Algarve vanuit Sagres: Wat is er te doen?

De Algarve kennen we eigenlijk alleen maar van mensen die op pakketreis gaan en feesten in de resorts rondom Faro. Maar zelfstandig reizen in de Algarve is prima mogelijk, zeker als je een auto huurt. Tijdens onze drie weken roadtrip in Portugal trekken we in een krappe week door de Algarve. Van het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, en de kliffen en stranden van Sagres, tot de dorpjes en rotsen rondom Lagos en Carvoeiro: zelfstandig reizen in de Algarve maakt Portugal voor ons compleet. In dit blog over zelfstandig reizen in de Algarve vanuit Sagres vind je onze persoonlijke tips!

De Algarve vanuit Sagres - Praia do Tonel, Sagres
De Algarve vanuit Sagres – Praia do Tonel, Sagres

We staan aan de rand van Europa. Het waait hard. Meeuwen vliegen op van de rotsen. Golven beuken tegen de kliffen op. Dit is Sagres, een plek net even wat verder weg van de resorts rondom Faro en Albufeira. Sagres ligt op de uiterste zuidwest punt  van het Europese continent en voelt meer Atlantisch dan Mediterraan. Het is hier echt een stuk koeler dan verderop langs de kust. Sagres is het begin (of eindpunt) van de Algarve, maar ligt ook in het zuiden van een van de grootste en mooiste natuurparken van Portugal: Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Ver weg van het toeristische gebeuren is dit voor ons de perfecte uitvalsbasis om de Algarve te verkennen.

* Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link boekt of koopt, verdienen wij hier een kleine commissie op zonder dat het jou iets kost.

Meer lezen over Portugal? Tijdens onze drie weken in Portugal waren we ook in Porto, Óbidos en Sintra.

De Algarve vanuit Sagres - De kliffen van Sagres
De Algarve vanuit Sagres – De kliffen van Sagres

Algarve: welke uitvalsbasis kies je?

Hou je van surfen en wat meer rust en natuur, kies dan om de Algarve te beleven vanuit Sagres. Hou je meer van drukte en een feestje, en moet het echt wat warmer zijn voor jou? Kies dan voor Lagos of Carvoeiro. Albufeira en Portimão zijn echte resort towns. Lagos heeft zowel de resorts als een schattig centrumpje. Voor ons is het daar iets te druk, maar zonder eigen vervoer is het wel de betere keus.

Carvoeiro is bij Portimão het leukste plaatsje met een mooi centrumpje aan een baai. Ook zit je in Carvoeiro op een superlocatie voor een van de mooiste stukjes kust aan de Algarve. Als je temperatuur het belangrijkst vindt: hoe verder richting Spanje, hoe warmer in de zomer en herfst.

De Algarve vanuit Sagres - Carvoeiro
De Algarve vanuit Sagres – Carvoeiro

Wij houden zelf toch meer van het relaxte sfeertje in Sagres. Hoewel we niet surfen, is de surfers-vibe wel ons ding. Dat vind je rondom Sagres. Sagres is een klein, rustig dorp met een handvol gezellige en goede restaurants en barretjes, surfers en een lekkere koele wind wanneer je de hitte zat bent. De Spar-supermarkt, waar het lokale kattenvrouwtje ’s ochtends straatpoezen lokt met kattenvoer, heeft prima verse broodjes elke ochtend. Echte boodschappen kun je doen in de grotere Intermarché aan de rand van het dorp.

In Sagres hadden wij aan de rand van het dorp bij Pontalaia Apartamentos een simpel appartement op loopafstand van een paar mooie kliffen. Zelf zoeken naar jouw perfecte plekje? Kijk dan hier op Booking.com:

Booking.com

Wat is er in Sagres te doen? Zes plekken om te bezoeken

De Algarve vanuit Sagres - Praia do Beliche, Sagres
De Algarve vanuit Sagres – Praia do Beliche, Sagres

Het mooiste strand van Sagres: Praia do Beliche

Ons favoriete strand in de buurt van Sagres is Praia do Beliche. Dit heerlijk rustige strand op drie kilometer van het centrum ligt aan de voet van de kliffen. Een lange trap brengt je naar een strandbarretje waar je een ijsje, BBQ of wat te drinken kan halen. Het strand is enorm breed en ruim 200 meter lang. Er staan wat strandbedjes te huur op het strand, maar de meeste mensen brengen hun eigen handdoeken en zonnescherm.

De Algarve vanuit Sagres - Praia do Beliche, Sagres
De Algarve vanuit Sagres – Praia do Beliche, Sagres

Halverwege het strand en helemaal aan het eind van het strand kun je ondiepe grotten vinden. Deze zijn uitgesleten in de hoge kalksteen wanden en eigenlijk wordt het afgeraden om er in te lopen. Het geeft wel iets heel aparts om vanuit de grot de zon te zien ondergaan.

Cabo de São Vicente

Technisch gezien buiten Sagres vind je op zes kilometer van het centrum het meest zuidwestelijke puntje van Europa: Cabo de São Vicente. Op het puntje staat een vuurtoren die je vooral goed kan zien als je een stukje naar links loopt over de kliffen. Hier zit ook een grote meeuweknolonie. Bij de vuurtoren zijn het vooral de uitzichten langs de kliffen die dit tot een mooie plek maken. Je kijkt hier aan de ene kant naar de kliffen aan de Atlantische oceaan en aan de andere kant naar de kliffen die zich uitstrekken richting Middellandse Zee.

De Algarve vanuit Sagres - Uitzicht vanaf Cabo de São Vicente richting Fortaleza de Sagres
De Algarve vanuit Sagres – Uitzicht vanaf Cabo de São Vicente richting Fortaleza de Sagres

Fortaleza de Sagres

Sagres is maar een klein dorp en je bent al snel het dorp uit als je op zoek gaat naar de ‘sights’. Fortaleza de Sagres domineert het plaatsje. Op een uitstekend stuk kust staat een breed, laag gebouw. Al in de 15e eeuw, de tijd van Portugal als grote zeevaartnatie, stond hier een fort! We lopen de poort door en kopen voor 3 euro een kaartje om het  verder te verkennen. Het leukst vinden we de wandeling die je vanuit het fort kan maken langs de klifrand. Het pad is langer dan je denkt dus doe goede schoenen aan!

De Algarve vanuit Sagres - vuurtoren bij Fortaleza de Sagres
De Algarve vanuit Sagres – Deze vuurtoren vind je op de wandeling bij Fortaleza de Sagres

De ‘stadsstranden’ van Sagres

Sagres heeft twee stranden direct bij het dorp. Aan de voet van het dorpje ligt Praia da Mareta, wat vooral leuk is voor de restaurants met uitzicht. Mooier is Praia do Tonél dat aan de andere kant van Fortaleza de Sagres ligt. Je kunt hier naartoe vanaf de parkeerplaats bij het Fortaleza de Sagres of je loopt er 750 meter naartoe vanuit het centrum.

De Algarve vanuit Sagres - Praia do Tonél, Sagres
De Algarve vanuit Sagres – Praia do Tonél, Sagres

De haven van Sagres

Misschien niet de meest voordehandliggende plek om te bezoeken is de haven van Sagres. Maar dit is een leuke ochtendwandeling waard waarbij je de zon boven de kust van de Algarve op kan zien komen. Er is een goed wandelpad rondom de Ponte da Atalaia, achter het grote luxe hotel Pousada Sagres.

De Algarve vanuit Sagres - de haven van Sgares
De Algarve vanuit Sagres – de haven van Sgares

Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina

Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina is ‘prime surf country’. De sfeer op de stranden is gezellig met surfbusjes en andere campers. Op sommige grotere stranden is ook nog wel een strandtent en een surfschool te vinden. Helaas hebben wij geen camperbusje bij ons, maar dit zijn prachtige plekken om te kamperen. En hoewel dat niet altijd mag, gebeurt dat ook veel.

De Algarve vanuit Sagres - Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina
De Algarve vanuit Sagres – Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina

De kust in het zuidwesten van Portugal is ruig en er minder ontwikkeld dan de rest van de Algarve. Aan het eind van stoffige weggetjes vind je beschermde baaien met hoge golven. Dit is het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Je kunt dit gebied prima bezoeken vanuit Sagres. Sterker nog, Sagres ligt ín het Parque Natural dat zich 100 kilometer langs de kust uitstrekt.

TIP – Je kan in de Algarve op veel manieren van de natuur genieten. Björn van Wildlife Reizen schreef een leuk blog over Vogels spotten in de Algarve.

De Algarve vanuit Sagres: Dagtrips of mini-roadtrip

1. Praia do Telheiro

Praia do Telheiro is het strand dat aan de westkust het dichtst bij Sagres ligt. Vanaf de weg naar Cabo de Sao Vicente, het zuidwestelijk puntje van Europa, steek je het binnenland in en na een paar kilometer sla je linksaf een onverharde weg op. Zodra de weg verandert in een hellende, onverharde verbreding parkeer je jouw auto en zoek je een weg over de helling naar beneden. Het strand zie je dan al liggen. De klif is hoog dus bedenk goed wat je wel of niet meeneemt. Je kunt halverwege naar beneden ook besluiten om alleen van het uitzicht te genieten. Dat is ook al de moeite waard!

De Algarve vanuit Sagres - Praia do Telheiro
De Algarve vanuit Sagres – Praia do Telheiro

2. Praia Amado

Praia Amado is een van de grotere stranden aan de westkust met –relatief gezien- behoorlijk wat voorzieningen. Het is twintig minuten van Sagres en 45 minuten van Lagos. Prima voor een dagtrip dus! Vanlifers en surfers zetten hun camperbus op de rand van de klif voor een of meerdere dagen zon, zee en strand. Je kunt hier ook bovenlangs de kliffen een stuk lopen of rijden. Elk hoekje van de kliffen is weer uniek. Op verschillende plekken vind je hier kleine rotseilandjes in zee.

De Algarve vanuit Sagres -Praia Amado
De Algarve vanuit Sagres -Praia Amado

3. Odeceixe

Iets verder weg, of halverwege als je van Sines naar Sagres rijdt, vind je Odeceixe. Vroeger lag dit schilderachtige dorpje bijna aan zee. Nu kun je langs een rivier naar het strand rijden waar die in zee uit komt. Maar de eyecatcher hier is het dorpje zelf. Onderaan de heuvel vind je wat cafeetjes voor een verkoeling en, wel zo praktisch, publieke toiletten. We komen in Odeceixe ook wandelaars tegen. Er loopt hier een prachtige langeafstandsroute (Fisherman’s Trail) waar je meer over leest bij Corners of the World.

Het is de moeite waard om naar de gerestaureerde molen bovenin het dorp te lopen. Mooi uitzicht en sowieso moet je tijdens jouw Portugal-reis minstens één van deze karateristieke, historische ‘moinhos de vento’ (windmolens) van dichtbij gezien hebben.

De Algarve vanuit Sagres - Moinho do vento in Odeceixe
De Algarve vanuit Sagres – Moinho do vento in Odeceixe

4. Lagos: Ponte da Piedade

Voor veel mensen is Lagos hun basis en er is veel te zien hier. Vanuit Sagres is het een goed half uur rijden. Wij bezoeken Lagos vooral voor de beroemde kliffen van Ponte da Piedade. Tot onze verrassing lopen er allemaal rotspaadjes kriskras over de rotsen. We hadden een of ander enorm ontwikkeld stuk kust verwacht met strak aangelegde looppaden.

De Algarve vanuit Sagres - Ponte da Piedade, Lagos
De Algarve vanuit Sagres – Ponte da Piedade, Lagos

Het heeft zo z’n charme om zelf naar het randje van de kliffen te lopen en rotsuitsteeksels te mogen beklimmen. Veel mensen zien we hier een bootje nemen of zelfs suppen of kayakken. Het leukst vinden wij hier dat je beide kanten ver langs de kust kan kijken: richting Sagres én richting Faro.

De Algarve vanuit Sagres - Ponte da Piedade, Lagos
De Algarve vanuit Sagres – Ponte da Piedade, Lagos
De Algarve vanuit Sagres - Strand in Lagos
De Algarve vanuit Sagres – Strand in Lagos

5. Het dorp Carvoeiro

Het is goed te doen om vanuit Sagres de stranden en kustlijn voorbij Lagos te verkennen. Zo is Carvoeiro een uurtje rijden van Sagres en een echte aanrader volgens ons. Het uitzicht aan het begin of eind van de dag over het dorp is prachtig. Zet je auto neer bij de Capela de Nossa Senhora da Encarnação, of loop daarnaartoe over de aangelegde Carvoeiro Boardwalk die je bovenlangs de kliffen naar een serie van mooie plekjes leidt. Vanaf hier zie je het dorp op de kliffen boven Praia da Carvoeiro uitsteken.

De Algarve vanuit Sagres - Carvoeiro viewpoint
De Algarve vanuit Sagres – Carvoeiro viewpoint

Wij slapen in Carvoeiro ook een nachtje in een landhuis met zwembad. Zo kunnen we toch nog wat makkelijker de plekken verder van Sagres bezoeken. Er zijn in Carvoeiro behoorlijk wat mooie villa’s met zwembad waar kamers worden verhuurd via booking.com of AirBnB. De mooiste nog enigszins betaalbare plekken zijn wel snel volgeboekt. Rondom het Praia do Carvoeiro en langs de Estrada do Farol zitten allemaal gezellig restaurantjes en winkeltjes voor de dagelijkse strandbehoeften.

Zoek hier jouw ideale slaapplek in Carvoeiro

Booking.com

6. De kliffen en stranden rondom Carvoeiro

Rondom Carvoeiro zijn zo veel prachtige strandjes, baaitjes en grotten om te verkennen dat het teveel is voor een dagtrip, zeker als je nog even wil genieten op het strand! Dit is echt een van de mooiste stukjes van de Algarve. Wij nemen maar één nacht hier en eigenlijk is dat te weinig.….

De Algarve vanuit Sagres - Arco de Albandeira
De Algarve vanuit Sagres – Arco de Albandeira

Wij kiezen om naar Praia de Albandeira te gaan. Een van de vele stranden onderaan de kliffen hier. De weggetjes naar de stranden kunnen ook erg bochtig en smal zijn. En parkeren is geen vanzelfsprekendheid. We hebben mazzel en vinden een plekje langs de weg op 10 minuutjes lopen. Het is de moeite waard voor het uitzicht!

De Algarve vanuit Sagres - Praia de Albandeira, Carvoeiro
De Algarve vanuit Sagres – Praia de Albandeira, Carvoeiro

Zoals naar de meeste strandjes is naar Praia da Albandeira ook een trap naar beneden. Je kunt hier bovenlangs de kliffen een stuk lopen van baaitje naar baaitje. Kleine strandjes liggen langs de hele kust bij Carvoeiro ingesloten tussen kliffen. Rotseilandjes liggen voor de kust en hier en daar vind je grote rotsbogen. Verken ook vooral de grotten hier. Wij bewaren die voor een volgende keer!

De Algarve vanuit Sagres - Praia da Falésia
De Algarve vanuit Sagres – Praia da Falésia

7. Praia da Falésia

Een van de meest bijzondere stranden aan de Algarve is misschien toch wel Praia da Falésia. Dit strand ligt onder aan vuurrood-met-witte wanden die kilometers lang doorlopen. Het is perfect voor een strandwandeling of een wandeling bovenlangs over de kliffen. Maar je kan natuurlijk ook gewoon je handdoekje uitspreiden en nu en dan een duik nemen in de kalme, warme zee.

De Algarve vanuit Sagres - Praia da Falésia
De Algarve vanuit Sagres – Praia da Falésia

Praia da Falésia is 1u15min rijden van Sagres en dus best ver als je nog andere dingen wilt doen die dag. Wij slapen die avond in Carvoeiro en hoeve daarom even niet terug naar Sagres te rijden. In de zomer is het druk aan dit strand en kan het even zoeken zijn naar een parkeerplaats. Wij vonden uiteindelijk een plekje achter het Alfamar Beach Resort op 400 meter van het strand. Omdat het zo’n lang strand is, kun je altijd wel een plekje vinden om je een paar uurtjes te installeren.

De Algarve vanuit Sagres - Praia da Falésia
De Algarve vanuit Sagres – Praia da Falésia

Eten en slapen in Sagres – mét hoteltips

Wij zijn tijdens de corona-pandemie in de Algarve en we kiezen tijdens onze drie weken roadtrippen in Portugal daarom zoveel mogelijk voor appartementen. Self-catering is hier prima te doen. Sagres is niet heel groot en heeft iets minder accommodatie-opties dan de rest van de Algarve. Toch kun je hier goed terecht voor 40 tot 80 euro per nacht voor twee persoon buiten het seizoen. Een bed op een slaapzaal kan je waarschijnlijk wel voor tussen de 20 en 30 euro vinden. Er zijn verschillende hostels die zich in deze prijsklasse vooral op surfers richten. In het hoogseizoen zijn er voor 60 tot 80 euro simpele appartementen te vinden. Veel slaapplekken hebben een zwembad. Als je een fiets weet te regelen is alles makkelijk bereikbaar en met eigen auto ben je in een paar minuten van de ene naar de andere kant van Sagres.

Betaalbaar – hostels en kamperen

Blacksheep Sagres Guesthouse & Surf – Met dorms en privékamers én centraal in het dorp een favoriete keuze voor veel mensen.

Aldeia Caicara (Surf House)- Een hostel met privékamers en slaapzalen aan de noordrand van het dorp met supergoede reviews.

Sagres Sun Stay (Surfkamp) – Een surfhostel met vooral slaapzalen. Heeft ook een co-working space en enkele privékamers. Weg van het hostel hebben ze ook twee redelijk betaalbare studio’s vlakbij Praia do Tonel.

Parque de Campismo Orbitur – Ten noorden van het dorp vind je deze camping waar je je kampeerbusje kan parkeren, je tentje op kan zetten of een van de stacaravans kan huren.

Mid-range – appartementen en pensions

Tonel Apartamentos Turisticos – Net buiten het centrumpje, maar op loopafstand van Praia do Tonel is dit misschien wel een van de meest betaalbare appartementencomplexjes van het dorp. Ook gewone kamers.

LemonTree Eco Surf House – Een schattig pension op zo’n beetje de beste plek van Sagres tussen een paar goede restaurantjes. Voor surfers die net iets extra’s willen, maar ook een erg leuke optie voor de gewone vakantieganger.

Pontalaia Apartamentos Turisticos – Een goed appartementencomplex met grote appartementen zonder veel poespas. Hier sliepen wij naar tevredenheid.

Casa Azul Sagres – Een aanrader met goede, simpele kamers en appartementen waar net even wat extra aandacht aan is gegeven.

De Algarve vanuit Sagres - Uitzicht vanaf Cabo de São Vicente richting het noorden langs de Atlantische kust
De Algarve vanuit Sagres – Uitzicht vanaf Cabo de São Vicente richting het noorden langs de Atlantische kust

Luxe (kleinschalig) – vanaf ongeveer 125 euro

Casa Vica – Stijlvol en modern met appartementen in een een nieuw gebouwd huis aan de noordkant van Sagres.

Mareta Beach House – Boetiekhotel met mooie kamers in een gerestaureerde villa in het centrum van Sagres vlakbij strand en restaurants.

Memmo Baleeira – Bovenop de kliffen met fantastisch uitzicht is dit een luxe hotel met aandacht voor design. Ga voor een luxe suite of check de goedkopere kamers die buiten het seizoen nog net mid-range zijn.

Martinhal Sagres Beach Family Resort Hotel – Voor megaluxe met een prijskaartje kan je terecht in een van de villa’s in dit all-in resort gelegen aan Praia do Martinhal. Meerdere zwembaden en eigen restaurant.

Sagres lijkt er de laatste tijd een aantal nieuwe restaurants bij te hebben gekregen. Ook zitten er in het centrumpje wat gezellige barretjes waar je met uitzicht over Praia da Mareta wat kan drinken en eten. Onze aanrader in Sagres is het Italiaanse restaurant Arte Bianca. Hier hebben ze briljante Italiaanse lekkernijen met een moderne twist!

Heb je nog vragen of andere tips over zelfstandig reizen in de Algarve vanuit Sagres? Laat het weten in de reacties!

De Algarve vanuit Sagres - Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina
De Algarve vanuit Sagres – Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina

Bewaar het op Pinterest!

thebookofwandering

Terug naar boven