Sintra: Onze Tips voor Twee Dagen vol met Sprookjeskastelen

In dit reisblog lees je onze persoonlijke tips voor twee dagen in Sintra: over de vijf top-attracties, onze eigen favoriete plekken, vervoer en kaartjes kopen. Meer lezen over Portugal? Tijdens onze drie weken in Portugal waren we ook in Porto, Óbidos en de Algarve.

Met zweet op mijn handen en witte knokkels laat ik de auto vooruit kruipen. Met letterlijk twee centimeter aan de voorkant en anderhalve centimeter vlak naast me draai ik in een steil omhoog lopend straatje de grommende Opel Vectra om de hoek. Vanochtend kreeg ik hem al amper van de handrem omdat we op een te steile helling geparkeerd stonden. Een oude vrouw kijkt nors naar onze capriolen. We horen hier duidelijk niet te rijden met onze auto.

Met razende motor schiet de auto uit het straatje omhoog het centrale plein op. Mensen draaien hun hoofd en kijken verbaasd dat daar een auto rijdt. De achterafstraatjes van het oude centrum van Sintra zijn niet geschikt om doorheen te rijden. Achteraf lezen we dat er al jaren plannen zijn om auto’s hier te weren, maar de verhuurder van ons appartement had nog op de website staan dat parkeren bij de accommodatie mogelijk was. Volgende keer toch nog even iets beter voorbereiden dus…

Tips voor Twee Dagen Sintra - Het Paleis van Pena
Tips voor Twee Dagen Sintra – Het Paleis van Pena

Inspiratie om Sintra te bezoeken

In de loop van 2019 zien we onze tijdlijn op instagram volstromen met mysterieuze plaatjes van een felgeel en rood gekleurd sprookjeskasteel. Europa staat eigenlijk niet echt op een reislijstje, maar dit maakt wel nieuwsgierig. Als we verder kijken, lezen we dat dit het Paleis van Pena is in Sintra. Maar naast de mooie plaatjes lezen we ook wel erg vaak dat het zo enorm druk is, dat het bijna niet leuk meer is.

En toen was daar de corona-pandemie. Onze reisplannen met mooie bestemmingen buiten Europa kunnen even niet. Portugal is een van de landen waar we nog wel heen kunnen. Tegen onze gewoonte in boeken we een last minute ticket en regelen we een huurauto voor een drie weken roadtrip door Portugal. En natuurlijk gaan we ook naar Sintra.

Het Paleis van Pena
Tips voor Twee Dagen Sintra – Het geel van het Paleis van Pena

Drie nachten Sintra tijdens drie weken roadtrippen in Portugal

We reizen door Portugal vanuit Porto, rijdend naar de Algarve via de kust en terug naar het binnenland weer naar Porto. Onderweg naar Sintra komen we langs Óbidos en het dorpje Azenhas do Mar. We rijden door de bossen van de Sintra regio en verblijven in een appartementje in het oude centrum van Sintra. We verbreken ons stappenrecord terwijl we ronddwalen door het middeleeuwse stadje en kastelen bovenop bergtoppen.

Onze tip: neem je tijd!

We zijn achteraf blij dat we de tijd hebben genomen en drie nachten in Sintra zijn, zodat we twee volle dagen alle prachtige plekjes hier kunnen bezoeken. Minder tijd raden we ook echt niet aan. Het geeft ons ook wat tijd om ter plekke nog een en ander uit te zoeken. Het autorijden en parkeren vraagt … wat aandacht. Doordat we zo last minute zijn gegaan hebben we minder uitgezocht dan we anders doen. Het blijkt dat lopen, de bus en Über makkelijker zijn dan een eigen auto in Sintra, maar daarover aan het eind van dit blog meer.

Tips voor Twee Dagen Sintra - Kasteel van de Moren
Tips voor Twee Dagen Sintra – De muur van het Kasteel van de Moren

Sintra was voor ons meteen op het eerste gezicht al een bijzondere plek. Smalle straatjes en trappen kronkelen door het oude dorp. Een pastel da nata bakkerij zorgt voor heerlijke geuren op het centrale plein waar een groot wit paleis in de volle zon het kleine dorp domineert. In de verte zien we al de letterlijke hoogtepunten: bovenop de berg golven spectaculaire vestingmuren over de bergkammen.

Favoriete plek in Sintra

Het hele landschap rondom Sintra, een gebied van bijna 10 km2, is Unesco werelderfgoed, en het gebied daaromheen van ruim 36 km2 is ook beschermd gebied. En ook al is er nog veel meer in en rondom Sintra te beleven, Parque e Palácio Nacional da Pena (Paleis van Pena) en Castelo dos Mouros (Kasteel van de Moren) vormen toch wel het absolute hoogtepunt. Ons favoriete moment is als de zon doorbreekt en het Paleis van Pena haar kleuren echt laat zien.

De Tuinen van het Paleis van Pena
Tips voor Twee Dagen Sintra – Mist in de tuinen van het Pena Paleis

Mist in Sintra

De ochtend dat we de berg op gaan voor de kastelen van Sintra zijn we vroeg op gestaan om de drukte van dagjesmensen uit Lissabon voor te zijn. Er hangt een dichte mist als we met de bus de kronkelweg naar de ingang rijden. Door grijstinten heen hebben de felle kleuren van het paleis iets geheimzinnigs. We verkennen de terrassen, doorsteekjes en rondgang buiten het kasteel om, langs de kantelen. Rondom is prachtig uitzicht op  … de mist. Een gure wind zorgt ervoor dat we toch echt even onze trui en jas aandoen.

Tips voor Twee Dagen Sintra - Het Paleis van Pena
Tips voor Twee Dagen Sintra – Langs de kantelen kan je om het paleis heen lopen

Kleuren van Sintra

En dan komt het kasteel echt tot leven. De zon komt door. De kleuren krijgen nog meer diepte, en met de blauwe lucht erboven worden de foto’s nog intenser. Het is de moeite waard dat we hier een paar uur rondhangen! Ook al is het paleis eigenlijk kleiner dan we van tevoren dachten. Bij een klein openluchtcafeetje nemen we met uitzicht op de kasteeltorens een kop koffie en een broodje. Langzaamaan is het wel drukker geworden. Het was zó de moeite waard om een van de eerste te zijn! En de mist heeft het nóg bijzonderder gemaakt.

Het Paleis van Pena
Tips voor Twee Dagen Sintra – Mist is niet ongewoon in Sintra

De vijf top-attracties: onze tips voor Sintra

En daar staan we dan. Midden in het historisch centrum. Vroeg opgestaan, Über geregeld om naar het Paleis van Pena te gaan, lunchpakketje gemaakt. We zitten 5 meter in de taxi, blijkt dat de weg naar boven die dag is afgesloten voor taxi’s. We komen er nooit achter waarom, want de werkzaamheden die als reden gegeven worden kunnen we nergens ontdekken. De bus mag gelukkig wel naar boven. De eerste bus naar boven vertrekt om 9.30 van het station (met de eerste mensen uit Lissabon). Dus voor we boven op de berg zijn is het toch wel tegen tienen. En toch is dit onze favoriete plek van Sintra, en misschien wel van Portugal!

Tips voor Twee Dagen Sintra - Het Paleis van Pena
Tips voor Twee Dagen Sintra – Niet alleen het paleis maar ook de omgeving is bijzonder!

1. Paleis van Pena

Het absolute hoogtepunt van Sintra is dit kleurrijke sprookjespaleis. Je kunt ervoor kiezen om alleen een kaartje voor de tuinen en de buitenkant van het paleis te kopen. Daarmee kan je alle mooie plekjes voor foto’s langsgaan, maar mis je de uitbundige versierde kamers en binnenhofjes aan de binnenkant. Het paleis werd halverwege de 19e eeuw gebouwd door de Portugese koning. Maar in het paleis zoals dat er nu staat zitten wel allemaal kamers, gangen en hallen; en zelfs een kerkje dat een paar honderd jaar ouder is. Maar de buitenkant, daar komen we echt voor.

Verken elk hoekje van het Paleis van Pena

Haast je hier niet, maar verken elk hoekje. Elke keer heb je weer een uniek uitzicht op het paleis of de omgeving. Een torentje hier, een poortje daar, een trapje op rechts, een terrasje met weer een ander uitzicht links. Rondom de buitenmuur loop je langs de kantelen en kom je onderaan de rode klokkentoren uit. Zonder mist kun je enorm ver kijken over het landschap onderaan de berg. Waan jezelf een prinses die uitkijkt naar de irdder op het witte paard dat door de bossen naar je toe komt snellen.

Als je weer de heuvel afloopt vergeet dan ook niet terug te kijken omhoog, want tussen de bomen doorkijkend vinden we op het laatste moment nog een prachtig uitkijkpuntje waar niemand anders is.

Tips voor Twee Dagen Sintra - Het Paleis van Pena
Tips voor Twee Dagen Sintra – Pena Paleis vanaf Cruz Alta

Extra tip voor Sintra!

We hadden als tip voor Sintra gelezen dat er een uitzichtspunt is waarvandaan je het Paleis van Pena goed van een afstandje kan zien, dus we volgen de bordjes richting Cruz Alta (het Hoge Kruis). De laatste paar meter is klauteren op grote rotsen en dan kunnen we, ons vasthoudend aan het kruis, uitkijken over de vlakte rondom met het Paleis van Pena dat boven de bossen uitsteekt. Sowieso is het de moeite waard om nog wat door de tuinen en bossen rondom het Paleis van Pena rond te dwalen. Hier komen we bijna niemand tegen en hier en daar is een fijn plekje om even te picknicken.

2. Kasteel van de Moren

Veel ouder dan het Paleis van Pena is het Kasteel van de Moren. Dit kasteel, eigenlijk een vestingstad lijkt het wel, werd 1200 jaar geleden gebouwd tijdens het regime van het Umayyaad Kalifaat. Dit was een van de vroege Islamitische rijken die strekten van wat we nu kennen als het Midden-Oosten tot aan de Atlantische Oceaan. Portugal en Spanje maakten onderdeel uit van dat rijk en hebben prachtige architectuur te danken aan deze periode. 400 Jaar later namen de Christelijke Portugezen het Kasteel over en in de volgende eeuwen raakte het kasteel in verval. Tegelijkertijd met de bouw van het Paleis van Pena, restaureerde de Portugese koning ook het Kasteel van de Moren.

Kasteel van Moren
Tips voor Twee Dagen Sintra – Slingerende muur van het Kasteel van de Moren

Uitzichten vanaf het Kasteel van de Moren

In en rondom het kasteel vind je verschillende archeologische opgravingen. Bij de waterbekkens vind je ook een cafeetje en een toiletgebouwtje om even uit te rusten. Maar het meest interessant vinden wij de prachtige uitzichten terwijl we over de 450 meter lange kasteelmuur lopen. Het is net de Chinese muur zoals deze over de berg heen slingert!

Vanaf het Kasteel van de Moren heb je direct uitzicht op het Paleis van Pena (en andersom, als de mist niet in de weg zit. Er zijn twee hoge torens en we raden aan om ze allebei te beklimmen. Eerst vind je rechts van de ingang naar boven lopend een oude ruïne met meerdere uitkijktorens aan de noordkant van het Kasteel. Vanaf hier kijk je neer op het historisch centrum van Sintra en het Nationaal Paleis van Sintra.

Tips voor Twee Dagen Sintra - Kasteel van Moren
Tips voor Twee Dagen Sintra – Ook in de paleizen en kastelen maak je nog veel stappen!

We lopen terug naar beneden over de slingerende muur om weer te klimmen naar het hoogste punt van Castelo do Mouros. Aan het eind van de muur, op de Zuidelijke punt staat een grote vierkante toren waar we beschutting vinden voor de harde wind. Op de volgende berg ligt het Paleis van Pena. Voor de foto is het wel handig om hier begin van de dag of eind van de middag te zijn, want anders fotografeer je recht tegen de zon in. Een perfect plekje om even wat te eten, als je dat hebt meegebracht.

3. Het oude centrum van Sintra

Niet alleen de kastelen van Sintra zijn de moeite waard. Het oude stadje van Sintra is dat zeker ook. Dit middeleeuwse centrum zit tjokvol met souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Ook vind je hier op het centrale plein het Nationaal Paleis van Sintra met zijn indrukwekkende dubbele witte spitsen. Wij zijn niet binnen geweest, maar het paleis heeft een paar prachtig betegelde ruimtes als je nog niet genoeg hebt van de azulejos van Portugal! In de achterafstraatjes van het oude centrum zitten verschillende hotelletjes en appartementen om in dit sfeervolle stadje te slapen.

Tips voor Twee Dagen Sintra - Nationaal Paleis van Sintra
Tips voor Twee Dagen Sintra – Het oude centrum met het Nationaal Paleis van Sintra

4. Quinta da Regaleira

Vooral met kinderen is Quinta da Regaleira de moeite waard. Dit landgoed is één grote fantasietuin met uitbundige, dromerige gebouwtjes en grotten verspreid door de tuinen. Het ligt op loopafstand van het oude centrum en is dus makkelijk te bezoeken als je daar slaapt. Als wij er zijn is het drukker dan verwacht voor corona-tijd en lukt het helaas niet om de ondergronds put en tunnels te bezoeken waar de Quinta da Regaleira om bekend staat. Het plezier spat wel af van de kinderen die enthousiast rennend zichzelf ridders en koninginnen wanen.

5. De kustplaatsjes en bossen rondom Sintra

Een van onze grootste verrassingen in Portugal was wel dat het gebied achter Lissabon zo mooi is. Dit is echt een regio waar we misschien nog eens gaan terugkomen. Er is hier veel natuur te vinden. Vanaf het plaatsje Sintra tot aan de kust is dit het Parque Natural de Sintra-Cascais. Net ten noorden daarvan ligt Ericeira. Dit is een hotspot voor surfers en heeft een leuke vibe. Zowel het strand ten noorden van het dorp als het plaatsje zelf zijn zeker de moeite waard. Een andere tip is Azenhas do Mar waar het ‘miradouro’ je perfect uitzicht geeft op het dorpje bovenop de kliffen.

Azenhas do Mar
Tips voor Twee Dagen Sintra – Azenhas do Mar
Ericeira
Tips voor Twee Dagen Sintra – Ericeira

Handig om te weten: hoe bezoek je Sintra

Kaartjes kopen voor de attracties

Voor de paleizen van Sintra moet je wel een kaartje kopen. Goedkoop is het niet. De omgeving is gratis dus dat kan natuurlijk altijd. Op Quinta da Regaleira na, kun je de meeste kaartjes van tevoren online bestellen op de officiële website van Parques de Sintra. Tickets voor de bus kun je in de bus kopen. Wij konden niet met pin betalen, maar dat zou in principe wel moeten kunnen.

Hoe kom je bij Sintra?

Sintra ligt vlakbij Lissabon en dat maakt het perfect voor een dagtrip. Toch raden we aan om minstens één en liefst twee of drie nachten in en rond Sintra door te brengen. Vanuit Lissabon is het het makkelijkst om de trein te nemen en vanaf het treinstation van Sintra de bus of een Über. Als je weinig bij je hebt, is lopen ook een optie, maar alleen als je meerdere dagen blijft.

Met je eigen auto kan je eigenlijk niet bij de attracties van Sintra komen. Als je een (huur)auto hebt, raden wij aan om deze in het nieuwe deel van Sintra neer te zetten op één van de gratis parkeerplaatsen en van daar af een Über te nemen naar het historisch centrum en de kastelen. De taxi’s zijn maar een paar euro. Dat zorgt er ook voor dat je niet vast komt te zitten in de achterafstraatjes van het oude centrum zoals wij.

Tips voor Twee Dagen Sintra -  Kasteel van de Moren
Tips voor Twee Dagen Sintra – Het Kasteel van de Moren

Hoe verplaats je in Sintra?

Als je zin hebt om te hiken zijn er vanuit het historisch centrum routes naar Pena Paleis. De bossen op de berg zijn prachtig. Realiseer je wel dat deze paden steil omhoog gaan. Wij raden dan ook aan om naar boven óf naar beneden te lopen als je dat wilt, anders ben je toch een groot deel van je dag kwijt terwijl er nog zoveel te bezoeken is in en om Sintra.

Lopen, bus of Über in Sintra

Naast lopen heb je twee andere opties: de bus of een Über. Met de Über betaal je echt maar een paar euro, dus met z’n tweeën is het vanuit het historisch centrum of nieuw-Sintra niet of nauwelijks duurder dan een hop-on-hop-off-ticket voor de bus. Het geeft je ook de kans om al bij opening van de paleistuinen om 9.00uur al voor de poort te staan.

Paleis van Pena
Tips voor Twee Dagen Sintra – Verrassend uitzicht op het paleis dat weinig mensen zien

Bus 434 rijdt een rondje vanuit het historisch centrum (en begint en eindigt bij het station) langs het Kasteel van de Moren en het Paleis van Pena. Dat is ook in die volgorde. Het Paleis van Pena ligt iets hoger, dus als je allebei wilt doen op één dag, raden we aan om eerst daarnaar door te rijden. Na je bezoek kan je dan 200 meter van de ene ingang naar de andere ingang terug lopen. Zo bewaar je jouw stappen voor de twee kastelen zelf, want vanaf de ingang zul je voor allebei nog omhoog moeten lopen naar het kasteel zelf.

Vanaf de ingang is het 600 meter naar het Paleis van Pena. Voor Castelo dos Mouros is het 350 meter naar het kasteel vanaf de ingang, maar hier is het het leukst om door de tuin en over de kasteelmuren door te klimmen naar de twee toppen van het kasteel met prachtig uitzicht. Er is een goede reden dat we de bus of de taxi naar boven aan raden!

Tips voor Twee Dagen Sintra -  Kasteel van de Moren
Tips voor Twee Dagen Sintra – De vesting van het Kasteel van de Moren

Accomodatie-opties: tips in en rond Sintra

Wij vonden het heel leuk om in het oude Sintra te slapen. Je bent dan toch helemaal in die kneuterige sprookjessfeer. Je kunt hier rustig nog wat langer blijven als je alle sites wilt bezoeken (er zijn er meer dan wij hier beschrijven, zie…). Wil je alles lopend doen, slaap dan wel echt in het historisch centrum. Van daaruit zit je hartstikke centraal voor verschillende wandelingen en attracties. Je kunt ook makkelijk nog een dagje naar het strand. Let wel op dat, als je een appartementje hebt, je jouw inkopen moet doen in nieuw-Sintra. Veel winkels of een supermarkt zijn er niet in het oude centrum

Doordat de Übers zo goedkoop zijn, of als je zin hebt om veel te wandelen in dit mooie gebied, is slapen in de buurt rondom het station dan ook geen slecht idee. Andere opties zijn natuurlijk toch in Lissabon slapen en dan met de trein komen, of in een van de kustplaatsjes rondom Sintra en dan de auto aan de rand van het dorp zetten. We hadden graag ook wel in een van de vele landhuizen rondom Sintra geslapen om in de sfeer van de bossen en de paleizen te blijven.

Bewaar het op Pinterest!

thebookofwandering

Een gedachte over “Sintra: Onze Tips voor Twee Dagen vol met Sprookjeskastelen”"

Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven