World Heritage – Lees meer over Xochimilco bij National Geographic.
Heb je zin in een feestje, of wil je juist meditatief over het water glijden? Dan ga je naar Xochimilco. Dit behoorlijk grote gebied aan de rand van het grootstedelijke gebied van Mexico-Stad bestaat uit kanalen en grotendeels met gras en tuinderijen begroeide eilanden: een plattelandstafereel dat je eerder verwacht in het Groene Hart van Nederland dan in Latijns Amerika.
Het gebied is genoemd naar de “drijvende” tuinen (chinampas) die hier vroeger waren: in Nahuatl betekent Xochimilco ‘plaats van het bloemenveld’. Een beetje zoiets als Boskoop! Grote, kleurig beschilderde platbodems (trajineras) worden voort gepaald door de schipper. In de loop van de middag verschijnen er ook mariachi-bands op bootjes die bij jouw boot een serenade kunnen brengen.
Mexicaanse families brengen hele picknick-kampen mee om verderop in een weiland een tent op te zetten en de barbecue aan te steken. Hier en daar zijn restaurantjes.
Diep in het gebied is een bijzonder eiland. Naargeestige poppen hangen in bomen, aan takken en in donkere schuurtjes. Dit is Isla de las Muñecas – het eiland van de poppen. Lees meer over het verhaal achter dit eiland in ons reisverslag.
Toegang
Op zich is er geen toegangsprijs, maar je betaalt voor de boot die je neemt. Dat is niet goedkoop. Er zijn vaste prijzen voor rondjes met verschillende lengte. Voor de “4 uur”-route die ook Isla de las Muñecas meeneemt betaalden wij bij Embarcadero Cuemanco 2.000 pesos. Wil je de kosten drukken? Ga dan met een grotere groep, op de boten passen zeker wel een man of 20. Vorm de groep vóórdat je er bent, want ter plekke zullen de booteigenaren geen groepen willen combineren. Voor Isla de las Muñecas betaal je ter plekke ook nog een kleine toagangsprijs. Fotograferen mag daar alleen met je telefoon.
Hoe kom je er
Je kan Xochimilco bezoeken via meerdere ‘embarcaderos’: opstappunten voor boten. Aan de zuidkant heb je Embarcadero Nativitas waar je met de metrolijn 2 en een half uur lopen kan komen. Wij namen voor ongeveer 10-15 euro een Über vanuit Roma Norte naar Embarcadero Cuemanco. Veel mensen komen op een tour vanuit Mexico-Stad. Er zijn veel opties. Je kan zelfs kajakken, gaan voor een partyboot of je onderdompelen in de wereld van landbouw met een ‘agricultural tour’.
#7 – Slenter over de markten van Coyoacan (en bezoek het Frida Kahlo museum als dat jouw ding is)
Een van de meest populaire buurten in Mexico-Stad voor toeristen is Coyoacan. Het is een schattig buurtje met lage gebouwen, gekleurde gevels en levendige pleinen. Dé reden om hiernaartoe te komen is voor veel mensen een bezoek aan het Frida Kahlo-museum en om rond te lopen in de wijk waar Frida Kahlo leefde en werkte.
Wij vonden de marktjes het leukst van deze wijk. Het Frida Kahlo-museum bezochten wij niet. Ben jij er geweest? Laat in de reacties meer weten over jouw ervaring. Er zijn ook veel restaurants en cafés on deze wijk. Wel iets te toeristisch naar onze smaak.
Toegang
Op straat rondlopen en toegang tot de markten is natuurlijk helemaal gratis. Reken erop dat je in de rij moet staan om een kaartje en toegang te krijgen tot het Frida Kahlo museum.Tickets kan je hier online kopen.
Hoe kom je er
Met de metro kan je niet direct in Coyoacan komen. Het dichtstbijzijnde metrostation is Viveros waarvandaan je in 20 minuten naar het hart van Coyoacan kan lopen. Wij namen een Über en dat raden we ook aan als jouw budget dat toelaat.
#8 – Deel de gezelligheid van het Bosque de Chapaltupec op zondag met duizenden Mexicaanse families
Als je bij het Nationaal Museum voor Antropologie bent, ben je hier eigenlijk ook al! Het enorme stadspark van Bosque de Chapultepec is nog veel meer dan dat ene museum. Het park is in totaal zelfs meer dan twee keer zo groot als Central Park in New York! Er zijn meerdere musea, een dierentuin, vijvers waar je waterfietsen kan huren, en een oud kasteel op een heuvel dat het nu het Nationaal Historisch Museum is.
Neem een picknickmand mee en vind een plekje op het gras tussen de vele bomen. Kom je op een zondag, dan kan je deelnemen aan de gezelligheid die de vele Mexicaanse families brengen die hier hun weekend-uitje van maken. Er zijn dan clowns te vinden, marktkraampjes en live-muziek. Ook zijn er fietsen te huur in het park. De musea zijn dan gratis voor Mexicanen.
Bosque de Chapultepec bestaat uit vier delen. Het meest bezochte en aantrekkelijkste deel is het eerste en oudste deel, dat ook het dichtst bij de rest van de stad ligt.
Toegang – Bezoek aan het park is helemaal gratis! Meer informatie vind je op de officiële website van Bosque de Chapultepec. Zie voor toegangsprijzen en openingstijden van Castillo de Chapultepec de website van Museo Nacional de Historia.
Hoe kom je er – Het park is makkelijk bereikbaar uit de stad met metrostation Chapultepec aan de rand. Met een Über kan je je het makkelijkst laten afzetten bij de ingang tegenover het Nationaal Museum voor Antropologie. Vanuit de wijk Condesa is het 20 à 30 minuten lopen naar Bosque de Chapultepec.
#9 – Wandel de hele Avenida Amsterdam af en ga op zoek naar jouw favoriete Art Deco-huis
Zoek je weer even de rust middenin alle drukte van metropool CDMX? Kom dan terug naar de wijk Condesa. Hadden we al gezegd dat dit onze favoriete buurt van de stad was? Avenida Amsterdam is rondom het Parque Mexico een oase van groen in deze buurt.
Deze avenida is feitelijk één langgerekt stadspark van ongeveer 2 kilometer met veel bomen en een fijn wandelpad in het midden. Dit circuit is begin 20e eeuw op de plek van een oude paardenrenbaan gebouwd: logisch dus dat deze avenue zo rond is gebouwd!
Rondom de Avenida Amsterdam staan prachtige panden, vele in Art Deco-stijl. Maar hier en daar ook een modernistische verrassing. Overal langs de Avenida Amsterdam zijn restaurants en cafés met gezellige terrasjes. Auto’s rijden langzaam en fietsers en voetgangers krijgen alle ruimte. Wat een heerlijke plek!
Toegang – Gratis natuurlijk!
Hoe kom je er – De wijk Condesa ligt op loopafstand van Roma Norte. Zit je in een andere wijk? Neem dan een Über naar Parque Mexico of een van de restaurantjes aan de Avenida Amsterdam. Aan de noordkant van Condesa heb je metrostation Sevilla (lijn 1) en aan de zuidkant Chilpancingo (lijn 9), maar met het openbaar vervoer is de Metrobus (lijn 1) het dichtstbij, halte Sonora of halte Indios Verdes.
#10 – Eet Mexicaanse specialiteiten op straat of in een café, zoetigheden in een van de vele wafel- en ijssalons – en vergeet de poffertjes en bitterballen niet!
Eten moet je toch, maar in CDMX kan je daar nog een extra ervaring van maken. Mexicanen houden van eten. Overal zijn wel eetstalletjes op straathoeken te vinden, variërend van een tafeltje met wat krukjes, een vaste eetkiosk of hippe foodtrucks.
Natuurlijk ga je gevulde tortilla’s proberen, of de tamales, tlacoyo’s, machetes, tostada’s, of nog veel meer. Maar ook als je iets anders wil dan Mexicaans kan je goed terecht in de culturele smeltkroes van Mexico-Stad. Zoet is in Mexico altijd wel ergens te krijgen.
Heb je heimwee naar Nederland dan kan je hier zelfs terecht voor poffertjes en bitterballen. Op een leeg terrein naast Parque Mexico staat de foodtruck La Pofferia van de Zeeuwse Glenn en zijn Mexicaanse vrouw. Ga voor de pure poffertjes met boter en poedersuiker of doe het op z’n Mexicaans met extra zoete toppings.
Toegang – je hebt helemaal zelf in de hand hoe duur je het maakt in CDMX.
Hoe kom je er – Loop! De beste restaurantjes en eetstalletjes kom je tegen als je gewoon over straat loopt. Ook kan Google Maps enorm helpen om een plekje uit te zoeken, maar staar je daar niet blind op.
TIP – Niet alleen Mexico-Stad is de moeite waard om te bezoeken in Mexico. Backpacken in Yucatan heeft ook veel te bieden, ook als je nog niet zoveel reiservaring hebt.
Wil je nu ook meteen naar Mexico-Stad? Vergelijk hier de ticketprijzen!
5. Is het veilig in Mexico-Stad? Ja! Toch enkele tips
De meest gestelde vraag wanneer we vertellen dat we naar Mexico-Stad zijn geweest is: ‘is het er wel veilig?’. Mexico en Mexico-Stad hebben een slechte naam. Als het in het nieuws is in Nederland gaat het bijna altijd over drugs en bendegeweld. We hebben ander nieuws voor je: je kan veilig naar Mexico én naar Mexico-Stad.
Het klopt wel dat er in Mexico-Stad onveilige plekken zijn waar je je beter niet kan wagen. Maar over het algemeen is Mexico-Stad er de laatste jaren een stuk veiliger op geworden en kan je veel wijken gewoon bezoeken zonder je zorgen te maken. Wij hadden zelfs het gevoel dat we hier best zouden kunnen wonen, op autovrije zondagen meefietsend over de brede boulevards.
Hier acht tips voor wanneer jij naar Mexico-Stad gaat:
1. Luister alleen naar advies van mensen die er zijn geweest
Er zullen om je heen misschien best veel mensen zijn met een beeld en mening over Mexico-Stad. Zijn ze er geweest of hebben ze hun informatie uit de media? Alleen mensen die er zijn geweest, of mensen die er wonen kunnen je écht vertellen hoe Mexico voor hen was of is. Luister dus liever naar hen.
2. Kies een veilige wijk als uitvalsbasis
Wij sliepen in Roma Norte en in de wijk Condesa. Deze buurten liggen vlak naast elkaar, zijn supergezellig én veilig. Wij baseerden onze keus op dit blog van Adventurous Kate die 13 veilige buurten van Mexico beschrijft waar je veilig kan slapen.
3. Gebruik Übers om je tussen wijken te verplaatsen
Taxi’s op straat aanhouden wordt over het algemeen niet aangeraden in Mexico-Stad. Über werkt goed en is betrouwbaar. Het blijft slim om, wanneer mogelijk, een taxi met vrienden te delen. Overdag kan je ook de ondergrondse metro of de bovengrondse metrobussen proberen. Dat hebben wij niet gedaan, maar het verkeer (zeker in het historisch centrum) kan echt helemaal vast zitten – locals adviseren daarvoor de metro te nemen. En zie dan ook tip 4 …
4. Be streetwise
Loop niet te showen met je dure spullen, telefoon en portemonnee op straat. Dus zeker geen dikke buideltas op je heupen. Wees alert als je in het donker de straat op gaat. Bewaar je waardevolle spullen op je kamer (in een kluisje als je dat hebt) of op je lichaam in een money belt onder je kleding. Zorg dat je niet al jouw geld of bankpassen op één plek hebt. Doe in drukke gebieden in geen gevallen waardevolle spullen in voorvakken van je rugzak. Maar dat geldt ook in Amsterdam, bijvoorbeeld.
Voor meer tips check ook Adventurous Kate’s veiligheidstips voor female solo travelers in Mexico.
5. Vier ogen zien meer dan twee
Ook wanneer je solo reist, kijk of je een maatje of meer mensen kan vinden om de stad mee te verkennen. Niet alleen gezellig, maar ook handig om op elkaar en elkaars spullen te passen.
6. Volg je intuïtie, maar vergeet niet om het naar je zin te hebben
Weglopen mag, “nee” zeggen kan altijd, en vertrouwen op jouw gevoel is een groot goed. Als een plek, mensen of situatie niet veilig voelt, volg je intuïtie dan en zorg dat je weg komt. Let op wat je drinkt, gebruik geen drugs, en hou zo controle. Tegelijkertijd: laat je van tevoren niet teveel bang maken en geniet van onverwachte situaties en ontmoetingen.
7. Zorg dat je een lokale sim-kaart hebt
Sim-kaarten met internet en beltegoed zijn in Mexico niet duur. Ze maken je onafhankelijk van wifi en zorgen ervoor dat je altijd een Über-taxi kan regelen of een vriend of je hotel kan bellen als dat nodig is. TravelTomTom houdt de laatste info over sim-kaarten bij.
8. Later-grammen in plaats van ‘live’ jouw locatie delen
Een van de tips van reiziger Melissa van Highheels and a backpack, gericht op solo vrouwelijke reizigers: deel jouw locatie en slaapplek niet terwijl je er nog bent. Het kan superleuk zijn om te inspireren met jouw ervaringen en mensen te ontmoeten, maar blijf zelf controle houden over wie weet waar jij slaapt en uit gaat. Ga je stappen of naar een spannende plek? Laat dan een goede vriend weten waar je heen gaat.
6. Boekentips als je naar Mexico-Stad gaat
Wij vinden het altijd superleuk om boeken te lezen over de plekken waar we naartoe en doorheen reizen. Lees jij ook zo graag? Hierbij onze tips voor boeken om te lezen wanneer jij naar Mexico-Stad gaat.
Reisgids: Lonely Planet Mexico
Een van onze favoriete reisgidsen blijft de Lonely Planet. Als paperback of als e-book te verkrijgen.
First Stop in the New World: Mexico-City, the Capital of the 21st Century (David Lida)
In deze introductie op het Mexico-Stad in de jaren ’00 neemt de schrijver je mee in cultuur, sociale onrust en onderbuik van deze metropool. Hier en daar wat kort door de bocht en wel heel erg vanuit een mannelijk perspectief, toch de moeite waard om te lezen.
Down and Delirious in Mexico City – The Aztec Metropolis in the Twenty-First Century (Daniel Hernandez)
Bijna te lezen als een follow-up van First Stop in the New World. Hernandez, een Mexicaans-Amerikaanse journalist, dompelt zich onder in de subculturen van de stad. Hij gaat op zoek naar z’n eigen identiteit, onverwachte gezichtspunten en ontrafelt zo de manieren waarop jonge Mexicanen zich een plek veroveren in de urban jungle.
Walking the Americas (Levison Wood)
Vanuit Yucatan lopen Levison Wood en zijn Mexicaanse vriend en gids Alberto Caceres naar Colombia. Ze komen miet door Mexico-Stad maar toch een heerlijk boek voor de voorpret of om mee te nemen naar Mexico.
The Savage Detectives (Roberto Bolaño)
In deze ongewone roman volg je als lezer een groep jonge wannabe-dichters in hun dagelijkse leven in Mexico-Stad. Het verhaal krijgt een bijzondere draai wanneer, door de ogen van min of meer toevallige passanten, de vlucht / queeste / omzwervingen van enkelen van hen door Mexico, Europa en Zuid-Amerika centraal komt te staan.
Als je doorleest groeit het verhaal langzaam aan de lezer en krijg je door de oogharen een glimps van een onverwachte kant van Mexico te zien.
Caramelo (Sandra Cisneros)
Een Amerikaans-Mexicaanse tiener is de verteller in dit familie-epos over migreren, een leven opbouwen, heimwee, trots, teleurstelling, haat en liefde. Het verhaal schildert een levendig beeld van Mexico Stad, Oaxaca, de VS en vakantie aan de Mexicaanse kust.
* Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link boekt of koopt, verdienen wij hier een kleine commissie op zonder dat het jou iets kost.