Wat te doen in Oaxaca (Mexico) – Onze Ervaringen en Tips | The Book of Wandering

Naar Oaxaca kom je voor het eten, het mooie centrum, de gezellige sfeer en de vele dingen om te doen in de omgeving. En de stad is ook nog eens UNESCO-werelderfgoed! Wanneer we vertellen dat we naar Mexico gaan zijn er zóveel mensen die ons zeggen dat ze het zo leuk vonden in Oaxaca. Jeroen had er tot onze reis naar Midden-Amerika nog nooit van gehoord. Alette had natuurlijk al lang gelezen dat het een goed idee was om hiernaartoe te gaan. Nadat we al bijna een week in Mexico Stad waren geweest, reizen we per bus door naar de stad Oaxaca. We dwalen langs markten, eetkraampjes, cafeetjes en restaurants. Ook zijn er een paar leuke dagtrips te doen vanuit de stad. Lees nu ons blog over wat te doen in Oaxaca, Mexico.

Wat te doen in Oaxaca – Kerk van Santo Domingo de Guzman

Meer lezen? Kijk dan ook eens bij de reisverslagen van onze vier maanden reizen door Midden-Amerika.

1. Waarom Oaxaca: onze persoonlijke favorieten

Eerste indrukken van Oaxaca

Oaxaca is intens kleurrijk. Wat een kleur overal! Het voelt alsof we in een festival beland zijn. Overal hangen slingers boven de straten met kleurig geschilderde gevels en kunstposters als streetart op de muren. We lopen van markt naar markt en eten fantastisch eten. Zelfs dat eten is kleurrijk! Meteen op onze eerste dagen vallen we met onze neus in de boter: wat een fijne restaurantjes heb je hier. En allemaal binnen een paar blokken lopen van ons hotel.

Oaxaca is echt een feestje.

Oaxaca street art
Wat te doen in Oaxaca – Overal straatkunst!

We zitten in hotel Casa Pereyra op een perfecte locatie in hartje Oaxaca. Drie blokken verderop zit de Zocalo, het centrale plein. Daar vandaan lopen we twee blokken naar rechts naar de overdekte markten van Oaxaca, en twee blokken naar links zitten allemaal leuke restaurantjes. De straat waar we aan zitten is wel wat druk met ronkende stadsbussen en ander verkeer, maar daar hoor je in het hotel gelukkig niets van.

Casa Pereyra, Oaxaca

Onze favoriete herinneringen aan Oaxaca

Onze favoriete herinnering van alles wat er te doen is in en rond Oaxaca? Een hoogtepunt is misschien het Oaxaca traditionele eetfestival op Plaza de Danza met alle geuren en kleuren. We hadden dit helemaal niet verwacht. Superdruk met Oaxaqueños en vakantievierende Mexicanen, eten aan lange tafels met live muziek op de achtergrond. Rondom eetkraampjes voor versgemaakte soepen, mole (typisch Mexicaanse saus), knisperige tortilla’s en nog veel meer. De koks dragen traditionele klederdracht.

4° Encuentro de Cocineras Tradicionales, Oaxaca

In de omgeving van Oaxaca doen we drie dagtrips waar we met veel plezier op terugkijken: naar de versteende watervallen van Hierve el Agua, de piramides van Monte Alban en de zondagsmarkt van Tlacolula de Matamoros. Van deze trips is die naar Hierve el Agua wel de absolute favoriet. De spanning van de autorit, het prachtige uitzicht en de supermooie versteende watervallen werden compleet gemaakt met de gezelligheid van een openbaar zwembad.

Oaxaca flags
Wat te doen in Oaxaca – Slenteren door de kleurrijke straten

Lees ook: Reisverslag Midden-Amerika #9 – Oaxaca, Puerto Escondido en terug in Mexico-Stad

2. Hoeveel dagen in Oaxaca?

Oaxaca-Stad is een volle week onze basis in dit deel van Mexio. En daar plakken we nog vier dagen in Puerto Escondido, in de staat Oaxaca, aan vast. We slenteren meerdere dagen door de stad, genieten van souvenirs shoppen op de stadsmarkten, en kijken onze ogen uit met alle street art en kleurig geschilderde huizen.

Wij reizen langzaam en we kunnen ook echt aanraden om in Oaxaca te vertragen. Als je op een kortere vakantie bent, kan je drie of vier dagen voor Oaxaca nemen. Minder dan drie dagen zouden wij niet aanraden. Onze uitstapjes naar Hierve el Agua en de zondagsmarkt van Tlacolula brachten ook echt nog iets extra’s. Laat jouw budget het toe, huur dan een dagje (of twee) een auto.

Wat te doen in Oaxaca – Hierve el Agua

3. Negen dingen om te doen in Oaxaca

Je kan dus makkelijk een week in en rond Oaxaca doorbrengen zoals wij deden. En dan zij wij echt nog niet overal geweest. Hier onze tips voor negen dingen om te doen in Oaxaca.

Wat te doen in Oaxaca #1 – Lekker eten

Zeker als je al een tijdje op reis bent, is Oaxaca een heerlijke bestemming. Van streetfood, traditoneel eten bij marktstalletjes tot goede lokale restaurantjes en zelfs haute cuisine: Oaxaca heeft het. Vind jouw eigen favoriet of ga af op onze eettips verderop in dit blog. Zoek je eten met uitzicht en heb je eigen vervoer? Check dan El Mirador dat aan de weg bovenlangs de stad ligt. Laat ons weten hoe het was, want wij zijn er helaas uiteindelijk niet geweest.

Cafe Popular, Oaxaca

Wat te doen in Oaxaca #2 – De markten afstruinen

Wat we zeker aanraden in Oaxaca is om alle verschillende markten en marktjes af te struinen. In het centrum zijn twee markten vlak naast elkaar: Mercado Benito Juarez en Mercado 20 de Noviembre. Bij de eerste kan je terecht voor souvenirs, piñata’s voor een verjaardagsfeestje, een voorraadje mezcal of dulce de leche, en hier een daar een mini-restaurantje. Naar Mercado 20 de Noviembre ga je om bij de locals aan te sluiten op een van de krukken aan een barretje voor het menu van de dag. Het is eigenlijk een overdekte, typisch lokale food court.

Maar daarmee is het nog niet gedaan met de markten. Op verschillende andere plekken in Oaxaca kan je markten vinden. Vraag vooral ook even rond of er festivals zijn waar tijdelijke markten zijn ingericht. Donderdagen en zondagen kan je naar een van de grotere markten van de regio in Tlacolula de Matamoros. Pak vanaf de Periferico bij Central de Abastos een bus, of regel een taxi of colectivo. Wij gingen heen en terug met de bus. Prima te doen!

Wat te doen in Oaxaca – de zondagsmarkt van Tlacolula

Wat te doen in Oaxaca #3 – Dagtrippen naar Hierve el Agua

Eén van de hoogtepunten van Oaxaca ligt op 2 à 2,5 uur rijden van de stad: de versteende watervallen van Hierve el Agua. Laat je niet door de afstand weerhouden en bezoek deze plek. Je kan zelf een auto huren, of met een tour. Met wat moeite kan je zelfs met het openbaar vervoer. Het laatste stuk vanaf Mitla door de bergen is dan achterop een truck.

Wij hebben een auto gehuurd zodat we er ons de hele dag konden vermaken. Een gewone auto is goed genoeg, ondanks de deels onverharde weg. Neem je zwemspullen, een boek en je wandelschoenen mee. Tours combineren een bezoek aan Hierve el Agua meestal met de Zapotec-ruïnes van Mitla. En ook wij rijden daar op de terugweg even langs.

TIP – Let op dat je de goede route neemt wanneer je naar Hierve el Agua rijdt. Toen wij er waren (april 2022), en dat gebeurt vaker, was de route die Google aangaf afgesloten. Er is een conflict tussen dorpen over de toegang tot Hierve el Agua. De route die je moet nemen gaat vanuit Mitla rechtsaf via het dorp Xaaga. De weg gaat door de bergen en is hier en daar best slecht en smal. Als je rustig rijdt, kom je er wel. Je betaalt aan de dorpelingen een klein bedrag als tol bij een poort op de weg. Daarnaast betaal je bij aankomst bij Hierve el Agua zelf ook nog een toegangsprijs zodra je met de auto het terrein op rijdt.

Het bergweggetje naar Hierve el Agua – het kan met een gewone auto

Wat te doen in Oaxaca #4 – Wandel van plein naar plein

De pleinen en pleintjes in het centrum van Oaxaca zijn heerlijk om even te zitten, en om alles en iedereen voorbij te zien komen. Naast gezelligheid kan je hier ook terecht om je verder te verdiepen in een andere kant van Mexico: de strijd om een beter leven kan je, net als in Mexico-Stad, op de pleinen in de vorm van demonstraties terug zien.

Wat te doen in Oaxaca – Plaza de la Danza

Pleinen die wij aanraden zijn:

  • Plaza de la Danza – bovenaan brede trappen is dit pleintje omringd door openluchtbarretjes waar ijsjes, smoothies en sap verkocht worden op terrasjes. Dit verstopte pleintje is omringd door een mooie kerk en statige gebouwen van de gemeente en de universiteit. Het plein met een grote stenen tribune wordt ook gebruikt voor festivals dus check bij de locals of er een feest is wanneer jij er bent.

  • Plaza Santo Domingo – het mooiste plein van Oaxaca is gezellig en populair. Aan het eind van de middag verzamelen mensen zich op dit plein voor de Kerk van Santo Domingo de Guzman.
Wat te doen in Oaxaca – Plaza Santo Domingo aan het eind van de middag

  • Plazuela del Carmen Alto – verstopt aan de noordkant van het centrum ligt dit schattige pleintje. Eigenlijk is het een brede straat ingericht als voetgangersgebied tussen twee blokken. Langs de randen staan kunstenaars hun spullen, T-shirts en beeldhouwwerkjes te verkopen – uniek materiaal dat echt wel anders is dan de standaard-souvenirs.

  • Zocalo en de Alameda de Leon – Het officiële centrum van de stad wordt gevormd door de Zocalo en de Alameda. Grote bomen geven hier schaduw en het is een drukte van belang met verkopers, terrassen en alle soorten bezoekers. Op zondag kan je samen met de Mexicanen lachen (of huilen) om de clowns die naast de Catedral Metropolitana de Oaxaca hun kunsten vertonen.

Wat te doen in Oaxaca #5 – Stadswandeling: een DIY-route van 6 kilometer

Wandelend van plein naar plein en langs de markten van Oaxaca heb je een leuke stadswandeling van ca. 4 kilometer die je op eigen houtje kan doen. Van de markten naar Plaza Santo Domingo is een heel stuk van het cetrum autovrij gemaakt: de Andador Turistico. Breid jouw wandeling uit naar de buurt Jalatlaco en je hebt zo 6 kilometer aan stappen verzameld. Begin vroeg, want in de middag kan de temperatuur toch snel oplopen, zeker vanaf april. Onderweg vind je meer dan genoeg zaakjes om even wat te drinken of te eten. Ook zijn er gratis stadswandelingen die starten bij de Kathedraal aan de Alameda.

Wat te doen in Oaxaca #6 – Koningsstad van de Zapoteken: Monte Alban

De regio waar Oaxaca ligt is de plek waar de cultuur van de Zapoteken zo’n 1500 – 2500 jaar geleden op z’n hoogtepunt was. Zo’n 1500 jaar geleden woonden er ongeveer 30.000 mensen in deze stad. Londen was in die tijd niet veel groter! Nog steeds wonen er ongeveer 400.000 Zapoteken in Mexico nadat ze met de komst van de Spanjaarden bijna waren uitgeroeid.

Wat te doen in Oaxaca – Monte Alban

De mooiste ruïnes om iets van de oude Zapoteken-cultuur terug te zien zijn Monte Alban. Op de top van Monte Alban liggen de ruïnes van de oude koningsstad van de Zapoteken. Je kan hier zo 2,5 à 3 uur ronddwalen tussen de piramides en andere gebouwen terwijl je rondom uitzicht over de valleien en heuvels hebt.

Dingen om te doen in Oaxaca – Monte Alban

Wij gingen naar Monte Alban met de shuttle-bus. Een retour-ticket kan je van tevoren kopen per whatsapp of in het kantoortje dat verstopt zit achter het toeristenmarktje op de Alameda. Er zijn meerdere bureautjes die dit regelen. Wij gingen met Lescas Co. Elk uur gaat er een shuttlebus terug, dus handig om je bezoek te timen zodat je niet drie kwartier op de parkeerplaats staat te wachten.

Bij de ingang van het archeologisch park zit ook een restaurant waar je wat kan drinken. Eten kan ook, maar was erg duur en zag er niet heel goed uit. Je kan ook met de gewone bus, maar die gaat minder vaak en je zal even moeten uitzoeken waar je in het centrum van Oaxaca kan opstappen.

Wat te doen in Oaxaca #7 – Zapotec reliëfs, kerk en markt van Mitla

Mitla is goed te combineren met een dagtrip naar Hierve el Agua, of met de andere dorpen in de brede vallei ten oosten van Oaxaca. De ruïnes in het dorp zijn bescheiden in omvang. Het bijzondere hier zijn de geometrische reliëfs die je er kan vinden. Veel van de stenen zijn echter gebruikt voor de kerk die hier nu staat. Wel mooi met z’n drie rode koepeltjes. Rondom de ruïne is een toeristenmarkt waar je nog kan browsen voor souvenirs.

Dingen om te doen in Oaxaca – Mitla: reliefs van Zapoteken achter de katholieke kerk

Wat te doen in Oaxaca #8 – Mezcal drinken

Mezcal is het onbekende zusje van de veel bekendere Mexicaanse tequilla. Wij vinden het net iets lekkerder zelfs. In Oaxaca zelf heb je allemaal verschillende proeverijen waar je allemaal verschillende smaken en varianten kan uitproberen.

Als je echt fan bent, kan je ook naar een proeferij buiten de stad gaan bij een Mezcal-plantage waar je dan ook de agave plant kan zien waar het drankje van gemaakt wordt. Op de markten Benito Juarez en op de markt van Tlacolula vind je ook nog allemaal kraampjes waar je een voorraadje kan inslaan om mee naar huis te nemen.

Wat te doen in Oaxaca #9 – De Dag van de Doden

Hét evenement waar Oaxaca om bekend is, is de Dag van de DodenEl Dia de los Muertos. Wij waren in een andere tijd van het jaar in Oaxaca, maar wij zouden zeker gaan als we in november in Mexico zouden zijn. Boek je hotel wel op tijd, want je zal niet de enige zijn!

De Dag van de Doden combineert wat katholieken vieren als Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november). In Mexico komt dit samen met oude tradities van voorouderverering. De overledenen worden herdacht en vereerd. Mensen richten altaren met eten en bloemen in en maken graven schoon. Deze mengelmoes van festiviteiten levert een spectaculair resultaat vol kleur: meer feest dan plechtig herdenken.

Nu ook zin om naar Mexico te gaan? Vergelijk hier ticketprijzen!

4. Waar en wat te eten in Oaxaca

Zoals we al eerder schreven: voor eten zit je goed in Oaxaca! Dat bleek maar weer toen wij toevallig tegelijkertijd met het 4e Encuentro de Cocineras Tradicionales, een traditioneel festival voor de Oaxaqueño keuken, in de stad waren. De mensen uit Oaxaca zijn trots op hun eetcultuur en dat merk je aan de vele eetstalletjes op de markt en de goede restaurantjes.

Dingen om te doen in Oaxaca – Eetfestival

Typische gerechten uit Oaxaca

Hét gerecht dat ik zou proberen in Oaxaca is de tlayuda. Hij komt veel soorten en maten, maar de basis is een grote, knapperige gebakken tortilla besmeerd met een bonensaus en daarop een veelheid aan ingrediënten gedrapeerd. Dubbelvouwen mag. Wij aten tlayuda bij Cafe Popular, en die was echt heel lekker.

Dingen om te doen in Oaxaca – Tlayuda eten

Andere opties om typisch lokaal eten te proberen is alles met mole, de karakteristieke Mexicaanse dikke saus, er bovenop. Mole komt in de regionale Oaxacaanse varianten in heel verschillende kleuren en smaken, dus probeer het. Ook zal je gegarandeerd de typisch witte, taaie kaas van Oaxaca tegenkomen. Goed te eten bij een broodje, op z’n best verwarmd op een tortilla of verwerkt in een warme maaltijd.

Brood is niet een enorm groot deel van de eetcultuur in Oaxaca. Maar ook voor goed brood kan je hier terecht. De beste bakker van de stad is Boulenc. Naast het gelijknamig restaurant dat de lekkerste sandwiches en belegde broodjes verkoopt, waren wij vaste klant voor de lekkere bolletjes en versgemaakte koeken van de bakker. Om het brood te eten dat de Mexicanen zelf eten, kan je trouwens terecht in Mercado de 20 Noviembre waar grote ronde broden te koop zijn.

Onze eettips in Oaxaca

Kan je niet kiezen uit al dat lekkers en weet je eigenlijk niet goed wat wat is in de Oaxaca-keuken, kijk dan of je een food tour of zelfs een kookles kan doen. De food tours vonden wij wel aan de prijzige kant, maar als het wel in jouw budget pas, is dit toch wel een aanrader.

Restaurant La Popular – Met volgeladen, heerlijke tlayuda’s (een soort Oaxaca-pizza op knisperige tortilla’s), lokale delicatessen en gelegen in een van de leukste straten van Oaxaca een echte aanrader. Schuin tegenover La Popular zijn op sommige dagen ook streetfood-kraampjes te vinden.

Restaurant Los Danzantes – Als je iets te vieren hebt, kan je eten bij dit luxe restaurant dat door velen wordt aangeraden. Vergeet niet te reserveren. Andere opties in de duurdere prijsklasse zijn Casa Oaxaca, Las Quince Letras, Mestizo en Criollo – allemaal tips van onze gastvrouw in ons hotel. Tip: Vaak kan je voor lunch wel terecht zonder reservering.

Restaurant en bakker Boulenc – Voor het restaurant moet je soms zelfs even wachten zo populair is het. Het eten is gewoon hartstikke goed. En de broodjes bij de bakker… mmmm

Restaurant en bakker Pan.Am – Iets goedkoper restaurant dan Boulenc en een meer lokale keuken. Pria laternatief en aan een schttig pleintje.

Mercado 20 de Noviembre – Vol met eetkraampjes is deze markthal dé plek waar je de lokale specialiteiten kan proberen. Schuif aan bij een kraampje dat vol zit met locals.

Mercado IV Centenario

Zelf koken?

Heb je een keuken in jouw hostel of appartement en wil je een beetje op jouw budget letten? Dan is zelf koken zeker ook een optie in Oaxaca. Je zal niet goedkoper uit zijn dan streetfood eten, maar wel als je het vergelijkt met meer toeristische restaurants. Voor de simpele dingen kan je terecht bij de Oxxo, maar je bent beter af om je verse etenswaar te kopen op de lokale versmarkten zoals Mercado IV Centenario of Mercado La Merced.

Voor een echt grotere supermarkt kan je naar Soriana Mercado Madero net buiten het centrum. Niet per se een aanrader, maar heeft net iets meer keuze dan de Oxxo. Twee blokken ten noorden van de Alameda heb je nog een Pitico supermarktje dat voor z’n grootte een behoorlijk goed assortiment heeft, inclusief vers fruit en verse groente.

Dingen om te doen in Oaxaca – Pleinen aan het eind van de middag

5. Waar te slapen in Oaxaca

Hotel-opties in Oaxaca

In Oaxaca vind je meer dan genoeg hotels. De prijzen kunnen in de weekenden en rond feestdagen of vakanties behoorlijk stijgen. Toch is er wel een enkel hotel of hostel te vinden waar je voor 10-20 euro per persoon per nacht terecht kan. Wij zetten voor jou enkele opties op een rijtje die bij ons in de favorietenlijst op booking.com terecht kwamen voordat we onze keuze maakten.

Budget

Mid-Range

Luxe

Booking.com

Onze keuze: Hotel Casa Pereyra

Wij kozen voor een appartement vlakbij Plaza de la Danza. En we kunnen Hotel Casa Pereyra ook echt aanraden. Met de enorm vriendelijke gastheer en gastvrouw is dit echt een beetje een thuis.

Hotel Casa Pereyra, Oaxaca

Vier buurten in Oaxaca om uit te kiezen voor hotels

Oaxaca is niet een enorm grote stad. In het centrum is alles redelijk te lopen binnen 15 minuten. Maar zeker niet alle hotels zitten daar. We zetten de opties voor jouw keuze voor een hotel in Oaxaca op een rijtje.

1. Historisch centrum ten zuiden van Avenida de la Independencia – dit deel van het centrum is het drukst. Je vindt hier de twee centrale markten en natuurlijk de Zocalo en Alameda. Kom hier als je echt stedelijk wilt zitten. Hoe verder naar het zuiden en westen, hoe meer de stad z’n gezellige karakter verliest. Let aan de rand van het centrum rondom de Pereferico (Centro de Abastos) op je spullen. Locals raden aan hier niet met je telefoon in de hand te lopen.

2. Historisch centrum ten noorden van Av de la Independencia – dit is het mooiste deel van het centrum. De huizen zijn opgeknapt, fotogeniek, en het gebied is goed ingericht om rond te lopen. Dit deel van de stad draait rond het Plaza Santa Domingo. Je vindt hier ook de leukste restaurantjes van de stad. Wij raden aan om in of op loopafstand van deze buurt jouw slaapplek te kiezen.

3. Colonia Reforma – in deze eerste grote uitbreiding van de stad ten noorden van het centrum vind je meer opties om te slapen. Dit nieuwere deel is nog steeds niet al te ver van het centrum, zeker als je een taxi of een bus pakt. De kans dat je een hotel met parkeerplaats vindt, is hier groter dan in de andere wijken. Wij zijn hier niet geweest dus check vooral ook zelf de reviews.

4. Jalatlaco – een historisch wijkje op 1,5 kilometer van het centrum. Wij zijn er helaas niet aan toegekomen hiernaartoe te gaan, maar het is een schattig buurtje met een paar hotelletjes. Aan de rand van de buurt zit ook het ADO busstation wat handig kan zijn als je per bus aankomt of vertrekt.

6. Handig om te weten voordat je naar Oaxaca gaat

Temperatuur en het weer

Oaxaca ligt wat hoger dus is het rond de zomermaanden iets koeler dan bijvoorbeeld Yucatan. Op ca. 1500 meter hoogte ligt het wel wat lager dan Mexico-Stad dus de kans dat je last krijgt van de hoogte is hier niet zo groot. In de middag valt er vanaf april-mei af en toe een bui en kan het na 12u ’s middags al opvallend warm worden.

Wij zijn er in april, een van de warmste maanden in aanloop naar het regenseizoen. Het regenseizoen in Oaxaca is van mei tot september. Van juni tot en met november is het ook stormseizoen. Daar heb waarschijnlijk niet veel last van in Oaxaca-Stad, maar aan het strand wel. Goed om daar dus rekening mee te houden als je na Oaxaca-stad ook de stranden rondom Puerto Escondido wil gaan ontdekken.

Vervoer naar en in Oaxaca

Vanuit Mexico-Stad gaan er directe ADO-bussen naar Oaxaca. Reislekker.nl schreven een uitgebreid blog over reizen met de bus in Mexico. Tickets voor de bus kan je prima online boeken op de ADO-website. Aangekomen met de bus in Oaxaca is het eerste wat ons opvalt dat je hier geen Übers hebt. De lokale taxichauffeurs hebben de komst van de app naar hun staat al jaren met succes kunnen tegenhouden.

Het betekent dat we bij aankomst zonder succes proberen te onderhandelen met een taxichauffeur bij het ADO-busstation. De schade valt mee: het ritje naar het centrum kost ons 80 pesos, ongeveer 4 US dollar. Ook zijn er in de stad rammelende lijnbussen, al duurt het misschien even voor je onder de knie hebt van waar naar waar die rijden.

Voor een huurauto kan je lokale bedrijfjes of een van de grotere ketens gebruiken – shop around voor een goede prijs een paar dagen voordat je de auto wilt hebben. Wanneer je jouw auto ophaalt, neem dan foto’s (geen filmpjes!) rondom van de auto – en vergeet de ramen niet te checken …

ADO-busstation Oaxaca


Veiligheid

Het centrum van Oaxaca is veilig om rond te lopen. Niet teveel pronken met dure spullen is altijd verstandig. Lees bijvoorbeeld ook de tips en ervaringen van Melissa van Highheels and a backpack en van Adventurous Kate. Ook het vervoer per bus en taxi is over het algemeen veilig. Helaas zijn er geen Übers, maar de taxi’s vragen redelijke prijzen en zijn, zegt men, betrouwbaar. Wil je iets meer zekerheid? Vraag dan jouw hotel om een taxi te boeken – je betaalt dan vaak iets extra’s maar de prijzen blijven bescheiden.

Aan de randen van het centrum wordt het iets rauwer en raden we aan alert te zijn zoals in elke grote stad. Wij werden specifiek in de buurt rondom en op de markt van Central de Abastos gewaarschuwd niet onze telefoons of kostbare spullen in onze hand te houden. Hier lopen zakkenrollers rond, vertelden mensen ons ter plekke.

Vraag daarom in jouw hotel na waar je bussen kan pakken naar dorpen rondom. Veel regionale bussen, zoals naar Tlacolula, pikken passagiers op vanaf de Periferico of de terminal naast de Centro de Abastos. Sommige shuttlebus bedrijven hebben hun eigen terminals aan de rand van het centrum. Voor langere afstanden raden wij ADO en hun eigen terminal aan.

De straten rond Centro de Abastos zijn wat rauwer

Spaans en lokale talen

Hoewel in het centrum van Oaxaca hier en daar best een beetje Engels gesproken wordt, maak je je leven een stuk makkelijker door een woordje Spaans te leren. Veel mensen die niet in restaurants of hotels werken spreken alleen Spaans. De oorspronkelijke bevolking spreekt overigens vaak ook, of zelfs vooral, hun eigen taal. Dus als je echt in contact wilt komen, leer dan vooral ook een paar woordjes Zapoteeks of Nahuatl.

* Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link boekt of koopt, verdienen wij hier een kleine commissie op zonder dat het jou iets kost.

# Boekentips voor wanneer je naar Mexico gaat

Wij vinden het altijd superleuk om boeken te lezen over de plekken waar we naartoe en doorheen reizen. Lees jij ook zo graag? Hierbij onze tips voor boeken om te lezen wanneer jij in Mexico gaat rondreizen.

Reisgids: Lonely Planet Mexico

Een van onze favoriete reisgidsen blijft de Lonely Planet. Als paperback of als e-book te verkrijgen.

Walking the Americas (Levison Wood)

Vanuit Yucatan lopen Levison Wood en zijn Mexicaanse vriend en gids Alberto Caceres naar Colombia.

The Savage Detectives (Roberto Bolaño)

In deze ongewone roman volg je als lezer een groep jonge wannabe-dichters in hun dagelijkse leven in Mexico City. Het verhaal krijgt een bijzondere draai wanneer, door de ogen van min of meer toevallige passanten, de vlucht / queeste / omzwervingen van enkelen van hen door Mexico, Europa en Zuid-Amerika centraal komt te staan. Als je doorleest groeit het verhaal langzaam aan de lezer en krijg je door de oogharen een glimps van een onverwachte kant van Mexico te zien.

Caramelo (Sandra Cisneros)

Een Amerikaans-Mexicaanse tiener is de verteller in dit familie-epos over migreren, een leven opbouwen, heimwee, trots, teleurstelling, haat en liefde. Het verhaal schildert een levendig beeld van Mexico Stad, Oaxaca, de VS en vakantie aan de Mexicaanse kust.

First Stop in the New World: Mexico-City, the Capital of the 21st Century (David Lida)

In deze introductie op het Mexico-Stad in de jaren ’00 neemt de schrijver je mee in cultuur, sociale onrust en onderbuik van deze metropool. Hier en daar wat kort door de bocht en wel heel erg vanuit een mannelijk perspectief, toch de moeite waard om te lezen.

Down and Delirious in Mexico City – The Aztec Metropolis in the Twenty-First Century (Daniel Hernandez)

Bijna te lezen als een follow-up van First Stop in the New World. Hernandez, een Mexicaans-Amerikaanse journalist, dompelt zich onder in de subculturen van de stad. Hij gaat op zoek naar z’n eigen identiteit, onverwachte gezichtspunten en ontrafelt zo de manieren waarop jonge Mexicanen zich een plek veroveren in de urban jungle.

Ook geïnteresseerd in reizen door Costa Rica? Lees dan hier onze reisblogs over Costa Rica.

Dingen om te doen in Oaxaca – Plaza Santo Domingo

* Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link boekt of koopt, verdienen wij hier een kleine commissie op zonder dat het jou iets kost.

ReizenReizen 300*250 RentalCars English

thebookofwandering

Terug naar boven