Roadtrip Oman – Wat te Doen in en rond Salalah

De moskeeën vullen de avondlucht met galmende stem. Wolken drijven richting de ondergaande zon en de Arabische zee. De witte stad licht langzaam oranje op. Het shoppende avondverkeer komt op gang. We zijn in Salalah, de hoofdstad van Dhofar, de meest zuidelijke provincie van Oman. De stad heeft een bijzonder stadsstrand, maar ook rondom de stad is er binnen een uur of twee rijden van alles te zien en mee te maken. Wij komen voor de natuur en voor een adempauze van het wildkamperen.

In dit blog lees je alles over de stad, de kliffen en stranden van Salalah. Met tips voor drie dagtrips voor de regio rondom Salalah!

Salalah: stad van stranden, palmen en bergen

We rijden Salalah binnen over een aangeharkte, brede boulevard met gras, palmen en lantaarnpalen. Er zit regen in de lucht. Na een krappe week wildkamperen en afgelegen oorden, onderweg naar Salalah, zijn we opeens weer in een stad. Aan het begin van de avond stroomt het licht uit de etalages van kledingwinkels en elektronicazaken. Het verkeer is druk…Nee, het lijkt druk. Het ligt aan ons! We hebben nauwelijks verkeer gezien de afgelopen dagen.

Salalah shopping

Uit ons appartement kijken we uit over de stad. De daken zijn dakterrassen. De was hangt uit, er spelen wat kinderen. In de verte doemen de bergen alweer op. Aan de andere kant van het hotel beginnen de palmentuinen van Salalah. Over bijna de hele lengte van de stad ligt tussen de stad en het strand een paar honderd meter brede strook palmen. Naast dadels nu ook kokosnoten! Bij het strand staan kraampjes met bananen en kokosnoten langs de weg. Aan de andere kant van de stad is zelfs een moderne ‘mall’, maar ik zou het lekker bij het strand houden…

Salalah ligt tegen de bergen aan

Elke dag, aan het eind van de middag, stroomt het strand vol. Samen met de Salalezen kijken we hoe de zon ondergaat net voor de regen losbarst. Iedereen heeft z’n auto op het strand geparkeerd. Stoeltjes en matten zijn uitgespreid. Mensen vissen, kinderen spelen. En er wordt natuurlijk gegeten. De werelden van Indiërs, Bangladeshi, Omani en toeristen komen opeens bij elkaar samen.

De palmen van Salalah Beach

Dit is de stad van de frankincense, hoge kwaliteit wierrook. Het wordt uit de bergen naar de stad gebracht en hier verhandeld. Een handel die al millennia oud is. Aan het strand is een toeristenmarktje waar Omani wierrook verkopen, er zijn ook verschillende vrouwelijke handelaren. We drentelen even rond. Het is geen grote markt.

Picknicken tot de zon onder gaat
Aan het eind van de dag verzamelt iedereen zich op het strand.

Maar opeens gaat het keihard regenen. De markthandelaren rennen met regenschermen heen en weer om hun handelswaar af te dekken. Een grote bak met hars voor wierrook valt voor onze voeten om. Ik pak een stukje op en denk erover hem in mijn zak te stoppen. Ik kijk opzij en geef hem terug aan de handelaar. Met een glimlach legt hij het natte stukje hars terug op de bak. Het spul is nog steeds veel geld waard!

Alleen af en toe een kameel die in de weg loopt op de wegen rondom Salalah.

Salalah is een perfecte basis om dagtrips te doen op minder dan een uur rijden van de stad. Je kan natuurlijk ook steeds weer wildkamperen op deze plekken als je daar zin in hebt.

Dagtrip #1 vanuit Salalah

De dromerige bomen van Wadi Darbat

Dagtrip #1 gaat naar Wadi Darbat en Jebel Samhan. Naar het noordoosten langs de kust vinden we een enorme wadi met watervallen, kamelen en bomen; Wadi Darbat. Waar deze in zee uitkomt zien we zelfs weer flamingo’s! De wadi komt uit de bergen en als we die verder verkennen ontdekken we Jebel Samhan waar de kliffen boven de kuststrook uitsteken. Het landschap bovenop is helemaal anders. Hier wonen koeien, ezels en natuurlijk nog meer kamelen! Ook zien hier enorme zinkgaten te bezoeken.

Dagtrip #2 vanuit Salalah

De kliffen bij Fazayah Beach

Op dagtrip #2 gaan we richting kliffen en stranden van Fazayah Beach en Shaat. Dit is ook de weg naar Jemen, ten zuidwesten van Salalah. De kliffen komen hier steeds dichter naar zee. Afdalend over kronkelweggetjes ontdekken we verborgen stranden en baaien. Vanaf de weg naar beneden kijkend zien we nog veel meer geheime plekjes om ooit voor terug te komen. Een poortje bovenop een berg leidt ons naar de rand van een klif waarvandaan we mijlen ver langs de kust kunnen kijken.

Dagtrip #3 vanuit Salalah

Naar beneden klauteren in Wadi Uyun en zwemmen!

Eigenlijk hebben we geen derde dagtrip vanuit Salalah gedaan, maar gebruikten we het binnenland achter Salalah als tussenstop richting Ubar en de Rub al Khali, het Lege Kwartier. Onderweg kan je ook even stoppen bij een grote frankincense plantage, al vonden we dat wat ‘underwhelming’. Maar dit gebied is toch echt een dagtrip op zichzelf waard, zeker als je niet richting Ubar gaat. Hier vind je in een lege woestenij een kloof met water, ondergronds gevoed vanuit de bergen aan de kust: Wadi Uyun. Een bijzonder plekje om te overnachten of om een uitgebreide wandeling te maken, klauterend door de witte kloof met helder blauw-groen water.

Bewaar het op Pinterest!

thebookofwandering

Terug naar boven