Dagtrip uit Salalah #2: Kliffen en Stranden van Fazayah en Shaat

Vanuit Salalah verkennen we de kust aan de westkant van Salalah. De stranden en kliffen van Mugsail, Fazayah, Shaat zijn ongelooflijk mooi. Lees met ons mee op deze dagtrip uit Salalah!

Langs de haven van Salalah waar grote blauwe kranen de hemel in steken, rijden we de weg naar Jemen op. Het is van Salalah maar 160 kilometer naar Jemen waar al sinds 2015 een heftige oorlog woedt gevoed door regionale conflicten tussen landen rondom. Oman lijkt neutraal in de oorlog en het conflict zit vooral in het noorden tegen de grens van Saoedi Arabië. Reizen in Oman is dan ook veilig, hoewel richting de grens politiecontroles opduiken op de weg.

De kust ten noorden van Salalah

Vlakbij Salalah ligt Mughsail Beach. Zoals op meer plekken is de oude strandweg weggeslagen door zware regen en rijden we via een korte omleidingsroute door de wadi en de bergen naar het strand. Er is hier een strandwacht en zelfs douchegelegenheid en drinkwater. Een overlanders-familie staat het stof, het zand en het zout van zich af te douchen.

Muqsaihl Beach

Aan het eind van dit strand vinden we een helemaal opgeknapte, toeristische bezienswaardigheid. Een restaurant, wandelpaden, en in metalen roosters ingelijste ‘blowholes’ waardoor een wolk van waterdruppels naar boven spuit als een golf zich door de rotsen heen dringt. Voor ons is het net iets té aangeharkt, maar de kustlijn is prachtig. De zon brandt al behoorlijk aan het eind van de ochtend.

De blowholes

Niet veel verder ligt Fazayah Beach. Dit is het meest bekende en meest spectaculaire stuk strand ten westen van Salalah. Hier is het verre van aangeharkt, maar we merken dat het inmiddels hoogseizoen is. We zijn niet de enige die had bedacht hier een nachtje wild te kamperen. Langs een kronkelend gravelpad dalen we af van de hoge kliffen. We ontdekken dat Fazayah eigenlijk twee grote stranden en drie kleinere baaitjes is.

Fazayah Beaches

Bij het tweede grote strand lunchen we met broodjes. Terwijl een gids zich in de schaduw van een grote rotspartij verschanst, zien we voor het eerst in tijden vrijwel naakte toeristen in de volle zon op het strand. Wat een vreemd gezicht is dat eigenlijk! Het voelt voor ons heel natuurlijk om lange kleren aan te hebben. Een van de strandkamelen besluipt ons van achteren om mee te genieten. Geschrokken springen we op.

Kamelen op het strand bij Fazayah Beach

Verder verkennend ontdekken we een vissersstrand. Het is druk want het is kerst. Er zijn wel een stuk of tien mensen! Prachtige kampeerplekjes hier. Aan het eind van het pad langs Fazyah Beach komen we op een rotsplateau waar de kamelenherders hun basis hebben. De kliffen strekken zich uit richting Shaat en Jemen. Donkere wolken rollen dreigend over de rand van de kliffen boven ons.

De kliffen strekken zich uit richting Jemen

We rijden terug naar boven en door richting Shaat, waar op de kaart een uitzichtspunt gemarkeerd staat. Komend over de top van een heuvel, zien we dat betonblokken de weg blokkeren. We slalommen voetstaps naar de politieman met een wapen op z’n rug. Hij vraagt om de autopapieren en rijbewijs. Hij voelt wat gespannen als ik hem eerst niet versta. We hebben van het huurbedrijf alleen de verhuurpapieren en geven die maar. Hij verdwijnt achter het gebouwtje aan de zijkant van de weg.

Verborgen stranden!

Even later verschijnt hij weer en gebaart ons van een afstandje uit te stappen. Er is niks aan de hand. Hij had gewoon geen zin om terug naar onze auto te lopen om de papieren terug te geven. De sfeer is weer ontspannen en we zwaaien lachend naar elkaar als we doorrijden.

De kliffen van Shaat

Het uitzichtspunt bij Shaat is volledig verlaten. Vanuit Salalah hebben mensen blijkbaar weinig zin om elke keer de politiepost te passeren voor een uitje. Langs lege picknickdakjes lopen we over een paadje door een poortje en krijgen spontaan hoogtevrees. Direct na het trappetje vijf treden naar benden is een richel waar vanaf de klif verticaal naar beneden duikt. Een paar boompjes klampen zich nog aan de rotsen. We zitten een tijdje over de zee uit te staren en dan valt er eigenlijk niets anders te doen dan terugrijden. We hebben helaas te weinig tijd om verder de kust richting Jemen te verkennen. Terug langs de politiepost, we hoeven nu niet te stoppen, slaan we af richting het binnenland. Op weg naar de grote leegte van de woestijn.

thebookofwandering

Terug naar boven