Drie dagen in Porto: Onze favoriete plekken

In dit blog over onze drie dagen in Porto vind je onze beste plekjes voor azulejos, voor mooie uitzichten, en voor street art. Ook vind je tips voor fotograferen, waar je kan slapen en over vervoer in de stad. Geen gesponsorde inhoud dus gewoon zoals wij het beleefden.

Portugal zonder Porto zou geen Portugal zijn. We trappen onze drie weken roadtrippen in Portugal daarom af met drie dagen in Porto. Tegen onze gewoonte in boeken we pas een paar dagen van tevoren een ticket en zijn we opeens in Portugal. Je kan de mooiste plekjes van Porto best in een of twee dagen aftikken. Maar deze stad aan de Douro-rivier wordt er alleen maar leuker op als je wat langer blijft. Sowieso is het niet een stad voor de highlights, maar gewoon om te zijn. Buiten het weekend is het relatief rustig. Al is het in het weekend juist weer heel gezellig met alle mensen die uit de buitenwijken de rivier en de stad opzoeken.

Porto
Drie dagen in Porto!!!

Meer lezen over Portugal? Tijdens onze drie weken in Portugal waren we ook in de Algarve, Óbidos en Sintra.

Waar zijn wij allemaal geweest tijdens onze drie dagen in Porto?

Ons leven in Porto draait deze drie dagen om pastels da nata. Nee, geintje. Of toch niet? Deze overheerlijke zoetige puddingbroodjes van bladerdeeg zijn wereldberoemd in Portugal. Haal ze ’s ochtends vroeg, dan zijn stomend warm en moet je uitkijken dat je ze niet fijn knijpt.

 Padaria Ribeira-Baixa, Porto
Drie dagen in Porto – Padaria Ribeira-Baixa

Porto is geen stad van wereldberoemde musea of architectuur. Je komt hier om deel te nemen aan het leven, zwervend door de stad. Rondwandelen door Porto doe je naar, rondom, boven en langs de Douro-rivier. Porto is een perfecte stad voor ‘gratis’. Je hoeft hier zeker niet allemaal dingen met toegangsprijzen te doen om een leuke tijd te hebben. Verder kun je naar de plek waar de rivier in zee stroomt (Reisbeesten gingen fietsen), zijn er meerdere parken om in de schaduw van bomen rond te hangen en nog veel meer wijken om te verkennen.

1. Onze beste plekjes voor azulejos

Zonder ons heel erg verdiept te hebben, vonden we heel makkelijk deze drie plekjes om de beroemde blauwe tegeltjes van Porto te bewonderen. Elke blauwwitte schildering heeft weer een eigen verhaal te vertellen. Dus kijk echt even iets verder dan alleen de kleurtjes!

Igreja do Carmo

Letterlijk om de hoek van het pleintje waar ons appartement is, staat de Igreja do Carmo. Met een ‘charmant’ voetgangersstoplicht voor de zijgevel, is deze metershoge wand met blauwe tegeltjes een bijna gewoon onderdeel van het dagelijks leven. Het is eigenlijk het leukst om er de hele tijd ‘toevallig’ langs te lopen, al is het natuurlijk ook een mooi plaatje.

Drie dagen in Porto - Igreja do Carmo
Drie dagen in Porto – Igreja do Carmo

Igreja do Santo Idelfonso

Als een van ons op een dag vroeg wakker is, blijkt de zon net op te gaan. In het blauwe ochtendlicht met de camera in de hand zwerft J. een beetje door de buurt. Aan het eind van een steil omhooggaande straat staat een kerk. Blauwe tegeltjes! Het hek bij de kerk is nog dicht, maar boven de straat torent de blauwe gevel uit. De zon komt over het randje heen, maar ondanks het tegenlicht is het prachtig!

Igreja do Santo Idelfonso
Drie dagen in Porto – Igreja do Santo Idelfonso

Sao Bento treinstation

Op alle lijstjes voor Porto staat de hal van dit treinstation. Waar de kerken natuurlijk Bijbelse taferelen verbeelden, staan hier in het station op 550 m2 (!) azulejos verhalen geschilderd over koningen en veldslagen uit de Noord-Portugese geschiedenis. Maar let ook op het kleinere tegelwerk met allerlei treinthema’s. Blijf even rondhangen en vermaak je over alle instagram-capriolen. Observeer het komen en gaan van treinreizigers en toeristen. Je staat hier ook even uit de brandende zon en dat is sowieso een goed idee in de Portugese zomer.

Drie dagen in Porto - Station São Bento
Drie dagen in Porto – Station São Bento

2. Onze beste uitkijkpunten op de Douro-rivier

Alle straten van Porto leiden uiteindelijk naar de Douro-rivier. En het is ook een plezier om steeds weer nieuwe gezichtspuntjes te vinden. Aan de noordkant van de rivier zijn er weinig goede uitzichtspunten, behalve vanuit de Jardins do Palácio de Cristal. Vlakbij kan je ook vanaf de de bus/tramstop Palácio mooi over de rivier uit kijken. Dit zien we uit de bus terug omhoog nadat onze voeten ‘genoeg’ hadden gezegd. Er zit hier ook een barretje met uitzicht. Verder zijn er aan de noordkant verschillende straatjes die schuin af lopen naar de rivier. Die bieden steeds weer mooie doorkijkjes naar de rivier of de grote brug van Porto.

De wijk Ribeira, Porto
Drie dagen in Porto – Doorkijkje naar de Douro-rivier van de wijk Ribeira

Dit zijn onze vier mooiste uitkijkpunten, allemaal in Vila Nova de Gaia, de zuidkant dus. In drie dagen Porto heb je alle tijd om deze te bezoeken, en meer.

Miradoura Ponte de Dom Luis I Porto

De Ponte de Dom de Luis I Porto is de Eiffeltoren-achtige brug die middenin het centrum Porto (aan de noordkant van de rivier) en Vila Nova da Gaia (aan de zuidkant van de rivier). De brug is een plaatje op zichzelf én het uitzicht van bovenop de brug is een plaatje! Let erop dat de brug twee niveaus heeft. Op de ‘begane grond’ rijden de bussen en kan je van de ‘rechterkade’ (noord) naar de ‘linkerkade’ (Zuid) van de Douro-rivier lopen. Bovenop rijdt de metro-sneltram. De trambrug bovenlangs is tegelijkertijd voetgangersbrug. Je loopt van Sao Bento station in 10 minuten bovenlangs naar de overkant van de rivier.

Beide kanten opkijkend kan je, van bovenaf de brug, de rivier tussen de heuvels door zien slingeren en de gestapelde huisjes van Porto op de foto zetten. Wel even opletten als er een sneltram stapvoets langskomt en lopende mensen zich langs je dringen terwijl jij een foto staat te maken! Naar boven of naar beneden lopen naar de rivier is een pittige klim. Dus bedenk goed op welk moment je besluit de rivier van dichtbij gaat bewonderen… Terug naar boven kost je wat zweetdruppels of een kaartje voor de bus of funicular (de openbare ‘lift’), en die gaan niet elke vijf minuten.

Douro rivier, Porto
Drie dagen in Porto – De Douro-rivier

Miradouro da Serra do Pilar

Aan de zuidkant van de brug torent een voormalig klooster met een witte ronde kerk – Mosteiro da Serra do Pilar – uit boven de stad. Met een 200m lange hellingbaan kom je bovenop een plateau waar je uitkijkt over de Ponte de Dom de Luis I Porto en de stad aan de overkant.

Porto's binnenstad vanaf Miradouro da Serra do Pilar
Drie dagen in Porto – De binnenstad vanaf Miradouro da Serra do Pilar

Jardim do Morro

Voor een perfect zicht op de skyline van Porto loop je van Miradouro da Serra do Pilar terug naar het begin van de brug. Hier ligt een klein parkje op een heuvel. Wij zitten even op een bankje terwijl groepjes en families relaxen met uitzicht over de stad, de meesten netjes op 1,5 m afstand vanwege Covid-19. Een heerlijk plekje om even stads te picknicken. We hebben een beetje gemengde gevoelens over het betonnen gevaarte dat hier is gebouwd als start/eindpunt van de kabelbaan naar beneden, met een (te) luxe café bovenop. Uh, wat? Ja midden in het centrum hebben ze hier een kabelbaan! Gelukkig is er nog voldoende van het uitzicht overgebleven, zeker als je even doorloopt.

Drie dagen in Porto - Uitzicht vanaf Jardim do Morro
Drie dagen in Porto – Uitzicht vanaf Jardim do Morro

Avenida de Diogo Leite (promenade langs de rivier)

Toch is misschien wel het mooiste plekje gewoon weer terug beneden aan de rivier. Recht tegenover de drukke promenade aan de noordkant van de rivier heb je vanaf de boulevard aan de zuidkant uitzicht op de hele skyline van Porto. Hiervandaan zie je hét plaatje van Porto met zijn kleurige gebouwen, torentjes én torent de brug hoog boven de terrassen uit. Er zijn hier voldoende cafés en restaurants om wat te eten tijdens of na zonsondergang.

Gevels in Porto
Drie dagen in Porto – Geveltjes

3. Onze plekjes voor ‘street art’

azulejos, Porto
Drie dagen in Porto – Verboden om tegeltjes te verwijderen

Tijdens drie dagen in Porto kan ook een beetje straatkunst niet ontbreken. Dé street art plek van Porto is het Half-Half-Konijn van Arturo Bordalo (‘Bordalo II’) in Villa Nova da Gaia (dit is dus eigenlijk niet Porto!). Er zijn inmiddels bijna 200 ‘big trash animals’ wereldwijd die je anders doen kijken naar kunst. Dit is duidelijk méér dan een leuk konijn. Kijk maar eens goed naar de details! Je vindt dit kunstwerk op een verder onopvallende straathoek in een straatje net achter de kade op 500 meter van de brug, vlakbij het benedenstation van de kabelbaan.

Drie dagen in Porto - Het Halve Konijn door Bordalo II
Drie dagen in Porto – Het Halve Konijn door Bordalo II

We komen toevallig langs een metershoog portret ’Mira’ van Daniel Eima (bij bushalte Miragaia). En op onze laatste dag in Porto kwamen erachter dat er nog een heel vrolijk exemplaar om de hoek van ons appartement is: een groot modern tegelwerk van kunstenares Joana Vasconcelos. Er is nog genoeg andere vrolijke graffiti te vinden in Porto dus kijk gewoon eens om een hoekje als je door Porto’s straten slentert.

Steetart in Beixa
Drie dagen in Porto – Modern kunstwerk in de wijk Baixa.

Het kunstwerk Mira
Drie dagen in Porto – Het kunstwerk Mira

4. Die ene kerk waar we in zijn geweest…

En dan denken dat we tijdens onze drie dagen in Porto toch nog even een kerk in moeten. We zien van tevoren plaatjes van een kerk met een uitbundig gouden interieur. Dus we kopen een kaartje bij de ingang van de kerk van São Francisco en denken de gouden kerk in te lopen om leuke foto’s te maken. Er zijn ook catacomben en uitbundig ingerichte kamers met luxe schilderijen en objecten ‘on display’. Maar dan blijkt dat je in de gouden kerk zelf helemaal geen foto’s mag maken.

Igreja São Francisco
Drie dagen in Porto – Igreja São Francisco

5. Niet gedaan in Porto: Livraria Lello

Wij hebben ook van alles niet gedaan in Porto wat je eigenlijk zou ‘moeten’ doen. Het is natuurlijk de bedoeling dat je in Porto port drinkt, maar ja, wij zijn geen wijnfans. En Porto is ook gewoon leuk zonder port-proeferij.

En natuurlijk is daar de Livraria Lello, de inmiddels insta-famous boekwinkel. Ook in covid-tijden vinden we bij die boekhandel elke dag een rij van honderd meter als we langslopen, dus de binnenkant slaan we toch even over, ook al houden we enorm veel van boeken! Vanwege Covid-19 hebben we niet zo’n geduld met rijen en is dingen binnen doen ook niet alles…

Mercado Ferreira Borges
Drie dagen in Porto – Mercado Ferreira Borges

Ook ‘moet’ je volgens veel blogs het Palacio da Bolsa in, maar het parkje ervoor is ook heel fijn om even rond te hangen. Daar staat ook het opvallend rode gebouw Mercado Ferreira Borges waar een nachtclub-concertzaal zit. Als wij er zijn, is de club dicht vanwege Covid-19.

Waar moet je slapen tijdens drie dagen in Porto?

Niks moet natuurlijk maar er zijn een paar dingen om in de gaten te houden als je een slaapplek kiest in Porto. Om te beginnen: Porto is een stad met heuvels. Dwars door het centrum loopt de Douro en dat betekent dat je de hoge stad hebt op de heuvel en de lage stad langs de rivier. Ons thuis deze drie dagen is een studio-appartement bij Pinho Apartments (booking.com) en ligt bovenop de heuvel aan de rand van het centrum bij het Praça de Guilherme Gomes Fernandes, de westelijk rand van de Baixa-buurt .

Vroege ochtend in Porto
Drie dagen in Porto – Vroege ochtend in Porto

En dat heeft voor- en nadelen. Hier zijn veel restaurantjes, cafeetjes en leuke pleintjes. Op tien minuutjes lopen zit een grote supermarkt. Wij hebben een appartement want we koken graag zelf. Wij hebben zelfs onze ‘eigen’ padaria onder ons appartement, waar we elke ochtend verse broodjes en zoetigheden halen. We zitten op kruipafstand van meerdere kerken, met en zonder blauwe tegeltjes (azulejos), straten waar trammetjes een steile straat omhoog klimmen, het Sao Bento station en de Livraria Lello. Maar we moeten we wel elke keer weer terug de heuvel omhoog als we bij de rivier zijn geweest. Gelukkig zijn er bussen.

Budget – The Central House Porto Ribeira (booking.com) – Hostel met betaalbare slaapzalen op perfecte locatie.

Mid-range – Pinho Apartments (booking.com) – Superfijne studio’s op een goede locatie en boven een bakker.

Luxe – Arco Apartments (booking.com) – Centraler kan niet en mét uitzicht op dé brug van Porto. Mooie appartementen op de historische trappen van Porto.

Hoe verplaats je je tijdens jouw drie dagen in Porto?

Het centrum van Porto is eigenlijk niet zo groot, maar door alle heuvels zet je makkelijk 10.000 tot 20.000 stappen op een dag, of meer. Dus als je dat tegen staat is het zeker handig om af en toe de metro en de bus te nemen. Jouw Andante Toeristenkaart of 24-uurs-OV-kaart kopen is sowieso ook een goed excuus om het Sao Bento station te bezoeken. Hier vind je in de stationshal meters hoge schilderingen samengesteld uit de beroemde blauwe tegeltjes, azulejos, van Porto. En een Über taxi is ook heel betaalbaar.

Slenteren door de straatjes van Ribeira.
Drie dagen in Porto – Slenteren door de straatjes van Ribeira.

Als je bovenop de heuvel slaapt en je wilt naar de andere kant van der rivier, kijk dan even welke bus of metro bij jou in de buurt gaat. Anders ben je steeds weer naar beneden en omhoog aan het lopen. In niet-covid-tijden kan je waarschijnlijk prima naar boven of beneden met de funicular (een lift-achtig ding) aan de noordkant, maar nu vonden we de rij echt veels te lang. Een andere optie is de duurdere kabelbaan aan de zuidkant van de rivier.

Graffiti in Porto
Graffiti in Porto

Bewaar het op Pinterest!

thebookofwandering

4 gedachten over “Drie dagen in Porto: Onze favoriete plekken

  1. Wij vonden Porto verrassend leuk! We huurden er een fiets om naar de zee te fietsen, aanrader! 😀

    1. Wat een leuke tip, Sam! Die afstand is inderdaad te overzien. Ik heb ons blog ge-update met een link naar jullie blog over Porto. Niet alleen Porto zelf is leuk, maar ook de omgeving!

Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven