Roadtrip Oeganda: Self-drive route van drie weken | The Book of Wandering

Oeganda! In het hart van Afrika, tussen Oost en West, Noord en Zuid ligt een land dat alles heeft: droge savannes en regenwouden, bergen en uitgestrekte vlaktes, grootse rivieren en moerassen. Wij reizen drie weken met een 4WD zelfstandig door Oeganda en kunnen er geen genoeg van krijgen. We zien leeuwen in bomen, gouden aapjes op vulkaanhellingen, chimpanzees in de jungle en schoenbekooievaars aan de rand van het grootste meer van het Afrikaanse continent. In dit artikel nemen we je mee op onze roadtrip van drie weken door Oeganda.

Oorspronkelijk artikel: 5 juni 2021 – Geüpdatet: 3 januari 2023

roadtrip Uganda
De hoofdweg door Murchison Falls national park

Waarom Oeganda? Onze favoriete ervaringen

Volledig afgepeigerd leunen we tegen een rots. We zijn het afgelopen uur in stevige pas de helling van een vulkaan opgelopen. Een kameleon volgt ons met zijn bolle ogen langs het pad door het woud. Door de portofoon van een van onze gidsen komt het verlossende woord: even verderop zitten ze! Dwars door het bamboebos laten we ons van de helling af terug naar beneden vallen.

En dan zijn ze overal om ons heen: de gouden aapjes van het Mgahinga Nationaal Park. Een uur lang dwarrelen ze om ons heen, mos en insecten etend, van zonplekje naar donkere schaduw. Hun vacht licht op met een gouden glans bij elke beweging.

Golden monkey, Uganda
Gouden aapjes in Mgahinga National Park

Een andere dag. We rijden met onze Rav4 over een smalle, stoffige grindweg. Voor onze banden stijgen wolken geel-witte vlinders op. Langs de weg staat laag struikgewas, maar net te hoog om eroverheen te kijken. Als we in de verte de eerste huizen van Katwe zien, gaan we vol in de rem. Een kudde olifanten steekt over naar het water van Lake Edward.

En zo kunnen we nog wel even door gaan: leeuwen in de bomen van Queen Elizabeth NP, de schoenbekooievaars van Murchison Falls NP en Mabama Swamp, het grootste meer van Afrika, de giraffen en hippo’s, de watervallen in de Nijl. Wat? Ja, hier in Oeganda vind je de bron van de Nijl (al vindt Rwanda dat de bron bij hen ligt en uitstroomt in het Victoriameer).

Tree-climbing Lions, QENP, Uganda
Tree-climbing lion in Queen Elizabeth national park

Zoals je begrijpt: wij zijn echt voor de natuur op deze roadtrip door Oeganda gegaan. Lees snel verder voor alle natuurlijke wonderen die Oeganda te bieden heeft.

Lees ook: Where to find shoebill storks in Uganda – And 50+ other animals we saw while travelling the Pearl of Africa

baby giraffes, Murchison Falls national park
Baby giraffes bekijken ons nieuwsgierig in ons eerste nationale park op onze roadtrip door Oeganda

Onze reisroute van drie weken door Oeganda

Wij rijden in mei-juni 2019 in drie weken het westen van Oeganda rond. De ligging van nationale parken en natuur bepaalt onze reisroute. Met deze reisroute doen we het relatief rustig aan, maar laten we noodgedwongen het oosten en het noorden links liggen. We hebben daardoor wel voldoende tijd om zelfrijdend onze route te kiezen en zijn we flexibel als we ergens iets langer willen blijven.

De grote wegen van Oeganda (Kampala-Masindi en Kampala-Mbarara) zijn geasfalteerd en best goed. Maar sommige routes zijn ook echt uitdagend: de route die wij door het binnenland nemen van Murchison Falls National Park naar het zuiden via Hoima en Fort Portal is grotendeels onverhard en met regen glibberig en smal. Haast hebben is hier geen goed idee. Al ontmoeten we ook een stel Nederlanders die in 11 dagen ‘het grote rondje’ inclusief het oosten en het noorden ‘doen’.

roadtrip uganda
The tracks within Murchison Falls national park

Dag voor dag: onze Oeganda roadtrip van drie weken in het kort

Wat leuk dat je meteen doorklikte helemaal tot hier gelezen hebt! Nog even alles in het kort over onze roadtrip door Oeganda, inclusief linkjes naar alle plekken waar we sliepen!

shoebill stork Uganda
Schoebekooievaar in vlucht

 • Dag 1 – Aankomst in Entebbe. Slapen bij Via Via Entebbe
 • Dag 2 – Entebbe. Auto wordt afgeleverd.
 • Dag 3 – Naar Ziwa Rhino Sanctuary. Kamperen tussen de neushoorns.
 • Dag 4 – Rhino Walk in de ochtend. Doorrijden naar Murchison Falls National Park. Slapen bij Red Chili Rest Camp
 • Dag 5 – Game drives in Murchison Falls National Park; self-driving
 • Dag 6 – Nog meer MFNP game drives en boottocht op de Nijl
 • Dag 7 – MFNP: Chimpansee tracking in Kaniyo Pabide Forest; Slapen bij Boomu Women’s Group.
Murchison Falls roadtrip oeganda
Murchison Falls national park

elephant Uganda Murchison Falls NP
Olifant aan de Nijl

 • Dag 15 – Rijden naar Mgahinga National Park via Kisoro. Slapen bij Amajambere community camp
 • Dag 16 – Golden Monkey Tracking in Mgahinga NP. Slapen in Kisoro bij Sawa Sawa Guesthouse
 • Dag 17 – Rustdag in Kisoro
 • Dag 18 – Rijdag naar Lake Bunyonyi. Slapen bij Bunyonyi Overland Resort.
 • Dag 19 – Rustdag bij Lake Bunyonyi
 • Dag 20 – Rijdag naar Lake Mburo. Kamperen bij Leopard Rest Camp (bel van tevoren even of er geen Overland Truck staat wannee rjij er bent)
 • Dag 21 – Rijdag naar Mbamba Swamp. Kamperen bij Nkima Forest Lodge
 • Dag 22 – Terug naar Entebbe. Uitrusten, inpakken en auto inleveren bij Via Via Entebbe
 • Dag 23 – Vlucht naar huis – einde roadtrip Oeganda
Hippos, Uganda
Hippo’s in het water van de Nijl

Wil je nog meer roadtrip-inspiratie? Lees dan ook Roadtrip Zuid-Afrika, Lesotho en eSwatini: Self-drive reisroute van 3 tot 4 weken vanuit Johannesburg mét onze tips voor accommodaties

++++++++++

Acht plekken die je niet mag missen op jouw roadtrip door Oeganda

1. Overwinning van de natuur: Neushoorns in Oeganda

Een van de neushoorns in Ziwa Rhino Sanctuary

Neushoorns waren in Oeganda uitgestorven. In de tijd van Idi Amin is op grote schaal gejaagd op de wilde dieren van Oeganda. In Ziwa Rhino Sanctuary is eind jaren 90 in een strak gecontroleerd, maar groot gebied van 7000 hectare een kleine groep neushoorns opnieuw geïntroduceerd. De groep is succesvol en is inmiddels gegroeid naar meer dan 30 neushoorns.

Kamperen in Ziwa Rhino Sanctuary tijdens roadtrip door Oeganda
Kamperen in Ziwa Rhino Sanctuary. Er staat een stevig hek omheen waar de neushoorns niet doorheen kunnen.

Wij slapen aan het begin van onze roadtrip door Oeganda op de camping binnen het Sanctuary, worden wakker met neushoorns vlakbij onze tent (met een sterk hek ertussen gelukkig …) en gaan met lokale gidsen op wandelsafari. We zien daar zelfs twee jonkies die elkaar voor het eerst ontmoeten! Je kan hier ook schoenbekooievaars spotten en honderden andere vogelsoorten, maar dat bewaren we nog even voor later op onze rondreis.

2. Murchison Falls National Park

roadtrip oeganda
Murchison Falls

Ons eerste grote wildpark dat we op onze roadtrip in Oeganda bezoeken is Murchison Falls National Park. En wat voor nationaal park! We voelen ons meteen verwend. Het wildleven is rijk en de landschappen divers. Dit park is gevormd op de plek waar de Vicoria Nijl in het Albert-meer stroomt en vanaf daar verder gaat als de Witte Nijl die bij Khartoem (Soedan) samenkomt met de Blauwe Nijl.

Elephant in Murchison Falls national park roadtrip oeganda
Olifant in Murchison Falls national park

Het centrum van het park is Paraa waar de veerpont over de witte Nijl heen en weer vaarde. Tegenwoordig ligt hier een brug om de rest van het park te bereiken. Wij verblijven bij Red Chili Rest Camp, op een paar minuutjes rijden van de veerpont. Murchison Falls National Park is hartstikke groot en heeft verschillende delen die je kunt bezoeken. Wij zetten er zes op een rijtje, maar dan heb je zeker nog niet alle plekken gezien.

Lees ook: Self-drive safari in Murchison Falls NP

Giraffe in Uganda - roadtrip oeganda
Giraffes zijn het boegbeeld van Murchison Falls national park

Zes top-plekken van Murchison Falls National Park:

 • De heuvels ten noorden van Paraa – Zodra je van de veerpont af de brug over bent aan de noordkant van de Witte Nijl kom je in een heuvelachtig savannegebied terecht. Hier vind je grote groepen giraffes, kobs en zelfs aapjes.
 • Langs de Nijl naar Lake Albert – Hoe dichter je naar Lake Albert komt, hoe groter de kans dat je wildleven langs en rondom het water ziet. Hoogtepunt voor ons is als we in het moeras langs het meer een paartje schoenbekooievaars zien.
 • De safari tracks op de noordoever – Op de safari tracks iets verder van de Nijl zien we veel wildleven: leeuwen, olifanten en eindeloos veel vogels. Vraag vooral ook aan tegemoetkomende auto’s wat zij hebben gezien en waar.
 • Een Nijl-safari – Een van de hoogtepunten van MFNP is om een boot te nemen om jezelf in alle gemak langs de oevers van de Nijl te laten varen. De meest populaire trip is van de Paraa-pier naar de watervallen, maar je kan ook richting het Albert-meer.
Murchison Falls - roadtrip oeganda
Top of the Falls. Hier stort de Nijl zich naar beneden

 • Murchison Falls – De naamgever van het nationale park zijn de spectaculaire watervallen in de Witte Nijl. Je kunt je door de boot af laten zetten om ernaartoe te lopen (als je ook een ritje terug hebt geregeld). Met een eigen auto kan je naar de Top of the Falls rijden om het watergeweld van bovenaf te aanschouwen. Als je vanaf hier naar beneden wilt lopen betaal je een extra toegangsprijs aan de wachters ter plekke.
 • Kaniyo Pabidi Forest – Vlakbij de zuidelijke toegangspoort van MFNP vind je Budongo Eco Lodge. Hier kan je in het bos met UWA-gidsen op zoek naar chimpansees. ’s Ochtends vroeg vinden wij een grote groep vlak voordat zij de hoogte van bomen opzoeken na hun ontbijt op de grond. Net buiten de parkpoort slapen we in een banda (ronde hut) bij Boomu Women’s Group Campsite.

Meer details vind je in ons blog over Murchison Falls National Park.

Chimpanzee roadtrip Oeganda
Chimpanzee in Kaniyo Pabide Forest

Dit nationaal park staat aan de vooravond van grote veranderingen. Exact op de locatie van het nationale park zijn olievelden ontdekt en het Franse bedrijf Total wil fors investeren in de oliewinning bij het Albert-meer. Als wij er zijn in 2019 wordt er al gewerkt aan een nieuwe brug en de aanleg van een nieuwe weg van noord naar zuid, tientallen meters breed dwars door het bos snijdend. Die brug en weg zijn er inmiddels. Plannen voor een dam in de Nijl voor elektriciteitsvoorziening zijn – voorlopig in ieder geval – afgeschoten. Maar Total wil ook een pijpleiding aanleggen en de winning zal ongetwijfeld enorme impact hebben op de omgeving. Het is de vraag hoe lang dit nationaal park nog zal kunnen voortbestaan zoals wij het bezochten.

3. The Fort Portal regio: Kratermeren, thee en apendiversiteit

roadtrip oeganda
De heuvels van de Fort Portal regio

Na MFNP doen we op onze roadtrip door Oeganda een stop-over in Hoima onderweg naar Fort Portal. De roodbruine weg is een uitdaging om te rijden. Hoima is een levendig stadje met een grote markt. We maken hier ook de lokale halve marathon mee. Het is geen slecht stadje om het niet-toeristische leven mee te maken.

Wij rijden door naar Fort Portal om eten en geld in te slaan. Dit kleine stadje en deze regio is een echte hub in het westen van Oeganda om even uit te rusten. Maar er is ook genoeg te doen. Wij kiezen ervoor om even verderop een paar nachten bij Lake Nkuruba Nature Reserve & Community Campsite te slapen. Deze magische plek ligt bij een van de vele kratermeren hier.

roadtrip oeganda
De kratermeren van de Fort Portal regio. Dit is bij ‘The Top of the World’.

We maken vanaf Lake Nkuruba verschillende uitstapjes om de meren en de heuvels rondom te zien. Veel mensen komen in dit gebied voor Kibale National Park dat beroemd is om zijn chimpansees. Wij komen vooral voor de Bigodi Nature Walk: op een korte wandeling met een lokale gids rondom het lokale moeras vinden we vier bijzondere apensoorten en talloze vogels. Later op onze roadtrip door Oeganda komen we meerdere gidsen tegen die hun eerste opleiding op deze wandeling kregen. Op meer dan één manier een broedkamer dus!

In deze regio zien we ook veel thee-plantages, zich uitstrekkend in golvende landschappen langs de weg. Thee is een belangrijk export-product van Oeganda, al schijnt het nog lastig concurreren zijn met de hoger gelegen thee-velden van buurlanden zoals Rwanda.

Uganda black-and-white colobus monkeys
Twee bonte colobus-apen bij Nkuruba Lake

Het is wel heftig om te zien hoe arm de mensen in de regio hier zijn. Het is hier heel gewoon om groepen kinderen te zien die ‘s ochtends in grote getale in schooluniform onderweg zijn naar school, maar ‘s middags grote, zware gele watertanks naar huis tillen. De weggetjes en paden tussen talloze gehuchten zijn slecht en de levensomstandigheden duidelijk zwaar.

4. Queen Elizabeth National Park

roadtrip oeganda
Onze ‘glamping’-tent aan het Kazinga-kanaal

Het tweede grote nationale park van Oeganda dat we tijdens onze roadtrip bezoeken is Queen Elizabeth National Park. Dit enorme gebied wordt gedomineerd door het Kazinga-kanaal dat twee grote meren met elkaar verbindt: Lake George en Lake Edward.

We verwennen onszelf en slapen hier bij Queen Elizabeth Bush Lodge met uitzicht op het Kazinga-kanaal. De zon gaat onder boven de rivier en we zitten centraal tussen de verschillende delen van het nationale park en vlakbij het ticket office. Vlakbij zien we door een tip van een andere gast onze eerste leeuwen in bomen. We staan geparkeerd in de berm van de grote weg door het park terwijl vrachtwagens langs razen. Voor een echt goede ontmoeting rijden we een dag later naar het zuiden van het QENP: de Ishasha-secor, tegen de grens met DR Congo.

Lees ook ons uitgebreide artikel over Queen Elizabeth National Park (QENP): Tree-climbing lions in Queen Elizabeth NP, and more

Elephants on Kazinga channel, Uganda
Olifanten aan de oever van het Kazinga-kanaal

De zes top-ervaringen van Queen Elizabeth National Park:

 • Varen over het Kazinga Kanaal – Het absolute hoogtepunt van wildleven spotten in QENP is een boottochtje over het Kazinga-kanaal. Startend vanaf het Mweya-schiereiland vaar je dicht langs de kanten voor al het wildleven dat dit nationale park je te bieden hebt. Als je fan bent van olifanten, nijlpaarden en vogels is dit de hemel.
 • Boomleeuwen zoeken in de Ishasha-sector – Op onze laatste dag in QENP rijden we naar en door de Ishasha-sector. De belofte is dat hier troepen leeuwen leven die in bomen leven. Wij hebben mazzel als men bij de poort weet te vertellen dat er een troep niet ver van de poort ligt te luieren. En inderdaad: wij brengen die ochtend een paar uur door met een vijftal leeuwen, luierend in een grote boom.
 • Speuren naar wildleven op Kazenyi Plains rondom Lake Bunyampaka – Aan de noordkant van het Kazinga-kanaal en ten westen van de doorgaande weg liggen uitgestrekte grasvlaktes. Wij zien vooral veel kob-antelopen, buffels en hier en daar een majestueuze olifant. De leeuwen en luipaarden verschuilen zich helaas voor ons. In de richting van George Lake vinden we het kratermeer Bunyampaka met daarbij wat restaurantjes en kraampjes met souvenirs.
kob antelope, Queen Elizabeth NP, Uganda
Kob-gazellen op de Kasenyi-vlaktes

 • Cruisen langs de noordoever en Mweya schiereiland – De noordoever van het park richting Lake Edward is vrij dicht begroeid. Wildleven ontdekken is daardoor veel moeilijker en je moet iets meer geduld hebben. Je komt hier sowieso doorheen om aan boord te stappen voor een bootsafari.
 • Stapvoets over Crater Drive langs de kratermeren van QENP – Een minder bezocht stuk van het nationaal park ligt ook ten noorden van het Kazinga-kanaal. Een kronkelig pad leidt ons langs een serie oude vulkaankraters, sommige met water, andere met springlevend groen gras begroeid. Rijdend over de randen van de kraters is het uitzicht spectaculair.

Lees meer details in ons blog Tree-climbing lions in Queen Elizabeth NP, and more

roadtrip oeganda
Katwe

 • Iets helemaal anders bij Katwe en Lake Katwe – Officieel geen onderdeel van het park ligt Katwe en het bijbehorende mineraalrijke meer aan de westkant van QENP, aan de weg richting Congo. Bij het informatiecentrum in het dorp kan je een gids regelen. Wij staan al aan de poort van het kratermeer als een gids ons vindt, hij is achter ons aangekomen toen hij ons langs zag rijden. We krijgen een indrukwekkende rondleiding door deze natuurlijke zoutmijn waar met de hand door mannen en vrouwen, en door gedetineerden, met de hand zout wordt opgediept uit roze-rode zoutpannen en uit de zwarte diepten van het meer.

5. De groene heuvels van Zuid-Oeganda

roadtrip oeganda
Elk stukje van de heuvels van zuid-Oeganda is gecultiveerd

Wanneer we wegrijden van ons kampeerplekje bij de zuidelijke uitgang van QENP kiezen we ervoor om binnendoor naar het zuiden te rijden. We weten dat dit niet de beste wegen zijn, maar zijn nieuwsgierig naar het binnenland. Voor de beste weg naar het zuiden moeten we bovendien een paar uur terug naar de hoofdweg door QENP. De reisbureaus doen dat wel. Als je een comfortabelere en snellere rit wilt, raden we toch wel die hoofdroute naar het zuiden aan.

We rijden de heuvels van zuidelijk Oeganda binnen. Eerst is er overal nog veel bos op de hellingen. Vlak langs het Bwindi Impenetrable National Park rijden we door dorpje na dorpje. We laten ons leiden door maps.me en Google Maps, maar die raken hier regelmatig in de war. De omgeving is mooi, de wegen slingerend. Hoewel onverhard, zijn de wegen toch goed te rijden als je geen haast hebt.

roadtrip oeganda
De heuvels van Zuid-Oeganda

Bij een Total-benzinepomp in Kanungu vragen we nog maar even of we wel op de juiste weg zitten, maar alles gaat goed. Later weten we het op een splitsing van kronkelweggetjes ook niet helemaal meer en worden vriendelijk door een opzichter van wegwerkzaamheden de juiste kant op gewezen. Achteraf kunnen we op de kaart onze route niet meer terug in elkaar puzzelen.

En dan komen we terug op de hoofdweg. De weg is vanaf hier strak asfalt naar Kisoro, vlakbij de grens met Rwanda. Hier zien we de karakteristieke steile heuvels van Zuid-Oeganda. De gloednieuwe weg sliert zich door dalen heen. Elk stukje van de hellingen is ontgonnen en lapjes groen overdekken de pieken, elk in een andere tint. Oeganda is duidelijk dichtbevolkt.

6. De vulkanen van Mgahinga National Park

Golden monkey Uganda
Gouden aapje

En dan komen we aan in Kisoro. In de hoofdstraat kopen we ter plekke onze tickets voor een Golden Monkey tracking bij de Uganda Wildlife Authority (UWA). Ook regelen we dat we slapen bij het Amajambere community camp op een paar stappen van de poort van Mgahinga Gorilla National Park.

Onderweg naar het nationale park zien we in de verte al een rij hoge toppen van bergen: dit zijn de vulkanen van het Virunga-gebergte. Op dit drielandenpunt van Rwanda, Oeganda en DR Congo zien we, het gebied binnenrijdend, de vulkanen Muhavuru, Ghaninga en Sabyinyo. Op de flanken van de laatste gaan we op zoek naar gouden apen.

roadtrip oeganda
De trails van Mgahinga national park in het UWA-kantoor

De wandeling naar de gouden apen is best pittig. We kijken met enig ontzag naar de mensen die op zoek gaan naar berggorilla’s of zelfs een van de vulkaantoppen gaan beklimmen. Zij gaan nog veel langer in de benen. Onze wandeling duurt uiteindelijk de hele ochtend. Voor natuurbescherming mogen we daarvan maximaal een uur bij de apen zijn. Al kan je – in kleinere groepen – ook een ervaring regelen waarbij je langer bij deze prachtige en schattige aapjes kan rond hangen.

Deze wandeling is absoluut een van de hoogtepunten van onze roadtrip in Oeganda. Het is moeilijk over te brengen waarom, maar we kunnen het zeker aanraden.

roadtrip oeganda
Gouden aapjes

Waarom wij geen berggorilla’s hebben gezien in Oeganda – Wij hebben er bewust voor gekozen om niet op zoek te gaan naar de berggorilla’s in Oeganda. De belangrijkste reden was de prijs. Per persoon is de ‘permit’ tegenwoordig 700 USD (prijs april 2021), ook al was het op het moment dat wij gingen nog ietsje ‘goedkoper’. Daarmee is de keuze: een week of meer langer reizen of naar de gorilla’s. Ook keken wij op tegen de benodigde conditie: de hike de bergen in is in zowel Bwindi NP als Mgahinga NP zeer pittig. We hebben op de Golden Monkey Tracking wel ervaren dat de gidsen en dragers alles doen om jou daarbij te helpen. Hebben wij het gemist dat we geen gorilla’s hebben gezien? Nee, eigenlijk niet. Oeganda zit tjokvol mooie natuurervaringen, ook zonder de gorilla’s!

7. De Zuidelijke meren van Oeganda: Lake Bunyonyi

roadtrip oeganda
Het Bunyoni-meer

Het zuiden van Oeganda is rijk aan prachtige bergmeren. Wij nemen het ervan bij Lake Bunyonyi, het grootste en meest bekende meer van de streek. Je kan ook kiezen voor Lake Mutanda met het kleine zustermeertje Lake Mulehe waar het rustiger schijnt te zijn.

Lake Bunyonyi is een opvallende concentratie van backpacker en luxe lodges. Je kan er vaak ook kamperen met een tentje. Zo is Afrika wel voor te stellen als backpacker-bestemming (vooral ook in de oude betekenis dan: rugzakje op en zien waar lokaal vervoer je brengt, en blijven hangen als het bevalt).

Weaver bird Uganda
Vogels aan de rand het Bunyonyi-meer

Wij kiezen voor ‘glamping’ in een tent op een plateautje met uitzicht over het meer. Voetjes omhoog, wevervogels en ijsvogels die af en aan vliegen, prachtige berglandschappen rondom: het is na Entebbe misschien wel het meest ontspannen moment van onze drie weken rondreis door Oeganda.

Je kan hier ook met een kano het meer op, een tour langs de rand van het meer doen, en eilandjes op het meer bezoeken. Hoog op de steile hellingen rondom het meer kan je ook uitzichtspunten over het grillig gevormde water opzoeken. Wij doen dat in de toch wel wat decadente Arcadia Lodge Lake Bunyonyi.

roadtrip oeganda
Uitzicht over het Bunyonyi-meer

Nog meer meren – Op de terugweg naar Entebbe overnachten we ook nog bij Lake Mburo. Helaas zijn we hier slechts één nacht. Het leek ons de moeite waard om wat langer te blijven, alleen al vanwege de vele zebra’s en de karakteristieke koeien met enorme hoorns! Je kan hier ook op fiets- of wandelsafari omdat er geen grote roofdieren leven.

8. Lake Victoria: Mabamba Swamp

shoebill stork Uganda
Schoenbekooievaar, Mabamba-moeras, Oeganda

Ook al zagen we al schoenbekooievaars in Murchison Falls National Park; van deze vogels kunnen we geen genoeg krijgen. We lezen dat het in Mbamba Swamp bijna gegarandeerd is dat je ze ziet. Dit moeras ligt aan de oever van het Victoria-meer. Je kunt hier zelfs komen met een veerpont vanuit Entebbe waar auto’s op kunnen.

Na de avond en nacht te hebben doorgebracht bij Nkima Forest Lodge (we kamperen, maar kunnen wel genieten van de huiskamer en het heerlijke eten in deze héél luxe lodge), rijden we ’s ochtends naar de plek waar we een boot en gids regelen (coördinaten: 0°04’33.8″N 32°21’01.2″E). En in no-time glijden we in een privé-boot met gids en kapitein tussen het riet het moeras in.

Mbamba-meer tijdens roadtrip Oeganda
Mabamba-meer

Deze plek is een genot voor vogelaars. Overal zitten vogels, talloze soorten. En sommige blijven vlakbij gewoon in het riet zitten. En dan steekt de gids zijn arm uit. Hij ziet de vogels waar we naar op zoek zijn. De boot moet met toch wat geweld door het riet gesleept en geduwd worden, maar dan worden we beloond. Een paartje schoenbekreigers poseert uitgebreid voor ons.

Kingfisher Uganda
Malachite ijsvogel, Oeganda

Heb jij nu ook zo’n zin om naar Oeganda te gaan? Gewoon doen! Vergelijk hier de ticketprijzen!

++++++++++

Entebbe: Begin en eindpunt van onze roadtrip door Oeganda

roadtrip oeganda
Ja kan bij ViaVia meteen in stijl ‘glampen’. Wij sliepen in een van de gewone kamers…

Voor de meeste mensen zal Entebbe het startpunt van hun roadtrip door Oeganda zijn. Hier aan het Victoriameer ligt de internationale luchthaven van Kampala, de hoofdstad. Wij kiezen ervoor om in Entebbe te slapen en Kampala over te slaan. Dat bewaren we voor een andere keer.

In Entebbe vind je alles om een start te maken op jouw eigen reis door Oeganda, maar het is ook weer niet zo groot dat je je verloren voelt. In de lokale ‘mall’ slaan wij eten in en kopen we een sim-kaart met (grotendeels fictieve) 4G. Aan het eind van onze roadtrip door Oeganda kopen we nog wat souvenirs. Wij vinden in Via Via Entebbe een heerlijke basis om te herstellen van de vlucht, onze huurauto van Roadtrip Africa op te pikken en ondertussen te genieten van ons eerste Oegandese wildleven: aapjes, Afrikaanse gapers (Open Bill Storks) en talloze ijsvogels leven rond het meertje dat aan het terrein grenst.

open-bill storks uganda
Open-bill stroks bij ViaVia Entebbe

Wat is er nog meer te doen op een roadtrip door Oeganda (waar wij niet zijn geweest)?

Lion, Uganda
Wij hadden niet het gevoel dat we iets misten tijdens onze roadtrip door Oeganda!

Ook al is drie weken ook echt wel genoeg om diep in Oeganda te duiken, er is nog veel meer te zien en te beleven dan wij hebben gedaan in deze parel van Afrika. Dit zijn plekken die wij niet hebben bezocht, maar wel de moeite waard zijn:

 • Mount Elgon National Park en Sipi Falls in Oost-Oeganda: voor hikers en als je van het toeristische pad af wil
 • Jinja: voor adrenaline-junkies, en voor hen die het Victoria-meer in de Nijl willen zien stromen
 • Rwenzori mountains: deze ‘bergen van de maan’ schijnen een hikers-paradijs te zijn
 • Ssese Eilanden: deze archipel van 84 (!) eilanden in het Victoria-meer is het dichtst dat je bij een strandbestemming kan komen in het door land omringde Oeganda
 • Noord-Oeganda: met de Karamoja-regio en Kidepo National Park kan je voor (nog meer) off-the-beaten track gaan. Kidepo NP schijnt prachtig te zijn.
 • Bwindi Impenetrable National Park: als je toch écht gorilla’s op jouw bucket list hebt staan en niet krap in het geld zit

Zelf rijden door Oeganda met een 4WD?

Self-drive langs de randen van kratermeren

Oeganda is een compact land. Vanuit Kampala ben je in een (lange) dag rijden aan bijna alle kanten alweer bij een grens. De hoofdwegen zijn goed, en de andere wegen redelijk of een leuke uitdaging. Wij kiezen ervoor om een auto te huren en zelf te rijden. Dit bevalt erg goed en raden we iedereen aan die al een beetje rij-ervaring in Afrika heeft.

Voor sommige dieren ga je wel even opzij

Oeganda heeft opvallend goede voorzieningen voor budget-reizigers en backpackers zonder auto. Vanuit Kampala kan je bijvoorbeeld met Red Chili Backpackers op een meerdaagse trip naar Murchison Falls National Park. Je kan er eventueel ook voor kiezen om een privé-huurauto met chauffeur te regelen. Wij kiezen in Oeganda voor zelf rijden met een lichte 4WD (RAV4) van Roadtrip Africa. De autohuur is daarmee meer betaalbaar al kunnen we daarmee niet naar Kidepo NP – daarvoor heb je een Toyota Landcruiser nodig.

Vind je een auto niet avontuurlijk genoeg? Lees dan vooral ook de verhalen van Chris van wereldreizigers.nl die in 2021 met een scooter door Oeganda reisde!

Waar kan je slapen in Oeganda tijdens jouw roadtrip?

Neem zeker een tentje mee, of hier die bij de auto

Kamperen, hutten en hotels

Wij huren campingspullen bij de auto voor € 5,= per dag en zijn vooraf van plan zeker drie kwart van de nachten te kamperen. En dat had best wel gekund door te kamperen bij lodges. Uiteindelijk kamperen we slechts 4 nachten in ons tentje. Slapen in hotels of lodges hoeft niet zo heel duur te zijn in Oeganda. Zeker bij de community-based plekken is het leuk en goedkoop om te slapen in een van de hutten. Op andere plekken blijkt een glamping tent voor ons de betere keus. Voor stopovers in kleine stadjes zijn lokale hotels vaak een goed alternatief.

Een goed begin en eind van onze roadtrip door Oeganda vinden wij superbelangrijk. We kunnen Via Via Entebbe en het warme thuisgevoel dat het personeel en de Belgische eigenaren ons geven aan iedereen aanraden. Ook besteden ze veel aandacht aan duurzaamheid voor mens en milieu en je kan hier goed vegetarisch eten. Bij aankomst krijgen we al meteen een voorproefje van al het wildleven dat je in Oeganda kan gaan zien.

Nieuwe banda’s (ronde gebouwtjes) bij Boomu Women’s Group

Is het nodig om van tevoren te boeken?

Wij doen onze roadtrip door Oeganda in juni. Het was op de meeste plekken mogelijk om aan te komen rijden en een plekje voor onze tent of een bed te krijgen. Vraag na of dat ook zo is wanneer jij gaat. Booking.com is niet overal doorgedrongen, maar op sommige plekken (vooral in de stadjes) toch handig. Wij boekten sowieso onze eerste en laatste dagen in Entebbe.

Booking.com

Community tourism

Zoals je hebt kunnen lezen: wij slapen op meerdere momenten in gastenverblijven die door de lokale gemeenschap worden gerund. Wij raden dit echt aan. Betaalbaar, vaak gezellig en gewoon in het dorp onder de mensen. Het kan wel vrij simpel zijn. Wij slapen bij de volgende community-based initiatieven waarvan zeker Lake Nkuruba net dat extra’s biedt met hun ‘eigen’ kratermeer en groepen primaten die het terrein bevolken:

Wil je meer weten over Community Tourism in Oeganda en weten waar je terecht kan? Kijk dan op de website van de Uganda Community Tourism Association (UCOTA)

Nieuwe cottages bij Lake Nkuruba

Slapen én wildleven zien

Hoe leuk is het om amper de deur uit te moeten om de dieren van Oeganda te zien? Sowieso is Oeganda een top-bestemming om wildleven te zien. Wij vonden een paar prachtige plekjes om te slapen én tegelijkertijd dieren te zien. Hier moet je zijn:

 • Via Via Entebbe: vanaf het terras en uit het resturant heb je uitzicht op een ‘eigen’ waterpoel waaromheen vooral veel vogels zich verzamelen.
 • Lake Nkuruba Nature Reserve & Community Campsite: ook weer aan een meertje met talloze vogels, maar hier moet je ook vooral zijn voor de verschillende apensoorten die hier leven. De sterren van de show zijn de zwart-witte colobus-apen, maar je vindt hier ook vervet-aapjes en misschien nog andere soorten zoals de ‘ashy red colobus’.
 • Nkima Forest Lodge: in een kleine pocket met bos vind je hier een ongelooflijke verzameling wildleven met o.a. verschillende apensoorten én ontzettend veel vogels.
 • Bunyonyi Overland Resort: neem een safari-tent aan de rand van het meer en bereid je voor op talloze vogels die komen buurten in het omringende riet.
 • The Bush Lodge: aan de oever van het Kazinga kanaal van Queen Elizabeth National Park is er in dit kamp een grote kans dat je nijlpaarden tussen de tenten door ziet struinen. ’s Nachts loopt er daarom zelfs speciaal een bewaker met een zaklamp met je mee. Ga aan het eind van de middag op je eigen veranda zitten of een bankje langs het kanaal, en je weet nooit wat er langs komt.
Colobus-apen op je stoep bij Lake Nkuruba

Lees ook:

Bijeneter in Oeganda

Bewaar het op Pinterest – Roadtrip Oeganda

thebookofwandering

2 gedachten over “Roadtrip Oeganda: Self-drive route van drie weken | The Book of Wandering

 1. Super leuk artikel! Mag ik vragen hoe veel deze reis jullie gekost heeft per persoon? Hebben jullie de overnachtingen zelf geregeld, vooraf of ter plekke? Of zat dit bij jullie auto van Roadtripafrika erbij? Wij zijn ons aan het oriënteren op Oeganda voor 2023!

  1. Hoi Milou,

   Dankjewel voor de complimenten voor dit Oeganda-blog! Leuk om te horen. Wat een gave reisplannen als jullie zo’n Oeganda roadtrip gaan doen in 2023.

   Ik weet niet hoe relevant de prijzen nog zijn die wij betaalden. Onze reis was voor de corona-pandemie en prijzen lijken toch behoorlijk gestegen. Veel zal afhangen van het soort accomodatie dat je kiest, welke auto en welke activiteiten je gaat doen. De actuele prijzen voor de nationale parken en tours daar zijn goed terug te vinden op de UWA-website (zie link in het blog). Roadtrip Africa geeft goede prijsindicaties op hun website voor zowel de auto’s als accomodaties.

   Wij waren, exclusief ticket en visum, gemiddeld 100 à 110 euro per persoon kwijt per dag. Dat is incl. de auto, benzine, eten, slapen en alle activiteiten die wij deden (geen gorilla’s dus!). Wij sliepen voor 15 á 25 euro per nacht kamperen of basic banda’s (hutten). En 20 à 60 euro voor meestal simpele hotelkamers of glamping. Ik denk dat je nu meer kwijt bent als je ongeveer hetzelfde zou doen.

   Wij hebben zelf de accomodatie geregeld, meestal ter plekke. Het hotel bij aankomst in Entebbe regelden we van tevoren vanuit huis al. Wij waren er de eerste helft van juni. Aan komen rijden en ter plekke een kampeerplek, glampingtent of hotelkamer regelen was meestal geen probleem (uitzonderingen daar gelaten, het blijft Afrika). Ik vind het moeilijk inschatten hoe dat nu is. Roadtrip Africa kan daarover adviseren.

   Heel veel plezier met het oriënteren! Als je nog vragen hebt, laat het ons dan weten. Kan ook via https://www.instagram.com/thebookofwandering en een DM daar.

   Liefs,
   Alette & Jeroen

Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven