De boeken die we lazen in 2022: Boeken over Midden-Amerika, reisverhalen, en Mexicaanse literatuur | The Book of Wandering

Het was een jaar van opnieuw beginnen. Januari 2022 begon voor ons in lockdown. Toch reisden we vier maanden door Midden-Amerika en Mexico. Logisch dus dat we ernstig last hadden van fernweh toen we terugkwamen in Nederland. Boeken lezen helpt dan altijd. Reisverslagen, boeken over Midden-Amerika en boeken uit Mexico vulden onze boekenlijst terwijl we weg en thuis waren. De guilty pleasure van 2022 was bij thuiskomst nostalgisch fantasie-escapisme: de Harry Potter-audioboeken, voorgelezen door de briljante Stephen Fry.

In totaal haalden twintig boeken dit jaar het nachtkastje, plus de zevendelige luisterboekenreeks. Lees mee in onze boekenlijst van 2022 en laat onder dit bericht weten wat er op jouw leeslijst staat voor het komende jaar. Zijn boeken over Midden-Amerika iets voor jou?

Lees ook onze boekenblogs uit andere jaren:

Book list of 2021: travel journals, Turkey, Dave Eggers, life stories and more

2020 List of Travel Books: Our Books of Wandering

* Dit artikel bevat affiliate links. Door iets te boeken of kopen via een van deze links steun je ons. Wij verdienen dan een kleine commissie zonder dat het jou iets kost.

1. Levison Wood ontdekken: Midden-Amerika, Arabië en de Nijl

Op zoek naar reisboeken voor onze tijd in Midden-Amerika, vonden we maar weinig boeken. Eén naam dook op: Levison Wood. Blijkbaar hadden we deze televisiepersoonlijkheid gemist omdat we al een tijdje geen echte tv hadden gekeken.

Tijdens het reizen lazen we Levison Wood’s Walking the Americas waarin hij met zijn metgezel Alberto Caceres van Mexico naar Colombia wandelt. Het avontuur is zo gestoord als het klinkt en levert leuk en licht leesmateriaal op. De schrijfstijl is sprsnkelend en trekt je mee in het verhaal. Het hoge tempo van het boek is interessant: wandelen is toch ook het ultieme langzame reizen.

Hierna hebben we Wood’s An Arabian Journey opgepakt. Als boek misschien iets minder geslaagd, maar we zijn gefascineerd door de regio. Het zorgde voor weer een vermakelijk paar leesuren. Het beste boek van Levison Wood dat we dit jaar lazen (nog uit te lezen in 2023), is echter zijn boek Walking the Nile.

Beginnend in Rwanda en Oeganda trekt Levison Wood door Soedan naar Egypte. Het reizen is zwaar, de reisgenoten interessant en de reiservaring intens, vol mislukkingen en met verrassende hoogtepunten. Het boek neigt naar journalistiek schrijven en blijft toch een waar reisverslag. Dit is een boek dat ik iedereen zou aanraden.

The Nile at Aswan

Een van onze reishoogtepunten van het afgelopen jaar was het verblijf in Mexico-Stad. Om op deze plek onze vier maanden durende reis door Midden-Amerika te beëindigen was een van de beste reiskeuzes die we maakten in 2022. Hongerig om deze metropool te begrijpen terwijl we niet eens van plan waren om hier in 2022 naartoe te gaan, heb ik snel mijn boekenlijst aangepast aan de bestemming.

2. Non-fictie Mexico City boeken

David Lida’s First Stop in the New World en Daniel Hernandez’ Down and Delirous in Mexico City kwamen vaak naar boven bij aanbelevelingen. Non-fictieboeken proberen deze beide te ontrafelen wat deze grote stad drijft: haar cultuur, haar mensen, haar buurten.

Normaal gesproken geen grote fan van non-fictie en dit soort boeken. Maar nu echt goed, al was het maar om neyer te begrijpen waar we waren. Deze twee boeken hebben wel heel erg een mannelijk perspectief op de stad, wat de kijk op Mexico-Stad beperkt. Beide boeken zijn makkelijk leesbaar en toch de moeite waard. Hernandez is de meest interessante en vermakelijke van de twee auteurs. Hij zoekt verrassende tegenculturen en subculturen op in de krochten van CDMX.

3. Sandra Cisneros’ Caramelo

Dit epische boek vertelt het verhaal van een Mexicaanse familie door de ogen van een tiener die haar eigen geschiedenis ontrafelt. En die van haar ouders, grootouders, tantes, ooms, neven en nichten. Dit uitdijende boek is een waar juweeltje, hoewel het misschien een beetje dik is. Cisneros schetst een levendig beeld van het dagelijks leven en zijn eigenaardigheden in Mexico-Stad, Oaxaca, het migrantenleven in de VS en vakanties in Mexico als thuisland. Nooit nostalgisch, maar rijk aan gevoelens en zintuiglijke emoties is dit boek een aanrader.

4. Bolaño’s Wilde Detectives

Een paar maanden na het uitlezen van dit boek vraag ik me nog steeds af wat ik ervan moet denken. Geprezen als een van de grote boeken van de Mexicaanse literatuur, is het nogal … literair. Uiteindelijk omarmde ik het boek en z’n flow, en het nam me mee op een reis zoals ik nog nooit heb meegemaakt. Moeilijk samen te vatten, dit verhaal volgt een groep aspirant-dichters, meestal door de ogen van anderen, die aan de rand van de ‘normale’ samenleving leven.

Mexico City - Midden-Amerika boeken
Mexico City

Dwalend door de straten van Mexico-Stad en door de wereld leven de hoofdrolspelers hun dagelijks leven, pratend over filosofie en literatuur. Het boek draait – hoewel bewust nooit met een heldere focus – om de zoektocht naar een mysterieuze dichter uit het begin van de twintigste eeuw – of is deze zoektocht eigenlijk een vlucht voor de politie? Probeer dit boek. Het zal een belevenis zijn. Na – of beter, tijdens – het lezen van dit boek zul je op een nieuwe manier door de straten van Mexico-Stad lopen.

5. Costa Rica en zijn natuurbeschermers

Een niche van reisboeken die we nog nooit eerder zijn tegengekomen, is typisch voor Costa Rica. Als een land dat natuurbescherming als onderdeel van zijn nationale identiteit presenteert, blijkt het een rijke bron te zijn van persoonlijke verhalen van de betrokkenen, waaronder veel expats uit de VS.

Dus opeens hadden we in 2022 drie van zulke boeken op onze lijst met boeken over Midden-Amerika. Samen zorgen ze voor interessante, hilarische, schokkende en informatieve lectuur.

It’s Every Monkey for Themselves: A True Story of Sex, Love and Lies in The Jungle (op Amazon.nl)

Monkeys Are Made of Chocolate: Exotic and Unseen Costa Rica (op Amazon.nl)

Green Phoenix: Restoring the Tropical Forests of Guancaste, Costa Rica (op Amazon.nl)

6. The travel epic on India: Shantaram

Een boek dat ik in 2021 begon te lezen en het boek waarmee ik 2022 begon. Het boek verdient het om dit jaar weer vermeld te worden. Het verhaal heeft me echt meegesleept. Ik kwam dit boek pas tegen toen ik reisboekenblogs zocht. Na een paar hoofdstukken was ik verslaafd. In deze meer dan 900 pagina’s tellende wervelwind van een levensverhaal raakt een jonge man, op de vlucht na een ontsnapping uit een gevangenis, verstrikt in en verslingerd aan de stad Bombay, de mensen en het dagelijkse leven aan de rand – of in de kern, afhankelijk van het perspectief – van de samenleving en de wet in Indië

7. Twee boeken van Guatemalteekse auteurs

Verrassend weinig schrijvers lijken te worden voort gebracht door Midden-Amerikaanse landen én vertaald naar het Engels. Wel deze twee Guatemalteekse auteurs. Met fascinerende inzichten in het leven op het platteland van de hooglanden en in de duistere kant van de burgeroorlog in Guatemala, zijn dit van die onverwacht interessante boeken over Midden-Amerika die ik nooit zou hebben gelezen als ik Guatemala niet had bezocht.

8. Maya Roads: De reis van een vrouw tussen de mensen van het regenwoud

Hoewel ik dit boek ook bij de vorige twee boeken over Guatemala had kunnen plaatsen, verdient dit boek zijn eigen plekje. Het boek zet de schijnwerpers op het grensgebied tussen het huidige Guatemala en Mexico. Het vertelt het echte verhaal van de ontdekking, verkenning, het herstel en het behoud van de oude en hedendaagse Maya-cultuur en steden door de auteur Mary Jo McConahay, en de verhalen van de mensen die ze onderweg ontmoet. Absoluut een aanrader!

9. Paul Theroux-fictie: The Mosquito Coast

Hoewel we Honduras uiteindelijk niet hebben bezocht, was het geweldig om dit boek van legendarisch reisschrijver Paul Theroux opnieuw te lezen. Het is geen vrolijk verhaal, maar een apocalyptisch visioen van een Amerikaanse vader die zijn gezin meeneemt naar de jungle van Honduras. Hij vertelt hen dat de VS is weggevaagd en dat niemand het heeft overleefd. Hoe bizar is dit verhaal. In de vrolijke stijl van Paul Theroux ontvouwt zich een ramp. En zoveel fictie boeken over Midden-Amerika zijn er ook niet!

10. Persoonlijke reisverhalen: een professionele zwerver, een vrouw in de wildernis en een klassieker uit de jaren 70

Dit jaar haalden slechts twee boeken met persoonlijke reisverhalen de lijst. Hoewel we er meer van wilden blijven lezen, concentreerden we ons op Midden-Amerika. Toch zullen we altijd houden van een leuk persoonlijk verhaal van reizigers waar we ons mee kunnen identificeren.

Liefde in de Wildernis

Miriam Lancewood publiceerde vorig jaar haar tweede boek Wild at Heart , een voortzetting van haar boek Woman in Wilderness, waarin ze vertelde over haar dagen wandelen en leven in de Nieuw-Zeelandse bergen. In dit tweede boek, dat we in 2022 lazen, vertelt ze over haar terugkeer naar Europa, het vinden van de natuur op dit bewoonde continent en de terugkeer naar Australië en Nieuw-Zeeland samen met haar levenspartner Peter. Het boek is een mooie weerspiegeling van de natuur, ouder worden, vrijheid en de keuzes die mensen maken.

Go Discover – De wereld is groter dan je denkt!

We kenden Jørn Bjørn Augestad al als Vagabjorn op Instagram. Zijn verhalen zijn altijd interessant en hij reist wild en buiten de gebaande paden. Hij verzamelde anekdotes van zijn reizen en stelde Go Discover samen, zijn in eigen beheer uitgegeven boek. Leuk om te lezen en door te bladeren.

Jupiter’s Travels

Dit boek wordt door veel lezers vermeld in hun Top Tien favoriete reisboeken. Dus wilde ik heel graag Jupiter’s Travels van Ted Simon lezen. Dit reisverslag uit de jaren 70 gaat over het oorspronkelijke idee van reizen over de wereld. Lees het zelf!

11. The World in Half: een verhaal over roots in Panama

Dit mooie, hoewel enigszins verontrustende verhaal vertelt het verhaal van Miraflores. Miraflores woont in de VS en heeft haar vader, een man uit Panama, nooit ontmoet. Het boek ontvouwt zich rond haar zoektocht, een zoektocht die meer om haarzelf draait dan om haar vader. Tegen de achtergrond van Panama City schetst het een levendig beeld van deze Midden-Amerikaanse metropool. Aanbevolen.

Panama City skyline - Central America books
Panama City

++++++++++++++++++++++

Onze boekenlijst van 2022 tot nu toe, met zoveel boeken over Midden-Amerika, was vooral lichte lectuur. Later in het jaar, terug van reizen door Midden-Amerika, ontstond het verlangen naar wat meer diepgaande lectuur door literaire schrijvers. Deze drie boeken zijn van een andere orde dan de andere boeken op deze lijst, waaronder ons favoriete boek van 2022: The Murmur of Bees van Sofía Segovia.

12. Zangvogels

Christy Lefteri heeft een prachtig boek geschreven waarin ze een hedendaags verhaal uit Cyprus vertelt. Gebeurtenissen uit het echte leven vormden de inspiratie voor dit boek: de verdwijning van kwetsbare huishoudsters op dit Mediterrane eiland. Lefteri weeft de perspectieven in elkaar van Nisha uit Sri Lanka, haar familie thuis, stroper Yiannis, en Petra en haar dochter, die Nisha in dienst hadden. Het boek is een reconstructie over Petra waarin zij Nisha’s dagen voor haar verdwijning nagaat. Petra ontdekt plotseling alle ongeziene en niet-erkende levens van de huishoudsters van Cyprus. Een prachtig boek om te lezen; komt met ongemakkelijke waarheden.

13. Het Negerboek

Het Negerboek van Lawrence Hill is misschien wel het meest indrukwekkende boek dat ik dit jaar heb gelezen. Deze roman is opgebouwd uit gebeurtenissen uit het echte leven en vertelt het levensverhaal van Aminata Diallo, ontvoerd als een jong meisje om als slaaf te worden verkocht vanuit West-Afrika, vanuit haar eigen perspectief. Ze is een zeer intelligente vrouw en bevindt zich in het chaotische en hartverscheurende tijdperk waarin de slavernij wordt afgeschaft, en vindt haar eigen weg. Absoluut een aanrader om te lezen.

14. Ons favoriete boek van 2022: The Murmur of Bees

Dit magische verhaal van Sofía Segovia speelt zich af in het begin van de 20e eeuw in Noord-Mexico. Ramp op ramp overspoelt de bewoners van de landelijke gebieden. Spaanse griep, burgeroorlog en landhervormingen vormen een indrukwekkende achtergrond voor een bedrieglijk ‘klein’ verhaal over een vondelingenjongen die omringd is door bijen sinds hij werd gevonden door een welvarende familie. Vol magisch realisme ontvouwt zich een waar drama over de pagina’s van dit boek. Sterk aanbevolen. Je zult nooit op dezelfde manier naar sinaasappelbomen kijken.

++++++++++++++++++++++

Luisterboeken: de Harry Potter Series

Nadat ik de films verschillende keren had gezien, kreeg ik de Harry Potter-boekenreeks als luisterboeken van een vriendin. Het leuke was dat de legendarische Stephen Fry de verteller is. Het luisteren naar deze boeken ondsrweg naar mijn werk verzachtte de landing na vier maanden door Midden-Amerika te hebben gereisd. Heb jij de films gezien of de boeken gelezen?

thebookofwandering

Terug naar boven