Wat een reisjaar is 2024 geweest voor ons! Eindelijk realiseerden we onze reisdroom om voor langere tijd met een 4×4 kamperend door Zuidelijk Afrika rond te trekken. Het werd een reis van drie maanden door Namibië, Botswana, een beetje Zuid-Afrika en zelfs nog even naar Zimbabwe. In 2023 lazen we daarom al boeken (links via BOL.) zoals Solitaire, Ik ben Hendrik Witbooi (allebei over Namibië) en Cry of the Kalahari (over Botswana). In 2024 zetten we dat door met The Sheltering Desert, dat meteen een van onze favoriete boeken van 2024 werd. We lazen dit jaar samen 22 boeken in totaal. Het werd een leesjaar dat veel verschillende kanten op ging: Van non-fictie inspiratie tot reisdagboeken, van Pulitzer Price-winnaars tot klassiekers uit de Turkse literatuur, van populaire bestsellers tot ultieme niche-boeken, van boeken uit de 1850s tot nieuwe publicaties uit 2024. We sloten dit leesjaar af met een doorkijk naar 2025: een eerste boek over reizen in Sri Lanka! Volgend jaar volgen er vast meer.
Lees je mee?
* Dit artikel bevat affiliate links. De kopjes brengen je naar de website van BOL. Als jij iets via deze links boekt of koopt, verdienen wij hier een kleine commissie op. Zo help jij ons om dit reisblog in de lucht te houden en uit te bouwen met meer reis- en leestips voor jou.
Lees ook
- De boeken die we lazen in 2023: Reisverhalen, boeken over Zuid-Afrika en meer
- De boeken die we lazen in 2022: Boeken over Midden-Amerika, reisverhalen, en Mexicaanse literatuur
- De boeken die we lazen in 2021: Reisverhalen, Turkije, Dave Eggers, levensverhalen en meer
- De boeken die we lazen in 2020: Over Oeganda, Oman, en Turkije; met boeken van Paul Theroux en Dervla Murphey
Onze favoriete boeken die we in 2024 lazen
Het was dit jaar lastig kiezen kiezen wat onze favoriete boeken van 2024 waren. Wehebben zulke verschillende dingen gelezen! Toch een poging tot onze Top 3 boeken van 2024:
- The Sheltering Desert over overleven in de Namibische woestijn
- My Name is Red over moord en intriges aan het hof van het Ottomaanse rijk in Istanbul
- The Comfort Crisis over het opzoeken van de randen van je eigen kunnen
Meer weten? Lees alles hieronder!
Papieren boek of e-reader?
Het blijft de eeuwige vraag voor echte lezers: ga ik voor een papieren boek of een boek op de e-reader? Wij kiezen steeds vaker voor de e-reader. Zeker op reis scheelt dit veel gewicht! Wil jij reizigers die veel lezen blij maken? Dan kan je altijd kiezen voor een boekenbon van BOL.
Een e-reader van Kobo op BOL.? Op de luxe-editie kan je nu ook luisterboeken meenemen. Heb je liever een e-reader voor de basics dan is de Clara BW op BOL. de nieuwste optie.
Alle boeken die we in 2024 lazen
Eenentwintig boeken in totaal lazen we in 2024. Boeken geïnspireerd door onze reizen, zoals naar Turkije, Namibië en, hopelijk in 2025, Sri Lanka. Dit jaar is ook meer non-fictie door onze handen gegaan: inspirerende boeken over creativiteit (Big Magic), comfort, of juist de overmaat daaraan in ons dagelijks leven (The Comfort Crisis) en het belang van avontuur (The Adventure Revolution).
Nederlandse schrijvers gaven we dit jaar weer een kans (o.a. Niet Alleen, Vluchtheuvel, Rome). En met meer dan één boek gingen we terug in de geschiedenis (My Name is Red, De Geestbewaarder, Ibn Battoeta’s reizen en het reisverhaal van twee Amerikaanse fietsers door Azië). Ook was, zoals bijna elk boekenjaar, Dervla Murphy (wonend in Nepal en reizend mat haar dochter van zes in Baltistan) weer van de partij.
Dit zijn de boeken die we lazen in 2024.
○ The Sheltering Desert – Henno Martin
In dit ongelooflijke, maar waargebeurde verhaal trekken twee Duitse ingenieurs aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de woestijn van Namibië in om gevangenschap en de oorlog te ontlopen. Het levert een bijzonder boek op over de tijd dat ze in de rauwe natuur, verscholen in droge rivierkloven proberen te overleven.
TIP – Dit boek is een absolute favoriet, zeker als je naar Namibië gaat! Je kan in Namibië door de desolate landschappen rijden en de shelters bezoeken waar Henno Martin en Hermann Korn twee jaar lang overleefden.
- Koop The Sheltering Desert op BOL.
- Koop The Sheltering Desert op Amazon
○ My name is Red (Ik Heet Karmozijn) – Orhan Pamuk
Orhan Pamuk leverde met dit boek weer een meesterwerk af. De schrijver neemt je mee naar het Istanbul in 1591. Het verhaal van een moord op een van de hofschilders van het Ottomaanse Rijk ontrafelt zich door de ogen van alle betrokkenen inclusief het slachtoffer en de lang anonieme moordenaar.
Met Pamuk loop je door de oude paleizen, workshops en straten van Istanbul: een absolute aanrader als je houdt van historische romans én naar Istanbul gaat of bent geweest. Of gewoon van een goed boek, want dit is een echte aanrader die je in een keer wilt uitlezen!
- Koop My name is Red op BOL.
- Koop My name is Red op Amazon
○ The Travels of Ibn Battuta in the Near East, Asia and Africa (De Reis) – Ibn Batthoeta
Wij kochten een mooie gebonden editie van deze klassieker bij reisboekhandel De Evenaar in Amsterdam. Ibn Battoeta reisde in de 14e eeuw door Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Hoewel een deel van zijn dagboeken gebaseerd zijn op reisverhalen van anderen, blijft het bijzonder om een inkijkje in de wereld va 750 jaar geleden te krijgen.
Echt makkelijk lezen is het boek niet en wij waren daarom wel blij om een editie te hebben gevonden die meer context gaf en een selectie uit het oorspronkelijke mansucript. Toch een aanrader om geprobeerd te hebben.
- Koop The Travels of Ibn Battuta op BOL.
- Koop The Travels of Ibn Battuta op Amazon
○ De Geestbewaarder – Ton van der Lee
Na zijn – voor Namibië-reizigers beroemde – avontuur in Solitaire vestigt Ton van der Lee zich in West-Afrika. Daarover schrijft hij Het Zandkasteel, de reisverhalenbundel De Boot naar Timboektoe en De Dans van de Geesten.
Met De Geestbewaarder schrijft Ton van der Lee in 2007 zijn eerste historische roman. In dit boek komen de verhalen van Surinaamse Amsterdammer Stanley en slavenhandelaar Caspar uit de 18e eeuw samen. Dit boek mag niet ontbreken als je al andere boeken van Ton van der Lee op jouw leeslijst hebt staan of als je geïnteresseerd bent in boeken over her slavernijverleden.
- Koop De Geestbewaarder op BOL.
- Koop De Geestbewaarder op Amazon
Lees ook: Negen Nederlandstalige reisboeken en reisschrijvers om op vakantie mee te nemen
○ Getting to Know the General – Graham Greene
Op zoek naar boeken om te lezen voor onze reis van vier maanden door Midden-Amerika in 2022 waren we Getting to Know the General al tegen gekomen. Dit jaar kwamen we dan eindelijk aan het lezen van dit boek over Panama toe!
Graham Greene reist eind jaren 70 en begin jaren 80 naar Panama om de president – op zijn uitnodiging – en zijn entourage te volgen. Het levert een boek op met bizarre ervaringen en ontmoetingen in heel Panama. En dit tegen de achtergrond van een dreigende burgeroorlog.
Must-read als je naar Panama gaat.
- Koop Getting to know the general op BOL
- Koop Getting to know the general op Amazon
○ Laatste Trein naar Zona Verde – Paul Theroux
In misschien wel een van de laatste reisboeken die Paul Theroux zal schrijven reist hij vanuit Zuid-Afrika door Namibië naar Angola. Zoals altijd observeert hij met veel humor het gedrag van zijn mede-reiziger. Ongemak en nieuwsgiergheid komen weer op fantastische manier bij elkaar. Wij lazen dit boek dit jaar opnieuw nu we zelf ook weer naar Namibië gingen. Paul Theroux kan je blijven herlezen.
Laatste Trein naar Zona Verde is zeker een boek om mee te nemen als je naar Namibië reist!
- Koop Laatste Trein naar Zona Verde op BOL
- Koop Laatste Trein naar Zona Verde op Amazon
○ Between Two Kingdoms: A Memoir of a Life Interrupted (Tussen twee werelden) – Suleika Jaouad
Enigszins naïef dacht ik met Tussen Twee Werelden een boek over een roadtrip gekocht te hebben. En dat is óók waar in het tweede deel van het boek. Maar het verhaal van Suleika Jaouad is vooral haar indrukwekkende verhaal over leven met kanker. En hoe kanker overleven iets anders is dan beter worden. Erg goed geschreven. Dit boek laat een onuitwisbare indruk achter.
- Koop Tussen Twee Werelden op BOL.
- Koop Tussen Twee Werelden op Amazon
○ On the Road – Jack Kerouac
Bij veel Amerikanen staat deze klassieker in Top 10 beste boeken. En om die reden zou je On The Road inderdaad moeten lezen. Het boek is een geromanticeerde autobiografie van Kerouac over het leven van hem en zijn vriendengroep in de jaren 40, de periode kort na de Tweede Wereldoorlog. En beschrijft het ontstaan van een tegencultuur in de Verenigde Staten van Amerika.
Ik heb gemengde gevoelens bij dit boek. Het is echt wel goed geschreven en ik kan me voorstellen hoe uniek en schokkend dit boek was toen het in 1951 werd gepubliceerd. Nu voelt het echter hier en daar taai, saai en gedateerd. Als je in Amerika gaat roadtrippen, stop On The Road dan toch maar wel in jouw tas, als is het maar om te kunnen zeggen dat je het gelezen hebt.
- Koop On the Road bij BOL
- Koop On the Road bij Amazon
○ The Waiting Land: A Spell in Nepal – Dervla Murphy
Dervla Murphy’s dagboek over haar tijd als vrijwilliger in Nepal is een van haar vroegste boeken. Ongefilterd vertelt ze wat ze ziet en meemaakt in een Nepal vóórdat toeristen er massaal heen komen. Ze werkt met Tibetaanse vluchtelingen, woont in Pokhara en trekt door de bergen naar afgelegen gehuchten. The Waiting Land is een echt Dervla Murphy avontuur, al is het wel anders dan haar reisverhalen.
Tip – Ook leuk om te lezen in combinatie met Video Night in Kathmandu van Pico Iyer (waarin Nepal trouwens maar één van de verhalen is).
- Koop The Waiting Land bij BOL
- Koop The Waiting Land bij Amazon
○ Less – Andrew Sean Greer
Als afwisseling op alle boeken die geïnspireerd zijn door onze reizen, lazen we deze Pulitzer Prize for Fiction winnaar. Aantrekkelijke en goedgeklede anti-held en tweederangs auteur Arthur Less gaat op wereldtour om zijn werk te promoten. Eigenlijk rent hij weg voor de liefde.
○ Rome – Kiki van Dijk
Rome lijkt zo een romantische stad. Maar voor journalist Gina loopt het anders. Kiki van Dijk schrijft met Rome een nieuwe thriller van Nederlandse bodem (Ook: Amsterdam, Parijs en Vlieland) om lekker lui aan een stuk uit te lezen tijdens jouw vakantie. Wij kregen dit boek vrijblijvend opgestuurd van de uitgever, een heel aarodg zomercadeautje.
○ Niet alleen: Een avontuurlijke voettocht dwars door Nieuw-Zeeland – Tim Voors
Na zijn eerste wandelboek – Alleen: De Pacific Crest Trail te voet van Mexico naar Canada – gaat Tim Voors opnieuw de uitdaging van een langeafstandswandeling aan. In Nieuw-Zeeland ontdekt hij hoe er door gedeelde ervaringen echte vriendschappen ontstaan met onbekenden die compleet anders zijn.
Niet voor niets zijn de boeken van Tim Voors populair. Lekker vlot geschreven, met mooie tekeningen en aan elke lezer de vraag stellend: “zou ik niet eigenlijk ook eens afstand moeten nemen van de rat race thuis?”
- Koop Niet alleen bij BOL
- Koop Niet alleen bij Amazon
○ De Camino – Anya Niewierra
Misschien denk je dat dit het volgende wandelboek is op deze lijst. Niets is minder waar. Dit boek is een spannende thriller die terecht de NS-Publieksprijs won en met stip op 1 in de bestsellerlijst stond.
Lotte wandelt in de sporen van haar man die op De Camino zelfmoord pleegde. Waarom hij dat deed is onbeantwoord gebleven en dat knaagt. Al snel ontstaat bij Lotte het vermoeden dat ze in de gaten wordt gehouden. Er valt opnieuw een dode.
○ Stilstaan op wereldreis – Claudia van Dongen
Een persoonlijke favoriet om de grote herkenning in hoe Claudia en Eric gelukkig worden van reizen. Dit in eigen beheer uitgegeven boek is het verslag van hun wereldreis. Lees Stilstaan op Wereldreis en volg Claudia en Eric (@ctheworld_insta) op instagram, de website (waar je ook het boek kunt bestellen) of abonneer je op hun nieuwsbrief.
Je zal tijdens het lezen regelmatig kunnen lachen, aan het denken gezet worden en je mond valt af en toe open van hun avonturen. Laat je inspireren. Veel leesplezier!
○ Big Magic: How to Live a Creative Life, and Let Go of Your Fear – Elizabeth Gilbert
Elizabeth Gilbert heeft een heel eigen perspectief op hoe inspiratie werkt. Voor iedere creatieveling schreef ze dit inspirerende boek over inspiratie, volharding en creativiteit. En het is ook nog eens leuk om te lezen.
De Nederlandse vertaling Big Magic – De Kunst van Creatief Leven koop je hier op BOL.
○ The Comfort Crisis – Michael Easter
Dit jaar ben ik non-fictie boeken steeds leuker en interessanter te vinden. Michael Easter houdt in zijn boek een vurig pleidooi om de randen van het menselijk kunnen op te zoeken. Door al het comfort waar we ons mee omringen zijn we vergeten waar ons lichaam allemaal toe in staat is. En dat we van minder comfort misschien wel gelukkiger worden. Hij onderbouwt zijn verhaal met interviews met en onderzoek van experts. En schrijft ondertussen een wervelend boek waarin hij zijn eigen avontuur op zoek naar rendieren in Alaska tussen de feiten door weeft.
Michael Easter raakte bij ons een snaar en dit boek staat dan ook in onze favorieten van dit jaar.
- Koop The Comfort Crisis bij BOL
- Koop The Comfort Crisis bij Amazon
○ Adventure Revolution – Belinda Kirk
Met The Comfort Crisis in ons achterhoofd lazen we ook Adventure Revolution. Belinda Kirk is vooral een grootse avonturier die al van jongs af aan de uithoeken van de wereld verkent. In haar boek vertelt ze over transformatieve kracht van avonturen. Ze laat vooral mensen aan het woord die dat zelf hebben ontdekt door mee te gaan op avonturen die organiseerden. Hun verhalen zijn elk inspirerend om te lezen. Helaas werkte het voor ons als boek net niet zo goed als we hadden verwacht. Toch aardig om te lezen als je meer wilt weten over avontuurlijk leven.
TIP – Meer lezen over avontuurlijk leven en hoe je dat doet als je thuis vasztit in routines en comfort? Dan is Waar is het avontuur? Zoektocht naar een avontuurlijker leven van de Nederlandse Brigitte Aars misschien ook iets voor jou.
- Koop Adventure Revolution op BOL
- Koop Adventure Revolution op Amazon
○ Vluchtheuvel – Lideweij van Noord
In haar nieuwe boek Vluchtheuvel schrijft Lidewey van Noord over haar dagen in een dorpje aan de rand van de Po-vlakte. Met veel aandacht voor details toont Lideweij hoe ze, aanvankelijk een buitenstaander, steeds meer onderdeel wordt van het dorpsleven en de natuur.
Haar worsteling met long covid en de liefde vormen subtiele rode draden door het boek, maar nooit té nadrukkelijk op de voorgrond. Een kwetsbaar boek en een aanrader om met aandacht te lezen.
- Koop Vluchtheuvel op BOL
- Koop Vluchtheuvel op Amazon
Wij kregen dit boek via De Club van Echte Lezers toegestuurd van uitgever Atlas-Contact om te reviewen.
○ Where the Indus is Young: A Winter in Baltistan – Dervla Murphy
Ons tweede boek dit jaar van Dervla Murphy speelt in het hoge noorden van Pakistan. Het is een briljant staaltje van onorthodox ouderschap als Dervla Murphy haar dichter Rachel meeneemt om midden in de winter de valleien van Baltistan te verkennen. Het levert een ouderwets goed reisdagboek op zoals die zelden nog gepubliceerd worden. Met een lach, een knipoog, geduld en een oog voor avontuur maakt Murphy het aannemelijk dat deze reis naar Baltistan een enorm goed idee was.
Dit was al het negende boek van Dervla Murphy dat we lazen en we raden iedereen aan om minstens één boek van haar te lezen.
- Koop Where the Indus is Young bij BOL
- Koop Where the Indus is Young bij Amazon
○ Elephant complex: Travels in Sri Lanka – John Gimlette
Een goede gewoonte: altijd boeken lezen over plekken waar je naartoe reist. Het geeft zoveel meer diepte aan jouw eigen ervaring.
In 2025 reizen we – als alles goed gaat – naar Sri Lanka om daar een maand lang rond te touren in een tuktuk. De Britse schrijver John Gimlette reist maandenlang op verschillende trips door alle streken van Sri Lanka. Hij verbindt in Elephant Complex de geschiedenis van dit ondoorgrondelijke land aan het landschap om hem heen. Van irrigatiekoningen tot Tamil Tijgers, van stedelijke levendigheid tot nauwelijks bewoonde uithoeken, van tsunami tot Dry Zone: ik heb nu een beetje het gevoel dat ik al in Sri Lanka ben geweest.
- Koop Elephant complex bij BOL
- Koop Elephant complex bij Amazon
○ Across Asia on a Bicycle: The Journey of Two American Students from Constantinople to Peking – Thomas Gaskell Allen & William Sachtleben
Tegen het einde van het jaar vullen we onze leeslijst aan met wat gratis boeken uit de Gutenberg Library (vaak goed te lezen scans voor een e-reader, maar wel met wat scanfoutjes dus een goedkoop gekochte e-boek is nog steeds aan te raden).
Across Asia on a Bicycle had ik al langer op mijn lijstje staan. Wat is dit een leuk boek voor een reisverhaal van ruim 130 (!) jaar geleden. Twee net afgestuurde Amerikaanse studenten besluiten in 1891 – tsja, waarom niet – de wereld rond de fietsen. Dit boek is het reisverslag van het Aziatische deel van hun reis: Van Istanbul naar Beijing.
Gaskell Allen en Sachtleben zijn de eersten (!) die de wereld rond fietsen op gewone fietsen. Maar er waren er meer:
- Annie Londonderry was in 1894 de eerste vrouw die de wereld rond fietste en daarmee überhaupt een van de eersten die dat deed!
- De eerste rond-de-wereld-fietser (1884-1886) deed dat op een zogeheten ‘penny-farthing’ fiets met een groot en een klein wiel – Around the World on a Bicycle door Thomas Stevens
- In Round The World On A Wheel fietst John Foster Fraser in 1896, dus een paar jaar na Gaskell Allen en Sachtleben en Annie Londonderry, met een paar vrienden de wereld rond op hetzlefde type fietsen (‘safety bikes’) als Gaskell Allen en Sachtleben.
○ Walden: Life in the Woods – Henry David Thoreau
Deze klassieker uit 1854 is een groot pleidooi voor leven in de natuur met niet meer dan je nodig hebt. Ik dacht vooral een boek te lezen over de natuur, maar dit is een scherp maatschappijkritisch boek over de onnodige overdaad van het moderne leven zoals dat in Amerika aan het opkomen is in de 19e eeuw.
Hier en daar is Thoreau wat breedsprakig, maar zeker authentiek en inclusief lijstjes met hoe duur (of juist goedkoop) leven in het bos kan zijn. Gratis beschikbaar in de online Gutenberg Library, maar voor een opgeschoonde versie is het de moeite waard om een nieuwe editie te kopen van deze klassieker.
○ Reisgidsen van Bradt en Lonely Planet: Namibië, Botswana en Zuid-Afrika
Met onze grote reis van drie maanden naar Namibië, Botswana, Zuid-Afrika en Zimbabwe waren de reisgidsen dit jaar weer onmisbaar. Wij gebruikten de Lonely Planet en de Bradt reisgidsen. Koop ze hier op BOL.: