Ben jij ook zo iemand die eigenlijk de helft van jouw koffer zou willen vullen met boeken wanneer je op reis gaat? Of op jouw e-reader de nieuwste en leukste reisverhalen wilt meenemen voor dat echte vakantiegevoel? In dit blog zetten we voor jou de leukste en interessantste Nederlandstalige reisboeken en hun schrijvers voor je op een rijtje. Welk reisboek stop jij in jouw koffer?
* Dit artikel bevat affiliate links. Door iets te boeken of kopen via een van deze links steun je ons. Wij verdienen dan een kleine commissie zonder dat het jou iets kost.
Floortje Dessing – Heimwee moet je koesteren
Landen: teveel om op te noemen!
Floortje is misschien wel de bekendste reiziger van Nederland. In 2023 schreef ze een nieuw boek waarin ze terug kijkt op 25 jaar reizen en reisprogramma’s maken: Heimwee moet je koesteren. Dat betekent dat zij net zo lang reist als wij. Het geeft voor ons een bijzondere band met dit boek. Dit nieuwe reisboek van Floortje is een aanrader om op jouw vakantie mee te nemen.
Eerder schreef Floortje ook al:
- 100 wereldplekken die je gezien moet hebben
- 25 wereldroutes die je gedaan moet hebben
- 365 dagen onderweg
Tamar Valkenier – Fulltime avonturier
Landen: o.a. Italië, Jordanië, Mongolië, Australië
Tamar Valkenier ontdekte haar innerleijk avonturier en zwerfde vervolgens over de wereld, vaak lopend en met gezelschap van kamelen, honden en ezels. Haar boek Fulltime Avonturier is een persoonlijk verslag van haar zoektocht naar avontuur. Van Australië naar Europa, van Mongolië tot Jordanië: ze vindt haar eigen weg.
Fulltime Avonturier is nu ook vertaald in het Duits als Die Vollzeit-Abenteurerin. Wil je weten over Tamar? Hier vind je haar persoonlijke website.
Ap Dijksterhuis – Wie (niet) reist is gek
Landen: o.a. China, Japan, Turkmenistan, Laos
Ap Dijksterhuis is een psychologieprofessor die onderzoek doet naar geluk. Hij schreef twee reisboeken die allebei de moeite waard zijn. Het leukst vinden wij Wie (niet)reist is gek waarin hij reisanecdotes mengt met inzichten uit de psychologie. In Wegwee neemt hij je in een wervelend reisverslag mee op zijn backpackreis door Azië.
Ap Dijksterhuis schreef nog veel meer boeken, o.a. te koop op Bol.com:
Lieve Joris – Dans van de luipaard
Landen: o.a. Congo, Mali, Syrië
Jaren lang is Lieve Joris een van de meest gelezen Nederlandstalige reisschrijvers. Haar boek Terug naar Congo blijft een klassieker en ze heeft nog veel meer geschreven over Afrika. Zokwam ze in Dans van de luipaard ook weer terug in Congo. Haar boek Op de vleugels van de draak brengt haar vanuit Afrika via Dubai naar China om de innige band tussen continenten te onderzoeken.
Andere boeken van Lieve Joris op Bol.com:
- Het uur van de rebellen
- Mali Blues
- Dans van de luipaard
- De poorten van Damascus
- De hoogvlaktes
- Mijn Afrikaanse telefooncel
Miriam Lancewood – Mijn leven in de wildernis
Landen: o.a. Nieuw-Zeeland, Australië
Het persoonlijke verhaal van deze sterke vrouw uit de Achterhoek is een enorme inspiratie om vrijheid en de natuur op te zoeken. In haar twee boeken vertelt ze over hoe ze, samen met haar partner Peter, in de natuur echt zichzelf kan zijn. En hoe ze dat ook heeft moeten leren. Ze leert zichzelf jagen en het verzamelen van eten uit de natuur. En ze woont maanden achter elkaar in afgelegen bergvalleien in Nieuw-Zeeland. Daarover vertelt ze in Mijn leven in de wildernis.
In haar tweede boek Liefde in de wildernis gaat ze er weer op uit om de natuur in te wandelen, ook op andere continenten. Haar verhaal krijgt een onverwachte wending als Peter ziek wordt en ze op zoek moet naar een nieuwe balans tussen thuisbasis, liefde en de vrijheid van de natuur.
Miriam werd bekend in Nederland door haar deelname in Floortje Dessing’s TV-programma Naar het einde van de wereld.
Jan Brokken – Baltische zielen
Landen: o.a. Venezuela, Gabon, Burkina Fasso, Estland, Letland en Litouwen
Deze veelschrijver van Nederlandstalige reisboeken is een fantastische verhalenverteller. Recent lazen we nog zijn boek Baltische Zielen waarin hij de geschiedenis, landschappen en mensen van Estland, Letland en Litouwen op zoekt. Ooit ontdekten we hem als schrijver van het boek Jungle Rudy nadat we in 2004 in Venezuela waren op een vier maanden trip van Buenos Aires naar Caracas. In dat boek reist Jan Brokken in de voetsporen van de onbekende ontdekkingsreiziger Rudy Truffino door het regenwoud van de Orinoco. Later lazen we zijn gebundelde Afrika-boeken.
Jan Brokken heeft enorm veel boeken geschreven. Naast reisboeken schrijft hij ook romans en andere non-fictie boeken. Al zijn boeken vind je terug op de website van zijn uitgever Atlas Contact. Andere boeken van Jan Brokken voor reisinspiratie zijn op Bol.com:
Ton van der Lee – Solitaire
Landen: o.a. Namibië, Mali
Filmmaker Ton van der Lee gaat op zoek naar een ander leven, dichter op de natuur. Zijn eerste boek, Solitaire, is voor ons een kleine klassieker. In dit boek vertelt Ton van der Lee het verhaal van zijn eerste zoektocht in Namibië. Leuk en soepel geschreven is dit een verhaal van een afgelegen woestijnparadijsje dat tot bloei komt, maar helaas ook onontkoombaar verandert door de opkomst van toerisme en geld. Na Solitaire schrijft Ton van der Lee nog veel meer boeken, zowel over z’n reizen in Afrika als romans. In Het Zandkasteel vervolgt hij zijn avonturen inMali.
Andere boeken van Ton van der Lee:
- De Afrikaanse Weg
- De dans van de geesten
- Boot naar Timboektoe
- De geestbewaarder
- Een meisje loos
- Jan Huygen – Het gedroomde leven van de grondlegger van de VOC
Tim Voors – Alleen
Landen: USA, Nieuw-Zeeland, Zweden
Bekend geworden met zijn wandelboeken is Tim Voors een van de populaire reisschrijvers onder de Nederlandstalige reisboeken van dit moment. Alleen is zijn zijn eerste boek en vertelt over zijn wandeltocht over de Pacific Crest Trail. De papieren versie is zeker ook de moeite waard voor de prachtige waterverftekeningen. En staat daarmee in een traditie van boeken zoals Cheryl Strayed’s Wild.
Andere wandelboeken van Tim Voors zijn:
Jeroen van Bergeijk – Mijn Mercedes is (niet) te koop
Landen: o.a. Marokko, Burkina Faso, Ghana, USA, Australië
Journalist Jeroen van Bergeijk rijdt zuidwaarts door Marokko naar West-Afrika en schreef het ontzettend leuke boek Mijn Mercedes is (niet) te koop. Tot onze verrassing lijkt het boek niet meer in het Nederlands beschikbaar. Maar wel nog in het Engels, zoals ook ons beduimelde exemplaar. Van Bergeijk’s boeken zijn journalistieke verslagen van
Andere boeken van Jeroen van Bergeijk:
- U.S.1 – Amerika na 11 september
- Goudkoorts: of: hoe ik dacht rijk te worden in de Australische outback
Wat is jouw favoriet onder de Nederlandstalige reisboeken? Laat het ons weten in de reacties!